Ne znam, pricam iz licnog iskustva
Bivsi kolega iz tima nas je sabotirao mesecima i planirano je bilo da dobije otkaz, ali su pre toga imali sa njim prvo razgovor gde mu je receno da mora da se popravi (mozda cak i 2 puta), pa je nakon 3m dobio pismenu opomenu iliti zuti karton, pa su radili sa njim (hr i ostale gluposti) i trebalo je da mu nakon jos 3m daju otkaz posto je bilo ocigledno da se nece popraviti - medjutim dogovorili su se sporazumno da za jednu ipo platu ode odmah. Doduse, bio je na poziciji mediora. E sad, ima tu i faktor da smo mi kao tim radili i njegov deo posla i da je klijent u globalu bio zadovoljan pa oni nisu hteli da ostanu bez jednog coveka na kome uzimaju pare mesecno (pitanje da li bi ga zamenili nasim covekom, ili bi klijent zaposljavao preko drugog nearshoring partnera jer su ovi nasi imali monopol). To je jedan veliki downside modernih trendova i gluposti gde smo svi tim i gledamo se kao celina, svi smo navodno jednaki i niko nije odgovoran ni za sta (sto je naravno idiotizam) i dokle god tim isporucuje zadato - svi su srecni (sem ljudi u timu).
Sto se tice tacke dva, u svim dosadasnjim firmama naziv radnog mesta je bio genericki i
niko se nije bavio time da ga menja tako da bi mogli da zaobidju zabranu dovodjenja novih ljudi. Mislim da i sada u trenutnoj firmi sto se tice developera postoje samo software engineer i senior software engineer role u ugovorima, kako se posle interno one interpretiraju je drugacije.
Znam drugare koji su dobijali otkaze u opet tom scenariu dva, ali uvek je bila varijanta in house razvoja gde je ta firma gasila proizvod ili ga prebacivala timu u drugoj zemlji.