Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Vazno mi da dobro grije i da je stedljiva, nordic mi jeste bila opcija ali onda izadje ovaj gree, vidim da je novija i skuplja, reko mozda je i bolja 😁🤔

Pozdrav svima, na našem tržištu u Crnoj Gori je izbor mali pa mi je potreban savjet.
Koristiće se samo za hladjenje spavaće sobe od 20m2, poželjno da je tiha.
Planirao sam uzeti devetku, ali gotovo pa i nema nigdje, a razlika izmedju 9ke i 12ice je 20ak eura..
Našao sam dvije, pa me zanima vaše mišljenje.
TESLA STANDARD KLIMA 12-ICA TT34EX81-1232IAW - 12000 BTU
Energetska klasa hladjenja - A++
Potrošnja - 195 kw/h
Nivo buke unutrašnje jedinice - 29 dB / 33 dB / 39 dB / 46 dB / 50 dB
299€ i 5 godina garancije

TESLA STANDARD KLIMA 12-ICA TT34EX72-1232IA - 12000 BTU
Energetska klasa hladjenja - A+++
Potrošnja - 195 kw/h
Nivo buke unutrašnje jedinice (mala brzina) - 32db
289€ i 5 godina garancije

Hvala!
Prije bih uzeo TCL za oko 300e, nego Teslu. Ima tema o njoj.

Čim ozbiljnije krenula sezona hlađenja, neugodan miris iz klime. Šta da radim? Da li je potrebna detaljna dezinfekcija?

Hvala puno na odgovoru.

Ici cu onda na dve klime, jel postoje neke opste poznate slabije/jeftinije klime koje su se solidno pokazale?

Znam da Tesline nisu na dobrom glasu, ali koliko vidim najpovolnije su na GT sajtu.

Npr ova https://gigatron.rs/inverter-klime/tesla-ta36qqat1232iat-inverter-klima-uredjaj-582242
Nemoj gledati samo na jednom sajtu, nađi model koji želiš i onda gledaj na eponuda ili tehnoteka.
Hvala puno na odgovoru.

Ici cu onda na dve klime, jel postoje neke opste poznate slabije/jeftinije klime koje su se solidno pokazale?

Znam da Tesline nisu na dobrom glasu, ali koliko vidim najpovolnije su na GT sajtu.

Npr ova https://gigatron.rs/inverter-klime/tesla-ta36qqat1232iat-inverter-klima-uredjaj-582242
Recimo gree pular 12k se može naći za 49000, ja je imam ali sam je ugradio tek pre 10ak dana, tako da nemam još neke utiske. Ako ćeš za hladjenje samo onaj Vox 12ihd-sipmv se može naći za 34000 pa uzmeš dva za stan.

Moj vam je savet,dq se ne razboljevate.Bezite od Tesle sto dalje.Sve je ok dok se ne desi problem.Onda ce od vas praviti budalu ovi iz C.T.Nova klima ne radi kako treba,salju ,,novu'',a ocigledno servisiranu klimu kao zamenu,koja radi jos gore.Trazim od njih samo da mi posalju ispravnu klimu.Od njih nikakvog odgovora ne dobijam,vec me zovu iz prodavnice da mi vrate novac,sto ja nisam trazio.Zakon nam je takav u drzavi,da ko ima puno novca,moze da ga steluje kako njemu odgovara.Ja pukao pare,zbog tudje neaposobnosti i prevare,a klime nema.Obicni preprodavci Kineske,ocigledno ne proverene robe.Namazani i prepuni fora i izgovora.Mozete da date i 50 godina garanciju na Tesla klime,kada ste nesposobni da resite jednostavan problem ili vas najverovatnije bas i briga.Nikada vise nista sto na njemu pise Tesla ili bilo sta cega je distributer C.T.

Koju konkretno? Svaki prijedlog je dobrodosao

Kod nas sam uspio ovu naći, izgleda mi otprilike isto?
LINK

Dzaba sto ces naci jeftinije jer taj koji treba da ugradi ima da odere ako nisi pazario kod njega :) bolje pazari tamo gde ce isti i da ti ugradi, i gledaj da je na lokalu zbog garancije

Pa Energy pro plus/nordic sa drugim imenom :)
Aha, ova ima dodatne skrge sa strane :)

Poslednja izmena:
Da li je Midea klima zaista najbolja od tih kineza?
Gledam Midea Forest 12000btu MSAFBU-12HRDNX-QRDOGW
a majstor je preporucio VENTING VSAFBU-12HRDM8.
Meni je to isto.
Midea je skuplja 50e, sto mi nista ne znaci.
Pa, razmisljam da li je sigurnije da kupim Mideu, jer ni ne znam sta je taj Venting.
Htela sam Hisense, ali mi je nekoliko majstora reklo da su ove dve bolje, a kao nema ni rezervnih delova, majstori ne znaju da ih popravljaju i sl.
Sto mi je opet cudno, jer vidim da se dosta prodaju. Evo, bas su stavili Hisense na sve stanove u jednoj zgradi koja se gradi kod mene.
A evo, gledam fudbal, a reklame za Hisense samo iskacu. Pa, mislim, valjda nisu toliko lose?!
Sta vi mislite? Samo Midea ili...

Nemoj gledati samo na jednom sajtu, nađi model koji želiš i onda gledaj na eponuda ili tehnoteka.

Recimo gree pular 12k se može naći za 49000, ja je imam ali sam je ugradio tek pre 10ak dana, tako da nemam još neke utiske. Ako ćeš za hladjenje samo onaj Vox 12ihd-sipmv se može naći za 34000 pa uzmeš dva za stan.
Ovih dana sam gledao bas okolne zgrade i stanove u mojoj vertikali i stvarno nisam video da je neko postavljao dve klime za moj stan i jedan od komsija kaze da moze da ohladi ceo stan jedna klima. Sad se razmisljam da uzmem npr ovu Midea Inverter 12K BTU AG-12NXD1.WIK

Kakva su misljenja o njoj?

Pa ako bas bude bilo potrebnu uzmem mozda slabiju za spavacu sobu kasnije, mozda mi je rizik da uzmem dve odjednom. A isto ne bih isao odmah na najjeftiniju za dnevnu...

Nisam ocekivao da je ovako komplikovano izabrati klimu.

Kakva su misljenja o TCL TAC-12CHSDXA73IFS

Ako bih uzeo dve, ove dve su najjeftinije koje sam video a da nisu bas puno kritikovane ovde...

Ovih dana sam gledao bas okolne zgrade i stanove u mojoj vertikali i stvarno nisam video da je neko postavljao dve klime za moj stan i jedan od komsija kaze da moze da ohladi ceo stan jedna klima. Sad se razmisljam da uzmem npr ovu Midea Inverter 12K BTU AG-12NXD1.WIK

Kakva su misljenja o njoj?

Pa ako bas bude bilo potrebnu uzmem mozda slabiju za spavacu sobu kasnije, mozda mi je rizik da uzmem dve odjednom. A isto ne bih isao odmah na najjeftiniju za dnevnu...

Nisam ocekivao da je ovako komplikovano izabrati klimu.
Kada malo pogledas po temi, velika vecina ima pozitivne komentare za ovaj model, I moja licna preporuka pogotovo za cenu do 55000.

@lavinija mozda je ipak bolji izbor Midea Extreme, sa gore navedenog linka od ta dva modela.

Vi koji gledate Midea klime,pogledajte i Vivax,jer je to Midea pod drugim imenom.Kao sto je Tesla,ustvari TCL.Samo biznismeni ovde na Balkanu,naruce sta da pise na njima.

Hajde i ja da okusam srecu sa pitanjem, mozda neko primeti i zainteresuje se :)
Potrebna mi je klima koja ce se realno koristiti u zbiru 2-3 meseca godisnje i to parcijalno, ali ce obuhvatati zimu i leto tako da je potrebna i za grejanju, kao i za hladjenje(leti cesto neizdrivo).
Soba ima desetak kvadrata, nalazi se na spratu i severno je okrenuta. Kuca nema izolaciju(malterisana), nisam siguran da ce se i skorije raditi. Generalno zimi sam dosad koristio TA pec i to je bilo relativno dovoljno ukoliko nije poveci minus.
Ono sto bih zeleo jeste da, ako je moguce, grejem zimi i hodnik iz kojeg se stize do kupatila. Napomena da je hodnik siri i da ce sigurno gubiti toplotu na stepeniste(koje se ne zagreva).
Budzet do 70ak hiljada, pozeljno da bude tisa jer je spavaca soba.
Mozda neko preporuku? Zaista nemam nikakvo iskustvo. Lokalnog majstora sto sam kontaktirao za ugradnju(malo mesto) preporucuje MDV Forest i Easy pro, Gree Pular, sve 12ice.

Pozdrav, koje klime mi preporučujete zs grejanje stana od 90kvadrata, izolacija 10cm budzet oko 1500e i išao bih s dve klime koji proizvodjač i koju jačinu mi preporučujete?

Za tu površinu ti trebaju minimum dve krštene klime. Mitsubishi ili Fujitsu. Mada ljudi se greju i jeftinijim varijantama i vrlo su zadovoljni. Ja grejem tu površinu u kući sa dve Mitsubishi srk35zs-wf ali tebi to preskače budžet. Moja preporuka ti je da u dnevnom boravku ili prostoriji gde najviše boraviš staviš kvalitetniji inverter.

Za tu površinu ti trebaju minimum dve krštene klime. Mitsubishi ili Fujitsu. Mada ljudi se greju i jeftinijim varijantama i vrlo su zadovoljni. Ja grejem tu površinu u kući sa dve Mitsubishi srk35zs-wf ali tebi to preskače budžet. Moja preporuka ti je da u dnevnom boravku ili prostoriji gde najviše boraviš staviš kvalitetniji inverter.
I ako možete da mi kažete koliko vam računi za struju budu?

Ако може помоћ. У стану тренутно имам једну фуџицу климу у дневној соби, али имам две спаваће коју се реално одвојене са два ходника од дневне, па тамо нешто може да допре само ако ставим 21 у дневној и после 3 сата у спаваћој ће пасти на 26 рецимо (да могу да заспим). Е сад, ова фуџицу ми испуњава услове колико је тиха и то (quiet мод је одличан) тако да ми треба нешто тако за спаваће. Сад се носим мишљу да ли да узимам неки сплит или да ставим у једну собу климу па ће ваљда да помогне и за другу. Јел имате неки савет?

П.С. битно је само хлађење, али је тишина обавезна

Pozdrav. Mozete li mi dati predlog za inverter klimu za grejanje. Uglavnom bismo inverter koristili za grejanje. Kuca je drvena, interesuje me grejanje prizemlja. Kupatilo i radna soba ce verovatno imati zasebno grejanje, mada ne bi bilo lose kada su vrata otvorena da se i te dve prostorije greju. Mesta za unutrasnju jedinicu, iznad prozora oznacenog na planu nema, ima levo od prozora. Kuca je drvena, s izolacijom od vune, 5 cm u zidu, 20 cm u krovu. Spoljasnja jedinica bi bila na juznoj, jugoistocnoj strani. Zanima me nesto kvalitetno, s budzetom ~ 1000 evra.Pogledajte prilog 445768
Imate li neki predlog?

Zdravo,

koja je od ovih klima best buy, primarno za hladjenje dnevne sobe, eventualno 10ak dana godisnje za grijanje?

GREE MUSE EVO 12
LG S12EQ.NSJ/UA3
Samsung AR12TXHQASINEU

Ili neka druga u slicnom cjenovnom rangu? Hvala.

Pozdrav svima. Primetio sam da mi iz klime dok hladi prvi put za 14-15 godina koliko je imam izlazi voda iz one lule na spoljasnjoj jedinci. U pitanju je Beko klima 9-ka. Unutrasnja jedinica je suva , ne curi nigde. Imate li ideju sta moze biti najcesci uzrok? Hvala

Pozdrav svima. Primetio sam da mi iz klime dok hladi prvi put za 14-15 godina koliko je imam izlazi voda iz one lule na spoljasnjoj jedinci. U pitanju je Beko klima 9-ka. Unutrasnja jedinica je suva , ne curi nigde. Imate li ideju sta moze biti najcesci uzrok? Hvala
Nekad je lakse da mimo pismenog objasnjenja se postavi i slika koja bi vizuelno dosta pomogla. Cesto monteri iz unutrasnje jedinice crijevo od kondenza ubace u "tacnu" od vanjske jedinice pa kroz lulu dalje..... E sad posto si naveo da ti je klima 14-15god moguce je da ti se ta lula vec od vrucine i hladnoce malo deformisala ili se cak i crijevo od kondenza zastopalo... Predostavaljam da je kao na ovoj slici ta lula pa crijevo. A iz unutrasnje klime ide u tu tacnu. Mozda ti je sta upalo pa se na luli samoj zastopalo...

Prilozi

• Screenshot_2024-06-20-21-44-50-486_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-06-20-21-44-50-486_com.google.android.apps.photos.jpg
    174.3 KB · Pregleda: 70
Nazad
Vrh Dno