Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Okači dmp fajlove iz minidump i LiveKernelReports foldera u Windows dir

Mozes slobodno da sto pre stavis novi bios sa 1007b. Ne vidim smisao da se ostaje na ranijim, posebno ako se testira neka ultimativna stabilnost pri oc cpu/mem.

CoreCycler + OCCT dobra kombinacija, može i CB23 pola sata test čisto za svaki slučaj.

@no name
Pa ne bih dok ne pređe u release, još je beta verzija

@Gulftown
CB23 pola sata je prošao bez problema. OCCT planiram ali da prvo završim sa CC

Ja sam se mlatio CoreCyclerom i OCCTom par dana i batalio. Setovao sam predefinisani PBO profil (Enhanced, Level 2, max 80*C), ukljucio Memory Context Restore, setovao EXPO Tweaked, FAN curve na silent it to je to. Izgubio sa mozda 3-4% na performansama ali koga briga. Ovaj drzi 5.5GHz u igrama. Ako mi to nije dovoljno, ne znam koje PBO tweakovanje ce da pomogne.

Procitao sam sve sta ste radili nekoliko strana iza :)

Pa vidi, za sada mi nije smor, čak naprotiv. Sigurno mi i neko rešenje slično tvom stoji na raspolaganju, ali za sada bih pokušao da ga sredim "per core".
Iskreno, ona podešavanja koja sam dobio na CO -30 i PPT 125W su mi baš dobra pa bih baš voleo da uspem da ga zadržim u tim okvirima.

Videću, staviću i ovaj novi bios što je kolega predložio, ne bi trebalo da je nešto loše s' obzirom da su ga zvanično okačili da tiče se ozbiljnih poboljšanja.

Ja sam se mlatio CoreCyclerom i OCCTom par dana i batalio. Setovao sam predefinisani PBO profil (Enhanced, Level 2, max 80*C), ukljucio Memory Context Restore, setovao EXPO Tweaked, FAN curve na silent it to je to. Izgubio sa mozda 3-4% na performansama ali koga briga. Ovaj drzi 5.5GHz u igrama. Ako mi to nije dovoljno, ne znam koje PBO tweakovanje ce da pomogne.
a da uzmes jacu grafiku mozda za pocetak :)

Evo me sa novim podacima...

Flash-ovo sam BIOS na 1634, najnoviji sa AGESA 1007b. I skinuo sam ryzen master baš ovaj što je kolega @Lukija okačio, da vidim koju će on preporuku da da za CO.
Radio je sat i po i onda kad je uradio restart, sistem nije mogao da postuje. Morao sam da odradim clear CMOS. Čim sam podigao sistem, deinstalirao sam ga.

Sad sam sva jezgra postavio na -25 i stavio PPT limit na 125W, kao i juče. Testirao sam malo u Cinebench-u i onda sam pustio CoreCycler...

Capture.PNG

Meni ovo sada deluje poprilično stabilno. I dalje mi nije jasno zašto je juče Core 1 pucao na -20 pa na -10 pa na kraju i na 0 a danas prolazi na -25.
Nešto mi ne pije vodu da su mu druga jezgra koja su sva bila na -30 pravila problem s' obzirom da se tu testira jezgro po jezgro ali ko će ga znati. A možda je i novi BIOS odradio posao.

Sve u svemu, razmišljam da provrtim OCCT i eventualno CC na Prime95 ostavim preko noći. I ako to prođe, da ostavim ovako jer ako guram jezgra dalje do -30, generalno petljam sa nekih 1% što je u praksi neprimetno. Sa ovim podešavanjima u C23 imam 1% slabiji rezultat i možda 1-2 stepena više u peak-u.

Kako najbolje da testiram sa OCCT?

Pusti CoreCycler preko noći bolje.

@Gulftown
Ovako, sa ovim YCrouncher podešavanjima, kao što sam sad vrteo?

Evo sad sam pustio default cpu stability test na OCCT, za sada je sve ok...

Evo me sa novim podacima...

Flash-ovo sam BIOS na 1634, najnoviji sa AGESA 1007b. I skinuo sam ryzen master baš ovaj što je kolega @Lukija okačio, da vidim koju će on preporuku da da za CO.
Radio je sat i po i onda kad je uradio restart, sistem nije mogao da postuje. Morao sam da odradim clear CMOS. Čim sam podigao sistem, deinstalirao sam ga.

Sad sam sva jezgra postavio na -25 i stavio PPT limit na 125W, kao i juče. Testirao sam malo u Cinebench-u i onda sam pustio CoreCycler...

Pogledajte prilog 398255

Meni ovo sada deluje poprilično stabilno. I dalje mi nije jasno zašto je juče Core 1 pucao na -20 pa na -10 pa na kraju i na 0 a danas prolazi na -25.
Nešto mi ne pije vodu da su mu druga jezgra koja su sva bila na -30 pravila problem s' obzirom da se tu testira jezgro po jezgro ali ko će ga znati. A možda je i novi BIOS odradio posao.

Sve u svemu, razmišljam da provrtim OCCT i eventualno CC na Prime95 ostavim preko noći. I ako to prođe, da ostavim ovako jer ako guram jezgra dalje do -30, generalno petljam sa nekih 1% što je u praksi neprimetno. Sa ovim podešavanjima u C23 imam 1% slabiji rezultat i možda 1-2 stepena više u peak-u.

Kako najbolje da testiram sa OCCT?
Mislim da ti je najrealnije da testiras cpu sa occt setom avx2

Evo upravo sam i javio mi je greške na jezgru 4.
Sad pokušavam da setujem OCCT da probam ako je moguće da nw vrtim sva jezgra nego samo to, za naravno kraće vreme ali mi ne ide...

Ah, muke moje tantalove...

Spustio sam to jezgro 4 sa -25 na -20 i prošao mi je 30 minutni test na AV2. Ali je onda krenuo da krešuje izgleda ultimativni stes test, tj. Elden Ring.
Na kraju sam još smanjivao, mislim da su mi sad sva jezgra na -20 ali je bilo suviše kasno da duže igram/testiram.

Sve u svemu, malo sam se smorio jer satima vrtim neke testove i onda na kraju uđem u igru i ona popuca za 15 minuta.

I ono što mi je najjače je to što se u igri procesor uopšte ne znoji. Ok, jasno mi je da verovatno koristi mali broj jezgara, ako ne i samo jedno.

Postoji li npr. mogućnost da mi windows izloguje grešku kad mi pukne igra, da na taj način makar donekle uspem da suzim gde treba da reagujem? Iskreno, mnogo je lepše igrati igre nego vrteti shell skripte :LOL:
Kolega @danilo989 mi je sugerisao neke dump fajlove (izvini, zaboravio sam da ih okačim), mogu li oni da identifikuju šta se desilo kad nešto zvizne?

Poslednja izmena:
NenadG vrati to na default, pusti neka radi kako treba i uzivaj covece, batali se benchmarkova i testova. :D
Upali neku igru, razonodi se! :D

Nervira me buraz, mnogo je lud! Moram malo da ga ukrotim :D

To je meni i bilo zanimljivo kod 7000 serije, što ima šta da se čačka oko procesora.

Isključi prvo XMP pa testiraj jezgra kako god ti volja, u igrama ili stress testovima.
Zlatno pravilo za stabilnost je 12h testiranja po jezgru tj 96h corecycler ili occt u tvom slučaju, sve ostalo je samo koliko si spreman na kompromis.

@danilo989
Pa jel ok da npr. testiram po jedno jezgro svaki dan? U CoreCycler-u sam skapirao kako to da uradim, i u OCCT sam takođe, nisu mi jasni samo oni ciklusi (cycles). Ne znam da li je to klasična iteracija jer interfejs dozvoljava da se krene on nekog višeg ciklusa npr. od 5. ali ako je to samo iteracija, ne znam koja je onda poenta).
Jel za CC ok ono Y-Crouncher podešavanje koje sam juče radio?

Pa jel ok da npr. testiram po jedno jezgro svaki dan?
Jeste, u pozadini ukljuci HWiNFO pa gledaj da li tokom testa jezgro dostize max frekvenciju pod Effective Clocks (ukljuci Snapshot CPU polling u glavnim podesavanjima HWiNFO).

yCruncher koristi AVX(2) sa tim podesavanjima, mislim da je dovoljno dobar test stabilnosti ako mozes da dostignes max frekvencije. Nisam imao iskustva sa Zen 4, ali na Zen 3 je yCruncher sa AVX2 i ukljucenim SMTom (2 threads) vrlo zahtevan. Naravno, opet zavisi da li mozes da dostignes max frekvencije, to je najbitnije.

@danilo989
Može, pratim na HWInfo uvek šta se dešava. I da, hvata 100% usage na testiranom jezgru bez problema. Naravno, to varira ali mislim i da je to namešteno u testu da testira i load i idle.
Doduše, mislim da je po defaultu (nisam menjao) na tom testu single thread. Staviću da radi na oba.
Ok, znači definitivno da ugasim EXPO za to testiranje? Postavim jedno jezgro i ostavim celu noć da radi?

I da, hvata 100% usage na testiranom jezgru bez problema.
Ne 100% usage, vec frekvencije.
Screenshot 2023-07-28 120558.png
Definitivno ugasi EXPO, nepotrebna varijabla za testiranje CPUa.

Za SMT ce ti vec reci neko ko je iskusniji sa Zen 4, samo sam naveo kako je bilo na Zen 3.

Evo mene sa planom i preliminarnim rezultatima...

Isključio sam EXPO, sva jezgra sam stavio CO 0 osim onog koje hoću da testiram i vratio sam PPT limit na auto. Znači, klot osim tog jednog jezgra.

Planiram da prvo svako jezgro testiram na 3 10-minutna ciklusa da bih brže našao okvirnu vrednost za CO ofset i onda kada je nađem, da to jezgro na tim podešavanjima ide 12 sati. I tako za svako jezgro...
Podešavanja su sledeća
Log Level set to: ..................... 2 [Writing debug messages to log file]
Stress test program: .................. Y-CRUNCHER
Selected test mode: ................... 22-ZN4 ~ KIZUNA
Logical/Physical cores: ............... 16 logical / 8 physical cores
Hyperthreading / SMT is: .............. ON
Selected number of threads: ........... 2
Runtime per core: ..................... 10 MINUTES
Suspend periodically: ................. ENABLED
Restart for each core: ................ OFF
Test order of cores: .................. 0
Number of iterations: ................. 3
Selected y-Cruncher Tests: ............ BKT, BBP, SFT, FFT, N32, N64, HNT, VST

Odradio sam test sa prvim jezgrom na CO -30, pošto se ono i na početku dobro pokazalo i sve je prošlo kako treba tako da večeras ide na 12 sati rada.

@danilo989
Evo uslikanog HWInfo-a u vezi effective clock-a, rekao bih da ga lepo cima...

Capture.PNG

Izvinjavam se ako gnjavim, ali može ljudima koji imaju/planiraju da kupuju Ryzen 7000 da bude od koristi...

Posle CoreCycler-a, odradio sam i skoro sat vremena OCCT-a, nema grešaka na CO -30. Stavio sam sad (do večerašnjeg testa) all core -25 i Elden Ring radi "smooth as butter".
Da podsetim, RAM mi je i dalje na default 4800 što znači da je njega izgleda *****avao EXPO I profil a ne Core Optimizer...

7800X3D in the house, ispala mi dobra kombinacija da dam moj 7700 (non X) uz doplatu.
Sada grafika dobija dostojnog partnera mada se neće bog zna šta naigrati sa mnom :D

Ako se još nisi otarasio 7700, uradi neko poređenje baš da vidimo kolika je real life razlika.

Inače, uspeo sam da odradim "fino podešavanje" novog sistema :)
Bilo mi je potrebno vreme da pohvatam kako sve funkcioniše ali uspeo sam i na kraju imam ono što sam hteo.

Rezultat koji sam uspeo da dobijem a da mi je sistem stabilan je sledeći:
PBO na manual i PPT je na 125W (namerno sam to stavio da bih mu malo spustio temperaturu, nije neophodno)
Curve optimizer: Per core (sve negativno, naravno)
Core 0 30
Core 1 30
Core 2 30
Core 3 29
Core 4 22
Core 5 30
Core 6 22
Core 7 26

RAM radi na 6000Mhz 30-38-38-96

Ono što je kod mene bilo ključno i što preporučujem svima koji krenu da se bave ovom problematikom je da prvo nađu stabilno podešavanje (najstabilnije moguće) RAM-a pa da na njega setuju procesor jer procesor ne daje iste rezultalte sa različitim podešavanjima RAM-a. Znači, prvo zategnite RAM na default CO, pa tek onda offset na jezgrima procesora.

Ako nekom bude trebala pomoć, tu sam da podelim sopstveno iskustvo.
Hvala svim kolegama koji su pomagali a posebno @danilo989 koji je uvek tu sa korisnim savetom.

Okaci screenshot HWiNFO sensors, gde se vidi effective clock, VID napon i SVI3 TFN Core voltage dok ovaj program u arhivi vrti u pozadini. Bice verovatno od koristi videti max frekvencije koje jezgra dostizu i ima li razlike medju njima. U HWiNFO podesi polling period 500ms i ukljuci snapshot CPU polling u main settings.

Prilozi

• BoostTester.zip
    6.9 KB · Pregleda: 1
@danilo989
Nisam siguran kako ovaj program radi?

Evo screenshot-a:
snapshot.PNG
Ok, shvatam šta si hteo... Samo da izvrti sve pa ću da okačim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno