Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nije se baš precizno izrazio, ali svaki algoritam za okidanje DF ima XY uslova. Jedan od uslova je sigurno da ukoliko je temp spoljnog izmenjivača manja od X stepeni, a klima Y minuta/sati (vremena) u kontinuitetu greje (radi kompresor) ispuniće se uslov da okine "kontrolni" DF, jer se pretpostavlja da je moglo doći do formiranja inja/leda na saću.

Ali ima sigurno i boljih uređaja koji prate još Z podataka tokom rada i menjaju/šteluju algoritam za ulazak u DF.

Dok ovi "prostiji" koje imamo nas 99.99% na ovom forumu (a i šire) uređaji nisu toliko napredni. ;) Eventualno imaju da ukoliko je izmenjivač na nižoj temperaturi od (lupam) -10°C pri spoljnoj nižoj od -7°C ono prvo vreme kontinuiniranog rada produže za x2 (ili koliko god) jer ima manje vlage u vazduhu pri nižoj temperaturi pa nije ni došlo do nakupljanja inja, tako onda na kraju ređe odlaze u DF pri nižim spoljnim temperaturama.

@jozza to može da bude i da jednostavno spoljni izmenjivač nije (ispod) target temperature bio non stop tokom rada i/ili još N sitnica. Veliki izmenjivači kao kod LTa, nadoknađuju površinom, dok mršave klime moraju to da nadoknade temp razlikom između izmenjivača i spoljne temp.

Poslednja izmena:
Postovani,

Ako je neko u mogucnosti, ima malo slobodnog vremena, potrebna je pomoc ili bar savet za kupovinu klima u 3 prostorije.

U dnevnom boravku ce za par dana biti instalirani radijatori za grejanje na pelet. ali je potrebna klima bar za hladnjenje. Dnevna soba je leti vec dovoljno prijatna sa otvorenim vratima, ali bismo zeleli da dodamo klimu, kako bi bilo jos prijatnije. Verujem da grejanje pomocu klime nije bitno, ali ako je neka cenovna razlika razumna, onda sto da ne...
Dnevna soba je velika. Pozicija iznad prozora, sa desne strane.

Soba 2, Tu nece biti dodatni radijatori, pa je bitno grejanje vikendima, ne stanujem u sobi stalno, dolazim povremeno za vikend, hladjenje je neophodnije tj, veci je prioritet jer za grejanje imam i grejalicu.. Dimenzije otp: 4x3x2,5m. Pozicija iznad prozora.

Soba 3. Bitno je i grejanje i hladnjenje. Dimenzije otp 2.5x3x2,5, pozicija iznad prozor.

Prilozi

• 1 (1).jpg
    1 (1).jpg
    92.1 KB · Pregleda: 74
  • 1 (2).jpg
    1 (2).jpg
    113 KB · Pregleda: 48
  • 1 (3).jpg
    1 (3).jpg
    99.4 KB · Pregleda: 42
  • 2.jpg
    2.jpg
    109.5 KB · Pregleda: 42
  • 3.jpg
    3.jpg
    85.3 KB · Pregleda: 55
Postovani,

Ako je neko u mogucnosti, ima malo slobodnog vremena, potrebna je pomoc ili bar savet za kupovinu klima u 3 prostorije.

U dnevnom boravku ce za par dana biti instalirani radijatori za grejanje na pelet. ali je potrebna klima bar za hladnjenje. Dnevna soba je leti vec dovoljno prijatna sa otvorenim vratima, ali bismo zeleli da dodamo klimu, kako bi bilo jos prijatnije. Verujem da grejanje pomocu klime nije bitno, ali ako je neka cenovna razlika razumna, onda sto da ne...

Soba 2, Tu nece biti dodatni radijatori, pa je bitno grejanje vikendima, ne stanujem u sobi stalno, dolazim povremeno za vikend, hladjenje je neophodnije tj, veci je prioritet jer za grejanje imam i grejalicu.. Dimenzije otp: 4x3x2,5m. Pozicija iznad prozora.

Soba 3. Bitno je i grejanje i hladnjenje. Dimenzije otp 2.5x3x2,5, pozicija iznad prozor.
TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH za 34-36k - to je trenutno bestbuy. Modulira nisko i na grejanju i na hladjenju, ima grejac tacne. Na -7 bi trebalo da moze da isporuci preko 2kW.

Poslednja izmena:
TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH za 34-36k - to je trenutno bestbuy. Modulira nisko i na grejanju i na hladjenju, ima grejac tacne. Na -7 bi trebalo da moze da isporuci preko 2kW.
Mislis da je ok da u sve tri prostorije bude ovakva klima? Problem je sto ne znam ni sta tacno da gledam, koje jacine.. Ogromna je razlika u velicini dnevne sobe i ove radne i spavace..

Mislis da je ok da u sve tri prostorije bude ovakva klima? Problem je sto ne znam ni sta tacno da gledam, koje jacine.. Ogromna je razlika u velicini dnevne sobe i ove radne i spavace..
Za manje sobe bi trebale manje klime, ali su te manje (koje umeju da moduliraju nisko) skuplje od ove 12-ke. Za hladjenje velike prostorije po tvom opisu jedna ta 12-ka je dovoljna sigurno, cak ce biti dovoljna i za grejanje u prolaznom periodu, pa vec kad minus udari - mozes pelet da lozis. Za druge prostorije za grejanje nebi trebalo da bude problema ni na -15. E sad jedino sto na vecim temperaturama moze da radi kao on/off (t.j. pali gasi). Ova treca prostorija je bas mala, ali tesko je i naci klimu koja moze da modulira ispod 200w. Mozda neko ima bolji predlog.

Inace ova tcl 12-ke ume da modulira oko 200w, ima sace na krilcima - koje dodatno usporava protok vazduha i suzbija direktno duvanje, dakle staviti u night mode i trebalo bi tako da je maksimalno "ugusi" za taj najmanji prostor. A ako zatreba - pojaca se lako.

Poslednja izmena:
Postovani,

Za precizniji savet bi korisnije bilo da dostavite tlocrt sa rasporedom prostorija, informaciju o izolaciji (zidovi, stolarija, pod, plafon/krov), koliko je procenjena grejna snaga sistema na pelet.

Za precizniji savet bi korisnije bilo da dostavite tlocrt sa rasporedom prostorija, informaciju o izolaciji (zidovi, stolarija, pod, plafon/krov), koliko je procenjena grejna snaga sistema na pelet.
Zidovi izolacija 8, drveni prozori, ali su dovoljno ok, ne oseti se vazduh, bar koliko sam ja primetio, svakako bih to dodatno proverio, sobe su na gornjem spratu, kosi krov ima izolaciju vunu itd.. soba broj dva ima dva spoljna zida, jedan je gde je balkonac i drugi je sa leve strane

Uglavnom da objasnim dodatno i namenu.
Soba 2 je spavaca, zimi sam vikendom tu i tada je zimi potrebno grejanje, leti sam sve vreme tu
Soba 3 je radna, sestra radi vezbe sa decom povremeno, ili se greje ili se hladi do 4h dnevno i to takodje za vikend, tako da potrosnja nije mnogo bitna, obzirom da je cena te klime koliko sam video bila 50+, a sada je dooosta jeftinija.. i takodje, za sobe je budzet max do 40k (mozda je ovo i mnogo), za dnevnu sobu max 70k. . .

1760954711713.jpeg

Svakako, gore spomenuta klima je bestbuy, cak i kada bih zeleo nesto slabije, nije cenovno velika razlika, vidim da su oko 25k te neke najjeftinije, dok je ova 33k.. Verujem da je bar za ove sobe ovo sigurno dobro, tako da bih smeo da se upustim u kupovinu iste.

Svakako, gore spomenuta klima je bestbuy, cak i kada bih zeleo nesto slabije, nije cenovno velika razlika, vidim da su oko 25k te neke najjeftinije, dok je ova 33k.. Verujem da je bar za ove sobe ovo sigurno dobro, tako da bih smeo da se upustim u kupovinu iste.
Deluje da su ti sve prostorije otvorene pa imas prostora za parapetne klime u svakoj, da ti ne bije vazduh direktno. Mada ja sam gledao samo za grejanje i nisam imao mesta da ih stavim, delovalo mi je kao bolja opcija za sirenje toplog vazduha.

Zidovi izolacija 8, drveni prozori, ali su dovoljno ok, ne oseti se vazduh, bar koliko sam ja primetio, svakako bih to dodatno proverio, sobe su na gornjem spratu, kosi krov ima izolaciju vunu itd.. soba broj dva ima dva spoljna zida, jedan je gde je balkonac i drugi je sa leve strane

Uglavnom da objasnim dodatno i namenu.
Soba 2 je spavaca, zimi sam vikendom tu i tada je zimi potrebno grejanje, leti sam sve vreme tu
Soba 3 je radna, sestra radi vezbe sa decom povremeno, ili se greje ili se hladi do 4h dnevno i to takodje za vikend, tako da potrosnja nije mnogo bitna, obzirom da je cena te klime koliko sam video bila 50+, a sada je dooosta jeftinija.. i takodje, za sobe je budzet max do 40k (mozda je ovo i mnogo), za dnevnu sobu max 70k. . .
Drvena stolarija - obnoviti/postaviti penatstu diht traku ako je nema ili je losa.
Sobe su male, standardne 12-ice su i sa niskom modulacijom prejake, to su pozicije za 7icu ili 9ku, za dnevnu ima smisla 12-ica (pausalna pretpostavka, na osnivu fotografija dnevne).
Eh sad, budzet, to konacno sve diktira. Ako budzet "nije problem", onda neki multisplit + parapetne klime, da se ne ruzi spoljasnost kuce sa gomilom spoljnih jedinica, videh da ima Fujitsu da se nabavi kod nas.
Ako se ide na best buy, ne znam, nisam toliko u tematici koji su uredjaji sada best buy. Opet mi deluje da su 12-ice bas prejake za one manje sobe.

Konacno, by design, inverter klime su jako fleksibilne, radice sve to i ako stavis najjeftnije (imajuci u vidu da se deo kuce vec i greje na pelet), no za vise novca se dobija vise komfora i kulture rada uredjaja. Ima mnogo odgovora na ovaj upit, svaki je nekakav kompromis.

Drugo nešto osim gree nisam probao. Imam Cliviju 12k i prejaka je za sobu od 16 kvadrata, ali hladi i greje za sve pare. Modulacija jeste mali problem jer baš retko ide ispod 500w u grejanju, u hlađenju ide i do 130.
Leti sam se ohladio za smešne pare, račun za struju mi je bio povećan za 150 dinara.

Mislim da cu kupiti 2 ove klime.. Pa sta Bog da.. :D
Jedna ce biti u sobi, druga u dnevnoj da probamo
Valjda ce biti ova cena, ako ne za isti model, za neki slican i za mesec dana

Zahvalan sam svima na odgovorima!

TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH je bolja i od nekih modela koji kostaju duplo vise.Jedan od njih je i Gree Eco plus pular 12K. Ugradjena pre dve ipo nedelje kod roditelja.32m2 soba.Tri spoljna zida,bez ikakve izolacije.Setovana na 24°C,radi od prvog dana 24/7.Odrzava temperaturu u stepen,bez iFeel funkcije.Sinoc bilo oko 0°C cele noci.Isla do nekih 400W.Trosi isto,kao moja AUX u 16m2,koja ne modulira ispod 450w i kosta 42000.Jeftinija za 9000,a babaroga za ovaj AUX.Za 33000 koliko sada kosta,definitivno nema konkurenciju.Uzimaj dva komada,i neces imati problema sa grejanjem na klimu u stanu.

TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH je bolja i od nekih modela koji kostaju duplo vise.Jedan od njih je i Gree Eco plus pular 12K. Ugradjena pre dve ipo nedelje kod roditelja.32m2 soba.Tri spoljna zida,bez ikakve izolacije.Setovana na 24°C,radi od prvog dana 24/7.Odrzava temperaturu u stepen,bez iFeel funkcije.Sinoc bilo oko 0°C cele noci.Isla do nekih 400W.Trosi isto,kao moja AUX u 16m2,koja ne modulira ispod 450w i kosta 42000.Jeftinija za 9000,a babaroga za ovaj AUX.Za 33000 koliko sada kosta,definitivno nema konkurenciju.Uzimaj dva komada,i neces imati problema sa grejanjem na klimu u stanu.
Ako nisu mogli naći ozbiljniju manu onda se nisu morali brukati ni sa ovom manom.
Mi smo baš kvaran narod
Screenshot_20251020_153758_edit_64922127317264.jpg

Oprana Mica, prodisala i utihnula :)
6450din pranje, garancija produzena.

Prilozi

• 20251020_123346.jpg
    20251020_123346.jpg
    312.3 KB · Pregleda: 33
  • 20251020_123523.jpg
    20251020_123523.jpg
    197.4 KB · Pregleda: 33
  • 20251020_124422.jpg
    20251020_124422.jpg
    198 KB · Pregleda: 33
  • 20251020_131132.jpg
    20251020_131132.jpg
    195.7 KB · Pregleda: 29
  • 20251020_131142.jpg
    20251020_131142.jpg
    167.7 KB · Pregleda: 25
  • 20251020_131149.jpg
    20251020_131149.jpg
    97.2 KB · Pregleda: 26
Koliko je nisi prao?

Tako je, godinu dana. Radi 11 meseci godisnje 24/7. Pre jedno 2 meseca se malo zapusila, pa pocela da zvizdi na fanu 4 i 5. Sada sve ok.

Nazad
Vrh Dno