Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ti filteri gde mogu da se nabave? Ima li neko predstavništvo za Tcl ili su ti filteri univerzalni za sve klime? Ima funkcija samočišćenja i plus funkcija kada se klima ugasi da se pokrene spaljivanje gljivica i protiv nastanka buđi. Ne znam koliko će to pomoći ali predpostavljam da nema ništa bolje od ručnog, fizički, čišćenja klime i filtera.
Comtrejd je uvoznik za tcl a ima tesla clon te klime zovu je virtuoso tako da bi trebalo biti filtera jer su iste klime

Pa neće mesec dana biti 38C.
Nece mesec dana nego 2😅
Napisao si da bi trosio 700kWh skupe struje, a pre toga si rekao da si izmerio da ti ~70% potrosene struje trosi klima(16.6kWh od 23 kWh).
To je oko 500kWh skupe struje i dodaj na to 40% za jeftinu koju nisi racunao i to je to.

Moja preporuka je bila da uzmes merac potrosnje jer ti racunica nije kako treba, a ne tako napamet, na sta si ti odgovorio da ti ne treba, da mozes sam da izracunas...sto se potvrdilo kao netacno.
Evo koliko je potrošila danas, radila je i noćas i ujutru u 7 kad sam ustao potrošila je 4kw.
Ovo jula ode na 14-15kw po danu lagano. Sreća pa maltene svake godine odemo 22.07 na more te se klima koristi 3 nedelje.
Gledajuci koliko vama trose inverteri prepolovio bi potrosnju struje u odnosu na on off.

Prilozi

• Screenshot_2024-09-04-18-39-02-238_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2024-09-04-18-39-02-238_com.tuya.smart.jpg
    37.1 KB · Pregleda: 129
Nece mesec dana nego 2😅

Evo koliko je potrošila danas, radila je i noćas i ujutru u 7 kad sam ustao potrošila je 4kw.
Ovo jula ode na 14-15kw po danu lagano. Sreća pa maltene svake godine odemo 22.07 na more te se klima koristi 3 nedelje.
Gledajuci koliko vama trose inverteri prepolovio bi potrosnju struje u odnosu na on off.
Dali sam dobro razumio 14-15kwh po danu??

To je ok jer hladi ceo stan.
Meni moja hladi 20m2, nije za poredjenje.

• Like
Reagovanja: Ira
Koliki je taj stan? Nemojte mi zamjeriti ali meni je to zaista extrem
Kod buraza 80m2 u zimi jenda klima nepotrosi toliko. Takodje kod mene u staroj vikendici nije bas ni blizu toliko...

@Boy_81
Jula sigurno toliko potroši za 1 dan.
Sprat je upitanju 65kv, on off klima stara 20g. Ne zameram naravno. Sprat je za leto teška katastrofa s kim god sam pričao, imao izolaciju ne imao isti đavo kad se zidovi ugreju na 40 u hladu...

@Boy_81
Sprat je upitanju 65kv, on off klima stara 20g. Ne zameram naravno. Sprat je za leto teška katastrofa s kim god sam pričao, imao izolaciju ne imao isti đavo kad se zidovi ugreju na 40 u hladu...
Ja sam nedavno kupio nekretninu sa savrsenom izolaciom ali potrkovlje je pakao, bukvalno pakao, nemoguce je bez klime ali opet ni pola klima nepotrosi.

Kod mene je sa izolacijom, spuštenim roletnama, 3 stakla pvc bilo 30 bez klime.odemo na kupanje na 3 sata i ugasim je kad se vratimo toliko je bilo. I sa klimom u tim uslovima nije mogla da spusti ispod 28.sad je druga priča, napolju 35,setovana na 28 u dnevnom boravku bude i 26.6.kad su noći normalne nije joj problem preko dana da ohladi.

Kad je preko 35c meni ide oko, i preko 400w/h potrosja, jel mi je stan juzno orjentisan, sa gomilom staklenih povrsina.
Ima izolacije, ali dzaba kad to przi direkt.
Primera radi, sa tom potrosnjom mi na oko -5 i nize odrzava tmp unutra na 23c, tako da, lepo skoro neko rece, isto je juzno orjentisana coveku gajba, da mu vise trosi na hladjenju nego kad greje.
Dobro, drugo jje grejanje, ne gasim je ni ovako ni onako, nocu minusi na gejanju, pa jeftina struja, pa popegla na kraju racun.

