Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

ima nalepnica sa strane ali tu pise model i neke druge info...videh negde na netu kada se skine poklopac
dal su toliko sakrili da moram da rasklapam klimu koju necu jos da ugradjujem da mi ne bi istekao rok za produzenje

Jel ti sa gasenjem odrzava temperaturu u prostoriji, kada stavis 25, jel bude 25C?
Da li se gasi ili pali je nebitno, bitno je da ti odrzava temp.
Nazalost se ispostavilo da je ovo prejaka klima za tvoju prostoriju i da ima preveliki minimum snage(ali se kod mene stalno gasi i 9k btu sa 100W minimumom), izgleda da je toliki minimum kod svih Haier 12 klima, a Haier je proizvodjac Bergen uredjaja.
Meni su sve Haier Flexis Plus(Bergen Kron Premium) u vecim prostorima, pa nikome nije smetalo ocigledno, jako su tihe i odrzavaju temp savrseno, a eto do sada nisam ni znao da im je visoka modulacija na hladjenju.

Nazalost, gasenje i paljenje vise od onoga kako si ti zamislio da treba nije osnova za reklamaciju.
Ako si uzeo online, imas 13 dana da je vratis, ali pare za ugradnju neces dobiti nazad.
Bergen Kron Premium (sudeći po spec sa ACS-a) ide minimalno na 500W na grejanju. Ako je tako, ba zimu će biti još gore

Krenula grejna sezona i kod mene 🙈
Bilo na vikendici 15c
Povukla na startu dobro...

Prilozi

• Screenshot_2024-09-13-08-35-47-200_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2024-09-13-08-35-47-200_com.coolkit.jpg
    40.2 KB · Pregleda: 96
Jel tu potrosnju pratite iz aplikacije za klimu ili imate pametne uticnice pa preko njih?

Da li Midea E breezeless ima grejač tacne?
Imam 2 sobe po oko 10-ak kvadrata pa sam mislio da stavim dve 9-ke zbog komfora strujanja vazduha
Interesuje me da li ima grejač zbog zimskog perioda, svakako sobe su jako male i sigurno će grejati ok :)

Za 10 kvadrata i ove zime kakve su ti ni ne treba grejac.

Pozdrav. Moze li neki savet za klimu 12icu? Bila bi koriscena gotovo Samo za grejanje, Bila bi u spavacoj sobi a sluzila bi da greje dve ili tri prostorije. Pozeljno bi bilo da nije preko 40k Ali ako ima nesto da Je bolje za Malo vece novce razmotricemo i to 😁

i ove zime kakve su ti ni ne treba grejac.
Zamisli dodje ostra zima i zakove 2 nedelje u minusu onda ce da loze vatru ispod klime da otope tacnu :ROFLMAO:
A forum ce da gori ;)
Kad sam u stari postovi citao nekoliko komentari npr. Ljudi tacna zaledila, ventilator udara u led, neke djezve itd... I sve te muke zbog 80w ili koliko vec...

Ako dodju jaki minusi mislim da ce uspeti da ugreje 10 kvadrata svakako.

Puno gora stvar od klime koja nema grijac tacne je klima koja ima jako mali i lagan izmjenjivac i klima koja je premala/preslaba za prostor u kojoj se nalazi (pogotovo gdje je losa izolacija i stolarija). Takva klima ce jako cesto da ledi i jako cesto da ide u defrost.

Npr malo koji premium model daikina i mitsubishija ima grijac tacne a svima su masivne i teske vanjske preko 40 kg.

Ako bi birao kineza cija je vanjska 18kg i ima grijac tacne i deklarisan je na -20 i kineza cija je vanjska teska 30 kg bez grijača i piše -15, prije bi odabrao ovo drugo

Puno gora stvar od klime koja nema grijac tacne je klima koja ima jako mali i lagan izmjenjivac i klima koja je premala/preslaba za prostor u kojoj se nalazi (pogotovo gdje je losa izolacija i stolarija). Takva klima ce jako cesto da ledi i jako cesto da ide u defrost.

