Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Iz Bosne, problem je što u gradu gdje sam ima samo jedna prodavnica eventualno dvije koje se bave prodajom i montažom. Montaža Midee (koja je ovdje u gradu) je oko 150€ + još nešto dodatnih troškova zbog 2 zida i cijevi duze od 3m.
Hisense možda mogu dobiti i za 550€, nisam još siguran, a montaza iste će biti nekih 120€ (grad u blizini).
Prednost kod Midee je ta što su ovdje iz grada pa radi servisa, garancije.. iako znam da je cijena malo nerealna.

A da uzimqm iz većih gradova mislim da mi na slično izađe jer traže putne troškove.. i još neka nešto bude da ne valja tko bi ih dočekao..
Iz kog si djela? Mozda ti mogu pomoci sto se tice prodaje a i za ugradnju imam kolegu. Konkretno Banjaluka.

Ako te hisense izadje tako kako si izracunao ( ~670e ) onda mislim da se ne isplati davati 800+ evra na mideu jer ne nudi nista za tu doplatu a ja bih i da je ista cena izabrao Nordic pogotovo ako je grejanje u pitanju.

Iz kog si djela? Mozda ti mogu pomoci sto se tice prodaje a i za ugradnju imam kolegu. Konkretno Banjaluka.
Jajce, baš su mi iz BL tražili još doplatu 50€ za put 😁
Ako te hisense izadje tako kako si izracunao ( ~670e ) onda mislim da se ne isplati davati 800+ evra na mideu jer ne nudi nista za tu doplatu a ja bih i da je ista cena izabrao Nordic pogotovo ako je grejanje u pitanju.
Sutra bi trebao znati tačnu cijenu Nordic pa ću odlučiti. Meni je važnije grijanje, jer ipak mislim da ovaj stan može bilo koja rashladiti, to je prvi sprat i nije toliki pakao u njemu kada su te vrućine

De pogledaj cjene kod markotica. Ja sam uzimao Mitsubishi kod njega i cjene su mu bas ok. Jajce-Banjaluka je nekih 70km cini mi se....
Do 4 rqdno vrijeme, a vikend ne rade. Ne javljaju se, online ne mogu da nađem ponudu. No od one dvije što sam naveo, koju god da odaberem nije velika razlika, ok su za grijanje?
Da, oko 70ak kilometara

Kad budu minusi, pravi vibracije i bucnija je. Nemozes spavati od nje. Po mom misljenju nije za primarno grijanje ako su zime "jace" pogotovo jos ako je zgrada pa da imas problem sa komsijama. Sve to ljepo pise na papiru ali u praksi je drugacije.

Jao.Ja pobegoh od jedne bucne,sad i ova😄Na kraju necu ugraditi niti jednu.Ovo je cirkus.

Sumnjam da je toliko glasno, mozes ti i sad upaliti grejanje. Rashladi sobu, prebaci na grejanje pa vidi kad krene da greje koliko je bucna.

Mozes naravno.Ali tek nakon ugradnje.Pa ako ti ne odgovara,opet haos.

Jao.Ja pobegoh od jedne bucne,sad i ova😄Na kraju necu ugraditi niti jednu.Ovo je cirkus.
Nismo svi isti, nekome ta buka nesmeta... Sa druge strane moramo biti i relni, da je to sve vise manje isto onda ljudi nebi ulagali vece pare u klime. Haj koji stepen sto oscilira pa i ta modulacija.... Svakako kad dodje zima ni naj skuplja neradi na 100w vec su sve iznad... Meni je problem buka, kad to trese, takodje i komsijama nezelim da smetam. Ok prelazni periodi, pa i primorski predjeli ali gdje zime budu jace onda nema grijanja za sitne pare.
Sumnjam da je toliko glasno, mozes ti i sad upaliti grejanje. Rashladi sobu, prebaci na grejanje pa vidi kad krene da greje koliko je bucna.
Sada??? Pa zar je isto kad je vani -15c a unutra hoces +23c i sada kad je vani vec blize 30c...

Poslednja izmena:
Mozes naravno.Ali tek nakon ugradnje.Pa ako ti ne odgovara,opet haos.
Ja sam mislio da vec imas klimu.
Vi bi svi japanca po ceni kineza, nece moci prijatelji.
Izvadis lepo 150.000 dinara platis klimu i uzivas u tisini.
Sada??? Pa zar je isto kad je vani -15c a unutra hoces +23c i sada kad je vani vec blize 30c...
Nije isto ali moze da dobije neku sliku o tome koliko ce biti glasna.
Napisao sam to jer sam mislio da ima vec klimu.

Imao sam.Sad trenutno gledam sta da uzmem.Ne trazim ja Kinez da bude Japanac.Ali ni te Kineze ne dobijamo na poklon,pa bi mogli bar to osnovno da rade kako treba.Nema kontrole,pa mrsi ko sta hoce.

Rođak ima ideju da napravi priručno skladište "hladnjaču" za voće i povrće. Mislio je u već postojećem objektu da pregradi prostor od nekih 4x4 metra izoluje ga toplotno i stavi klimu.
Pitanje, ako je napolju jako vruće tipa 30 stepeni na koliko bi mogla klima najniže da održava temperaturu u takvom objektu. Pretpostavljam nekih 15 stepeni..
Svestan sam da ne može precizno da se odgovori okvirna cifra me interesuje.

