Šta je novo?

Toplotna pumpa

1703599306392.png

Verujem da je jos evikasnije jer manje se pali i gasi.

Ovo je primer za Midea TP i njhove derivate

4=6
8=10
12=14=16

Da sam to ranije znao isao bi na 12 ili cak 8 ako bi snimio gde mogu da poboljsam gubitak toplote preko sniamnja termovizijom koja kosta 50e
Pogledajte prilog 419102

Zanimljiva opcija.. Treba ispratiti potrošnju u sličnim uslovima na 24h
"Hello, I would like to ask a question.

I have installed a MIDEA MHC-V16W/D2RN8-Β heat pump with MIDEA fan coils and when the weather is hot outside (>15oC) it cycles a lot at the heat mode...

There is an option "Power Input Limitation" on the service menu. Does this reduce the capacity of the heat pump in order to have less cycling?

I have made some tests but I cannot figure what exactly happens with that option.

Thank you ve ry much!"

" I performed some more tests...

With power input limitation set to 8, the lowest output that I get from the ASHP is around 3kW with 10oC external temperature at 38oC water temperature (with WC).

With this setup I have now 2 cycles / hour ... I think it is better now...

There is no option to measure the COP but I consume 12kWh/24h for heating (140 sq.m. - fancoil thermsotats set at 23-24oC)

Have you managed to make it work lower?

Thank you very much!"
i meni deluje da od kada je na 8 manje ima gasenja.
Nemam neki log gde to mogu da vidim.

A tek na jesen i u proljeće koliko je efikasnija, šta misliš ?

Pri kojoj vanjskoj temperaturi si računao na tom kalkulatoru, primjera -5 ili -15 ?
Neko je preporucio -7 i +24 pa sam te parametre stavio. Gledajuci ovu zimu i to je overkil :). sumnjam da cemo imati mnogo jakih minusa u narednim godinama, gledajuci trenutnu situaciju.

Don ti je sve rekao. Sve preko -7 kada je vani, ima grijače pa neka rade, ali će zato u prelaznom periodu da radi ga singerica. S obzirom da želiš Mitsubishi Zubadan znamo da ona ne gubi kapacitet do -15. U svakom slučaju moraš naći nekoga ko će stati iza svoje ugradnje kao i snage TP. Uglavnom većina ing. (čast izuzecima) pravi grešku kod proračuna jer računaju prosječnu temperaturu vanjsku -15 ili više a unutrašnju 23 stepena i prema tome uzimaju snagu TP i samim tim pokrivaju nekoliko ledenih dana u zimskoj sezoni a da li će i biti kako stvari stoje vrlo teško, ali će zato TP da se samo pati u ostalim danima i eto belaja.

Svaka toplotna pumpa gubi kapacitet sa padom temperatura. Jednostavno zakon fizike.
Kad se kaze u reklami da zubadan ili neka klima ne gube kapacitet, odnosi se na njen nominalni(deklarisani) kapacitet.
Maksimalni kapacitet kao i efikasnost itekako opadaju.

To mora da se ispita, ako je protok slab, onda ugradnja jače cirkulacione pumpe, obavezno frekventne, na njoj da se podesi koji protok da juri to je to.
Ovo je drastična mera, ne bih odmah išao na nikakve prepravke instalacije, prvo proveriti svaki ventil, ormare od podnog, prokomere, početi od odzračivanja sistema. To što ima samo 1cm izolacije ispod podnog je isto problem jer energija odlazi dole.
Izolacija 1cm ispod pečurke koja je 4-5 cm, zar nije i pečurka vid izolacije?
U sistemu se vrti od 1,5-1,7 bara al je uglavnom 1,5.

Cela tabla sa "pečurkama" jeste izolacija. Same pečurke (koje su visine oko 2,4 cm) u stvari smetaju da ti se ravnomerno toplota širi po celoj ploči, ali nije tako strašno.
Pecurke1.JPG

Ono što ti je važno je debljina izolacija koja odvaja nultu ploču i estrih koji greješ. Ovo obeleženo zelenom bojom je ono što je bitno (1,6 cm).
Pecurke2.JPG

Preporuka da se radi ovako (rozo je 10cm izolacije ispod table sa pečurkama):
Pecurke3.JPG
Možeš uzeti odmah uzeti deblju tablu, pa staviti manje dodatne izolacije ispod, ili uzeti deblji i ignorisati preporuke i dodatnu izolaciju.
Evo kako Nemci preporučuju:
ubacus-podnogrejanje.JPGubacus-podnogrejanjeTemp.JPG

Poslao mi je klijent sad ovo, ima 80m2, radijatorsko grejanje. Temperatura u prostoru 23'C, izolacija 5cm zid, plafon 3cm.
Iskreno očekivali smo malo bolji COP, razmazile su nas ove tople zime, pa su i očekivanja bila veća. Opet je pristojan rezultat.Svakako može biti korisna informacija za poređenje nekih potrošnja.
Ugrađena je pumpa vazduh voda od 5kW. Mislim da je model Compres 6000.

Prilozi

• Screenshot_20231227_145651_Viber.jpg
    Screenshot_20231227_145651_Viber.jpg
    69.2 KB · Pregleda: 115
Svaka toplotna pumpa gubi kapacitet sa padom temperatura. Jednostavno zakon fizike.
Kad se kaze u reklami da zubadan ili neka klima ne gube kapacitet, odnosi se na njen nominalni(deklarisani) kapacitet.
Maksimalni kapacitet kao i efikasnost itekako opadaju.
Mislim da sam vidjao da ne gube kapacitet ali se povećava potrošnja opasno..

U suštini SCOP je isti na toj temperaturi kao neka TP koja gubi kapacitet a ne dize toliko potrošnju.

Tako bi trebalo, i ako odrzava kapacitet, raste potrosnja 100%. Evo za Althermu na 40C na 0 i na -7C i na -15C, heat pump mode only, bez pomocnih grejaca. Do -7 kapacitet je konstantan sa porastom potrosnje. Na -15C kapacitet je pao za 0.75kW priblizno, ali je i znacajno porasla potrosnja. Pritom 40C tesko da ce bude dovoljno na -15C u 90% objekata :)

1703686111279.png

1703686216733.png

1703686335003.png

Nominalni kapacitet je 14kW, a ta pumpa moze dosta vise da daje, kao i svaka druga.
Odrzava se nominalni kapacitet, a ne maksimalni, koji nije isti na +7c i -7c.
Potrosnja mora da raste, logicno.

1703687141303.png

vazduh voda od 5

Poslao mi je klijent sad ovo, ima 80m2, radijatorsko grejanje. Temperatura u prostoru 23'C, izolacija 5cm zid, plafon 3cm.
Iskreno očekivali smo malo bolji COP, razmazile su nas ove tople zime, pa su i očekivanja bila veća. Opet je pristojan rezultat.Svakako može biti korisna informacija za poređenje nekih potrošnja.
Ово је потрошња пумпе за два месеца?

Odlicno.
Ja sam za isti taj period potrosio 1400kw ,radijatorsko grijanje na 170m2, stiropor izolacija na zidove 10cm. 16kw pumpa. Temperatura u prostoru 23 stepeni.
Ali nisam imao izolaciju na tavanu. Danas sam zavrsio izolovanje tavana sa kamenom vunom od 20cm pa videcu dali ce biti neka razlika.

Prilozi

• Screenshot_20231227_171032_iLetComfort.jpg
    Screenshot_20231227_171032_iLetComfort.jpg
    44.6 KB · Pregleda: 41
Extra za ovo, taman da uporedimo slicnu kvadraturu sa dve razlicite jacine pumpe, doduse ja imam Althermu. Isto radijatori, cini mi se da imam bolju izolaciju, 8cm kamene vune zidovi i gore oko 20ak cm vune, plus ventilisana fasada. Moja je 7.2kw nominalno. 84m2 24-24.5C 24h. Od 1.11. do sad 692kW, a dato toplote 2298kW.

moze objasnjenje?

ispada 1200kw mesecno za 80m2 sa 5kw pumpom.. ?
ili je potroseno 631 a predato 1777 ?

Zanimljivo mislio sam da se racuna predata toplota / potrosnja a u stvari je (predata toplota + potrosnja) / potrosnja

I meni je tako delovalo kao logicno, zbunilo me ovo sto si postavio. Sta je u ovom sto si okacio zivotna sredina 1777kWh?

Tako je nemac napravio aplikaciju, misli se na energiju dobijenu iz okolnog vazduha, tj "zelena" energija.

A ok, to kod nas nema :) Da li znas koliko je na ovu potrosnju struje proizvedeno toplote za objekat?

2408-631 je 1777 zato me i zanimalo sta je to. Nemam to kod mene (samo potroseno struje i proizvedeno toplote) a onda dalje imam sta je potrosio kompresor, sta ostali delovi sistema, sta backup grejaci itd … hvala svakako na razjasnjenju

Kod nas kineza nema to. Ima samo potrošnja.
1000025452.jpg
Jedino sta mogu da uradim da izračunam ručno tj uz pomoć kalkulatora najhladniji dan u mesecu.

2c temp
Unutra 24

Tolotni gubitak na 2c je 7.485kw *24h

179kw / 51kw = 3.52 COP

Kod nas kineza nema to. Ima samo potrošnja.
Pogledajte prilog 420593
Jedino sta mogu da uradim da izračunam ručno tj uz pomoć kalkulatora najhladniji dan u mesecu.

2c temp
Unutra 24

Tolotni gubitak na 2c je 7.485kw *24h

179kw / 51kw = 3.52 COP
Kako dobijas ovo 7.485? Imas ovde u aplikaciji ali samo dan po dan.

Prilozi

• Screenshot_20231228_071158_SmartHome.jpg
    Screenshot_20231228_071158_SmartHome.jpg
    59.7 KB · Pregleda: 30
Računao sam prema calculatoru za toplotne gubitke .. Ko zna koliko je tu omaseno jer se radi odprilike.

Na taj dan je temp bila prosečno 2c.
Toplotni gubitak je bio oko 7.5kw prosecno prema kalkulatoru za moju kuću na 24c

.
1000025461.jpg
Bio sam blizu 😅👌

Gledao sam samo 4ti jer je bio najhladniji dan do sada.

Poslednja izmena:
Sad mi je palo na pamet... Svako moze nanovaj način da testira tačnost kalkulatora za svoje uslove..

Izaberite dan.

Ubacite parametre za svoju kuću. Odmah vidite da li je blizu ili ima velikih odstupanja.

Online kalkulatori su tu da Vam stvore približnu sliku koliko kW je potrebno za Vaše uslove. Oni nisu niti će ikada biti 100% precizni. Odstupanja isto nisu univerzalna. Recimo Vi testirate svoj objekat i razlika bude 10%. Sutra testirate i razlika bude 5%. Kako to? Pa lepo, jedan dan je bilo jako sunce i dogrevalo je objekat, drugi dan je bio jak vetar, treći dan ste zaboravili da zatvorite prozor i tako dalje. Znači ovi kalkulatori su tu da Vam ponognu u dimenzionisanju, ništa više. Najbolji način da znate u zarez je da stavite kalorimetre i izmerite koliko energije je objekat potrošio, uporedite to sa automatikom TP i vidite koja su odstupanja. Ali to je sad već posao za zaludne ljude, jedino ako niste firma koja je potpisala ugovor o održavanju nekog objekta pa su Vam ovi podaci potrebni.

Koju temperaturu u kući održavaš danju i noću? Ako pratiš.
Nemam termostat (mrzi me da dajem 100€). :)

Na pumpi je u periodu kao sada (do 15 stepeni napolju) podešeno da bude 20 stepeni. Kada je hladno napolju podesim da bude 21 stepen. Ako je baš... BAŠ hladno (desilo se dva puta po par dana za ovih 7 godina, postavim na 22 stepena. Inače kada je toplije napolju preko 15 stepeni postavim na 19 stepeni i ne diram.

U suštini se temperaturu promeni u toku sezone oko dva do tri puta. Ne više.

u kući je stalno od 23 do 25 stepeni. Prekjuče mi se supruga požalila da je pretoplo i ja se setim da podešeno na 21 stepen. Nisam se setio da je vratim nazad. U kući je bilo skoro 29 stepeni!

Dakle - uglavno oko 20 i 21 stepen podešeno na pumpi, što mi u kući daje 23-25 stepeni.

Moje laičko mišljenje je da je to sasvim korektno. Pumpa je za tu površinu sasvim dovoljna i trebalo bi da lepo radi.
Izolacija kuće je mala po meni. Srbija se za igradnju izolacionih materijala ravna prema Francuskoj nekako (pretpostavljam da je zbog slične klime u nekim regionima). Arhitekte projetkuju izolaciju prema tome, bar je tako bilo kada sam ja počeo da pravim kuću pre 10 godina ili malo više.
8 cm izolacije stiroporom je minimum! 5 cm je malo zbog zima koje ipak znaju da budu jače ovde ponekad.
Oduda i takvi rezultati mislim.

Nazad
Vrh Dno