Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Ja sam uzimao sa Amazona u DE da bi mi brze stiglo, nisam hteo da cekam 2-3meseca sa alija pogotovo sto sam tada imao samo 2 joya. Mozes i da vidis da uzmes samo ove klizace potenciometra , jer iz mog iskustva sa 4 od 6 joystika ako ne pomaze zamena samog sklizaca onda zamenis ceo komplet potenciometar sa 3 lema i ne zezas se s 15 leomva celog analoga.

@micicss mozes da probas sa prvo zamenom samih klizaca potenciometra ja sam nakon celih analoga uzimao samo klizace i kao sto rekoh bez nekog lemljenja i za 2min joy je kao nov. (imas link iznad u odgovoru @emaremare -u)

@emaremare da ti odgovorim za klizac, kod mene su deca naucena (srecom) da ne jedu i necimaju , ne mogu da garantujem da klinac nije cimao kad nisam bio tu ali klizac je otisao na kao sto rekoh najnovijem maskirnom DS5, znaci s njim se najmanje igralo i to se desilo veoma brzo nakon kupovine. Kao sto sam i ranije rekao obzirom da imam vise kontrolera od onih koji su dosli uz PS pa do tog maskirnog day one cim je izasao mogu da uporedim sve DS5 kako su vremenom kupovani i kvalitet novih je drasticno losiji nego kod prvih, bas se vidi da stede, plastika je tanja, tanji i manji su neki flet kablovi, nema nekih gumica koje su bile stavljane da utisaju joystick,...

@vojo77 ja samo na GT7 imam 500h :D za 2g Doduse pola sam odigrao ziroskopski a jedno 10h na volanu.
A dobro brate, svaka cast kad imas viska vremena.😎

A dobro brate, svaka cast kad imas viska vremena.😎
PS5 imam od pocetka, u pocetku sam s klincem igrao malo vise posle toga samo GT7 po 45min-1h (1-2 trke) uvece kad legnu deca. Mora se imati vremena za sebe :D

Генерално,квалитет џојстика на петици је далеко испод истог на четворци.
То се одмах да приметити.
На рачунару сам пар година користио џојстик са сони четворке и као нов је био кад сам га дао другару.
Кад ми је стигла петица одмах сам видео да је квалитет доста лошији.
Поготово десни део џојстика,баш се некако пластика чује у том делу...

Nemam pojma, pričaju da imaju manji problem sa stick drift. Imam dva ta novija, stare nisam probao. Ali za pare koje traže, morali bi da stave hall effect, a neće.

BIle su glasine, ali ništa nisu najavili na State of Play osim novih boja za stranice PS5 i kontrolera.

Ja imam jedan v2, krci kao luda plastika na najmanji dodir. Bolja plastika na v1 verziji

The first wave of DualSense controllers have an FCC ID that ends in the number 1, whereas the FCC ID on the redesigned controllers ends in the letter A

The first wave of DualSense controllers have an FCC ID that ends in the number 1, whereas the FCC ID on the redesigned controllers ends in the letter A
Ne znam sta im znaci redizajnirani ali bez obzira da li se zavrsavaju na 1 ili na A kao sto sam vec pricao prethodno kvalitet je osetno padao sa svakim novim joystickom koji sam kupio.
Sto se tice oznaka kod mene je stanje sledece:
  • beli dobijen uz PS5 zavrsava na 1 , ploca BDM-010
  • beli kupljen kao dodatni zavrsava na 1, ploca BDM-010
  • crni uzet negde sredinom 21 zavrsava na 1, ploca BDM-010
  • crveni uzet novembra 21 zavrsava na A, ploca BDM-020
  • rozi uzet novembra 22 zavrsava na A, ploca BDM-030
  • maskirni uzet oko NG 22/23 kad je izasao zavrsava na A, ploca BDM-020

Meni je najgori ljubičasti a fcc id mu se završava sa A
ljubicasti ti je vrv BDM-030. Ako gledamo na temu "redizajna" ili verzije ja bi to gledao po oznaci plocice (BDM-0x0) jer se sam DS kontroler razlikuje i primetna je usteda kod BDM-020 u odnosu na BDM -010 i kasnije kod BDM-030 kontrolera na plastici i svemu u odnosu na BDM-020. Mnogo delovi koji su bili od debele plastike uglavnom pune sada su prosupljeni sto je zajedno sa uklanjanjem damper gumica dovelo do toga da kontroleri vise krckaju nego stariji i da su im dugmici bucniji. O ostalim stvarima unutar kontrolera da ne pricam.

Razlika se lako moze primetiti i poredjenjem kontrolera bez otvaranja istog kao na slici ispod ali je primetnije kad se otvori i uporedi svaki sklop (banalni primer: obratiti paznju na damper gumice na plocici BDM-010 u coskovima kojih kasnije nema na BDM-020 i BDM-030 )
Screenshot 2023-09-19 at 1.07.42 PM.png

ljubicasti ti je vrv BDM-030. Ako gledamo na temu "redizajna" ili verzije ja bi to gledao po oznaci plocice (BDM-0x0) jer se sam DS kontroler razlikuje i primetna je usteda kod BDM-020 u odnosu na BDM -010 i kasnije kod BDM-030 kontrolera na plastici i svemu u odnosu na BDM-020. Mnogo delovi koji su bili od debele plastike uglavnom pune sada su prosupljeni sto je zajedno sa uklanjanjem damper gumica dovelo do toga da kontroleri vise krckaju nego stariji i da su im dugmici bucniji. O ostalim stvarima unutar kontrolera da ne pricam.
Znači prvi kontroleri su najbolji po tome?

Znači prvi kontroleri su najbolji po tome?
Reci cu to onako kako je rekao Sony kad je izbacio CFM-11xx verziju videli su da su "predimenzionisali" neke stvari na prvoj verziji CFM-10xx onda su malo sad promenili da bude kako treba :D

Iz mog iskustva sa sve 3 vrste joystika mogu da kazem da mi najsolidnije kao celina i kad se rasklope izgledaju i daju najvise poverenja prvi , ovi posle koliko mogu da kazem iz iskustva su dosta bili osetljiviji kad uporedis odigrano vreme na analozima na drift. Mada moram da se ogradim da su kod mene na svih 6 kontrolera isti potenciomeri ALPS od 2.1kohm dok se pise da su novi navodno presli na 2.3kohm ali kao sto vidis iz mog izlaganja imam sve 3 vrste kontrolera i svi su s istim potenciometrima (mozda je samo tako zapalo) . Koliko sam video od BDM-0020 ima osetno vise prijavljenih problema sa oprugama za trigger. Ja srecom nemam problem ali sam nabavio oprugice za svaki slucaj.

DS5 kao kontroler je moracu da se slozim s vecinom ranije recenog od strane dosta kolega sa foruma bas osetljiv kontroler , kad se setim sta sam radio sve sa kontrolerom od PS1 pa je radio bez problema :D dok konzola nije udomljena dalje

Pazi moj je prezivao sto ni jedan drugi nije ( a imam groblje kontrolera) tako da mu je kavez generlano cvrst (1 verzija). Mana mu je jedino analog.

Razlika se lako moze primetiti i poredjenjem kontrolera bez otvaranja istog kao na slici ispod ali je primetnije kad se otvori i uporedi svaki sklop (banalni primer: obratiti paznju na damper gumice na plocici BDM-010 u coskovima kojih kasnije nema na BDM-020 i BDM-030 )
Pogledajte prilog 405222
Kažu da su jedino oprugicu R1, R2, L1 i L2 trigera, na kasnijim modelima podebljali u odnosu na prvi model. :D
Ja imam A1 i deluje kršasto. Čak nema ni onu finu teksturu kao prvi...

Elem stiglo i čajniz postolje.
I za sad je ok, osim prekratkog USB kabla koji nisu izveli na zadnju stranu pa da može da se uključi u PS sa te strane da se ne vidi.
Moraću uzeti usb eksrender da fa provlačim ispod do USB sa zadnje strane...
Ventilatori su ok okreću se (koliko hlade i da li doprinose, ne znam), RBG je ok ima više modova, punjenje džojpeda je ok, lepo su oblikovali držač za džojped, fino ulegne ne visi na usb C portu...
Ima i pokazivač nivoa napunjenosti.
Plastika je pristojna, ne krcka...
Sve u svemu izgleda mi da vredi 15 usd.
20230919_091301.jpg
20230919_091254.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Ma jok to je od ugla pri slikanju, a i ne vidim kako drift moze da se javi ovako. Pre ce se javiti od koriscenja. Ono sto sam primetio od kad su klinci uzeli switch jeste da dosta nacin koricenja pecurki zavisi da li ce biti drifta. Ne nalegne palac na ploču analoga nego se gura sa strane pečurka, to je smrt za analog.

P.S. jedan je vec imao drift pa sam mu menjao viper a za drugi treba da narucim delove.

Poslednja izmena:
Ma salim se, naravno da ne moze od ovakvog drzanja. Pa sad dal je do nacina koriscenja ili sta je ne znam, moja neka iskustva su da su mi se obicno kvarili dzojstici koji su vise stajali nego sto su korisceni, kako ds4 tako i sad dualsense

Ja sam kupio onaj PlayStation charging station i rešio tako punjenje kontrolera. Najjednostavnije mi je bilo, ne jurim usb kabl itd

@Čika_Kure
Da li se postolje (punjač), samim tim i džojpedi, mogu napajati dok je konzola u sleep modu?
Da dok je u konzola u rest modu punjači se pune...
Mala dopuna na činjenicu koju sam uočio sinoć. Ventovi se ipak solidno čuju. Preko dana ne, ali noću kad se sve umiri da. U svakom slučaju ako buka smeta tada se mogu isključiti a ostatak postolja zadržava funkcije.

Zavisi od power podešavanja, u rest modu može i da se isključi punjenje.

Dobro, pišemo o opciji kada je u opcijama konzole uključeno da u rest modu puni džojstike, skida igare i sl... Ostalo bi bilo besmisleno...
Sto i jeste po default-u... barem ja nisam nista namestao i oduvek mi sve radi kada je konzola u rest mode-u (punjenje dzoja, download, update).

Tj mozda po prvom startovanju se to i definise...

Nazad
Vrh Dno