Da, ja na 24 hladim, pa i to utice.

Gajba 42 kvm, iuzolacija 5 cm zidovi, 10 cm plafon, 2 cm pod, 3 spoljne strane, cetvrta prema negrejaoj / nehladjenoj prostoriji.

Poslednja izmena:
Imam i parno grejanje...
Ako ponovo bude kao 2012 zalozim kotao 2-3 dana i mirno spavam a klime neka odmore ;)
Cuprija je poznata kao sto si rekao po vremenu najtoplija ili najhladnijIm

Imam i parno grejanje...
Ako ponovo bude kao 2012 zalozim kotao 2-3 dana i mirno spavam a klime neka odmore ;)
Cuprija je poznata kao sto si rekao po vremenu najtoplija ili najhladnija
I ako se ponovi scenario 2012, a hoce nekd sig, klime ce ti to odvozati, one su vec ugrjale zidove, plafon, namesaj, i t tako dalje.
Mislim da nwcw biti porebe da lozis kotao.

@Boy_81
Dzaba izolacija kad je potkrovlje, koliko god bila kvalitetna uvjek je haos po ljeti.

Koji se tip kompresora pokazao odlican ( ima odlican SCOP - COP ) i dali se u klimama ugradjuje spiralni ( scroll ) kompresori?

ima li nekih zujanja motora ventilatora unutrasnje ili se samo cuje hujanje vazduha?
da li taj mod da duva kroz rupice ti mozes aktivirati bilo kada?
da li na hladjenju moze da se postave krilca dosta na dole prema podu?
krckanja i cudne zvukove defrosta nam na zimu reci :)
buka spoljne jedinice, zujanje kompresora, ventilatora, neke vibracije koje se prenose?
da li poseduje grejac spoljne mozda?
ima li dvoredni isparivac ako se vidi na spoljnoj (sumljam zbog kg) ?

uh podosta pitanja ako uhvatis vremena zahvalan sam :)

Koji se tip kompresora pokazao odlican ( ima odlican SCOP - COP ) i dali se u klimama ugradjuje spiralni ( scroll ) kompresori?
Dali postoje klime koje imaju spiralni kompresor ili slican njemu jer je kod ovih kompresora, jako dobar odnos potrosene struje u pretvaranju toplotne energije ( Lg klime novije generacije imaju: " DUAL Inverter Compressor " ).

Sledeceg meseca na trziste midea izbacuje model LLC sa " dual stage, twin spiral scroll" kompresorom. Trebalo bi da bude 25%+ efikasnija od bilo čega na trzistu.

Slzem se sa [B]mk484475[/B], moram u roku od dve nedelje da znam koju cu limu uzeti. Kako bih znao koja mi instalacija treba i da se postavi pre grejanja. Kakva su misljenja sa LG klimama konkretno, gledam ovaj model: " LG DC18RK DUALCOOL Deluxe - DualInverter klima-uređaj i ThinQ WiFi kontrolom ", tehnicke karakteristike:

• UVnano™: Uklanja 99,99%* bakterija UV LED svetlom tako da ventilator koji izduvava vazduh bude čist i svež.
  • Plasmaster™ jonizator++: Čisti vaš prostor tako što 99,9%* prilepljenih bakterija.
  • Alergijski filter: Uklanja supstance koji izazivaju alergije kao sto su grinje, kućna prašina koja lebdi u vazduhu.
  • Predfilter za prašinu: Zadržava velike čestice prašine kao prva linija odbrane.
  • Samostalno čišćenje: Automatski isušuje vlagu unutar klima uređaja tako da je uvek čist.
  • Brzo hlađenje: Brže rashladite prostoriju do prijatne temperature uz LG DUAL Inverter Compressor™.
  • Ušteda energije: Dual Inverter Compressor™ uz opseg frekvencije za rad uz uštedu energije štedi više energije u odnosu na standardni kompresor.
  • Tihi rad: Klima uređaji kompanije LG rade uz nizak nivo buke, zahvaljujući ekskluzivnoj tehnologiji DUAL Inverter Compressor™ koja eliminiše nepotrebnu buku i omogućava neometan rad.
  • LG ThinQ: Uz pomoć aplikacije LG ThinQ, možete da pokrenete ili zaustavite svoj LG klima uređaj, da promenite režim ili da podesite temperaturu, bez obzira na to gde se nalazite.
SPECIFIKACIJA:

• Prozorski sistem: DualCool Deluxe
  • Boja: Bela
  • WiFi kontrola: Da (ThinQ)
  • Kapacitet hlađenja (min/procena/maks; W): 900/5000/5500
  • Kapacitet grejanja (min/procena/maks; W): 900/5800/6400
  • Ulazna snaga - hlađenje (W): 1562
  • Ulazna snaga - grejanje (W): 1611
  • Napajanje: Monofazno
  • Napon (V): 220-240
  • Frekevencija (Hz): 50
  • E.E.R: 3.20
  • S.E.E.R: 7.00
  • C.O.P: 3.60
  • S.C.O.P: 5.30
  • Energetski razred - hlađenje: A++
  • Energetski razred - grejanje: A+/A+++
  • Godišnja potrošnja energije - hlađenje (kWh): 250
  • Godišnja potrošnja energije - grejanje (kWh): 1270/555
  • Maksimalni nivo buke - unutrašnja jedinica (dB): 44
  • Maksimalni nivo buke - spoljašnja jedinica (dB): 60
  • Protok vazduha - hlađenje (㎥/min): 15.5
  • Protok vazduha - grejanje (㎥/min): 16.0
  • Stepen smanjenja vlage (l/h): 1.8
  • Radna jačina struje - hlađenje (nom/maks; A): 1.20/9.00
  • Radna jačina struje - grejanje (nom/maks; A): 1.20/9.50
  • Početna jačina struje - hlađenje (A): 6.90
  • Početna jačina struje - grejanje (A): 7.10
  • Osigurač (A): 20
  • Kabl za napajanje spoljašnje jedinice (br. x mm²): 3 x 1.5
  • Kabl za napajanje i komunikaciju između jedinica (br. x mm²): 4 x 1.0
  • Izlazna snaga motora ventilatora (W): 30
  • Fluorovani gas sa efektom staklene bašte: Da
  • Količina prethodno napunjenog rashladnog sredstva (kg): 1
  • Vrsta rashladnog sredstva: R32
  • Potencijal globalnog zagrevanja (GWP) za rashladno sredstvo: 675
  • Ukupni GWP (Emisija CO2 u tonama)): 0.675
  • Neto težina unutrašnje jedinice (kg): 11.9
  • Dimenzije unutrašnje jedinice (mm): 998 x 345 x 210
  • Garancija: 36 meseci
  • Prava potrošača u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača.
Mogu da je kupim za 161.000 rsd.

Pozdrav! Imam Gree Pular jednu godinu i imam problem klima radi super kada greje ali kada hladi dok ne ohladi prostoriju na zadatu temperaturu nema neprijatnih mirisa ali kada dodje do zadate temperature krene da izlazi smrad iz klime. Isto kada je ventilator mod upaljen oseća se smrad. Filter sam očistio ali ne pomaže. Ako neko ima neki savet kako to da rešim.

24ka nije za kucne uslove, najvise bih isao na 18ku i to ako se stavi u neku veliku prostoriju od 30 kvadrata ili u hodnik (sto opet sa sobom nosi svoje probleme).
Pozdrav, Da li mi mozete pojasniti ovo gore?
Mislite da je 24ka previse bucna? Zbog cega ne bi bila za kucne uslove?
Na zalost samo jedno mesto sam planirao za klimu.. sva instalacija je vec u zidu i ne planiram da dodajem vise pozicija sada, tako da mi je opcija sa jednom klimom najizvodljivija.

Edit: Prostor koji bih povremeno hladio i grejao(u prelaznoj sezoni) je veci od 50m2 - jedna prostorija.

Hvala!

Na zalost samo jedno mesto sam planirao za klimu.. sva instalacija je vec u zidu i ne planiram da dodajem vise pozicija sada, tako da mi je opcija sa jednom klimom najizvodljivija.

Hvala!
Zato sto osim ako je ne stavis u neku ogromnu prostoriju i pritom drzis sva vrata otvorena radice kao on off klasicna klima.
Dosta jace duvaju i imaju grublji rad nego 12ke.
Ova moja 24ka na poslu npr. ima najmanju ulaznu snagu ~500w i nije nimalo prijatno stajati ispred nje cak i kad je u najslabijem rezimu rada a mogu da zamislim kako bi bilo staviti je u dnevnu sobu recimo.

Pretpostavljam da si zamislio da je stavis u hodnik?

Zato sto osim ako je ne stavis u neku ogromnu prostoriju i pritom drzis sva vrata otvorena radice kao on off klasicna klima.
Dosta jace duvaju i imaju grublji rad nego 12ke.
Ova moja 24ka na poslu npr. ima najmanju ulaznu snagu ~500w i nije nimalo prijatno stajati ispred nje cak i kad je u najslabijem rezimu rada a mogu da zamislim kako bi bilo staviti je u dnevnu sobu recimo.

Pretpostavljam da si zamislio da je stavis u hodnik?

Postovanje, hvala na brzom odgovoru.

Planirana je u dnevnoj sobi :D
Dnevna soba mi je na dva nivoa, nesto preko 50m2, zbog konfiguracije prostora, tu je nekako bilo najbolje da se postavi (sada vise nisam toliko siguran).
Da pokusam sa 18kom?

Mislio sam neki Gree model, bas zbog te minimalne ulazne snage.. Zanosio sam se da cu moci da nadjem nesto sto ce pocinjati sa 250 do 400w.

Ne moras uopste ici na 18ku
Gree Amber Premium (GWH12YD-S6DBA2A) i miran si na tu kvadraturu.
Kako kazu kolege modulira najnize na oko 400w na grejanje a oko 150-200w na hladjenju sto je za tvoje potrebe sasvim dovoljno nisko.
Takodje veoma efikasna i mrcina od klime sa ogromnom snagom i spoljasnjom jedinicom od 45kg..

Pisalo se dosta na forumu vec o ovoj klimi pa mozes i da pretrazis utiske drugih.

Ne moras uopste ici na 18ku
Gree Amber Premium (GWH12YD-S6DBA2A) i miran si na tu kvadraturu.
Kako kazu kolege modulira najnize na oko 400w na grejanje a oko 150-200w na hladjenju sto je za tvoje potrebe sasvim dovoljno nisko.
Takodje veoma efikasna i mrcina od klime sa ogromnom snagom i spoljasnjom jedinicom od 45kg..

Pisalo se dosta na forumu vec o ovoj klimi pa mozes i da pretrazis utiske drugih.
Hvala puno na savetu!
Pogledacu pa cu tu 12ku, pa resti sta dalje.

Edit: Prostor koji bih povremeno hladio i grejao(u prelaznoj sezoni) je veci od 50m2 - jedna prostorija.

Hvala!
To može bez problema da se greje i hladi 12 krštenom.

Izveštaj za jul i avgust, Daikin FTXF35D. Tokom cele sezone podešena na 25°C i Autofan. Neki prosek dužine rada je 15h dnevno.

Prilozi

• image_123986672.JPG
    image_123986672.JPG
    75.3 KB · Pregleda: 76
  • image_123986672 (1).JPG
    image_123986672 (1).JPG
    74.2 KB · Pregleda: 102
Evo i kod mene jul i avgust, 24/7 upaljena na 24C, sa sirom otvorenim prozorom 3-10 sati dnevno, 20m2, 2 spoljasnja zida bez izolacije sa 6 prozora.
Klima Mitsubishi Electric LN25VG2.

Prilozi

• Screenshot_20240907_162427_Tapo.jpg
    Screenshot_20240907_162427_Tapo.jpg
    89.6 KB · Pregleda: 75
  • Screenshot_20240907_162422_Tapo.jpg
    Screenshot_20240907_162422_Tapo.jpg
    84.5 KB · Pregleda: 81
Evo i moja potrosnja za Avgust (24/7)
Donji sprat:
Gree Amber 9 Premium u 60m6
Zadata 25c preko noci i na 23c