Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Mislim da velika vecina na ovom forumu nije svjesna koliko kvalitetna izolacija znaci i ne rasipa toplinu. Kod nas ako neko ima 10cm stiropora vice da je dobra izolacija a to je mozda pola od izolacije. O stolariji i prozorima i da nepricam. Klima strasno malo moze da trosi ako je kvalitetan objekat. Ni ja nisamo mogao da vjerujem dok se i sam nisam uvjerio i vidio kako se zidaju i izoluju objekti, al haj, ko to moze danas sve da plati.

Aj da i ja nesto dodam, ako neko slupa u objekat 10k eura i vise na izolaciju, kako moze da mu padne na pamet da se greje na klime, to nije grejanje vec kompromis, bez cimanja, hladnije i jeftinije . Grejem sa klimama, a kad hocu da se ugrejem upalim kotao na pelet. Prosli mesec potrosile tri klime 853kwh,a ovde se ljudi greju sa 200-300 kwh, ja kao da grejem livadu,meni je to enigma.

Kod nas su popularni blokovi koji su vec popunjeni izolacijom plus 20cm kamene vune. Klime u tim slucajevima ( panasonic, Daikin, Mitsubishi... ) to opusteno grije...
Eto ja na vikendici imam 5cm storopora i istp ko i da nemam izolaciju...
Aj da i ja nesto dodam, ako neko slupa u objekat 10k eura i vise na izolaciju, kako moze da mu padne na pamet da se greje na klime, to nije grejanje vec kompromis, bez cimanja, hladnije i jeftinije . Grejem sa klimama, a kad hocu da se ugrejem upalim kotao na pelet. Prosli mesec potrosile tri klime 853kwh,a ovde se ljudi greju sa 200-300 kwh, ja kao da grejem livadu,meni je to enigma.
To si u pravu, rjetko ko da nema rijeseno grijanje... Ali eto ima slucajeva da iz nekih razloga se desi... Dal privremeno, pa privremeno preraste u trajno...

Prilozi

• Screenshot_2024-12-20-23-49-06-079_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2024-12-20-23-49-06-079_org.mozilla.firefox.jpg
    80.2 KB · Pregleda: 96
  • Screenshot_2024-12-20-23-46-40-962_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2024-12-20-23-46-40-962_org.mozilla.firefox.jpg
    58.9 KB · Pregleda: 92
To je zato sto ti grijes kucu, a vecina nas stanove i eto ti razlike. Svi koji griju kuce, a ne stanove u kuci, ili sprat kuce, potrosnja je poveca i to sa jednom klimom, a ti imas tri.
Svi gledamo sta nam je lakse, drva su skupa, ali i sam rad oko njih je potezak i prljav; pelet jeste skup za neizolovane objekte, ko ima OK izolaciju moze da prodje super sa njim, jedino ako nije ona pec duvalica koja mora stalno da se cisti, a ako imas kotao to je vec druga prica.

Pazi ima ljudi koji mogu da priuste a nisu ljubitelji velike vrucine pa im klima bude idealna stvar. Ja nisam ljubitelj vrucine i drzim 23 i na spratu gde spavam 21. Jedino mi smeta malo hladno na nogama. I lomim se dal ivestirati u izolaciju zidova cekam taj -10, -15 da vidim dal taj dan cu da se smrzavam ili ne. Jer po ovim trenutnim temp meni ispada cela sezona 700e sto je meni smesno za ono sto ja grejem.

Različiti objekti, klime, navike... Kod mene 4 klime greju 4 sobe, ukupno oko 70m2, kuća. Svako uključuje klimu i podešava temperaturu po želji. Ukupno su potrošile 133 kWh u novembru, a za ovih 20 dana decembra još 105 kWh.

Iskreno mrzi me :) Mnogo mora se vracam unazad :)
1t za celu prošlu sezonu i toplu vodu. Ne sećam se tačno, ali mislim da nisu bili oko mesec dana u toku sezone tu. Tako da bi bilo još koji džak preko :)

Potrošnja direktno zavisi od objekta, želja i navika.

Mogu i ja da spičim 1000kWh mesečno da držim prozore otvorene recimo 😄

@Gorannn 😁 da vidimo kako ćeš proći 😎

Različiti objekti, klime, navike... Kod mene 4 klime greju 4 sobe, ukupno oko 70m2, kuća. Svako uključuje klimu i podešava temperaturu po želji. Ukupno su potrošile 133 kWh u novembru, a za ovih 20 dana decembra još 105 kWh.
Ti prodje bolje u decembru nego u novembru,svaka ti cast,januar ce ti eps uplati preko neki dinar🤣🤣🤣

Mislim da velika vecina na ovom forumu nije svjesna koliko kvalitetna izolacija znaci i ne rasipa toplinu.
Naravno da postoji kvalitetna izolacija, ali postoje i lovačke priče. Jer kako je krenulo pojedini će da pišu da greju 90 kvadrata u januaru sa 150kwh.

Novembar je bio hladan kao decembar 2023, ista mi je potrosnja, 1050kW/h, 90m2, kuća, izolacija, 5 klima podesene na 22C, ponekad 21C ako je toplije napolje, unutra 23,5 do 24C svuda.

Citajuci ovde,ove ne napisane knjige.Razmisljam,i pade mi strasna ideja napamet.Da ne bi pravio haos sa izolacijom,preracunam se ja i dodjem do zakljucka.Da uzmem ja za nekih 1000 evradi,4 komada od ovih najjeftinijih klima i metnem na svaki zid po jednu.Ma idi bre.To ima da padne modulacija na 20,a u sobi saunica.Jos ima i da posmrsavamo i doteramo liniju,a sve to za iste pare.A,sta kazete?Zar nije super ideja🤣

U svakom slucaju bolje nego dve vece.
Ne može se kvalitetno grejati kroz vrata.
Svako ko dodje kod mene misli da mi centralno radi i opipava radijatore a oni hladni...

Pa zato druze sto imam vox 18-cu,vecinom mi radi na 800-900w eto zato je laz🤣

Probaj da ih iskljucujes nocu i danju pali na po dva sata,izadjes lagano ispod 100kw🤣
To sto tebi Vox radi na 800-900w nema nikakve veze sa Vox-om, nego sa izolacijom objekta, svaka klima bi ti isto toliko trosila, one najskuplje mozda 10% manje! Imam isto Vox 18 ticu, nemam merac potrosnje niti cu da ga stavljam, greje mi 50+ kvm, kada modulira iz nje izlazi mlak vazduh, bukvalno, i tako radi po ceo dan, dok god ne podignem za jedan stepen pa ona pojaca grejanje. Kad bi radila na nizu modulaciju izlazio bi skoro pa hladan vazduh, a meni to ne treba u zivotu. Jedino se pali gasi kada je temperatura preko 15°c, a i to mi ne smeta. Zato se ne slazem sa tobom da je Vox losa klima i da puno trosi, a da neke tamo trose duplo manje, a nekad rade i za dzabe! Jos nesto da dodam, citajuci sve ovo ovde sto se pise, mislim, ne tvrdim, da Vox-Aux od svih jeftinih kineza, najbolje odrzavaju zadatu temperaturu i nemaju nikakav problem sa softverom, rade bez ikakvih intervencija korisnika, pojacaj, smanji, pa opet i tako u krug. Mana je buka prve brzine, jer je to u stvari druga brzina, preskace prvu, i to je to.

To sto tebi Vox radi na 800-900w nema nikakve veze sa Vox-om, nego sa izolacijom objekta, svaka klima bi ti isto toliko trosila, one najskuplje mozda 10% manje! Imam isto Vox 18 ticu, nemam merac potrosnje niti cu da ga stavljam, greje mi 50+ kvm, kada modulira iz nje izlazi mlak vazduh, bukvalno, i tako radi po ceo dan, dok god ne podignem za jedan stepen pa ona pojaca grejanje. Kad bi radila na nizu modulaciju izlazio bi skoro pa hladan vazduh, a meni to ne treba u zivotu. Jedino se pali gasi kada je temperatura preko 15°c, a i to mi ne smeta. Zato se ne slazem sa tobom da je Vox losa klima i da puno trosi, a da neke tamo trose duplo manje, a nekad rade i za dzabe! Jos nesto da dodam, citajuci sve ovo ovde sto se pise, mislim, ne tvrdim, da Vox-Aux od svih jeftinih kineza, najbolje odrzavaju zadatu temperaturu i nemaju nikakav problem sa softverom, rade bez ikakvih intervencija korisnika, pojacaj, smanji, pa opet i tako u krug. Mana je buka prve brzine, jer je to u stvari druga brzina, preskace prvu, i to je to.
Ja nisam reko da je los,meni se svidja moj vox inace bih ga zamenio,samo kazem da vox nije ekonomicna klima pa makar imao kineski zid od izolacije,modulacija na mom voxu ne postoji jer se pali gasi kakva god temp bila spolja,jednostavno jako greje i zagreje pa ugasi,minimum voxa 18-ce je 600w negde,mozda 450-500 kad je debeo plus.

U ovim pricama ima jedan problem. Cop se mjenja sa hladnocama tj efikasnost klime se mjenja sa temperaturama vani. Pricam odokativno jer ne znam precizno ove podatke ali tako funkcionise.
Zamislite da imamo objekat sa jako dobrom izolacijom. Ako je vani temperatura 15 neka dobra klima ce trositi lupam 250w da izbacuje vazuh od 35 stepeni koji je dovoljan da održava 24 stepena. Ako temperatura padne na 0 stepeni da bi klima i dalje izbacivala 35 stepeni vazduh potrosnja mora skociti sa onih 250w na bar 400. Ako temperatura ide ispod nule tek ce onda skakati...
Tako da nema sanse da se veliki prostor grije na temperaturama oko i ispod nule sa 250w

To je zato sto ti grijes kucu, a vecina nas stanove i eto ti razlike. Svi koji griju kuce, a ne stanove u kuci, ili sprat kuce, potrosnja je poveca i to sa jednom klimom, a ti imas tri.
Svi gledamo sta nam je lakse, drva su skupa, ali i sam rad oko njih je potezak i prljav; pelet jeste skup za neizolovane objekte, ko ima OK izolaciju moze da prodje super sa njim, jedino ako nije ona pec duvalica koja mora stalno da se cisti, a ako imas kotao to je vec druga prica.
Kotao u podrumu, ali je i dalje skup pelet, min dva dzaka dnevno.

Tako da nema sanse da se veliki prostor grije na temperaturama oko i ispod nule sa 250w
Naravno da ne može a što se toplotnih gubitaka tiče evo ilustracija.
90 kvadrata objekat sa ekstremnom izolacijom (za naše podneblje ekstremnom) ima minimalne toplotne gubitke od 2 kilowata.
Untitled.png

Jel moze pojasnjenje ovoga,koliko mu to dodje u stepene,lupam koliko se gubi stepeni na sat vremena ako me razumete😀
Nije bas tako jednostavno, puno je vanjskih faktora da bi bilo precizno. Po meni naj bitniji faktor je podnevlje i iskustvo... Ja, ok ima proracun, hladnoca, brzina vjetra, duzina hladnoce, minusi.... Al kad uradi " komsija" 20cm tamnog stiropora ( nisu ni oni svi isti) plus fasada, kvalitetna stolarija, ne ova suplja pvc pa naravno pod, plafon... I onda kaze kad je 0c pane od 21h-do 08h 2c, ako bas. Duvava max 3c. Posto takvi objektni nedisu onda trebas i Rekuperator... Al kako god okrenes postoje klime koje stvarno griju, to je nupitno ali... Dajte ljudi pa to samo smeta...

Nije bas tako jednostavno, puno je vanjskih faktora da bi bilo precizno. Po meni naj bitniji faktor je podnevlje i iskustvo... Ja, ok ima proracun, hladnoca, brzina vjetra, duzina hladnoce, minusi.... Al kad uradi " komsija" 20cm tamnog stiropora ( nisu ni oni svi isti) plus fasada, kvalitetna stolarija, ne ova suplja pvc pa naravno pod, plafon... I onda kaze kad je 0c pane od 21h-do 08h 2c, ako bas. Duvava max 3c. Posto takvi objektni nedisu onda trebas i Rekuperator... Al kako god okrenes postoje klime koje stvarno griju, to je nupitno ali... Dajte ljudi pa to samo smeta...
Kod mene se gubi stepen na 10 minuta,posto klima tako odrzava radi 10-15 min ugreje na 24 i ugasi se,za 10 min kad padne na 23 opet upali do 24 i tako u krug,nemam nikakvu izolaciju samo omalterisano,gore sprat jos nije zavrsen.

Kod mene se gubi stepen na 10 minuta,posto klima tako odrzava radi 10-15 min ugreje na 24 i ugasi se,za 10 min kad padne na 23 opet upali do 24 i tako u krug,nemam nikakvu izolaciju samo omalterisano,gore sprat jos nije zavrsen.
Onda su 2° ili 3°, posto klima radi na principu +-1 ili +2; (-1). Posto je kod tebe Vox(Aux), gube ti se 2-2,5°, posto ona radi +1,5°-(-1°). Klima kada se ugasi, znaci da je pregrijala, za 1.5° preko zadate temperature, a pali se ponovo na -1° od zadate.

Onda su 2° ili 3°, posto klima radi na principu +-1 ili +2; (-1). Posto je kod tebe Vox(Aux), gube ti se 2-2,5°, posto ona radi +1,5°-(-1°). Klima kada se ugasi, znaci da je pregrijala, za 1.5° preko zadate temperature, a pali se ponovo na -1° od zadate.
To to,inace gresi 3 stepena,kod mene stoji na 20 a ona radi kao da je 23 podesena😂

Kod mene je 26 podesena i 26 je u prvoj prostoriji. U drugoj je 23.5-23.7. Na jutarnjih 2-3 stepena.

Nije bas tako jednostavno, puno je vanjskih faktora da bi bilo precizno. Po meni naj bitniji faktor je podnevlje i iskustvo... Ja, ok ima proracun, hladnoca, brzina vjetra, duzina hladnoce, minusi.... Al kad uradi " komsija" 20cm tamnog stiropora ( nisu ni oni svi isti) plus fasada, kvalitetna stolarija, ne ova suplja pvc pa naravno pod, plafon... I onda kaze kad je 0c pane od 21h-do 08h 2c, ako bas. Duvava max 3c. Posto takvi objektni nedisu onda trebas i Rekuperator... Al kako god okrenes postoje klime koje stvarno griju, to je nupitno ali... Dajte ljudi
pa to samo smeta...
Ljudima treba rekupator ja jurim kako da dignem vlaznost. Ove hiseanse suse vazduh do zla boga. konstatno mi 40% i u spavacoj ide ispod :(

Ljudima treba rekupator ja jurim kako da dignem vlaznost. Ove hiseanse suse vazduh do zla boga. konstatno mi 40% i u spavacoj ide ispod :(
Ja nemam taj problem,suprotno vlaznost mi je uvek tu oko 60%,cak sam se jedno vreme plasio da mi se ne pojavi budj ali srecom nema.
Kod mene je 26 podesena i 26 je u prvoj prostoriji. U drugoj je 23.5-23.7. Na jutarnjih 2-3 stepena.
Uh to mi mnogo 26 😂 Mislim moja zena bi bila srecna ali ja ne dam preko 24🤣

Nazad
Vrh Dno