Ne znam, mislim da timbilding + tobogani + kanapei, uticu na manju zaradu zaposlenih, veci profit vlasnika, i na imidz kompanije.
IT znanje je jako sirok pojam, ne mozes zamisliti koliko sirok.Interesnantno je, 95% njih u It koje znam ima diplomu. 5% nema.
Ali tih 5% je po mom iskustvu sto se tice It znanja bolje od ovih 95%.
I kod mene u firmi (DE) diploma je izuzetno bitna, naravno pored iskustva. Bez diplome i ne primaju.
A to je vise taktika za dizanje morala, kako vec idu te psiholoske glupostiNe znam kakav je menadzment koji opravdava nepotrebne troskove kada je kriza…
Kodiranje i ceo projekat, posvecenost.IT znanje je jako sirok pojam, ne mozes zamisliti koliko sirok.
Zna bolje sta? Kodiranje u jednom jeziku i frameworku? Do nekle se slazem jer su imali vise vremena da se usresrede na jednu stvar.
Sa druge strane imas coveka koji je kroz fakultet presao brdo drugih tehnilogija iz razlicitih uglova te ima dosta siru sliku i ideju u glavi kako to sve radi u pozadini i zbog cega je to tako, i covek koji ce lakse nauciti nove tehnologije i napredovati jer razume koncepte i arhitekture. Ovo ti je inzenjer.
Oprosti, ali kako si full stack kad nisi naveo ni jednu klasicnu web site back end ili front end tehnologiju/framework.Treba mi misljenje
Trenutno sam full-stack junior i nakon prve godine iskustva imam solidne temelje u state-management programiranju, back-endu i projektovanju/radom sa bazama.
Kojom putanjom ici dalje i na kakve projekte ciljati jer mi je back-end mnogo zanimljiviji?
I na koji opseg plate bih trebao da ciljam?
Do sada sam radio Java/Spring, Golang i Dart/Flutter.
Full stack mobile bi bio adekvatniji terminOprosti, ali kako si full stack kad nisi naveo ni jednu klasicnu web site back end ili front end tehnologiju/framework.
Mislim, ja na primer radim .NET i Flutter i iako koristim neki back end(bilo custom .NET bilo neki BaaS kao Firebase ili Supabase) da Flutter projektu serviram podatke, to se u industriji ne naziva full stack developerom. Kad apliciras na full stack dev poziciju, ocekuje se da znas neki javascript front end framework(na nasem trzistu su aktuelni Angular, React) i neki backend framework(na nasem najprisutniji Node, .NET, PHP) koji ce da mu servira podatke.
.NET(ili neki drugi backend) i Flutter kombinaciju gotovo nigde ne traze, jer nisu komplementarne i onda pri trazenju posla moram da biram ili iskljucivo backend dev pozicije ili mobile dev pozicije. Jos je ludje kad ubacis Golang u tu kombinaciju.
Moj savet bi ti bio, od svega sto znas, izaberi jednu stvar koja ti se najvise svidja, istrazi trziste da vidis da li uopste ima poslova za to(pregledaj oglase na hello world, poslovi infostud, linkedin) i ako ima fokusiraj se na razvijanje te vestine i trazenju posla u toj sferi. Ne kazem da trebas da odustanes od drugih stvari koje znas, cak naprotiv, divno je videti nekog sa tako diverznim setom znanja i vestina, ali neces moci da unovcis sve te vestine u isto vreme/na jednoj poziciji, zato maksimizuj vreme koje posvecujes jednoj od tih tehnologija kako bi dosao do nekog nivo senioriteta/plate i onda posveti vise vremena drugim stvarima. Te druge stvari mogu biti ovo sto sad znas ili mozda nesto sto je vise komplementarno trenutnoj poziciji(nesto sto ce ti dalje pomoci da napredujes i bolje se prodas) ili nesto skroz deseto i tebi za dusu.
Bio takav opis posla i takvi taskovi, sta da se radi 😂 Ali da, mislim da je full-stackovanje neizvodivo na neke duze staze, mora se napraviti izbor izmedju BE i FE.Fullstack junior
Guraj backend kaki fullstack, front će uskoro da se podrazumeva da znaju svi![]()
Vala si pogodio na keca, krojaceva skola i resavski metod Udemy kurseva 🤣 Moramo i mi IQ 85-ice da se snalazimo nekakofull stack juniora posle 6 meseci probnog i krojačevog kursa i tako tih pojava iz 2021. godine
Pa nema sta on meni da bude. Bukvalno nije. Spring Web MvC i/ili Spring Boot mogu da se svrstaju u to, ali nemoj da mesamo termine. Mene skoro na poslu pitali dal znam .Net 2.0, ja mislio govore o .Net Core 2.0. Ja rekao naravno, kad dosao projekat, ono bio neki ancient codebase izradjen u .Net Framework 2.0.Full stack mobile bi bio adekvatniji termin
Jedna je stvar kakva kombinacija se trazi po oglasima, a potpuno druga sta neko u praksi radi. I ako ti Spring nije klasican back-end framework onda ne znam sta da ti kazem 😂 Za Golang mi je jasno, slabo je zastupljen kod nas...
Nisam hteo da budem maliciozan, samo iznosim realno stanje stvari kao Captain Obvious.Vala si pogodio na keca, krojaceva skola i resavski metod Udemy kurseva 🤣 Moramo i mi IQ 85-ice da se snalazimo nekako
Nekoliko stvari je trenutno aktuelno, obzirom na manjak investicija u IT zbog skupih kredita.
Na zapadu su se favorizovali pripadnici manjina do relativno skoro, jer dolaze iz Indije i Pakistana sa H-1B vizama jer su relativno jeftini i stavljeni u položaj da ne mogu ucenjivati poslovca zbog situacije sa vizom kao što mogu "domaći" programeri (pričamo o Americi).
Sada se to malo menja i u fokusu su žene, eno imaš primer HTEC koji su u Srbiji i Bosni otpustili brdo ljudi da bi u Rumuniji nikla kancelarija i 80% žena na slici (obzirom na ljigavost ona dva osnivača garant su imali neki dil da ispune neku EU gender polisu i da dobiju kredit, pa izabrali Rumuniju kao veliku zemlju sa relativno jeftinom radnom snagom)... i mi smo dobili nekoliko programerki i administratorki za poslednjih godinu dana u firmi. Ako si beo, cvikeraš i muško moraš imati milion godina iskustva a 25 godina starosti, plus da vladaš svim tehnologijama na grand master nivou pa i onima koje u HR nisu stigli da izguglaju kada su radili copy paste u oglas, da bi uopšte prošao incijalnu procenu. Ako si mator piši propalo, ageism je poslednji bastion dozvoljene diskriminacije, pogotovo u ovoj industriji mladih ljudi.
Što znači da su na ceni soft skill tj. da čovek nauči da bude ljigav i ljubi dupeta pored toga što je dobar sa kompjuterima, programiranjem i ostalim tehničkim skilovima. Ili ćeš se prodati ispod cene koliko je do skora tvoj rad koštao na tržištu.
Ne radiš u firmi koja ima srpskog gazdu.I da ne pričamo loše o soft skills, nije to ljubljenje guzica, to je pravilna komunikacija sa ljudima sa kojima imaš posla. Znaš koliko puta nalećem na ljude koji su pametni i sposobni, ali prosto ne umeju da komuniciraju, stalno nesporazumi sa njima. Ili ne može čovek da napiše jasnu dokumentaciju, pa boga zovi.
Šta bi mu značilo ovo mator? Preko 25, 30,35, 40...?Nisam hteo da budem maliciozan, samo iznosim realno stanje stvari kao Captain Obvious.
Nekoliko stvari je trenutno aktuelno, obzirom na manjak investicija u IT zbog skupih kredita.
Na zapadu su se favorizovali pripadnici manjina do relativno skoro, jer dolaze iz Indije i Pakistana sa H-1B vizama jer su relativno jeftini i stavljeni u položaj da ne mogu ucenjivati poslovca zbog situacije sa vizom kao što mogu "domaći" programeri (pričamo o Americi).
Sada se to malo menja i u fokusu su žene, eno imaš primer HTEC koji su u Srbiji i Bosni otpustili brdo ljudi da bi u Rumuniji nikla kancelarija i 80% žena na slici (obzirom na ljigavost ona dva osnivača garant su imali neki dil da ispune neku EU gender polisu i da dobiju kredit, pa izabrali Rumuniju kao veliku zemlju sa relativno jeftinom radnom snagom)... i mi smo dobili nekoliko programerki i administratorki za poslednjih godinu dana u firmi. Ako si beo, cvikeraš i muško moraš imati milion godina iskustva a 25 godina starosti, plus da vladaš svim tehnologijama na grand master nivou pa i onima koje u HR nisu stigli da izguglaju kada su radili copy paste u oglas, da bi uopšte prošao incijalnu procenu. Ako si mator piši propalo, ageism je poslednji bastion dozvoljene diskriminacije, pogotovo u ovoj industriji mladih ljudi.
Što znači da su na ceni soft skill tj. da čovek nauči da bude ljigav i ljubi dupeta pored toga što je dobar sa kompjuterima, programiranjem i ostalim tehničkim skilovima. Ili ćeš se prodati ispod cene koliko je do skora tvoj rad koštao na tržištu.
Naravno u Srbiji veza radi posao kao i uvek ali to baš i nisu firme gde se može zaraditi više hiljada evra mesečno programirajući...
Meni je žao mene tj. nas u srednjim godinama koji se još nismo ustoličili kao neki visoki menadžment ali i studenata ETF i srodnih fakulteta. Bukvalno im je sklonjeno tlo pod nogama a do pre godinu i po dana je delovalo da će kupiti stan u BG na vodi za keš, za dve godine rada odmah po završetku faksa i prvog zaposlenja... Sada im se nude neplaćene prakse i šansa da možda dobiju neku platicu, 400-500 evra ko kasirka za prvih par godina, kao pre 20 godina što je bio slučaj u IT. Možda se i vrati 2021. ali je realnije da neće do toga doći.
Problem je što se ide iz krajnosti u krajnost jer nema nikakve regulacije u ovoj industriji. Ili se broje milioni od kripta i zarađuje 20k mesečno B2B za 3 sata efektivnog rada dnevno sa američkim klijentima u "zlatna" vremena ili su ljudi ostavljeni bez primanja po godinu i više dana a nije da ne mogu doprineti i da nemaju nikakvo znanje... jel znaš koliko kojekakvih informatičara radi za 60-80000 dinara po Srbiji po kojekakvim institucijama i firmama, a ne znaju kompjuter da upale kako valja?
Ne radiš u firmi koja ima srpskog gazdu.
Normalna komunikacija se podrazumeva ali postoje određeni okviri, definisane pozicije i radni zadaci.
Onog momenta kada tvoj menadžer prestane da ti daje zadatke shodno tvojoj poziciji i senioritetu, kada mu je glavna preokupacija da se predstavi u što boljem svetlu kod visokog menadžmenta, kada otvoreno laže i krivotvori da bi to postigao, a taj visoki menadžment je savršeno zadovoljan takvim middle managementom, zapravo to podržavaju i očekuju takav model pošanja od middle managementa, onda znaš da si u srpskoj firmi, sa gazdom, u veoma toksičnoj atmosferi gde je mobing zaposlenih normalna stvar.
Ljubljenje guzice je baš to, ljubljenje guzice.
Soft skills se najviše pokazuju u radu sa klijentima, ja imam dosta iskustva u tome i nikad nijedan problem, na stotine zadovoljnih ljudi.
Ali sam takođe radio u jednoj vrlo toksičnoj "domaćoj" firmi gde važi ovo gore opisao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari