Šta je novo?

Sony televizori

Posle 8 godina stari Sony tv 43 inča je izgleda završio svoju karijeru, navodno otišla matična ploča i čekam da čujem koliko novca traži serviser za popravku . Dok to čekam , treba mi neka preporuka za opet Sony tv , 50 inča , android , u Gigatron imaju samo 1 takav model koji mi odgovora cenovno, SONY KD50X75WLPAEP Smart televizor, valja li taj model ili ako može neka preporuka u tom rangu sa KP . Od drugih androida TV ima jedino Filips .

^ajde javi koliko ti traze posto imam jedan kuci sa istim problemom i trazili su 400e za popravku pre par godina

Javljam čim saznam , do 150 EUR BiH prihvatio ali sve preko toga ne
Majstor je rekao da ne vredi popravka , otišla je matična ploča , navodno panel iako nije bio oštećen u trenutku kada smo odneli na servis i neki deo koji se zove dekon ili tako nešto . Čudno mi je ovo za panel jer nije imao oštećenja. Uglavnom opet ću Sony model KD50X75WLPAEP , 84000 je cena

Изгледа и мој сони одслужио своје после неких 9 година, w75 серија из 2015е.
Цео екран трепери, овако на прву кажу стручнији људи отишао екран. Шта мислите, да ли су у праву и вреди ли поправка, ако уопште нађу све што је потребно за њега?

Prilozi

• VID-20240919-WA0004~2.mp4
    538.7 KB
Цео екран трепери, овако на прву кажу стручнији људи отишао екран. Шта мислите, да ли су у праву и вреди ли поправка, ако уопште нађу све што је потребно за њега?
Pošalji onon servisu kod Sava Centra oni su numero uno
Ево и одговора ако неког буде задесила слична мука:
1726818051263.png

Време је да се посети тема "шта да купим".

Isti problem, ali na Hisense TV. Isti i odgovor na usmeni opis problema serviseru....

Imam KD-65XH8077, ko je pratio temu, možda se seti da sam imao problem sa random uključivanjima. To se više ne dešava, od pre dva Update-a.
Ali sa poslednjim update imam novu muku.

Radi EON, isključim TV, nakon nekoliko sati, uključivanjem TVa dobijam home screen i moram da pokrenem EON.

Druga stvar koja me je zbunila, jeste da kad uključim TV, prvo što se desi, poveže se na VPN, što do poslednjeg update nije bio slučaj.

Za EON je isključena optimizacija energije, a za Open VPN nije.

Ušteda energije je takodje isključena.

Kako da EON stavim u startup ili kako se to već zove?

ima negde opcija na tv, da kada upalis tv, prikaze home screen ili poslednje sto je gldano (poslednji input koji je bio aktivan)
ne znam tacno kako se zove opcija a ni gde je, video sam je jednom prilikom i tada promenio na home screen, jer kada ugasim tv a ps5 bio poslednji input, po sledecem paljenju mi palio i ps5...

Kod mene moze samo input nikada nisam ni mogao da upalim tv i da pokrene aplikaciju. Znači ili ulaz ili home screen.
Android TV Bravia 4K VH2 verzija OS 10
QTG3.200305.006.S396
TV XR65X93J

Prilozi

• 17313627799775241296695577887648.jpg
    17313627799775241296695577887648.jpg
    178 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
EON je na tom TV-u poslednjih godinu dana i do poslednjeg update-a je uvek sa pokretanjem TV-a odmah radio i EON.
Sada ima neki period nakon isključennja, kada uključim TV, digne EON, a po isteku tog vremena (nemam ideju koliko sati), uključi se na Home screen i onda kliknem EON i čekam da ga podigne.

Ono što me dodatno buni, zašto se sada OpenVPN konektuje prilikom uključivanja TV-a, jer sam to pokušavao prošle godine da namestim, ali sam onda shvatio da mi je isti potreban samo za Sport Klub, a i to retko, pa sam ga uključivao po potrebi.

Ono što bih ja sada želeo je da se EON digne sam, a OpenVPN ne mora :)

Sad sam išao da proverim, u "Napajanje i energija" uopšte nemam tvoju prvu stavku.

Setih se još jedne promene od poslednjeg Update, a verujem da je isto uzrok kao i za ovo što ubije EON.

Ranije, TV isključen, na telefonu ide YouTube, kliknem Cast i odmah dobijem TV na spisku, kliknem i TV se uključi, pokrene YouTube i nastavi taj video sa telefona.

Sada, ako je TV isključen, ne pojavljuje se na listi.
Čak i kada je uključen, dešava se da nakon klika na Cast ikonicu na YouTube čekam 10 sekundi da se pojavi na listi.

Na fotografiji u prilogu je to podešavanje i bez obzira da li izaberem drugu ili treću opciju, ne menja stvar.

20241115_161923.jpg

Sad mi pade na pamet, ipak je to Android uređaj, možda da probam da ga resetujem (soft), pa će da dodje sebi. A na kraju, možda i hard reset pomogne. Mada, ja i dalje sumnjam na poslednji Update, jer bi bila prevelika slučajnost da od tada imam dva problema koja ukazuju na neki sleep mod/štednju energije/pražnjenje memorije.

Meni na primer to isto nikada nije radilo dok ne upalim TV. Izgleda da si došao sa opcijama OS na isto kao kod mene.

Eto zašto izbegavam prokleti update na svakom uredjaju gde mogu.
Pretposlednji sam uradio, nadajući se, kao i svaki prethodni put, da će da reši fantomska uključivanja i to se i desilo.

Poslednji sam odlagao, dok nisam slučajno stisnuo Update, jer su obaveštenja o dostupnom Update postala dosadna i stalno su iskakala.

Smara me sto se sada Open VPN automatski kači (ne smeta, ali realno nema potrebe), što znači da neka aplikacija može da ostane rezidentna u memoriji. Želim da sam mogu da izaberem tu jednu aplikaciju.

Sad sam ušao u Pro Podešavanja mod, pa nabadam kroz opcije. Ako ne nadjem prebaciću ga u Pro Mod. Negde pročitah da tu može da se podesi aplikacija koju startuje po default. Ali tekst nije delovao uverljivo.

Sad pokušavam da se setim, nešto sam ubeđen da su mi meniju bili na engleskom ranije, a sada je sve na srpskom.

Ako to rešiš javi, setovao bih ga rado da se pokreće sa Eonom.

Evo dam ti hint za start, pa ako te ne mrzi, eksprimentisi dalje, meni ga je dosta za danas 🙄

Pre nego sto kreneš, ako imaš neka podešavanja na home screen, postoji mogućnost da će deo ili sve da ti se resetuje.

Stisni Home i dok si na home ekranu kucaj
Info (taster ispod broja 7)
Mute
Volume up
Home

Brzina kojom pritiskaš ta 4 tastera, jedan za drugim, je otprilike 1.5s za sva četiri. Ako stisneš brže, ne radi, ako stisneš sporije, ne radi.

Prva dva puta nisam uspeo, nakon trećeg sam ulazio bar još 5-6x i uvek prodjem iz prve.

Kada udje u Pro Podešavanja mod, tu nađeš ovaj ekran i izabereš aplikaciju.
20241115_192516.jpg

Onda u meniju "aplikacije", na spisku naidješ EON, pa udješ i klikneš "uključi" inače neće raditi u pro modu.

Na početku menija ima prebaci u Pro Mod.

Nako resetovanja se TV butovao, prikazao Home ekran i pokrenuo EON, na Eonov home screen. Ali pošto sam samo EON uključio, nisam imao pristup čak ni podešavanjima, jer ih nisam uključio za pro mod.

Da bi se vratio u normal mod, opet je potrebno ukucati ona četiri tastera, pa preći u Pro Podešavanja mod, gde se može sve podesiti i biraš da li ideš u Pro Mod ili Normal Mod.

Sad sam se vratio u Normal mod.
Trebalo bi u pro mod uključiti sve potrebne aplikacije.
Mada, jednog trenutka u pro mod mi se uključio Open VPN (video sam obaveštenje na dnu ekrana), a sama aplikacija nije bila dostupna.

Znači da može da pokrene aplikaciju po želji, ali dobio sam da se pokrene na home screen EON aplikacije, ali ono što sam ranije imao je da pokrene poslednji kanal koji je korišćen.

Anyway, mnogo ga zakomplikovaše za prokleti TV, dosta za danas.

Ево малопре случајно на телефону притиснух опцију наставак гледања на ТВ-у, одмах се укључи тв и пусти Јутјуб...
Да немате можда Revanced па зеза он...
Иначе када користим Макс, Јутјуб, када упалим тв аутоматски ме враћа где сам угасио...
Kernel Version : Aug 9 2024
Android TV OS security patch : June 12024
Ако је вама новије да знам да не ажурирам🤣.

Meni se TV nikada nije video na mreži ( za cast) dok ga ne upalim i nije imao opciju da se pali i da ide pravac na neku aplikaciju. Bilo mi je cudno i glupo ali me nije toliko smaralo.

Jutros kada sam uključio TV, na ekranu se pojavio EON i to na program koji sam sinoć isključio. Tačno ono što sam želeo.

Sad počinjem da razmišljam, da nema neki timer, pa da recimo na 8 ili 12h ubije sve aplikacije?

Ево малопре случајно на телефону притиснух опцију наставак гледања на ТВ-у, одмах се укључи тв и пусти Јутјуб...
Да немате можда Revanced па зеза он...
Иначе када користим Макс, Јутјуб, када упалим тв аутоматски ме враћа где сам угасио...
Kernel Version : Aug 9 2024
Android TV OS security patch : June 12024
Ако је вама новије да знам да не ажурирам🤣.

Nemam Revanced, nikad imao. Ni od jutros ne vidi TV za cast dok ne sačekam.

Core 4.19.75 od 8.avgust 2024.
Nivo bezbednosti: 1.jun 2024.

Nikako da shvatim kada mi je ceo interfejs prebacio na srpski jezik. Ili je tako oduvek bilo? Svi uredjaji su mi na engleskom, navika od starih vremena, pa se lakše snalazim, nego sa prevodima.

Sad kontam zasto kod mene nema tih opcija. Meni nije Android nego Google TV. Malo osakaceno

I kod mene par interesantnih stvari:

Google home vise ne vidi TV da ga dodam u aplikaciju
Cast sa android telefona takodje ne radi, radi sa iphone-a (airplay)
Zeleno dugme vise ne pali/gasi TV ako daljinski nije u vidnom polju TVa (a radilo je ranije i iz druge sobe)

Isto zanimljivo, ali kazu da tako treba ;) kada je upaljen neki button mapper ili nesto sto koristi accessibility, prilikom airplaya cuju se sve komande tj televizor ih izgovara ;)

@PJ ova kombinacija kod mene nece, a isto bi mi bilo korisno da se pali neka app kad palim TV, ja sam button mapperom namestio da mi dugme TV pali EON app, pa kad palim tv pritisnem jednom TV dugme, sacekam sekund i pritisnem jos jednom, u 99% slucajeva upali i TV i EON ;)

TV aplikaciju ne koristim, nemam operatera preko kabla.

Jutros je opet uključio home screen. Izgleda da je ipak fora u nekom vremenskom okidaču da pogasi sve aplikacije. Ovako grubo, taj okidač je negde izmedju 7 i 12 časova od isključenja ekrana.

S tim što mi nakon ulaska u Pro Mod više ne pokreće ni OPEN VPN automatski, što je i bolje. Kada mi zatreba, uključim ga.

Smeta mi što ne znam na čemu sam. Postoje neke opcije, ali ne rade to što piše, a neke promene se dese, a ne mogu da shvatim šta ih je izazvalo...

Majstor je rekao da ne vredi popravka , otišla je matična ploča , navodno panel iako nije bio oštećen u trenutku kada smo odneli na servis i neki deo koji se zove dekon ili tako nešto . Čudno mi je ovo za panel jer nije imao oštećenja. Uglavnom opet ću Sony model KD50X75WLPAEP , 84000 je cena
Da li si kupio ovaj tv i ako jesi kakvi su utisci, u radnji sam dobila preporuku za njega, ali još uvijek sam u dilemi...

Da li si kupio ovaj tv i ako jesi kakvi su utisci, u radnji sam dobila preporuku za njega, ali još uvijek sam u dilemi...
Nisam kupio , popravljen je kod drugog majstora za 7000 dinara s tim da je slika na donjem delu ekrana malo mutnija , to nije mogao da mi reši bez novog panela , tako da škljaka . Pratim cene za taj TV ali za sada ga neću kupiti . Vidim da ima sada na nekoj akciji za 75k u G . Sledeći TV će biti Sony , ovaj 43 inča već 8.5 godina radi .

Rešen problem sa "buđenjem" TVa sa YouTube sa telefona.

Posle Update-a mi se izlogovao YouTube na TVu. Kadam sam se ulogovao na TVu, na isti nalog kao i telefon, čim na telefonu otvorim cast opciju, TV je ponudjen i kada kliknem, TV se uključi i nastavi video gde je stao na telefonu.

Posle nekog update-a, nisam siguran da li je poslednji (nisam koristio cast) primetio sam da vise ne mogu da cast-ujem nista sa telefona/tableta. Radi samo airplay. Takodje, ne vidi se vise TV u Google Home.

Probao savete sa net-a:

Restartovao sve uredjaje,
Proverio, svi su povezani na isti WIFI,
Probao da u settings/apps/all apps nadjem chromecast da force stop/clear cache - nema te aplikacije (klikno na show all apps)

U pitanju je Sony Bravia XR55X90JCEP

Nazad
Vrh Dno