Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav,

Da li neko moze da mi kaze da li postoji razlika izmedju ove dve klime i koja?

Prva mi se vise uklapa u budzet

Hladi odlicno, grejanje korektno a struju mislim da prilicno cepa.

Pozdav narode, jedan kratak upad na temu, da li imate neki predlog za invertor klimu 18ku, budzet je nekih 130-140k?

Grejanje i hladjenje, oko 40kv manje vise otvorenog prostora, kuca je u pitanju, kompletna izolacija je odradjena spolja

Ista kvm i otvoren prostor vec 2 godine meni pokriva Japanska klima 12k.
Mozda 1 mesec u godini sve skupa ne radi, mozda ni toliko.
Eto, lepu preporuku ti je

style53 dao, nije to velika kvm, radice ti top svaka japaska klima.​

Pogotovo sto je open spejs, kao i meni.

Poslednja izmena:
Bolje bi tu isla Mitsubishi MSZ-EF35VG, lepsa je i iste snage, a u beloj varijanti ima za oko 110k dinara.
Ako ides na oko 140k, imas daleko jacu Mitsubishi MSZ-FT25VGK/MUZ-FT25VGHZ.
Imas i LN25 na popustu za oko 145k u beloj varijanti trenutno, ali ona i ako je jaca od EF35 i SRK35ZS, slabija je of FT25 u HZ varijanti, jer je to model sa Hyper Core-om i ide preko 6kW.
Primera radi, LN25 daje 3kW na -10C, 2.5kW na -15, FT25VGHZ 3.2kW do -15C.
FT je deklarisana do -25C, kada daje i dalje impresivnih 3.0kW.
EF35VG daje 2.9kW na -10C i 2.4kW na -15C.
SRK35ZS na -10C daje 3.0kW i po mom misljenju ne vredi 30k vise od EF35VG, a u ceni LN25 i FT25.

Za 120k je sada na popustu i Gree Amber Ultra 12, mada mislim da ti za izolovanih 40m2 ne treba tako jaka klima.
Opet, zavisi i kakvu si izolaciju uradio, kakva je stolarija i gde ti se kuca nalazi.

Poslednja izmena:
Jel ima neko iskustva sa ovom mideom ,danima gledam i verovatno cu nju uzeti,

Midea MSAFBU-12HRDNX-QRD0FGW 12BTu Inverter​

Ef35vg u beloj boji je 110k, 140 je srebrna, crna je oko 130k.
Ft25 jeste 140k, ali je zver od klime, za razliku srk35 koja je dosta slabija i na nivou ef35vg, a isto kosta 140k.
Sve pricamo o belim uredjajima, svi ti uredjaji koji imaju u drugim bojama su dosta skuplji(Ln, Ef, Srk).

Može li mi neko objasniti koje su sve razlike između invertera i on/off klima. Znam da se razlikuje način rada. On/off radi punim kapacitetom non stop i isključuje se kada postigne zadatu temperaturu dok inverter radi punim kapacitetom na početku a kada postigne zadatu temperaturu obara snagu za potrebe održavanja temperature. Znam da se razlikuje tip gasa koji se nalazi u njima. Pretpostavljam da to utiče na to da inverter može raditi na nižim temperaturama od on/off. Ili možda grešim. Koje još razlike postoje... Da li se razlikuje način i cena instalacije. Koja je cena održavanja jednih i drugih. Npr koja je cena dopune gasa.

Razlika je najvise u radu kompresora, kako si i napomenuo.
Gas je isti, cena svega je ista. Freon se ne dopunjava i ne proverava nikada. Ako se freon dopunjava, znaci da gas negde curi i to prvo treba popraviti.

Jedno pitanje sto se tice MIDEA AG-18NXD0.WIK jel ovo xtreme serija, nema preciznih informacija o njoj kojoj seriji pripada, ima li je neko, koliko najnize modulira? Da li je ovo sto pise u specifikaciji realno da ne ide ispod 780W pri grejanju? Za grejanje je potrebna, kuca je u pitanju sa 8cm stiropora i 50tak kv. Da izgura do -10 makar ,a ne da ledi kao tesla koju imam 12cu.

1719425359767.png

Ima li neke bolje u ovom cenovnom rangu, da li je bolje kada klima ima grejac spoljne jedinice posto ova nema?

Posle katastrofalnog iskustva sa firmom CT. i ,,njihovom" Tesla klimom,nista vise osim Japanske klime nece biti montirano na kuci,pa makar stedeo za nju i 10 godina.Sa ovim Kinezima je opsti haos.Radi to,ali dramaturgija nastaje kada se pokvari.E onda,lakse je otici do Kine,naci Kineza koji je sklopio klimu i dogovoriti se sa njim i to na Kineskom,nego li ovde sa nasim ,,biznismenima" A u stvari su obicni pijacari.Nazivati nesto svojim brendom,a pri tome udela u proizvodu imati 0%,je totalna nebuloza i moguce samo u ovakvim iluzijama od drzava.

To sam ja pričao ovde na forumu, a ljudi me napadaju. Plate 40000 din inverter i pričaju da je ekstra, modulacija 100w/h, bešumna... Čitam komentare i pitam se za šta sam ja dao pare.

Kupio Tesla klimu negde krajem aprila.Ugradjena i radi,ali uvece legnem ja i primetim cuje se neki zvuk.Neko kako da kazem zujanje.Kao TA kada se napaja ili trafo na zvucniku.Zvuk dolazi iz dela gde je elekteonika.I sve to kada je klima potpuno ugasena.Prijavim ja problem.Posalju servisera,koji konstatuje kvar na elektronici.Stavi novu,ali ona zuji jos jace od prve.Trazim ja zamenu za novu klimu.Odobre i posalju.Pritom se samnom ne dogovaraju oko nicega.Sve ide preko servisera.Kao da je klima njegova.Javili se samo jednom i kazu zovemonte za neki minut,da javimo sta smo odlucili.Cekam ja,ali se dva dana niko od njih ne javlja.Da bi se pojavio serviser,bez ikakve najave i kaze stigla nova klima.Ok kazem.Valjda ce ova biti ok.Montirao on klimu i ode.Dok je montirao spoljnu jedinicu,trenutno nisam bio tu.Upalim ja klimu i izadjem napolje,kad neato se cudno cuje.Spoljasnja jedinica zvrndi ko helikopter.Jos primetim da je nema zastitna mrezica oko saca i da elisa ventilatora nije bela kao na predhodnoj,vec nekako zuckasta.Kao da je izbledela na suncu.Ali kad posle nekih 2h ugasim klimu.Pogodi sta?Zuji i na ovoj elektronika.Prijavim ja opet problem.Trazim opet da posalju nekoga da ispita stavse desava i da zelim ispravan uredjaj koji sam i platio.Ponudim i zamenu za drugi model uz moju doplatu.Medjutim niko se od njih ne javlja.Vec me zovu iz prodavnice gde je klima kuoljena i kazu.Odobren je povrat novca.Vratite klimu.Pitam,ko ce da plati sada demontazu.Jedino,sto su znali da kazu.To ne znamo mi.Pisem ja mejlove ovima iz Tesle.Sami predloze da posalju drugog servisera da proveri sve detaljno i utvrdi o cemu se radi.Rekoh im.Bilo je i krajnje vreme.Medjutim,sutradan stize meni mejl sa nebuloznom porukom.Dolazi serviser da skine klimu,jer smo se konsultovali sa nekoliko servisera i kazu da je problem sa vasom instalacijom struje.Kako li su uspelinda vide sa tolike razdaljine sta je problem,bez da se iko pojavi na licu mesta,stvarno neznam.Paranormalne moci izgleda imaju.Pojavljuje se posle nekoliko dana nervozan serviser,opet bez najave i skida nervoznu klimu koju bukvalno ostavlja nasred dvorista i odlazi.Pitam ove iz Tesle,ko ce sada meninda plati svo ovo maltretiranje i 110 evra za ugradnju klime sto sam dao.Jer cu morati da placam opet ugradnju druge klime,zbogbtudje greske i neodgovornosti.Tada prestaje bilo kakav vid komunikacije sa njima.Maltretirali me skoro dva meseca.Samnom nikakva komunikacija.Sami donosili odluke i konstantno izbegavaju resavanje problema.Sve se svodi na to da od kupca naprave budalu i da sve svale na njega.Bukvalno sam se razboleo za ta dva meseca.Klimu nemam,110 evra nemam zbog ******a,ali imam uzbusene zidove i kablove koje vise.Hvala im na svemu.Da ih ni na slici ne vidim.

Posle katastrofalnog iskustva sa firmom CT. i ,,njihovom" Tesla klimom,nista vise osim Japanske klime nece biti montirano na kuci,pa makar stedeo za nju i 10 godina.Sa ovim Kinezima je opsti haos.Radi to,ali dramaturgija nastaje kada se pokvari.E onda,lakse je otici do Kine,naci Kineza koji je sklopio klimu i dogovoriti se sa njim i to na Kineskom,nego li ovde sa nasim ,,biznismenima" A u stvari su obicni pijacari.Nazivati nesto svojim brendom,a pri tome udela u proizvodu imati 0%,je totalna nebuloza i moguce samo u ovakvim iluzijama od drzava.
Žao mi je što to čujem, ali znaj da isto to vrlo lako može da se desi i sa japanskom klimom.. Pisali su ljudi svašta, tek onda bi puko da daš 130k+ a desi ti se problem pa te vozaju, ipak je ovo Srbija..

Jel si možda proverio strujnu instalaciju na tom mestu za svaki slučaj? Čudi me da sve tri imaju isti problem.. Jedino ako nisi baš toliki baksuz da sva tri puta dobiješ škart.

Pozdrav,
Želim da ugradim inverter klimu u dnevnom boravku stana, možda nekih 20m2, a ukupna kvadratura stana je oko 54m2 (prvi sprat, odnosno drugi ako prizemlje brojim kao prvi koje je odignuto nekih metar). Cilj mi je da mi hladi / grije dnevni, a sa obzirom na to da će puhati direkt na vrata da nešto ode i u kuhinju.. planirao sam 12ku, da li ima potrebe za 18kom, tj. ima li ikakve koristi? Spavaća soba mi je na lijevoj strani do koje će vjerojatno teško doprijeti klima. Prvenstveno bi mi služila za hlađenje, a dobro bi došla i za grijanje, odnosno dozrijevanje (imam radijatore na termoblok). Budžet je možda nekih 700-800€, a može i nešto više ako će baš da pravi veliku razliku.
Da li mi možete preporučiti neke klime? U ponudi imam midea breezeless s, midea all easy pro, gree airy... dolaze i druge u obzir, samo morao bih vjerojatno tražiti iste u nekim drugim trgovinama.

Hvala unaprijed!

To sto si napisao je moglo da se desi i desava se svugdje u svetu. Tesla je jedan od najlosijih brendova kod nas ako ne i najlosiji, ali isto tako i najjeftinij. Imao par iskustava sa teslinim aparatima, tesko smece.

Žao mi je što to čujem, ali znaj da isto to vrlo lako može da se desi i sa japanskom klimom.. Pisali su ljudi svašta, tek onda bi puko da daš 130k+ a desi ti se problem pa te vozaju, ipak je ovo Srbija..

Jel si možda proverio strujnu instalaciju na tom mestu za svaki slučaj? Čudi me da sve tri imaju isti problem.. Jedino ako nisi baš toliki baksuz da sva tri puta dobiješ škart.
Promenjena uticnica i ispitano sve.Sa strujom je sve u redu.Ocigledno znaju za taj problem sa elektronikom i zato su izbegli slanje servisera,koji bi ispitao detaljno gde je problem.Ne bi me cudilo i da malo srede reklamirane uredjaje,upakuju i ide opet kao novo.Dva primerka potpuno istog modela,a razlikuju se i fizicki.Zesca prevara.I ne nazivajte Teslu iz CT-a,brendom.Zna se sta je brend.Ovo je klasicma muljavina,bez koje nazalost ovde dobra vecina ne moze da postoji.
Zapade mi nesto za oko Hisense

COMFORT 12K KE35MR0EG.Ali koliko citam i vidim,nista to osim u ceni nije pouzdanije od Tesle.Mozda i gresim.Sta vi mislite za Hisense?​

Poslednja izmena:
.
Kupio Tesla klimu negde krajem aprila.Ugradjena i radi,ali uvece legnem ja i primetim cuje se neki zvuk.Neko kako da kazem zujanje.Kao TA kada se napaja ili trafo na zvucniku.Zvuk dolazi iz dela gde je elekteonika.I sve to kada je klima potpuno ugasena.Prijavim ja problem.Posalju servisera,koji konstatuje kvar na elektronici.Stavi novu,ali ona zuji jos jace od prve.Trazim ja zamenu za novu klimu.Odobre i posalju.Pritom se samnom ne dogovaraju oko nicega.Sve ide preko servisera.Kao da je klima njegova.Javili se samo jednom i kazu zovemonte za neki minut,da javimo sta smo odlucili.Cekam ja,ali se dva dana niko od njih ne javlja.Da bi se pojavio serviser,bez ikakve najave i kaze stigla nova klima.Ok kazem.Valjda ce ova biti ok.Montirao on klimu i ode.Dok je montirao spoljnu jedinicu,trenutno nisam bio tu.Upalim ja klimu i izadjem napolje,kad neato se cudno cuje.Spoljasnja jedinica zvrndi ko helikopter.Jos primetim da je nema zastitna mrezica oko saca i da elisa ventilatora nije bela kao na predhodnoj,vec nekako zuckasta.Kao da je izbledela na suncu.Ali kad posle nekih 2h ugasim klimu.Pogodi sta?Zuji i na ovoj elektronika.Prijavim ja opet problem.Trazim opet da posalju nekoga da ispita stavse desava i da zelim ispravan uredjaj koji sam i platio.Ponudim i zamenu za drugi model uz moju doplatu.Medjutim niko se od njih ne javlja.Vec me zovu iz prodavnice gde je klima kuoljena i kazu.Odobren je povrat novca.Vratite klimu.Pitam,ko ce da plati sada demontazu.Jedino,sto su znali da kazu.To ne znamo mi.Pisem ja mejlove ovima iz Tesle.Sami predloze da posalju drugog servisera da proveri sve detaljno i utvrdi o cemu se radi.Rekoh im.Bilo je i krajnje vreme.Medjutim,sutradan stize meni mejl sa nebuloznom porukom.Dolazi serviser da skine klimu,jer smo se konsultovali sa nekoliko servisera i kazu da je problem sa vasom instalacijom struje.Kako li su uspelinda vide sa tolike razdaljine sta je problem,bez da se iko pojavi na licu mesta,stvarno neznam.Paranormalne moci izgleda imaju.Pojavljuje se posle nekoliko dana nervozan serviser,opet bez najave i skida nervoznu klimu koju bukvalno ostavlja nasred dvorista i odlazi.Pitam ove iz Tesle,ko ce sada meninda plati svo ovo maltretiranje i 110 evra za ugradnju klime sto sam dao.Jer cu morati da placam opet ugradnju druge klime,zbogbtudje greske i neodgovornosti.Tada prestaje bilo kakav vid komunikacije sa njima.Maltretirali me skoro dva meseca.Samnom nikakva komunikacija.Sami donosili odluke i konstantno izbegavaju resavanje problema.Sve se svodi na to da od kupca naprave budalu i da sve svale na njega.Bukvalno sam se razboleo za ta dva meseca.Klimu nemam,110 evra nemam zbog ******a,ali imam uzbusene zidove i kablove koje vise.Hvala im na svemu.Da ih ni na slici ne vidim.
Vjeruj mi ti si dobro prosao. Ja sam dobio neispravnu Gree klimu i blize godinu dana se borio da uopste reaguju. Cak sam i iz svoga dzepa platio ponovno punjenje i na kraju doplatim za Mitsubishi i sam ugradim. Tako da u tvom slucaju tih dva mjeseca je super.

Mnogo je brate i jedan minut da izgubis zbog takvih ******a.Au,dokle ide ljudska glupost.Ovde je svako iznad zakona i sve je igra na srecu.Cirkus zivi.

.
Vjeruj mi ti si dobro prosao. Ja sam dobio neispravnu Gree klimu i blize godinu dana se borio da uopste reaguju. Cak sam i iz svoga dzepa platio ponovno punjenje i na kraju doplatim za Mitsubishi i sam ugradim. Tako da u tvom slucaju tih dva mjeseca je super.
Tesla je prepakovani TCL tako da je mozda dobra za hladjenje, ali za grejanje cak i do -5 se muci i ledi. Radi ona sa ledom ali nije to to.

Promenjena uticnica i ispitano sve.Sa strujom je sve u redu.Ocigledno znaju za taj problem sa elektronikom i zato su izbegli slanje servisera,koji bi ispitao detaljno gde je problem.Ne bi me cudilo i da malo srede reklamirane uredjaje,upakuju i ide opet kao novo.Dva primerka potpuno istog modela,a razlikuju se i fizicki.Zesca prevara.I ne nazivajte Teslu iz CT-a,brendom.Zna se sta je brend.Ovo je klasicma muljavina,bez koje nazalost ovde dobra vecina ne moze da postoji.
Zapade mi nesto za oko Hisense

COMFORT 12K KE35MR0EG.Ali koliko citam i vidim,nista to osim u ceni nije pouzdanije od Tesle.Mozda i gresim.Sta vi mislite za Hisense?​

JA bih se prebacio na drugu marku, mozda MIDEA ili Gree, nisu puno skuplje od Hisense.
Ljudi su cak zadovoljni i sa Vivaxom, tako da vidi sta ti najvise odgovoara.

Ja ću od sutra sve učiniti da ovi budu ugašeni - policija, lična krivična, inspekcija, mediji. Neću se smiriti dok lopovi ne prestanu da operišu.
Inače, klima ide u stan u prizemlju, nema visinskih radova. Ali to i nije bitno, koliko je bitno što ovi varaju već dve godine i još niko nije odgovarao.
Da li je moguće da još rade to?
Idi u banku računa na koji si uplatio i prijavi prevaru. Isto prijavi i tržišnoj i Efektivi.

Pozdrav ljudi. Imam pitanje. Hocu da ugradim klimu 18. Posto zivim u primorskom gradu mislim da nemam potrebu za defrostom. Ispravite me ako gresim jer se ne razumijem bas oko ovoga. Citao sam po forumu da su klime koje imaju te grijace same po sebi skuplje od ostalih zbog toga. Molio bih vas da mi preporucite koju klimu da uzmem. Ne bih da uzmem nesto sto ne valja pa da bacim pare (a nisam u mogucnosti da to radim). Evo vec danima gledam razne uredjaje tipa vivax, grundig, vox itd i glava samo sto mi ne eksplodira od uporedjivanja a ne zna ni sam sta uporedjujem.. budzet mi je od 500 do 700 eura i zelja mi je da bude sto vise a++++++ hvala unapred 🙏

Nazad
Vrh Dno