Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Verovatno ne podrzava... Ima nacin da se zaobice, googlaj... A negde sam procitao i da je Microsoft ukinuo to ogranicenje (mozda bas na Benchu).

Verovatno treba da formatiras hard u GPT formatu da bi mogao da instaliras UEFI os. Svakako nece da se podigne stari windows ako promenis samo boot mode.
Ako imas gde, bekapuj sve, obrisi particije sa hard diska i instaliraj sve od 0. Pazi da ne pogubis podatke :)

edit:

Za podatke imam drugi HDD, sistem je na SSD bez particija.
Zar nije lakse da skinem .ISO fajl Win 11, napravim bootbalan USB, u biosu podesim UEFI, izaberem USB kao primarnu boot opciju, i krenem po starom da instaliram win 11, hoce li to upaliti ili treba jos neka gimnastika?

Znam druze to, video sam, zato sam sve i pokrenuo. No, ako se resi ovo Legacy to UEFI, ne vidim sto ne bi radilo buduci da je drugi problem TPM koji izgleda nije vise neopohodan. No, kako bilo, svakako bih trebao resiti Legacy "problem" jer ce mi UEFI trebati za buduce reinstalacije bilo kog sistema

Ako je i neophodan, imas 'registry hack', u nekom momentu instalacije otvoris regedit, izmenis par kljuceva i vozis dalje...

Ja sam uspeo da pokrenem win11 na core2quad masini, ali ipak nije sjajno radio :D
Za podatke imam drugi HDD, sistem je na SSD bez particija.
Zar nije lakse da skinem .ISO fajl Win 11, napravim bootbalan USB, u biosu podesim UEFI, izaberem USB kao primarnu boot opciju, i krenem po starom da instaliram win 11, hoce li to upaliti ili treba jos neka gimnastika?

Nisam siguran da li moze da se prebaci na GPT bez formatiranja, nisam odavno radio... Javice se neko ko je upuceniji

Ako je i neophodan, imas 'registry hack', u nekom momentu instalacije otvoris regedit, izmenis par kljuceva i vozis dalje...

Ja sam uspeo da pokrenem win11 na core2quad masini, ali ipak nije sjajno radio :D

Nisam siguran da li moze da se prebaci na GPT bez formatiranja, nisam odavno radio... Javice se neko ko je upuceniji
Ima nekih tutorijala po YT, tipa ovaj.

Meni još nije stigao 24H2 update, kad bi trebalo da stigne?
na virtuelnu mašinu koju koristim za posao mi je stiglo, na kućni računar nije. Sa iste mreže idu, isti nalozi, podešavanja... Ne verujem da ima neko posebno pravilo.
VM je takođe znatno mlađi i očigledno slabiji hardver.

Meni je stigao 😊😊😊😊☺️☺️☺️☺️☺️😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇:sneaky::sneaky::sneaky::sneaky::sneaky::sneaky::sneaky::sneaky:
2024-12-13 13_57_49-Settings.png

Ja cak i ne znam sta da radim kad skinem ovaj Win 11 i pospremim na Rufus, u ovom snimku iznad me toliko toga buni. Dal da idem na clean install, tj kad dodjem do particija da istu formatiram ili ne, na koju ce ici Win 11.. *** me dan kad dam zavirio u ovu temu 😄 takav sam, kad nesto naumim ne popustam pa kud puklo.

Dajte neki savet, evo kad pospremim ovo na Rufus kao na snimku, sta da radim?

Important: An image install of Windows 11 will not check for the following requirements: TPM 2.0 (at least TPM 1.2 is required) and CPU family and model.
However, the interesting part is that "Microsoft lowered the hardware requirements for Windows 11 IoT and LTSC. They now mention TPM 2.0, UEFI, and SecureBoot as optional.

Poslednja izmena:

Pomocu ovog linka sam prebacio u UEFI, ove komande u CMD (Administrator), kad to odradi udje se u BIOS i tamo se Legacy pomeri na UEFI, onda restart i sve sljaka, u Computer Managment pokazuje da je UEFI. Sve bez formatiranja i brisanja podataka

Uspeo sam da ga instaliram.
Skinuo instalaciju i sve podesio na Rufus, medjutim, prilikom dizanja sistema uopste mi nema opcija za Boot, tj ono "Press keyto bot.." bla bla, tako nesto. Pokusavao sam par puta neke postavke, ali nece pa nece, cak ni sa DVD (stariji sistem). Nikako nije htelo, nesto je ******o kod mene. No, onda bezveze kliknem na instalaciju na fleski, i krene da proverava zahteve, iskoci poruka da ne podrzava Win 11 ali mogu na svoju odgovornost, tako nesto. I pristanem ja, kad ono krene update, i odradi ga. Za sad radi a do kad i kako, Bog zna.

Vratih se na WIN 10. Dobra je 11tica ali malo mi laguje, nije fluidan kao Win 10. No, mozda ako nadogradim RAM (trenutno imam 8gb) i neku graficku pa se i vratim na 11ku. Video sam da moze i to je to.

16GB za ugodno koriscenje, cak i za 10ku.

Kod mene na masini sa 32GB RAM u gotovo praznom hodu bude zauzeto oko 7.5GB, i to nemam previse instaliranih aplikacija (trenutno upaljena Mozilla i 4 taba trenutno, 1 je YT, par aplikacija u pozadini tipa AV, Steam i par sitnih aplikacija).

Kod mene na masini sa 32GB RAM u gotovo praznom hodu bude zauzeto oko 7.5GB, i to nemam previse instaliranih aplikacija (trenutno upaljena Mozilla i 4 taba trenutno, 1 je YT, par aplikacija u pozadini tipa AV, Steam i par sitnih aplikacija).

Normalno ponašanje sa 32GiB RAMa. Da imaš 64GiB, više RAMa bi bilo zauzeto.

Poslednja izmena:

"Samo" tih nekoliko aplikacija ? Taman dosta da napuca toliko RAM-a. Ako hoćeš da saznaš koliko Windows stvarno vuku memorije moraš da butuješ samo sa windows aplikacijama tj. iz Clean Boot moda. gde nema ništa od tih stranih (3rd party) aplikacija. Poništi sve u Startup-u barem.

Clean boot nije standardna upotreba, ovo moje je svedena prica sa gomilom stvari vec iskljucenim u startupu pa se opet napuni 8GB zacas.

16GB za komotno koriscenje - ponovo.

Ma to su programi koji zauzimaju tu memoriju, to nema veze sa samim windowsima. Svako ima neke druge programe. Ti isti programi bi zauzeli isto memorije i na W7 i W10. Ali da, 16GB je dovoljno za komotan rad ako nema programa joji iziskuju više. Deo memorije alociran za programe a koji nisu trenutno potrebni se prvo kompresuju a ostalo ide na disk u virtualnu memoriju. Dok se memorija potpuno ne angažuje to ništa ne smeta. Neće ništa brže ili bolje da radi sa10% zauzetosti memorije nego sa 90%. Za same programe je čak i bolje da stoje u memoriji nego na disku, brže reaguju. Svaki aktivni program dobije svoj dijapozon u adresama memorije tako da ne smeta drugim.

Pitanje kako da u novi Brawe pretrazivac ubacim stare podatke (traka obeleživača) sa brawe koji ne mogu da pokrenem na drugom kompu za sinhronizaciju,tačnije jel mogu neke fajlove da prekopiram iz starog u novi i ako može gde?
Možda ovde nije mesto za ovo pitanje pa se izvinjavam.

Možeš - pogledaj na netu koji fajlovi nose tražene informacije pa ih samo prekopiraj. Sve se čuva u LOCAL, ROAMING i neretko ProgramData folderima.

Da bi registravao novi Windows validnim ključem od Win7-ice po uputstvu sa:
Da bi taj metod radio da li mogu da iskoristim svoj lični Win7 OEM ključ (koji zaista nema niko osim mene) ili moram ključ iz tabele sa sajte da bi se sve podudarilo sa imenom ticket-a iz zip fajla?
Ili bi se možda podudarilo i sa mojim personalnim ključem?

Molim za razjašnjenje pre nego što se upustim u ovaj metod koji je ovde preporučio jedan slavni član ovog foruma :)

Naravno da straightforward više ne može (moglo je do 03.10.2023), ali očigledno nisi pročitao linkovan sajt - https://massgrave.dev/hwid, a odgovaraš.

Tamo i piše "HWID 2 (Currently working) (03 Oct 2023 - Current) When Microsoft stopped the free upgrade, it started requiring a genuine valid key in the ticket to authorize..."

Tako da nemože na stari način, ali očigleno i dalje može sa ovim Powershell workaround-ovima - pošto mi zaista treba razjašnjenje pitanja koje sam postavio u prethodnom postu, molio bih da koga mrzi da detaljno iščita linkovanu stranicu - da mi ni ne odgovara jer se tako samo daju površni komentari i spamuje tema a suštinski ne rešava problem....

Jel ima neko Windows 11 na ARM-u?

Kako radi, ima li problema sa kompatibilnošću u svakodnevnom radu (office taskovi i sl.)?

Nazad
Vrh Dno