Npr malo koji premium model daikina i mitsubishija ima grijac tacne a svima su masivne i teske vanjske preko 40 kg.

Ako bi birao kineza cija je vanjska 18kg i ima grijac tacne i deklarisan je na -20 i kineza cija je vanjska teska 30 kg bez grijača i piše -15, prije bi odabrao ovo drugo
Ima ali se pali samo kad je df. Kod daikina neznam ali kod Mitsubishi ( bar kod mene ) se tako pali, inace ne.

Zdravo drugari, ovo mi je prvi post ovde i nadam se da sam ga postavio na pravo mesto. Naime, planiram da kupim klimu koja ce prvenstveno da sluzi za grejanje deo sprata zimi od nekih 45 kv. Sprat je izolovan sa svih strana stiroporom 8-10cm a tavan staklenom vunom 20cm. Klima bi boravila u spavacoj sobi i bukvalno bi duvala u susednu sobu i kuhinju. Razmatrao sam Hisense Energy 12k nordic/X/pro plus modele, citajuci vasa iskustva zakljucio sam da su ozbiljne masine za grejanje u tom cenovnom rangu. Verujem da su dovoljno snazne da bez problema zagreju ovu kvadraturu uz ovakvu izolaciju s tim sto bih ako je potrebno u kupatilo ubacio i neku malu grejalicu da greje kada je to potrebno. Plasim se samo da ne dodje do pregrevanja spavace sobe a da u kuhinji bude mlako. Zanima me da li mislite da ce Hisense biti odgovarajuca klima za ovako nesto ili biste mi preporucili nesto drugo u ovom cenovnom rangu, eventualno 50-100e vise ako je zaista potrebno. Hvala unapred i pozdrav

Prilozi

• klima.png
    klima.png
    12 KB · Pregleda: 63
Imam na vecini klima grejac tacne, na klimama u mojoj sobi, gde provodim 80% vremena nikada nisam imao.
Imao Luca 12, sada Mitsubishi LN, Luca radila na -15C bez ikakvih problema, LN na -10C, greju sobu od 20m2 bez izolacije sa 2 spoljasnja zida i 6 prozora.
Grejaci su potrebni ako cesto ide na ispod -20C i ako uzmete slabiji uredjaj koji cesto radi iznad 50% snage.
U 10m2 ce ta klima raditi na 30% i na -20C.

Zdravo drugari, ovo mi je prvi post ovde i nadam se da sam ga postavio na pravo mesto. Naime, planiram da kupim klimu koja ce prvenstveno da sluzi za grejanje deo sprata zimi od nekih 45 kv. Sprat je izolovan sa svih strana stiroporom 8-10cm a tavan staklenom vunom 20cm. Klima bi boravila u spavacoj sobi i bukvalno bi duvala u susednu sobu i kuhinju. Razmatrao sam Hisense Energy 12k nordic/X/pro plus modele, citajuci vasa iskustva zakljucio sam da su ozbiljne masine za grejanje u tom cenovnom rangu. Verujem da su dovoljno snazne da bez problema zagreju ovu kvadraturu uz ovakvu izolaciju s tim sto bih ako je potrebno u kupatilo ubacio i neku malu grejalicu da greje kada je to potrebno. Plasim se samo da ne dodje do pregrevanja spavace sobe a da u kuhinji bude mlako. Zanima me da li mislite da ce Hisense biti odgovarajuca klima za ovako nesto ili biste mi preporucili nesto drugo u ovom cenovnom rangu, eventualno 50-100e vise ako je zaista potrebno. Hvala unapred i pozdrav
Ni pod razno u tu gdje si nacrtao. Ja sam svoju drzao u 16 kvadrata sa otvorenim vratima da puse ravno na vrata i u hodnik i drugu sobu i precesto se palila i gasila jer tu sobu zagrije za par minuta, dzaba otcorena vrata. Tako da neće pregrijavati spavaću nego ce je za cas zagrijati i onda ce se gasiti a ostalo se nece stici ugrijati

Ko se ljuti....imace bore.

Da ti ozbiljno odgovorim.
To sto radis je jako pogresno, jer tako ne ocistis detaljno necim tu turbinu, desice ti se ono sto i meni kada sam tako na jednoj klimi prskao samo turbinu, da ti se neravnomerno ocisti i turbina ispadne iz balansa, sto povecava vibracije koje vremenom zeznu lezajeve turbine.
Tu promenu mozes osetiti/cuti nekada ako je drasticnija, ali je ne moras ni izvaliti.
Plesan na mojoj turbini se stvorila pre 2 meseca, kada je klima non-stop bila vlazna, ispratio sam.

Dodatno, molim te da vise nikome ne preporucujes da cacka oko klime sam dok je klima u garanciji, sve se to moze videti kada se klima rasklopi i nekoga mogu da zatezu za garanciju zbog tog cackanja.
Nadam se da tvoje vreme nije izgubljeno citanjem ovoga.

Poslednja izmena:
Ja te molim da vise na mene ne trosis svoje dragoceno vreme, hvala.

A za ostale, da razmisle pre nego sto poslusaju bas svakoga ko nesto dobronamerno kaze, jer dobra namera ne znaci i dobar savet:

Kako si resio ovo ( ako si uopste resavao ) ili je u ovom stanju i demontirana ?

On je jedini kome LUCA ne radi i bitno je da svuda istakne to, sa sto vise dramaturgije.
Inace on je dobronameran.

Kako si resio ovo ( ako si uopste resavao ) ili je u ovom stanju i demontirana ?
Zamenjen lezaj turbine koji sam morao da narucim iz inostranstva, jer se Viacom(uvoznik Fujitsua) ne javlja nedeljama ni na pozive ni na emailove, a niko nije imao na stanju.

On je jedini kome LUCA ne radi i bitno je da svuda istakne to, sa sto vise dramaturgije.
Inace on je dobronameran.
Eh moj ti, dugo nisi za Fujitsu botovao, pa te zveknula nostalgija na zlatno doba Fujitsu foruma? Znas ti jako dobro koliko njih se na Lucu zalilo, sto na smrad, sto na pokvaren poklopac, sto na skripanje spoljasnje jedinice...a mozda sam ja iz dosade kvario deo po deo na klimi od 100k, mozda si me totalno provalio.
I ne, ja sam zlonameran, volim da ko god za nesto botuje, malo prokipi od muke.

Poslednja izmena:
Koji se tip kompresora pokazao odlican ( ima odlican SCOP - COP ) i dali se u klimama ugradjuje spiralni ( scroll ) kompresori?
Ugrađuje ih Daikin. Sve to zavisi od raspona temperature i od raspona snage koja je potrebna. Po meni u glibalu je najbolja varijanta dvostruki rotacioni kompresor. Ali takav ne ide u manje klime (po snazi). Imam ga u 12LT i u 18KMTA. Za grejanje velikom snagom na niskim temperaturama je najbolji dvostruko rotacioni dvostepeni kompresor. Mala svi ti multi-stage troše malko više na parcijalnom opterećenju, u odnosu na single-stage. Dakle za male klime single rotacioni, za veće dvostruko rotacioni, za veliku zimu dvostruko rotacioni dvostepeni, a za uži raspon snage uz dobru efikasnost na parcijalnom opterećenju skrol kompresor je nenadhebiv. To je neko moje skromni zapažanje. E sad,, kompresor je samo deo sistema, ima tu još elemenata, pa krajnji proizvod ne možemo posmatrati samo po kompresoru
Slzem se sa [B]mk484475[/B], moram u roku od dve nedelje da znam koju cu limu uzeti. Kako bih znao koja mi instalacija treba i da se postavi pre grejanja. Kakva su misljenja sa LG klimama konkretno, gledam ovaj model: " LG DC18RK DUALCOOL Deluxe - DualInverter klima-uređaj i ThinQ WiFi kontrolom ", tehnicke karakteristike:

• UVnano™: Uklanja 99,99%* bakterija UV LED svetlom tako da ventilator koji izduvava vazduh bude čist i svež.
  • Plasmaster™ jonizator++: Čisti vaš prostor tako što 99,9%* prilepljenih bakterija.
  • Alergijski filter: Uklanja supstance koji izazivaju alergije kao sto su grinje, kućna prašina koja lebdi u vazduhu.
  • Predfilter za prašinu: Zadržava velike čestice prašine kao prva linija odbrane.
  • Samostalno čišćenje: Automatski isušuje vlagu unutar klima uređaja tako da je uvek čist.
  • Brzo hlađenje: Brže rashladite prostoriju do prijatne temperature uz LG DUAL Inverter Compressor™.
  • Ušteda energije: Dual Inverter Compressor™ uz opseg frekvencije za rad uz uštedu energije štedi više energije u odnosu na standardni kompresor.
  • Tihi rad: Klima uređaji kompanije LG rade uz nizak nivo buke, zahvaljujući ekskluzivnoj tehnologiji DUAL Inverter Compressor™ koja eliminiše nepotrebnu buku i omogućava neometan rad.
  • LG ThinQ: Uz pomoć aplikacije LG ThinQ, možete da pokrenete ili zaustavite svoj LG klima uređaj, da promenite režim ili da podesite temperaturu, bez obzira na to gde se nalazite.
SPECIFIKACIJA:

• Prozorski sistem: DualCool Deluxe
  • Boja: Bela
  • WiFi kontrola: Da (ThinQ)
  • Kapacitet hlađenja (min/procena/maks; W): 900/5000/5500
  • Kapacitet grejanja (min/procena/maks; W): 900/5800/6400
  • Ulazna snaga - hlađenje (W): 1562
  • Ulazna snaga - grejanje (W): 1611
  • Napajanje: Monofazno
  • Napon (V): 220-240
  • Frekevencija (Hz): 50
  • E.E.R: 3.20
  • S.E.E.R: 7.00
  • C.O.P: 3.60
  • S.C.O.P: 5.30
  • Energetski razred - hlađenje: A++
  • Energetski razred - grejanje: A+/A+++
  • Godišnja potrošnja energije - hlađenje (kWh): 250
  • Godišnja potrošnja energije - grejanje (kWh): 1270/555
  • Maksimalni nivo buke - unutrašnja jedinica (dB): 44
  • Maksimalni nivo buke - spoljašnja jedinica (dB): 60
  • Protok vazduha - hlađenje (㎥/min): 15.5
  • Protok vazduha - grejanje (㎥/min): 16.0
  • Stepen smanjenja vlage (l/h): 1.8
  • Radna jačina struje - hlađenje (nom/maks; A): 1.20/9.00
  • Radna jačina struje - grejanje (nom/maks; A): 1.20/9.50
  • Početna jačina struje - hlađenje (A): 6.90
  • Početna jačina struje - grejanje (A): 7.10
  • Osigurač (A): 20
  • Kabl za napajanje spoljašnje jedinice (br. x mm²): 3 x 1.5
  • Kabl za napajanje i komunikaciju između jedinica (br. x mm²): 4 x 1.0
  • Izlazna snaga motora ventilatora (W): 30
  • Fluorovani gas sa efektom staklene bašte: Da
  • Količina prethodno napunjenog rashladnog sredstva (kg): 1
  • Vrsta rashladnog sredstva: R32
  • Potencijal globalnog zagrevanja (GWP) za rashladno sredstvo: 675
  • Ukupni GWP (Emisija CO2 u tonama)): 0.675
  • Neto težina unutrašnje jedinice (kg): 11.9
  • Dimenzije unutrašnje jedinice (mm): 998 x 345 x 210
  • Garancija: 36 meseci
  • Prava potrošača u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača.
Mogu da je kupim za 161.000 rsd.
Za manje para ASYG18KMTE ima veću snagu i bolju efikasnost. A za kusur bih kupio Šaomi prečistač vazduha. U odnosu na te "džidža-bidže" na klimama, poseban zaista prečistač radi posao

Poslednja izmena:
Ne moras uopste ici na 18ku
Gree Amber Premium (GWH12YD-S6DBA2A) i miran si na tu kvadraturu.
Kako kazu kolege modulira najnize na oko 400w na grejanje a oko 150-200w na hladjenju sto je za tvoje potrebe sasvim dovoljno nisko.
Takodje veoma efikasna i mrcina od klime sa ogromnom snagom i spoljasnjom jedinicom od 45kg..

Pisalo se dosta na forumu vec o ovoj klimi pa mozes i da pretrazis utiske drugih.
18 i 24 KMTA idu i niže na grejanju, neko je pisao za 300W. Za hlađenje se ne sećam, ali je svakako manje od 300W (obe su u minimumu na 900W isporučene snage).

Taman jacam imunitet 💪
Pobrkao si bakterije i buđ. Hronično izlaganje sporama buđi ima jaaako loše dejstvo na celokupno zdravlje. U najboljem slučaju naučićeš organizam da supresuje histamin. Ali ni to nije posebno poželjna stvar. Za buđ ima bolje sredstvo od Axel Sgrasso, i zove se Mabosan. Jedino što je zeznuto naprskati celu turbinu ravnomerno, mora nečim da je vrtiš po malo
Sa takvom izolacijom, možeš manje više da biraš gotovo bilo šta će da završi hlađenje, a bilo koja ozbiljnija 12ka i grijanje.

Mene zanimaju dvije stavke.
Pošto je EPS preko 15 cm ozbiljno usporava prolazak vodene parea, kako kuburite sa vlagom, ili je ovo prva godina pa još ne znate?
Zašto pobogu na krov samo 10 cm izolacije, ako ste okolo već toliko ušuškali?

Inače sam skoro bio na ugradnji PVC 85 mm, sedam komora, TRI dihtunga, a ono samo dvoslojno staklo i U vrijednost na 1.1, reko - e ********* koja grehota, moglo se spustitina 0.9 ili čak 0,7 sa jako malo ulaganja, ovako je profil prejak, a staklo ga šupa, kao kod tebe, okolo vrh, a na tavanu ispod prosjeka ;(
Zavisi od dimenzija profila. Paket sa tri stakla je težak, i tu se pokazuju razlike između PVC i ALU stolarije. Za manje prozore i balkonska vrata može, za veće se plastika pokrivi. To proizvođači PVC stolarije prećutkuju
Sa takvom izolacijom, možeš manje više da biraš gotovo bilo šta će da završi hlađenje, a bilo koja ozbiljnija 12ka i grijanje.

Mene zanimaju dvije stavke.
Pošto je EPS preko 15 cm ozbiljno usporava prolazak vodene parea, kako kuburite sa vlagom, ili je ovo prva godina pa još ne znate?
Zašto pobogu na krov samo 10 cm izolacije, ako ste okolo već toliko ušuškali?

Inače sam skoro bio na ugradnji PVC 85 mm, sedam komora, TRI dihtunga, a ono samo dvoslojno staklo i U vrijednost na 1.1, reko - e ********* koja grehota, moglo se spustitina 0.9 ili čak 0,7 sa jako malo ulaganja, ovako je profil prejak, a staklo ga šupa, kao kod tebe, okolo vrh, a na tavanu ispod prosjeka ;(
Zavisi od dimenzija profila. Paket sa tri stakla je težak, i tu se pokazuju razlike između PVC i ALU stolarije. Za manje prozore i balkonska vrata može, za veće se plastika pokrivi. To proizvođači PVC stolarije prećutkuju
Probaj da izmjeris vlagu! Kod mene u stanu gdje je zidana od onih betonskih blokova ( cjela strana zida npr ) plus 20cm tamnog sitiropora po zimi bude 85% vlage. Nigdje nista na zidovima se nevidi ali u vazduhu ima. Bukvalno hermeticki zatvorena pa cesto koristim aparat za smanjenje vlage. Ovo sto je monstrum pisao je 100% upravu. Tu pomazu pvc ili slabiji prozori pa malo "curi" cazduh ali ako su jos prozori zesci onda je to lose. Neprimjeti se nigdje ali kad izmjeris vlagu ima je ohoho...
Dobra ventilacija po mogućnosti sa rekuperacijom i nema problema. Vazduh se mora izmeniti, kroz lošu stolariju ili prinudno, vlazi je svejedno

Poslednja izmena:
Jeftinije je da uzme odvlaživač. Imam Gorenje i radi super posao
Poenta je u svežem vazduhu. Odvlaživač samo uklanja simptome nedostatka svežeg vazduha
Pa kad smo mi sirotiLJa i stavljamo EPS na zid. U EU ide kamena vuna, koja je kudikamo prozračniji/paropropusniji materijal, al je nama preskupa i za nabavku i za ugradnju.
I fasadni dekorativni (završni) sloj je skuplji u sistemu sa kamenom vunom. Na EPS se obično stavlja akrilna fasada, tj još jedan paronepropusni sloj. Na vunu ide Silikatno/silikonska varijanta
Da li Midea E breezeless ima grejač tacne?
Imam 2 sobe po oko 10-ak kvadrata pa sam mislio da stavim dve 9-ke zbog komfora strujanja vazduha
Interesuje me da li ima grejač zbog zimskog perioda, svakako sobe su jako male i sigurno će grejati ok :)
Za 10kvm bolje neki Daikin, i to 7-cu. Niže spušta snagu u grejanju

Poslednja izmena:
Ja te molim da vise na mene ne trosis svoje dragoceno vreme, hvala.

A za ostale, da razmisle pre nego sto poslusaju bas svakoga ko nesto dobronamerno kaze, jer dobra namera ne znaci i dobar savet:

Ovo ko traktor, bokte! Turbina se pere prskalicom pod pritiskom, da se skine sva štroka, ako se već ne skida. I naravno obavezno skidanje na par godina, da se podmažu ležajevi. Moj LT se uopšte ne čuje, ugrađen 2012-te, a proizvodnja April 2011-te.

Zamenjen lezaj turbine koji sam morao da narucim iz inostranstva, jer se Viacom(uvoznik Fujitsua) ne javlja nedeljama ni na pozive ni na emailove, a niko nije imao na stanju.

Eh moj ti, dugo nisi za Fujitsu botovao, pa te zveknula nostalgija na zlatno doba Fujitsu foruma? Znas ti jako dobro koliko njih se na Lucu zalilo, sto na smrad, sto na pokvaren poklopac, sto na skripanje spoljasnje jedinice...a mozda sam ja iz dosade kvario deo po deo na klimi od 100k, mozda si me totalno provalio.
I ne, ja sam zlonameran, volim da ko god za nesto botuje, malo prokipi od muke.

Koje ti je godište bila ta LUCA? Verovatno je na starijim modelima bio feleričan zubčanik. Znam par njih sa modelima s kraja proizvodnje (mislim da se LUCA više ne pravi) i niko nije imao problem, a prošlo je dovoljno vremena da krcne ako ne valja. Da ne bude da botujem, pored 7 kom Fujitsu imam i Vox (4 kom) i Šljamsung klime, al' me jedino LT oduševljava svojim radom i nakon 12 god. A mislim da je ista unutrašnja i na tom LU. Jedino ako ti na sklapanju u fabrici nije zapao nadrkani Kinez kome je kasnila plata 😂

Nazad
Vrh Dno