Rođak ima ideju da napravi priručno skladište "hladnjaču" za voće i povrće. Mislio je u već postojećem objektu da pregradi prostor od nekih 4x4 metra izoluje ga toplotno i stavi klimu.
Pitanje, ako je napolju jako vruće tipa 30 stepeni na koliko bi mogla klima najniže da održava temperaturu u takvom objektu. Pretpostavljam nekih 15 stepeni..
Svestan sam da ne može precizno da se odgovori okvirna cifra me interesuje.
Kod klima je obicno najnize moguce podesavanje 16 stepeni, znaci ispod toga ne moze nikako, sve i da stavi 5 klima one ce hladiti do 16 a kada ohlade do 16 prestaju hladiti, tj odrzavaju 16. E sad zavisno od izolacije mozda bi i mogle održavati tih 16, mada imam osjecaj da ce ispod 18 tesko ici.

Mislim da bi mu neki podrum ili nesto ukopano bolje odradjivalo posao

Poslednja izmena:
Ja obozavam ove budzenja varijante, sta mislite da li bi mogao da zavara na neki nacin sondu pa da ona misli da je u prostoriji toplije nego sto jeste i kako bi se to izvelo?

Kako su onda ljudi ovde kacili merenja izlazne temperature na 8c?

onda treba odraditi bas dobru izolaciju, mineralna vuna, stiropor, sta god
To je sve fusarnje i na kraju platis sto puta vise. Uvjek je tako bilol, sto god pokusavas jeftinije proci na kraju debelo te izadje. Ja sam sam sebi licni svjedok problema i smeca povodom toga.
Kod mene je isto iz krajnosti u krajnost, danas ziva izbacila direkt na klimi na suncu 49c i trosi vise nego da grije.
Ove zime kod drugara cekamo rezultat na planini gdje su minusi prosle zime bile -19c i stavljene u bungalov dve RW Mitsubishi.

Malo i ja da se uključim nazad na temu :)
Od nedavno sam vlasnik tapo P115 utičnice i konačno mogu da ispratim grafikon rada Daikina. Danas 33c napolju sunce bije, unutra namešteno 25c Comfort/autofan. Trenutno se najcesce vrti oko 200W na održavanju, a kad sunce zadje zna da spusti i dosta niže. Temperaturu odrzava izuzetno precizno kao i na grejanju.

P.S. ovaj prekid potrošnje je bio nestanak struje na par minuta.

Prilozi

• B608A48E-E582-4ABF-BA43-231256375151.png
    B608A48E-E582-4ABF-BA43-231256375151.png
    67.8 KB · Pregleda: 65
Mozda lezaj turbine, ali svakako ti ne znaci nista ni da znas sta je dok neko ne moze da dodje i da ti popravi.
Zasto se ne pozoves na garanciju, onda su duzni da posalju nekoga, imas 5 godina?
Hvala ti na ovome, ja sam bio ubedjen da je garancija dve godine 😅 Inace, zvao sam Steelsoft (jedno 3 puta). Jos nikoga nisu poslali. Mole me za rzumevanje, zato sto im je velika guzva. :rolleyes:

Jedan update jedan za Midea extreme nakon 2 godine i 5 meseci. Imam ih tri u kući i sa njima grejem i hladim 100 kvadrata bez pauze. Dakle klime rade praktično bez gašenja od ugradnje. Sve radi kako treba, ne ispuštaju čudne zvuke, turbine su tihe, self clean program radi dobro, uz njega koristim i tečnost Malbosol i nikad nisam imao neke neprijatne mirise iz klime. Za taj novac mislim da su odličan izbor. Klima iz dnevne sobe radi u najvećem prostoru, 35 kvadrata, i od ugradnje je potrošila ukupno 4078kW, što je u proseku 4.7kW struje dnevno, odnosno 200W po satu. Ne znam gde mi je bila glava ranijih godina i zašto se nisam ranije opredelio za ovu opciju. Bukvalno je neverovatno koliko mi se kvalitet života popravio. Ne razmišljam o drvima, loženju, pepelu, vlažnosti vazduha, itd. Sledeće godine planiram da renoviram kuću, pa se dvoumim da li da pređem na TP pošto mi žena zvoca da joj je ručno da imam gomilu spoljnih jedinica klime na kući.

Prilozi

• IMG_1122.png
    IMG_1122.png
    85.5 KB · Pregleda: 34
Jedan update jedan za Midea extreme nakon 2 godine i 5 meseci. Imam ih tri u kući i sa njima grejem i hladim 100 kvadrata bez pauze. Dakle klime rade praktično bez gašenja od ugradnje. Sve radi kako treba, ne ispuštaju čudne zvuke, turbine su tihe, self clean program radi dobro, uz njega koristim i tečnost Malbosol i nikad nisam imao neke neprijatne mirise iz klime. Za taj novac mislim da su odličan izbor. Klima iz dnevne sobe radi u najvećem prostoru, 35 kvadrata, i od ugradnje je potrošila ukupno 4078kW, što je u proseku 4.7kW struje dnevno, odnosno 200W po satu. Ne znam gde mi je bila glava ranijih godina i zašto se nisam ranije opredelio za ovu opciju. Bukvalno je neverovatno koliko mi se kvalitet života popravio. Ne razmišljam o drvima, loženju, pepelu, vlažnosti vazduha, itd. Sledeće godine planiram da renoviram kuću, pa se dvoumim da li da pređem na TP pošto mi žena zvoca da joj je ručno da imam gomilu spoljnih jedinica klime na kući.
Da li je to isti model kao ova koju sam ja narucio ,negde pise extrem negde ne ,hvala

imate ovde na akciji koga zanima

p.s zoran ostavio komentar pre 20ak dana a zna kako radi zimi :D

Vrh Dno