Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Elit ima i one "debeljuškaste" modele, širi a kraći, možda ti se on uklapa sa dimenzijama?

Inače, meni je majstor objašnjavao prednosti i mane tog različitih dimenzija, uži bojleri se brže zagreju ali ranije imaju problem sa kamencem. Debeli obrnuto, zbog veće širine više kamenca stigne da se nataloži pre nego što napravi problem.
Jeste ali to su klasicni bojleri gde svako sam moze na leto da ga otvori i to sredi ili zovne neki servis kada je lepo vreme da ga servisiraju. To je negde oko 3000din servis. Bolje zagreva tj drzi vrucu vodu.. ako bi trebao da biram uvek bi pre isao na uzi. Jednom godisnje ciscenje i ima da sluzi 30god.

Kod bojlera nema mnogo pameti; kazan, grejač, termometar, malo izolacije i oplata.
Svi oni fensi imaju lepu oplatu, a ono što je ustvari bitno a ne vidi se, urade lošije.
Termorad, Elit Inox, Dom Pančevo, su prostiji, kvalitetniji, dugotrajniji, lakši i jeftiniji za servisiranje, ali manje lepi od Ariston i sl. Prema tom kriterijumu i birati.

Da li neko imao isksustva sa Gorenje OTGS 50 SM?

Kod bojlera nema mnogo pameti; kazan, grejač, termometar, malo izolacije i oplata.
Svi oni fensi imaju lepu oplatu, a ono što je ustvari bitno a ne vidi se, urade lošije.
Termorad, Elit Inox, Dom Pančevo, su prostiji, kvalitetniji, dugotrajniji, lakši i jeftiniji za servisiranje, ali manje lepi od Ariston i sl. Prema tom kriterijumu i birati.
Na Aristonu grejač nikad ne crkne, tako da ko hoće da menja grejače neka kupi "domaći".

Nije to tako jednostavno. Naročito ne da se kaže "uradi kako ja kažem, svi ostali su stoka".

Po meni, rešenje zavisi od osobe do osobe. Definitivno, najveći komfor se dobija da kvalitetnim protočnim bojlerom. Kvalitetnim kažem jer se ovi jeftiniji nekada lošije ponašaju, ume da im osciluje temperatura vode, nekad možeš da se ošuriš. Ali definitivno, otvoriš slavinu i ide topla voda je nešto što možda dobiti samo sa protočnim bojlerom, ali to košta. I investiciono ali i tokom korišćenja.

Meni je bojler 80l, akumulacioni, i 99% se puni samo po jeftinoj tarifi, i 99% vremena nam je to dovoljno za normalno funkcionisanje, nas je troje (malo dete). Ima i do toga što se ja manje više uvek istuširam oko 7 ujutru pa se bojler dopuni po jeftinoj struji i ima tople vode za ceo dan. Kada vidim da neće biti vode (npr. dva tuširanja nakon što se ugasio bojler) upalim ga na još pola sata i bude opet dovoljno. Kod protočnog bojlera o tome ne moraš da misliš, ali će cena utrošene energije biti oko 4x skuplja. Ukupna potrošnja će biti slična, malo manja na strani protočnog bojlera, ali finansijski sigurno će biti skuplje. Evo u našem slučaju, trošimo oko 100kWh mesečno za bojler, neka protočni potroši 80kWh (baš optimistično), to je oko 3x više novca za struju za protočni bojler.

Jeste, ali nema da mislis da li ima tople vode (nekad nismo ceo vikend dana u stanu), dodjemo u stan, nema tople vode.
Po meni za 3e mesecno mlacenje sa bojlerom nema smisla.
Trenutno gde sam imam toplu vodu od toplane (za zagrevanje vode naplacuju uvek oko 1000 dinara- ni ne gledam).
Racun dok smo imali bojler je bio oko 3.000 din, sada kada nemamo bojler je otprilike isti racun za struju.

Jednostavno sta se dobije da ne palis bojler i ne mislis da si ga ugasio ako se tusiras po meni nije vredno par eura mesecno.

Pa ni ja ne palim i gasim bojler, radi automatika. Preko dana ako zatreba opet na taster ili telefon. Kad idemo na put isključim i odmah stavim tajmer da se uključi noć pre nego što se vratimo. Ponavljam, jeste komforniji protočni bojler, ali negde nije ni izvodljivo da se ugradi, a svakako je skuplje. 40+ hiljada košta dobar protočni, prepravka instalacije verovatno 100+ evra, i na sve to skuplja eksploatacija. Ali zauzima manje mesta, uvek ima tople vode. Pa svako treba da izvaga.

Negde sam video da je najbolja iskoriscenost tj podesavanje protocnog ako se tusiramo da je slavina za vrucu vodu skoro do kraja. Navodno ako se drzi jace setovanje, grejemo vodu na max koju posle hladimo da bi mogli da se tusiramo. Ovako vreme tusiranja je isto vreme rada bojlera je isto , potrosena voda je ista ali manje snage je potrebno da zagreje vodu.

Sto se klasicnog bojlera tice meni je postavljena automatika od 4-7 ujutru da greje i od 4 do 5:30 popodne.
Nema potrebe da mi radi izmedju.
Nocna tarifa mi drzi za ceo dan neke sitnice sta vec treba vruca voda, uvece sat i po je dovoljno za 120L koje imam jer voda nije skroz hladna od sinoc.
Ima sada i onih wifi gde mozete da pratite potrosnju i lako se montiraju.

Koristim obican bojler, uvek ukljucen. Jedna tarifa , pa nema smisla gasiti ga.

Za surenje toplom vodom ima resenje u vidu ventila .

Uglavnom nabavlje BOSCH protočni bojler od 18Kw sa bakarnim cevima, samo eco i power preklop. Instalacije izvedena. Videćemo kada padne prvo tuširanje kakvi su utisci i naravno posel mesec kakva je potrošnja struje.

Sve zavisi od načina kako se upotrebljava - ako je veliki broj korisnika i velika potreba za toplom vodom onda protočni. Ako su dve osobe (moj slučaj) 80l akumulacioni i kraj.
Kad je grejna sezona priključen je na centralno grejanje i to je to.

kazes bojleri su prosti sto se slazem, a ovi drugi su navodno jeftiniji za servisiranje?

pa kako kad su isti i jedni i drugi?

Bojler je prosta stvar metalni kazan, grejac i termostat.
Razlika u ceni jedva da postoji izmedju proizvodjaca, a razlika u tehnologiji izrade je ogromna.

Ovi domaci proizvodjaci ni plastiku ne umeju da naprave i uklope kako treba, onda mi nije tesko da zamislim ni da rucno vare kazane...eto toliko

Pa uzmeš od ovih što daju 15 godina garanciju na kazan, bezuslovnu. Ako to nije dovoljan dokaz da znaju šta rade, teško šta da će drugo to da zameni. U svakom slučaju, i da posle 15 godina procuri, odradio je svoje.

Cudno mi je kako bosch racuna za akumacioni ,sa 1.5 grejacem, dnevno 6,7kw a za protocni 2.2kw sa 18kw snagom
1701449371452.png
1701449503709.png

Nema logike. Energija je energija - dal je trošio iz akumulacionog ili protočnog bojlera sve jedno je. Doduše kod akumulacionog ima i nešto malo gubitaka kroz izolaciju.

Nema smisla nikakvog, meni bojler od 80l od skroz hladnog dok ne isključi termostat (a postavljen je na poprilično visoku temperaturu) potroši 4kWh. A dati su podaci za 50l bojler.

Ako je 18kw potrošnja protočnog to znaci da računaju kupanje 7min dnevno sa vodom? Ili sam ja lose izračunao?
@daxyco ovo je za 24h

Ako je 18kw potrošnja protočnog to znaci da računaju kupanje 7min dnevno sa vodom? Ili sam ja lose izračunao?
@daxyco ovo je za 24h
Jasno je to, pokušavam da kažem da smatraju da taj akumulacioni bojler treba da se napuni bar 2x dnevno, verovatno i više, a to je realno dovoljno da se 4 osobe baš lepo istuširaju, a s druge strane je kako kažeš 7 minuta tuširanja protočnim bojlerom. Doduše tu se podrazumeva maksimalna snaga odnosno najviša moguća temperatura što nije realno, ali to i dalje sigurno nije dovoljno ni za dve osobe.

Mi smo davno imali neki siemens proticni. 18/9kw
Koliko se sećam, imao je prekidač za izbor jačine grejanja. Nisam siguran da je mogao da to modulira tj radio je na max snazi na kojoj je. Mozda ovi novi mogu. Ili radi na 18kw gde je voda bila vrela ili na 9 gde je bila mlaka.

Mozda nije bio 18..mozda je manje ali znam da je bio nakacen na grebenasti prekidac zbog snage jer nije imao drugi da se stavi. Bilo davno bio sam klinac.

Kako smo rasli skinuli ga zbog potrošnje jer to je nama bio neograničen izvor tople vode 😅

Da li neko ima iskustvo sa slavinama sa grejačem za kuhinju? Čuo sam da ove Delimano na Kupujem prodajem nisu dobre. Imate li neku preporuku?

Imamo je mi u selu. Iznuđeno rešenje. Poluproizvod. Delimano. Molim Boga da me ne ubije struja svaki put kada je ne koristim 😃

Kada je NE koristiš???

Greška u kucanju...

Da li neko ima ovo?

Evo kada je tebi teško da pronađeš temu pa nastavljaš da off-uješ u ovoj...

Molim vas za preporuku za kvalitetna creva za bojler?
Da li su dugotrajnije fleksibilne cevi od inoxa ili standardna gibljiva creva?

Nazad
Vrh Dno