Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Sve klime počnu pomalo da spustaju vlaznost kada krenu da rade 24h. Ja u prelaznom imam problema sa vlagom jer zna biti i preko 60% ali cim krene da radi 24/7 ide na 50 i malo ispod.
Ili odvlazivac da nabavis ili na par mjesta po ormarima zdjelice sa vodom, malo ce pomoci u kombinacijom sa cestim prozracivanjem

Ja imam neki gorenje ovlazivac vazduha, ali sad ga retko palim, u stanu je vlaznost oko 60%

Ja nemam taj problem,suprotno vlaznost mi je uvek tu oko 60%,cak sam se jedno vreme plasio da mi se ne pojavi budj ali srecom nema.

Uh to mi mnogo 26 😂 Mislim moja zena bi bila srecna ali ja ne dam preko 24🤣
U prevodu imas "suplju" kucu ili druga opcija da se grijes na sporet sto nije slucaj kod tebe. Prosjek cetveroclane porodice je 15l vode u vazduhu ( cudno ali je tako ) po danu. Tu se racuna kupanje, ves masina, kuhanje itd. Kod "kvalitetnih" izolacija to se sve zadrzava u nutra, iz tog razloga se uzima odvlazivac dok kod losije izolacije vlaga se ne zadrzava. Evo jedan video bolje I deblje pvc "stolarije" koliko je suplja. Kad sam god radio smart home tacno po senzorima sam vidio ko kakvu izolaciju ima. Moje licno misljenje, sto bolja izolacija nezdraviji i bolesniji zivot!!! Kuca inace treba da dise, ali u tom slucaju je rasip energije koja je danas skupa. Inace do 60% vlage je takodje ok.
Evo link, sad ubacio.

Onda su 2° ili 3°, posto klima radi na principu +-1 ili +2; (-1). Posto je kod tebe Vox(Aux), gube ti se 2-2,5°, posto ona radi +1,5°-(-1°). Klima kada se ugasi, znaci da je pregrijala, za 1.5° preko zadate temperature, a pali se ponovo na -1° od zadate.
Nisi u pravu. Daikin modulira na jedan stepen iznad zadate temperature u tezim uslovima, na dva stepena iznad zadate modulira bez opterecenja sa minimalnom potrosnjom, dok na tri radi kratak period i bukvalno softver racuna da li ce da ostane +3. Ako ostane na +3 ubrzo se gasi. E, sad interesantna stvar... Cim temperatura sa +3 opadne na +2 klima pocinje da grije. Imam kucu bez izolacije tako da mogu reci da sam pozvan da govorim o tome. Bukvalno ne osjetim niti me zanima da li ce klima pregrijati prostor, jer klima nece dozvoliti da temperatura padne ispod pola stepena. Kad se ugasi pali se nakon minut-dva. Kako? Pa sto neko napisa iznad... kuca bez izolacije i ako se grijanje naprsno zaustavi ona za 10 minuta izgubi 2 stepena kao od sale. Kuca bez izolacije a ja na osjetim da li se klima sama gasila ili ne... sve sam rekao
Slika br. 1 (+1)
Slika br. 2 (+2) u blizini ukljucen fen za kosu

Prilozi

• Screenshot_20241221-214358.png
    Screenshot_20241221-214358.png
    43.2 KB · Pregleda: 133
  • Screenshot_20241221-214350.png
    Screenshot_20241221-214350.png
    42 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Pa zavisi od klime, tvoja ide na +3°; -1°. Ja sam opisao kako radi Aux. Vise mi se svidja kada klima drzi zadatu, bez proracuna koliko treba smanjiti ili pojacati da bi bilo taman😂

Pa zavisi od klime, tvoja ide na +3°; -1°. Ja sam opisao kako radi Aux. Vise mi se svidja kada klima drzi zadatu, bez proracuna koliko treba smanjiti ili pojacati da bi bilo taman😂
Naravno. 😃 Ali upravo zbog gore opisanog rada ne dolazi do promjene temperature u prostoriji za -1 ili -2 uslijed gasenja klime, nego ostaje 0. To je poenta komentara. Ostaje ista. Ako ne cepidlacimo je li realno doslo do pada temp od 0 zarez 3 ili 5.

Poslednja izmena:
20.000 poruka u temi, masala!
Pitanje jedno (da ne citam svih 20k hihi) koji model Mitsubishi invertera ima na unutrasnjoj sa donje strane neki IC senzor koji ide levo desno i meri temp po celoj prostorji?
Gledah pre neki dan na YT i samo je protutnjao kroz video na par sec, ali nema sanse da nadjem o kom se modelu radi.

20.000 poruka u temi, masala!
Pitanje jedno (da ne citam svih 20k hihi) koji model Mitsubishi invertera ima na unutrasnjoj sa donje strane neki IC senzor koji ide levo desno i meri temp po celoj prostorji?
Gledah pre neki dan na YT i samo je protutnjao kroz video na par sec, ali nema sanse da nadjem o kom se modelu radi.
Mozda Mitsubishi Electric LN ili RW modeli

Poslednja izmena:
Kod nas su popularni blokovi koji su vec popunjeni izolacijom plus 20cm kamene vune. Klime u tim slucajevima ( panasonic, Daikin, Mitsubishi... ) to opusteno grije...
Eto ja na vikendici imam 5cm storopora i istp ko i da nemam izolaciju...

To si u pravu, rjetko ko da nema rijeseno grijanje... Ali eto ima slucajeva da iz nekih razloga se desi... Dal privremeno, pa privremeno preraste u trajno...
Jos jedno iskustvo sto se ove tematike tice. U izolaciju kuce sam prosle godine postavio bas ovu Rockwoll kamenu vunu od 15cm. Stolarija troslojna, 7komora, u podu stirodur 10cm, pod krovom 37cm kamene vune. Kuca ima 165m2 grejne povrsine u 2 nivoa. Sa 2 Fujitsu LLCE 12 ice, koje su kupljene iskljucivo za hladjenje objekta (placene ukupno oko 1k eur, socijalni Fujitsu :)), celu kucu ugrejem bez problema, za relativno kratko vreme,m. Upravo se ugradjuje toplotna pump od 8kw, koja verujem da ce biti ekonomicniji i znatno prijatniji vid grejanje.

Kod nas u kancelariji je plafonska LG inverter i kad je namestena na 23 u prostoriji ide na 22 i bude hladnjikavo svima, nas bude dosta, vise od 11-12 ljudi u nekom momentu. Onda klima ide na 24 i fan na pola i bude taman, 23 malo jace. Znaci ipak je 22 malo. A svi smo obuceni, niko nije u gacama. Ljudi stave 21-22 jer bitnije je ustedeti nego ugrejati se. To je poenta izgleda
Jos jedno iskustvo sto se ove tematike tice. U izolaciju kuce sam prosle godine postavio bas ovu Rockwoll kamenu vunu od 15cm. Stolarija troslojna, 7komora, u podu stirodur 10cm, pod krovom 37cm kamene vune. Kuca ima 165m2 grejne povrsine u 2 nivoa. Sa 2 Fujitsu LLCE 12 ice, koje su kupljene iskljucivo za hladjenje objekta (placene ukupno oko 1k eur, socijalni Fujitsu :)), celu kucu ugrejem bez problema, za relativno kratko vreme,m. Upravo se ugradjuje toplotna pump od 8kw, koja verujem da ce biti ekonomicniji i znatno prijatniji vid grejanje.
Kuca je na Arktiku ?

@recognituon Da je bila da se kupi 20-25cm fasadna kamena kupio bih je, to je najbolja moguca investicija pri gradnji kuce, ali nasi ljudi to ne shvataju, na zalost. Cast izuzecima.
Ne kazem kosta to sve, ali kad se uporedi cena recimo stiropora 10-15 i kamene vune, nije to neka drasticna razlika. Naravno bitno je staviti i adekvatan zavrsni fasadni sloj (full silikon, eventualno silikat), zbog vlage i provetrenosti, koja je 2-3x skuplja od akrilne fasade.
Ostalo mi je bilo viska materijala za izolaciju i dogovor sa stovaristem je bio da visak mogu da vratim. Medjutim bilo je natezanja oko vracanja kamene vune, jer kako sef velikog stovarista kaze, kod nas u srbiji jedan od 100 stambenih objekata postavi 10cm kamenu vunu, a 15icu stavlja bas retko ko. Vecih debljina i nema da se kupi, bar nije bilo pre godinu i po dana kad sam ja kupovao.

Ma nemaš za čim zaliti, ti si ovako na koliko, 0.20, sta bi spustio mozda na 0.16?
TP ide u podno?

A zbog izolacije možeš imati neočekivane negativne efekte to jeste meni su kod legalizacije objekta debljinu fasade računal kao koristan životni prostor tako da sam vanjsko stepenište koje sam dodao naknadno na osnovni projekat i fasadu platio nekih 2.500 EUR nameta dodatnih

Podno grejanje je postavljeno. Imao sam vec nekih problema oko legalizacije. Jer mi je bruto kvadratura premasila 230m2, sto nije bilo u projektu (u projektu arhitekta stavila 5cm izolaciju). Dok je neto sa podrumom/kotlarnicom 180m2. Ali je reseno.

Ako imas podno grejanje bice ekonomično grejanje.
@recognituon Da je bila da se kupi 20-25cm fasadna kamena kupio bih je, to je najbolja moguca investicija pri gradnji kuce, ali nasi ljudi to ne shvataju, na zalost. Cast izuzecima.
Ne kazem kosta to sve, ali kad se uporedi cena recimo stiropora 10-15 i kamene vune, nije to neka drasticna razlika. Naravno bitno je staviti i adekvatan zavrsni fasadni sloj (full silikon, eventualno silikat), zbog vlage i provetrenosti, koja je 2-3x skuplja od akrilne fasade.
Ostalo mi je bilo viska materijala za izolaciju i dogovor sa stovaristem je bio da visak mogu da vratim. Medjutim bilo je natezanja oko vracanja kamene vune, jer kako sef velikog stovarista kaze, kod nas u srbiji jedan od 100 stambenih objekata postavi 10cm kamenu vunu, a 15icu stavlja bas retko ko. Vecih debljina i nema da se kupi, bar nije bilo pre godinu i po dana kad sam ja kupovao.
Ako ne uspes da vratis poređaj po tavanici bice jos bolja izolacija nece toplota odlaziti gore u tavan

U prevodu imas "suplju" kucu ili druga opcija da se grijes na sporet sto nije slucaj kod tebe. Prosjek cetveroclane porodice je 15l vode u vazduhu ( cudno ali je tako ) po danu. Tu se racuna kupanje, ves masina, kuhanje itd. Kod "kvalitetnih" izolacija to se sve zadrzava u nutra, iz tog razloga se uzima odvlazivac dok kod losije izolacije vlaga se ne zadrzava. Evo jedan video bolje I deblje pvc "stolarije" koliko je suplja. Kad sam god radio smart home tacno po senzorima sam vidio ko kakvu izolaciju ima. Moje licno misljenje, sto bolja izolacija nezdraviji i bolesniji zivot!!! Kuca inace treba da dise, ali u tom slucaju je rasip energije koja je danas skupa. Inace do 60% vlage je takodje ok.
Evo link, sad ubacio.
Posto sam zbog svojih šala u privatnoj poruci od admina upozoren da cu biti trajno udaljen sa foruma ( ovim putem ga pozdravljam, pisao je u 04h 🙈) ja cu i dalje po svom, a ako me nebude znate sta je. Druze moj nisi u pravu, daj zeni da ugrije i na 30c ako hoce, kad vidi da je vruce nedaj ni za zivu glavu da smanji. Sto toplija prostorija to je manje garderobe 🤣🤣
@admin, ima vas vise pa se obracam onom koji mi je pisao, necu da ga javno objavim... Nama je ovo relaksacija, interesovanje za rad klima, podrucije, izolacija, veliko iskustvo se ovdje moze procitati. ...netreba ici u off,,, slazem se, ali nekad se moramo i nalsaliti.

Malo se i ja ponovio, sada mogu pratiti i ovu drugu zver😂

Prilozi

• 896478E2-C3C9-4423-A7A4-693C05BA2746.jpeg
    896478E2-C3C9-4423-A7A4-693C05BA2746.jpeg
    108.8 KB · Pregleda: 102
Ljudima treba rekupator ja jurim kako da dignem vlaznost. Ove hiseanse suse vazduh do zla boga. konstatno mi 40% i u spavacoj ide ispod :(
kod mene u spavaćoj .... vlažnost na 100% kad se baš potrudim :)

Ajde čitajte temu, valjda smo naučili do sad da nijedan vid grejanja ne isušuje vazduh niti je to fizički moguće.

Muse 12, Jutros se gasila dok je bilo sunca napolju, posle kad zahladi i pojaca se vlaga napolju radi konstantno samo prebacuje zadatu uvek za stepen ipo jer ne obara potrosnju nize. Grafikon kao kod Japanca, dok ne pocne da se gasi🤣

Prilozi

• 850242A7-0587-4350-A17C-5FCF0FD26E6A.png
    850242A7-0587-4350-A17C-5FCF0FD26E6A.png
    102.3 KB · Pregleda: 100
Muse 12, Jutros se gasila dok je bilo sunca napolju, posle kad zahladi i pojaca se vlaga napolju radi konstantno samo prebacuje zadatu uvek za stepen ipo jer ne obara potrosnju nize. Grafikon kao kod Japanca, dok ne pocne da se gasi🤣
Evo kako treba Muse da radi ;)
Samo treba da se zna sta tacno mora da se odradi na unutrasnju i spoljnu...

Prilozi

• Muse.jpg
    Muse.jpg
    92.4 KB · Pregleda: 78
  • IMG_20241222_204507.jpg
    IMG_20241222_204507.jpg
    93.9 KB · Pregleda: 98
Gree klime rade ekstra u velikim prostorima i slabije izolovanim objektima. 12 tica u 30+ kvadrata, 18 u 50+ kvadrata, ima da mudolira damo tako. Za sve ostalo japanci i to je to.

Treba da se postavi u 50m2 otvorenog prostora😂
Da li si video neku Muse da ide toliko nisko? i jos konstantno ;)
Ceo dan vrti 300-400w preko noci oko +800w ali ok bilo je -4c
Zadata 23c, Fix Fan 3 i temp. na termometru ne mrda i jeste oko 48m2

Sve sto ti treba malo vreme i mirna ruka...

Poslednja izmena:
Zaista ne znam sto ljudima ne verujete o potrosnji njihovih klima? ;) Ako lazu, pre svega lazu sebe pa onda vas.
Pojedini forumasi su upoznati sa mojim slucajem pre svega @LukasP i @Xepoj87 jer sam ih maximalno smarao svojim pitanjima o klimama posto iskreno pojma nisam imo. @Xepoj87 je bas nahvalio toshibu te mi je usla u top 3. Jos jednom ih se zahvaljujem na nesebicnoj pomoci. Skoro dva meseca sam citao o klimama (ne samo ovaj forum) gledao klipove, isao po maloprodajama gledao klime, raspitivao se o svemu i svacemu. Kada sam sve detaljno prostudirao ostala je samo jedan dilema a to je Daikin ili Toshiba (micu sam veoma brzo eleminisao jer sam na vise mesta video da ima neki problem sa elektronikom) Klimu sam pre svega trazio za grejanje jer sam izbacio dve ta peci (jedna od 6kw, druga 3kw) koje su mi hebale sve po spisku sa racunom za struju (svaki mesec ulazio debelo u crveno)
Na kraju sam se odlucio za toshibu shorai edge i nisam nimalo pogresio. Ali nimalo. Stan se nalazi na prvom spratu (55 kvadrata + 5 ako racunate kupatilo) Ispod mene je stan, iznad mene je takodje stan. Jednom vertikalom mog stana je takodje stan. Drugom vertikalom nema stana. Izolacija je 10 cm stavljena pre par godina. Letos sam zamenio stolariju i postavio pvc sest komora i troslojno staklo u celom stanu.
E Toshiba greje za sve pare... Vec sam pisao da je najveca prednost ove klime sto kompresor moze da se stavi da radi na 50% snage i verovali vi meni ili ne tada trosi najvise 800 wati (a duva na najvecem mogucem maximumu) Takodje ima opciju eco... kada se ukljuci trosi jos manje struje. U Petak sam je uhvatio da modulira na 160 wati :oops:
Jedina mana klime je sto duva mlak vazduh (ne hladan) nego mlak kada dostigne zadatu temperaturu i to bas zna da nervira (digao krilca na najvise pa duva u plafon i time resio "problem") Takodje pojavila mi se vlaga u stanu ali mislim da to nije zbog klime nego pvc prozora. Zato sam kupio odvlazivac i resio problem.
Defrost?? Pa maltene ne znam sta je to...

Ja sam se ovom klimom spasio, toplije mi je u stanu a o racunima za struju da ne pricam.

Nije mi cilj da se hvalim ili ne daj Boze lazem, mator sam konj (imam preko 50 godina) i to mi ne prilici.

Klima je za svaku preporuku.. Ukoliko neko misli da sam mentol i da lazem slobodno moze da dodje i licno se uveri. Samo se najavite da se dogovorimo o terminu.

Prilozi

• novembar.jpg
    novembar.jpg
    90.4 KB · Pregleda: 54
  • decembar.jpg
    decembar.jpg
    79.1 KB · Pregleda: 49
Zaista ne znam sto ljudima ne verujete o potrosnji njihovih klima?
Ti si u "sendviču" sa praktično svih strana grejan od drugih stanova plus dobro izolovan, znači najminimalniji mogući termalni gubici i otprilike najminimalnija potrošnja za tih 55 kvadrata.

Stvar je u tome da imaš pojedine koji tvrde da u 100 kvadrata kuće imaju potrošnju kao tvoju što je lovačka priča. O takvima pričamo, ne o tebi.

Ima mnogo gora stvar od klime koja mnogo trosi a to je klima koja ne može zagrijati (naravno ovo je u 70% slucajeva da je previše toplotnih gubitaka) ali ima i slucajeva gdje ljudi stave jednu 12ku na veliki prostor ili na više prostorija ili stave najeftiniju klimu.
Sve bude ok u prelaznom ali kada malo zahladi dovidjenja...
A ima li išta gore nego se smrzavati u rodjenoj kuci...platio bi i dupli račun samo neka nije hladno

Nazad
Vrh Dno