Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Pozdrav ljudi, trazim da pazarim neku vrstu rutera, totalni sam laik sto se tice ove teme pa me zanima sledece, da li mogu taj novi ruter da povezem na ruter koji vec imam? Ono sto mi je zapravo najpotrebnije je neki hub preko koga bih mogao da izvedem vezu za 4-5 uredjaja u mojoj sobi, znaci ono sto bi mi bilo najbitnije je da povezem sve na ruter cvrstom vezom i da ne gubi signal od 300mbps. Ruter koji vec imam je yettel-ov i koristim njihovu optiku ako je bitno. da li mi za tako nesto treba nesto skupo i sta bi mi bila dobra kupovina? Ukoliko bi taj novi ruter koji bi bio kod mene u prostoriji imao wifi bilo bi ok ali nista presudno.
Svaki savet je dobrodosao, totalni sam laik sto se tice ove teme

Ja sam uzeo ovaj, Plug and play klasicni...
Medjutim, imaces samo 3 porta, jedan je za net i jos 3 za uredjaje :/

Pozdrav ljudi, trazim da pazarim neku vrstu rutera, totalni sam laik sto se tice ove teme pa me zanima sledece, da li mogu taj novi ruter da povezem na ruter koji vec imam? Ono sto mi je zapravo najpotrebnije je neki hub preko koga bih mogao da izvedem vezu za 4-5 uredjaja u mojoj sobi, znaci ono sto bi mi bilo najbitnije je da povezem sve na ruter cvrstom vezom i da ne gubi signal od 300mbps. Ruter koji vec imam je yettel-ov i koristim njihovu optiku ako je bitno. da li mi za tako nesto treba nesto skupo i sta bi mi bila dobra kupovina? Ukoliko bi taj novi ruter koji bi bio kod mene u prostoriji imao wifi bilo bi ok ali nista presudno.
Svaki savet je dobrodosao, totalni sam laik sto se tice ove teme
Tebi treba običan unmanaged switch a ne router. Za 2000 din kod nas imaš kvalitetan TP-Link LS1005G switch sa 5 portova što te ostavlja sa 4 dostupna porta. Ako ti je 4 porta malo, za iste pare imaš switch nešto slabijeg kvaliteta ali sa 8 portova. Cudy GS108D. Ono što je tebi bitno je da će oba raditi stabilno bez ikakvih gubitaka u brzini.

Поздрав свима,
Дошао сам на ову тему са намером да сам пронађем у постојећим постовима шта ми је потребно, међутим што сам више читао, више не знам шта да купим.
Питање око ког ми је потребна помоћ је, избор рутера. Имам суперновин 3у1 technicolor TC7200.20, и решио сам да мало побољшам кућну мрежу бољим рутером, па ме интересује :
1. Ако сам добро разумео, за само побољшање, без икаквих "напредних" опција (можда VPN) више него довољно је: TP-Link Archer AX23 или Mi Ruter AX3200 или нешто треће (молим за препоруку)
2. Колико је AX55/AX53 бољи од горе наведених, и да ли доплатити за њега ? Ако вреди доплатити, који од ова 2, негде сам нашао да је AX55 бољи али да је AX53 новији уређај.
3. Када на вашу препоруку стигне нови рутер, потребно је ланом повезати га са technicolor-om и подесити бежичну мрежу, или је потребно још нешто ?
Напоменуо бих да бих узео са WiFi6 стандардом због брзине, јер се кроз 1 зид (ситнa циглa) игра Dota и CS (на том компу је fenvi картица).
Кућа је приземна цца 100м2, али рачунам да када technicolor то покрива, покриваће и нови без проблема.
Хвала унапред.

1. Ако сам добро разумео, за само побољшање, без икаквих "напредних" опција (можда VPN) више него довољно је: TP-Link Archer AX23 или Mi Ruter AX3200 или нешто треће (молим за препоруку)
TP-Link Archer AX23 je sasvim dovoljan ako ti ne treba VPN.
2. Колико је AX55/AX53 бољи од горе наведених, и да ли доплатити за њега ? Ако вреди доплатити, који од ова 2, негде сам нашао да је AX55 бољи али да је AX53 новији уређај.
Ako planiraš da koristiš VPN, onda je TP-Link Archer AX55/53 bolja kupovina.
3. Када на вашу препоруку стигне нови рутер, потребно је ланом повезати га са technicolor-om и подесити бежичну мрежу, или је потребно још нешто ?
Ne treba ništa. To je to.
Напоменуо бих да бих узео са WiFi6 стандардом због брзине, јер се кроз 1 зид (ситнa циглa) игра Dota и CS (на том компу је fenvi картица).
Кућа је приземна цца 100м2, али рачунам да када technicolor то покрива, покриваће и нови без проблема.
Хвала унапред.
Ako želiš stabilan ping u doti i CS-u, ništa ne može da zameni LAN kabl. Radiće i wifi, ali rezultati su nepredvidivi.

TP-Link Archer AX23 je sasvim dovoljan ako ti ne treba VPN.

Ako planiraš da koristiš VPN, onda je TP-Link Archer AX55/53 bolja kupovina.

Ne treba ništa. To je to.

Ako želiš stabilan ping u doti i CS-u, ništa ne može da zameni LAN kabl. Radiće i wifi, ali rezultati su nepredvidivi.
Хвала пуно на помоћи, поручен AX55.

Da li da pojurim dva Archer AX23 ili da gledam neki mesh? Jedan od ta dva bi radio u mesh režimu, povezani su lan kablom.
Ovi Xiaomi AX1800 hoće nekada da se zaglupe, a taj koji je bio u mesh modu se dva puta resetovao i "iskočio" iz mesh režima.

Da li da pojurim dva Archer AX23 ili da gledam neki mesh? Jedan od ta dva bi radio u mesh režimu, povezani su lan kablom.
Ovi Xiaomi AX1800 hoće nekada da se zaglupe, a taj koji je bio u mesh modu se dva puta resetovao i "iskočio" iz mesh režima.
To ti je to za te pare. Ne očekuj ništa bolje ni od TP-Link-a. Za stabilnost wifi mreže treba ozbiljniji hardware.

Ali nejasno mi zašto, nemam uopšte puno uredjanja povezanih. Dal je moguće da je toliki krš :D

Ali nejasno mi zašto, nemam uopšte puno uredjanja povezanih. Dal je moguće da je toliki krš :D
Nije krš. Kao što rekoh, to ti je to za te pare. Najbolji primer za to su ti Asus wifi uređaji koji koriste Broadcom wifi radio. Ti uređaji se redovno zaglupljuju ili se uspore pa treba reboot da se vrate u normalu. Taj isti Broadcom wifi radio se ugrađuje u Ubiquiti access pointove ali se, gle čuda, kod njih ne zaglupljuje. Koliko para, toliko muzike.

Šta je minimum da do toga ne bi dolazilo? Tj. šta pojuriti od opreme.

Bilo šta iz enterprise segmenta tipa Cisco, Ubiquiti, Grandstream, Aruba, Ruckus, Engenius. Od onoga što se može naći kod nas, imaš Ubiquiti U6+ za nekih 150 eura. Samo kod kupovine moraš da vodiš računa o nekim stvarima.

1. Ovo su samo access pointovi. Dakle ništa routing, ništa VPN, samo wifi.
2. Većina njih se montira na zid ili plafon.
3. Uz većinu njih se ne isporučuje napajanje, pa je potrebna investicija u PoE injector ili PoE switch.

Не претерујмо, није баш да је неопходна ентерпрајз опрема за стабилно кућно коришћење. Овај мој кућни Асус из рецимо нижег-средњег сегмента са поменутим Бродком чипсетом ради месецима, без успорења, заглупљивања и сл. Ресетује се кад се ради апдејт фирмвера једном или два пута годишње, или ако нестане струје. Сви уређаји у кући су бежично повезани, десктоп комп, лаптопови, телефони, тв и хромкаст, пар смарт уређаја итд.

Izuzetak ne potvrđuje pravilo. Postoji mnogo faktora koji utiču na to da li će nešto raditi kako treba ili ne. Ima ovde ljudi kojima gore navedeni Xiaomi i Cudy rade bez greške. Tako da....

Jeste top oprema, ali za kućnu upotrebu za većinu ljudi verujem da je preskupo i prosto "overkill". Drugo što takva oprema obično zahteva i neka dodatna podešavanja, što opet većina ljudi ne zna da odradi. Verovatno je na kraju lakša opcija neko srednje rešenje i da se povremeno resetuje ruter :)
Ja koristim neki Mikrotik (hap AC) ruter već 5-6 godina, plaćen oko 100eur; nije ni nešto brz niti ima jak procesor, ništa posebno, a opet sasvim OK radi i sa 15-20 uređaja koji su stalno konektovani na wifi. A opet i taj uređaj traži neka podešavanja i verujem da je komplikovan za većinu ljudi.

Kakav je CUDY WR1300 treba mi kao repeater,da prima wifi i salje wifi i jedan lan a da ne baguje,ne zaglupjuje se i slicno sto je karakteristicno za jeftine modele?
Ili tenda AC8??
Hvala.

Poslednja izmena:
Evo i ja se prijavljujem da cujem iskustva o CUDY WR1300 ako neko ima. Bas sam ga danas osacovao trazeci jeftiniju varijantu rutera. Fali mi signala u WCu pa moram ubaciti neki jeftiniji ruter da pokrijem i taj dio stana

Konačno posle više mjeseci čekanja stigao. Do sada sam koristio TP-Link AX73 koji mi nije radio posao kako treba za stan od 86m2 (range, tj. smart switch je radio loše)

Javljam utiske
Šta misliš o AXE75 (WiFi 6E), sad baš čitam tvoj komentar i kontam da je ovaj malo bolji i noviji.

Mislio sam da sačekam i uzmem neki WiFi 7 kad već kupujem, ali realno nema potrebe još neko vreme :)

A u suštini ima taj treći band od 6GHz, to ga uglavnom izdvaja, ostalo vidim vrlo slično. Ne znam šta bih ti rekao, ja nisam bio zadovoljan kako je radio roaming, ne znam jesu li to u međuvremenu sredili.

Asus AX86U Pro koji koristim već 8-9 mjeseci radi fenomenalno taj posao + radi toliko stabilno da se ne mogu sjetiti da li mi je za ovih 8-9 mjeseci jednom zatrebao restart. A imam uređaja na pretek, brdo smart uređaja, 2 računara, NAS koji non-stop nešto seeduje ili downloaduje :) , PS5, 3 TV-a, soundbar, sve to jako, jako lijepo hendluje. :)

Asus AX86U Pro je super, ali ne znam da li mi treba ruter od 250€!?
Na oglasima vidim polovan Archer AX55 za 30€ :)

Archer AXE75 (WiFi 6E) trenutno nov 143€

Poslednja izmena:
Ja nov platio 203e preko Madjara ima vise od pola godine...

Nisu mi blizu Mađari :)
Mada i na KP koliko vidim je 241€ što je samo oko 25€ jeftinije nego u radnjama tako da je cena trenutno takva.

Videću možda i uzmem :)

Drugar ima restoran sa smeštajem - prizemlje i dva sprata (slika). Trenutno ima Supernova biznis paket sa 300/20 Mb/s protokom interneta i njihovim ruterom TC-7210. LAN kablovi su provčeni do ključnih tačaka. Trenutno mu od Wi-Fi radi samo TP Link na prvom spratu ali se žali da mu internet često puca.
Šta bi mogao od opreme da doda / zamijeni kako bi stabilizovao Wi-Fi konekciju?
2023-11-06_095608.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno