Šta je novo?

Sony televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Stock
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Xr - 120hz je.

Može evo upravo ubacio neki usb od 8gb koji mi je blejao na stolu. Ali ga formatira baš sporo... videćemo kako to sve funkcioniše. I genije kliknem da mi prebaci app na usb pa sad čekamo kao *****. Možda TV bude stabilnije radio kad mu je memorijski prostor rasterećen.

Ne znam zašto ali mi napisao prebačeno na Verbatim USB a ovo neki Kingston.

Sad gledam prebaci app ali mem prostor koji korste app ostaje na internoj memoriji. Verovatno kad se obriše keš i podaci može da se prebaci i to na usb pošto ovako ima bug ispisuje da nema prostora a usb ima preko 7GB slobodno.
Posle par dana testiranja ne bih preporučio ovo. Napomena da nisu korišćeni neki suber brzi USB nego regularni koje koristim svakodnevno. Jedan od 8GB i drugi od 64GB.

1. Aplikacije koje se nalaze na usb sporije ucitava.

2. Cesce zakucava sistem. Desavalo mi se na 64GB nece da upali TV. 3 čupanja kabla i malo je nedostajalo da uradim factory reset.

Napominjem mozda to radi dobro sa nekim skupljim USB ali ive sto svakodnevno korstimo za prebacivanje nemojte gubiti vreme. Radi losije nego interna memorija.

Exclusive preview: Sony's next-gen 2024 miniLED LCD TVs, upgraded OLED TVs

sony2024pr_2_large.jpg

sony2024reveal_14_large.jpg

Taman sredili nomenklaturu u zadnjih par godina i evo opet zavrzlama (čitaj: da se lakše proguraju prošlogodišnji/stariji modeli needukovanim kupcima).

Bravia 9 will come in sizes of 65, 75 and 85 inches, yet surprisingly Sony has opted not to launch the 65-inch variant in Europe. This decision seems counterintuitive, given that Americans in general typically buy larger TVs than Europeans. Sony justified this decision by noting that Europeans still have the 65-inch A95L (QD-OLED) and 65-inch option as part of the new Bravia 7 range.

Ovi u Soniju su na nekim baš teškim drogama, prošlu seriju nisu dali Amerima 85", sad ne daju u EU 65"... mada kad se vide cene za Seriju 9 (XR90), ne moraju ni ove veće da nam nude... 😆

Verovatno imaju zalihe tih dijagonala od prethodne godine pa da ne overstockuju

Imam Sony Bravia KDL 42W802A......na njemu imam aplikacije FB, Youtube, Skype ali nikako nece da pokrene nijednu od njih......proveravao sam vise puta i povezan sam sa wifi......takodje nisam nasao nigde neki njegov store da pokusam da uradim update ili da istaliram neku aplikaciju za gledanje iptv.....ako neko ima neku ideju i savet bio bih zahvalan.

Prilozi

• IMG_0553.jpeg
    IMG_0553.jpeg
    249.5 KB · Pregleda: 48
  • IMG_0556.jpeg
    IMG_0556.jpeg
    256.6 KB · Pregleda: 47
Mator TV, mator software, a verovatno ni najnovija dostupna verzija ne bi pomogla, jer je verovatno stara par godina. Sama ikonica za YouTube je prastara (za internet pojmove), što govori da je i sama aplikacija poprilično stara.
Da bi radio YouTube i ostale aplikacije, jedino rešenje je neki Android TV Box.

Imam Sony 55X90H. Probavao sam razna podešavanja slike za TV program, ali nisam zadovoljan.
No, zasad ću pitati samo ovo: Preko smart pluga na koji je TV priključen, primijetio sam da i u standby-u TV (ne kablovski risiver!) vuče oko 16 W. To vidim nakon gašenja (standby) i traje 15-ak ili više minuta a takođe i povremeno poslije. U ostalom vremenu pokazuje 0 W. Sa drugim TV je uvijek 0 W nakon stavljanja u standby.
Pokušao sam da utvrdim uzrok isključivanjem WI-Fi mreže u meniju TV-a ali bez rezultata.
Šta to troši i kako se može ukinuti?

Poslednja izmena:
Očekivao bih da non stop ima neku mizernu potrošnju. Nove Android televizore doživljavam kao velike, namenske, tablete. Uvek je u nekom režimu čekanja, na nešto.

Recimo, pustim YouTube na telefonu, TV isključen, kliknem cast Na TV i taj (isključen) TV se nakon skeniranja dostupnih uređaja pojavi na listi. Izaberem i TV se uključuje. Da ne troši struju, to ne bi bilo moguće.

Kad sam već tu, mi naš Sony po navici isključimo iz struje, kada znamo da nekoliko dana neće nikoga biti u kući, ali onaj problem sa random uključivanjem slike i pojava zvuka na delić sekunde, bez slike je rešen nakon poslednjeg Update i hard reseta TVa.

Tih obično 16.5 W nakon isključenja traje 15-ak minuta ali nekad i puno duže. Takođe, nekad vidim da se i naknadno opet javlja dok je i dalje TV isključen.
U proizvođačkoj specifikaciji piše: Potrošnja energije (mrežno stanje pripravnosti) – priključci: 2,00 W (Wi-Fi) / 2,00 W (LAN) / 0,50 W (CEC)
što ipak nije 16,5 W.
Jasno mi je da postoji pripravnost, nekakva stalna provjera svega što bi moglo biti u vezi sa TV, kao i neka ažuriranja u pozadini.
Ali, kako se TV koristi ubjedljivo najčešće samo za TV program, i bez upravljanja sa drugog uređaja, tako mi se i ova mala dodatna potrošnja kad je u standby-u čini nepotrebnom, pa pitam šta bi se moglo podesiti/isključiti da ne bude?
Po potrebi, mogu "to nešto" uključiti.
Ako je "to" uključeno i kad je TV u radu (TV program) moguće da bi se tako smanjila i radna potrošnja od 100-njak vati za tih 16.5 W.

Nove Android televizore doživljavam kao velike, namenske, tablete. Uvek je u nekom režimu čekanja, na nešto.
Meni je to prednost 🙂
VPN mi je tako uvek uključen, jedino moram da ga uključim kada se TV restartuje ili ostane bez struje...

Nisam ni ja rekao da je to nešto loše, već da je prosto takvo.

Meni se VPN isključi u nekom trenutku nekorišćena TVa, ali nisam shvatio koliko screen off vremena je potrebno.

Slično i sa EON, nakon uključivanja, odmah pokrene poslednji gledan kanal. Ali onda u nekom trenutku izbaci onaj ekran sa listom aplikacija.

Meni je to prednost 🙂
VPN mi je tako uvek uključen, jedino moram da ga uključim kada se TV restartuje ili ostane bez struje...
Svakako da je to prednost kod korištenja TV kao jednog od multimedijalnih uređaja u povezanom umreženom sistemu i sa mnoštvom aplikacija koje traže internet vezu.
Ali za nekog kome TV služi uglavnom samo za TV program, pitam: Može li i na koji način da se to isključi (pa po potrebi opet aktivira)?

Vjerujem da može. Nekad sam davno to i pročitao ali zaboravio kako i očekujem da na ovom forumu dobijem odgovor.
I baš ovaj TV sam kupio čitajući ovde dobre utiske. Hvala

Poslednja izmena:
To i pričamo nekome to odgovara, nekome ne 🙂
Što se tiče potrošnje to je zanemarljivo, nema opcije "potpunog gašenja" bez vađenja napajanja.

Počeo sam da koristim smart utičnicu za TV kad se zaglupi da ne moram da čupam kabl. Samo u aplikaciju ugasim utičnica i upalim. I klincima stavio da mogu da ih limitiram kad treba. Odlično rešenje.

Da li se dobija ikakav dodatni kvalitet u slici za neigrače usluge na TV xh90 instalacijom firmera poput 6.2252 razvijenih za korisnike PS5?

Pa zar se TV zaglupi? Hoće i app za tu utičnicu.

Meni se TV za 4 godine jednom zaglupeo, isključenje iz struje nije pomoglo.
Smart utičnice, ne sećam se da mi se ikad ijedna zaglupela.

Da li se dobija ikakav dodatni kvalitet u slici za neigrače usluge na TV xh90 instalacijom firmera poput 6.2252 razvijenih za korisnike PS5?

To ti je isto prežvakana tema, ukratko Sony je slagao i zaboravi 4K @120 Hz na XH90 seriji televizora.
Imaš ovde sve lepo objašnjeno oko toga:

Bilo je tu tužbi gomila, isto tako je gomila ljudi uspela da vrati televizor i kupi druge brendove (LG ogromna većina)...

A softver možeš najnoviji da instaliraš slobodno, ali nećeš ništa bitno dobiti:

• Rešava problem gde TV vodič nije u potpunosti popunjavao informacije o budućem programu kada se koristi određeni profil
  • Poboljšava tačnost TV sata
  • Poboljšava glatkoću video strimovanja u određenim aplikacijama
  • Poboljšava TV bezbednost

Screenshot-20240529-162610-2.png

Poslednja izmena:
Ako neko ima volje i znanja, da mi pokuša pomoći ili razjasniti....
Korisnik sam Supernova Move BiH paketa na koaks. instalaciji, a TV je Sony 55X90H sa ažuriranim firmverom.
1) Na TV programima, pri uključenju podešavanja slike, za SVE kanale u gornjem uglu uvijek stoji HDR?!
To mi je čudno i sumnjivo. Čak i na kanalima sa SD rezolucijom stoji HDR?! U čemu je stvar?

2) Odnedavno su pustili akciju od 3 mjeseca sa 2 kanala u 4k rezoluciji, Eurosport 4K i Love Nature.
Na postavkama slike koje sam zadao za sve ostale kanale (Prilagođeno i ostale željene vrijednosti), slika je kod ova dva 4K kanala dosta tamnija i mekša nego kod HD, a očekivao sam bolju i uz uočljivo izraženije detalje. Usporedbom, slika na Eurosport 4k je lošija nego na kanalu Eurosport HD. Zašto?
Pokušao sam zamijenom HDMI kabla sa UH Speed kablom (8k) ali nema poboljšanja.
Ako dopustim TV da podesi parametre slike, on uvijek to stavi na Živopisno sa max. osvjetljenjem i to mi nikako ne odgovara.

Najnoviji firmware je 6.2266 (3. jul)

Najtačnije boje su u Cinema režimu slike, dok je za većinu ljudi najprijatniji za oko i svakodnevno korišćenje Standard režim.

Naravno Dolby Vision režim slike se automatski pali kada je izvor dostupan (Netflix, MAX, KODI, Nova video player...)

Što se stiče 4K kanala ne očekuj previše od naših operatera, npr. na SBB-u je možda i lošija slika na oba 4K kanala u odnosu na FullHD verzije 🙂

Poslednja izmena:
Imao sam onaj prethodni firmver, od prije mjesec-dva i sad ažurirao ovaj od jula, Ne zapažam ništa novo, a nisam ni očekivao.

Što se tiče dva 4K kanala koja su ovde (Supernova BiH) na raspolaganju i slabe slike, postavio sam mejlom pitanje provajderu, ali nema odgovora.
Pitao sam i zeta koji koristi SBB (u NS) i on tvrdi da je kod njega slika na ES 4k i SK 4k iste svjetline, a bolja nego na tim običnim HD kanalima, tj. da ima više detalja, a da su postavke slike na TV iste kod obe rezolucije.
Ovde u BL, na lokalnom forumu, pročitao sam da je jedan izjavio da je 4K slika odlična, pa sam pitao kako je kod drugih i jedan je odgovorio, kaže da mu je tamnija slika, kao i kod mene. I šta sad misliti?

Ako je tako kao kod mene, nema šanse da im neko poslije isteka akcije plaća 11.70 KM (oko 6 evra) dodatnu pretplatu. Dakle, jedan kanal koji već imamo (ES1) i drugi neki bez veze (Love Nature). Da je bar neki novi i atraktivan kanal (i više njih) u toj ponudi ili da je ta 4k slika, ono vau...pa da neko plati, može mu se.

Probao sam zamijeniti kabl, rekoh možda je problem protoka, pa stavio ultrabrzi (8K) HDMI, ali nije to.
Nemam pretplatu na Netflix i ostale, niti neki spoljašnji uređaj s kojim bih mogao vidjeti šta ovaj TV može najbolje ponuditi, tj. pravi 4K uz HDR/DV,

Ponavljam, nejasno mi da na na svim TV kanalima, pri uključenju podešavanja slike, imam u uglu oznaku HDR, ,a neki kanali su SD rezolucije.
Zanima me i da li kad gledam YT video, gdje u naslovu stoji Dolby Vision, mogu vidjeti DV, jer na podešavanjima ne vidim onu opciju DV dark/bright?

Bacio si pare bzvz na te kablove 🙁
Nije do toga, ali ako već juriš kalove imaš ovde kvalitetne i proverene po ok ceni:

Objašnjeno je mnogo puta u vezi 4K kanala, imaš u SBB temi detaljno, vrv je isto stanje sa Supernova & MTS 4K kanalima.

Imaš IPTV liste koje imaju nekoliko 4K kanala i tu se može videti kako to treba da izgleda.

Možeš i da skineš neki 4K REMUX (Dolby Atmos & Dolby Vision) film na komp pa da ga pustiš na TV-u...
Pošto vrv nisi umrežio TV i PC uzmi skini torrent na komp, prebaci film na fleš, bocni fleš u TV (onaj USB ulaz gde je plava boja) i pusti na TV-u preko NOVA video player-a.

Poslednja izmena:
Nisam bacio pare. posudio kabl iz servisa (vlasnik moj bratić) samo da probam i uvjerio se u ono što sam i pretpostavio, da nije do toga, al, ajd da probam.
Kod mene je instalacija sa koaksijalnim kablovima, ne preko telefonske infrastrukture, ali mislim da to ne bi trebalo da je mana. Naprotiv.
Spominješ IPTV liste, ali ne kontam šta i kako.
Da, tačno, nisam umrežio. Vrv bih trebao wi-fi karticu za desktop PC ili HDMI kablom, ali udaljeni su 20-ak metara, stariji je PC (meni valja), nema čak ni HDMI priključak (DVI, VGA), Komplikovano i skupo s tom dužinom, s nekim adapterima i upitnog kvaliteta prenosa. Ili, možda ne treba tako?
Imam torent na PC, koristio za skidanje muzike, Imaš li preporuku za neki vrlo kratki 4k REMUX, samo da za početak vidim kako izgleda Vjerovatno bi stik morao biti pozamašan.
I onda bih trebao instalisati ovaj plejer. Sa stika ili može i s TV-a?
Hvala na trudu.

Ideš na Google Play Store TV-a i instaliraš Nova video player pošto imaš android TV.
U podešavanjima za naše titlove: Stavi srpski za Subtitle reading language i Eastern European (CP1250) za Subtitles encoding.

4K REMUX fajlovi su veliki - preko 40-50+ GB npr.

1917 2019 UHD BluRay 2160p TrueHD Atmos 7 1 HEVC REMUX-FraMeSToR (62.24)

Dune Part Two 2024 UHD BluRay 2160p TrueHD Atmos 7 1 DV HEVC REMUX-FraMeSToR (64.3 GB)

Ako ti je to cimanje uplati jedan mesec Netflix ili MAX Premium i pogledaj neki 4K DV/DA film...

@MikiBL pošto spominješ HDMI kabl i koaksijalnu vezu, pretpostavljam da kanale gledaš preko set-top box uređaja od Supernove BiH a ne direktno preko koaksijalnog kabla i CAM kartice. ako sam u pravu, u tom slučaju problem je do samog tog box-a koji je podešen da uvek prikazuje HDR. za rešavanje tog problema (HDR na set-top box-u) vidi u sobi za provajdere

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno