To bi značilo da možeš da kupiš bilo šta i da poništiš transakciju.
Jedino što možeš je da prijaviš neovlašćenu upotrebu kartice (da ti je praktično ukradena kartica ili podaci kartice). Onda idu provere i ako nisi platio sa potvrdom preko PIN-a ili OTP-a, velika je verovatnoća da novac dobiješ nazad. Ali to traje par dana do par nedelja.
Ako je plaćeno uz pomoć PIN-a ili OTP-a, onda može da bude komplikacija - banka može da tvrdi da si ti zaista potvrdio te transakcije jer samo ti znaš PIN i samo ti možeš da pristupiše OTP-u (biometrijski ili poznavanjem PIN-a).
Ono što sam ja pokušao je da kupim usdt na BitMartu preko Moonpay, servis koji sam već koristio. Tamo potvrdim broj kartice i upišem cvv, do ovog dela je sve u redu. Traže da skeniram qr i odradim facial recognition, ovo je malo neobično jer sam to odradio prilikom registracije. Ne uspeva, iskoči obaveštenje da treba da apgrejdujem skener preko nekog linka i probam ponovo. Odradim i to, vidim da je sad to trial verzija. Uplata na BitMart ne uspeva ali kreće šaniranje. Prvi pokušaj da skinu 1,25 dolara nije uspeo, poništena transakcija kartice, par minuta kasnije im uspeva. Neki treehelps.com, nikad čuo za njih. Otišao do ekspoziture i prijavio im da ja sa tim nemam nikakve veze, navodno je problem rešen. A rešen je tako što mi juče odlazi 34,95 dolara u "rezervisana sredstva", opet treehelps.com. Ovaj put im to prijavljujem u pisanom obliku i tražim promenu kartice, opet je problem rešen.
Pre toga pokušao uplatu na BitMartu preko Simplexa, nije uspelo. Još pre toga, danima pokušavao bar desetak puta na Binance i ništa.
Enivej, interesantna banka, možda ne možeš da platiš ono što ti hoćeš ali zato može neka rendom džukela da se useli u račun i skida kako i koliko mu se ćefne.
Ako je novac rezervisan, a imaš slip da je transakcija odbijena ili neuspešna, pošalješ kao dokaz centrali ili odneseš u filijalu, ako je takva procedura, zavisno od banke do banke.
Kada nema rezervisanih sredstava, kartica se otkazuje sutradan. Međutim, pošto si prijavio zloupotrebu, prvo se stavlja privremena blokada i vrše provere. Za beskontaktnu ili online transakciju koja preskače 3D Secure je moguć pozitivan ishod.
Problem je što su transakcije superuspešne, bez obzira na moje prijave. Pre neki minut gledam, kartica se još uvek vodi kao aktivna, neću se iznenaditi ako se ovo nastavi sa većim ciframa.
Posebno je potresno što ja dobijam više korisnih informacija od vas dva na forumu nego od onih idiota iz banke kojima to valjda u opisu radnog mesta. I na tome hvala.