Šta je novo?

Veš mašine

Prosle nedelje doso serviser zamenio elektroniku, pustim masinu na 90, praznu kupio u DM neki prasak za ciscenje masine, ljudi masina prii vodu jedva dno prekrije.
Pitao sam servisera da li moze da se podesi nivostat ili nesto da se uradi da primi vise vode, ocu bre kad pere gace i peskire da vidim vodu da se peni kada kuva.
kaze on takve su masine manje vodu da primaju manje struje da trose.
On je pokazao da ima ono dugme koje kao kada je ukljuceno primi malo vise vode i stvarno se vidi d amalcice vise ima.
Ali ja si uzmem balonce i dosipam 6l
Zaninljivo kada sipam vise vode tipam vise od 12l tu vodu oceigledno masina izbaci ali ja pumpu ne cujem da izbaci vodu a vidim da se smanji nivo vode na vratima

Našao sam dve slim koje mi odgovaraju i cenovno (oko 35-40k) i sa dubinom, za obe je proizvodnja u Sloveniji,

WPNEI 74 SA1S WIFI
WNEI 84 SCS

pa ako može neko ko se razume da mi kaže mišljenje, da li su korektne i koja je prednost jedne ili druge (Wi Fi mi nije bitan), ili koja je razlika kod ovih Gorenje šifri WNEI, WPNEI ili WNPI... Da li za 35k ima bolja kupovina od ovih, verovatno je tu još Candy samo?

Candy imaju jako los kvalitet, ali su im performanse 10! Odlicno su isprogramirane, koriste dobre kolicine vode i precizno odredjuju vreme pranja u odnosu na kolicinu vesa. Ja bih licno sebi pre gledao funkcionalnost i performanse nego kvalitet.
Ja sam mislio da je to ipak nekako povezano... mislim ako zbog šklj kvaliteta počne polako da se kvari, neće ni imati neke performanse :)

Pitanje za vlasnike Gorenje WNEI, WPNEI da li postoje kratki programi i posltoji li opcija sracivanja istog. Imam Beko usku, kratki program od 30 min ne opere nista, a ostali preu svi skoro 2 sata.
Sto se Candy-ja tice, majka evo 5,6 godina ima neku Candy grand-nesto, pere svaki dan, po nekoliko tura dnevno, ima kratke programe koji peru odlicno. Program od 30 min na njoj i na mojoj Beko se poredit ne mogu, ova beko pere ves 5 minuta, pa ga ispira i centrifuga 10 min, dok ova ne pere skoro 20, 2 puta ga ispira i 5 centrifuga.

Da li imam neko bolje rešenje na raspolaganju od veznog elementa između mašine za pranje i mašine za sušenje koja bi bila iznad? Pitam jer taj metod podrazumeva bušenje mašine šrafovima i ako jednog dana budem menjao, imaće rupe na vrhu i pozadi.

Pitanje za vlasnike Gorenje WNEI, WPNEI da li postoje kratki programi i posltoji li opcija sracivanja istog. Imam Beko usku, kratki program od 30 min ne opere nista, a ostali preu svi skoro 2 sata.
Sto se Candy-ja tice, majka evo 5,6 godina ima neku Candy grand-nesto, pere svaki dan, po nekoliko tura dnevno, ima kratke programe koji peru odlicno. Program od 30 min na njoj i na mojoj Beko se poredit ne mogu, ova beko pere ves 5 minuta, pa ga ispira i centrifuga 10 min, dok ova ne pere skoro 20, 2 puta ga ispira i 5 centrifuga.
Imam wnei, ima npr. coton colour gde je najkrace ako ga skratim dva puta, traje 1:37h. Biras 20C, 30C, 40C ili 60C. Pere odlicno i ispira na njemu dva puta. Ima i drugih programa, npr power 59 min. Iskreno najvise i za sve koristimo coton white i colour, samo temperature menjamo.
Imam wnei, ima npr. coton colour gde je najkrace ako ga skratim dva puta, traje 1:37h. Biras 20C, 30C, 40C ili 60C. Pere odlicno i ispira na njemu dva puta. Ima i drugih programa, npr power 59 min. Iskreno najvise i za sve koristimo coton white i colour, samo temperature menjamo.
Da, ima opcija dodatno skracivanje za skoro sve programe. Mada ona sama skrati kad izmeri ves po pocetku pranja, ti mozes i dodatno da skratis.

Crevo za ispuštanje vode ti je možda nisko.
Moguce, secam se da je masjtor koji nam je odrzavao EI masine pricao jednom prilikom da odvodno crevo ne bi trebalo da predje neku visinu jer preko te visine ne moze pumpa da izbaci vodu.
Testirao za vikend kada dosipem 6l vode onda je vodaa tu sve vreme, vidi se na vratima.

Moguce, secam se da je masjtor koji nam je odrzavao EI masine pricao jednom prilikom da odvodno crevo ne bi trebalo da predje neku visinu jer preko te visine ne moze pumpa da izbaci vodu.
Testirao za vikend kada dosipem 6l vode onda je vodaa tu sve vreme, vidi se na vratima.
У упутству за машину обично има слика на којој висини треба да буде црево.
Нпр. овако:
2024-11-12_173054.png

Da li ima neka veš mašina na kojoj se vrata otvaraju sa leve ka desnoj strani

Šta se gleda ovih dana kao predlog za veš mašinu,jeftinije varijante?

Beko masina,otisao ležaj u 6 godini,zamena 120 evra,mora da se seče plastični kazan.
Vidim da gledate skuplje masine,zasto placati skuplje,ako u 90% masina, nije moguće zameniti lezaj bez sečenja kazana,pa i kada se zavari,ostaje veliko pitanje da neće pustiti vodu.
Šta vredi platiti skuplju masinu,ako je zamena ležaja prečica za najbliži otpad?

Negde se stavljaju i kvalitetniji ležajevi...
Neka pere bolje, manje struje troši, tiša je... Ima 100 razloga

Tačno, lepljenje bubnja je sve lutrija. Bubanj može da procuri iznad pumpe i ode elektronika. Jedino da probaš sam da odradi posao pa kako bude.

Beko masina,otisao ležaj u 6 godini,zamena 120 evra,mora da se seče plastični kazan.
Vidim da gledate skuplje masine,zasto placati skuplje,ako u 90% masina, nije moguće zameniti lezaj bez sečenja kazana,pa i kada se zavari,ostaje veliko pitanje da neće pustiti vodu.
Šta vredi platiti skuplju masinu,ako je zamena ležaja prečica za najbliži otpad?
Misliš li da na svakoj skupoj mašini ode ležaj? Ili je to pre izuzetak? Čemu onda kupovina bilo čega skupog ako neki ozbiljniji kvar može da dovede do toga da on ode na najbliži otpad jer je oporavka nemoguća ili u najblažem slučaju nerentabilna?
A skuplje bi trebalo da znači i kvalitetnije (ne uvek nužno), efikasnije, sa više opcija pa čak zbog kvaliteta materijala često i dugotrajnije - osim ako nisi qrate sreće.

Namerno su napravili, da zbog ležaja od 500 dinara kupujemo novu.
Svaki lezaj se haba i trosi,on je potrosan materijal,ali su napravili da zamena nije moguća.Sto više koristite 1200 i više obrtaja,to pre strada.
Ko hoće tišinu,i da mu ležaj traje 20 godina,treba da pere bez centrifuge,a kada se ujutru probudi,treba da pokrene 10 min program centrifuge,a ne da plaća prevarantima masine od 1000 evra zbog tišine.
Koje uštede u struji,kada bacamo ispravne uređaje na otpad.Zamislite da auto morate da bacite,zato što ležaj točka nije moguće zameniti.

Pa ne baš...
Meni je prošla mašina (Candy) trajala 13 godina... Na kraju je ležaj počeo da se čuje, ali je zamenjena zbog drugog kvara i moje odluke da se ne isplati više ulagati.
Dušu smo joj uzeli...

Sve ide u tom pravcu; mašina koja košta 300eur; tu je PDV 50eur, transport 20-30eur, razne takse, marže uvoznika i prodavca bar 100eur. Proizvođaču ostane tipa ~100-120eur. Sa time treba da napravi mašinu i ostvari profit.
Onda se naravno traže najjeftiniji delovi, profit svakako ostaje vrlo mali, pa mora da postoji caka da se sve obnavlja na 5-6 godina.

Lageri crknu jer popusti semening i vrlo mala količina vode je dovoljna da se načne lager. Brzina centrifuge jeste bitna, stradali su lageri i na starim mašinama koje su vrtele centrifugu na 450 obrtaja ali minimum tek nakon 10 godina, a zamena lagera i semeninga trajala max pola sata.

Kada je EU,rešila da stane na put,programiranim kvarovima,prevarati su se setili lagera i semeringa,koji se ne mogu zameniti.Čak i kada su postojali plaštični kazani na šraf,i njih su izbacili,samo da se ne može prići ležaju.
Da li uopšte znamo,koji proizvođači imaju zamenjiv ležaj i metalni kazan na rasklapanje?

Ima na tiktoku serviser miele, pa ono je katastrofa, ~7 godina stare, raspad, mora da su radile 24/7 .
Elem, pored brze centrifuge, koja osim što kvari mašinu, cepa i veš, kaže da visoke temperature takođe škode 60+, a naročito kontrasti, pere na 90, pa ispire na 20, i od toga delovj propadaju, gumeni pre svega.

Da li ste stavljali svoju mašinu u neki ormar kako bi je ućutkali uz mali ventilacioni otvor ili slično i da li se vredi bakćati sa time?
Voleo bih na odloženo da radi u kupatilu dok spavam u spavaćoj i da je ne čujem ni kada vrti na 1600 obrtaja u min centrifugu.

Moja se najmanje čuje na centrifugi

Mašina radi od 2011. godine, često se uključuje i nekoliko puta dnevno, isto toliko godina nosi na sebi i mašinu za sušenje i da kucnem u drvo ništa se ne čuje niti pokazuje simptome laganog posustajanja.

Lageri crknu jer popusti semening i vrlo mala količina vode je dovoljna da se načne lager. Brzina centrifuge jeste bitna, stradali su lageri i na starim mašinama koje su vrtele centrifugu na 450 obrtaja ali minimum tek nakon 10 godina, a zamena lagera i semeninga trajala max pola sata.
Nije tacno da lageri stradaju brzo zbog jake centrifuge.Sve masine preko 1000 obrtaja obicno imaju vece lagere,a lageri mogu da stradaju i ako je nosac bubnja ostecen ili lose napravljen.

Sve ide u tom pravcu; mašina koja košta 300eur; tu je PDV 50eur, transport 20-30eur, razne takse, marže uvoznika i prodavca bar 100eur. Proizvođaču ostane tipa ~100-120eur. Sa time treba da napravi mašinu i ostvari profit.
Onda se naravno traže najjeftiniji delovi, profit svakako ostaje vrlo mali, pa mora da postoji caka da se sve obnavlja na 5-6 godina.
Jel stvarno mislis da je zarada 100e prodavca za candy masinu od 36000?

Nazad
Vrh Dno