Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

u folderu test programs su aida,ycruncher,prime,jel brisem foldere prime i aide onda i menjam samo liniju crunchera?

Ma config fajl menjaš samo, ništa ne briši. Nadji podešavanja što ti je Danilo napisao i onda pokreni.
Ja sam testirao danima sa tim instrukcijama i našao podešavanja kada sam testirao 7900X.

da,jasno,sad tek izvalio da sam neki stari master skinuo,bacam se na posao sad

Evo, sad sam se malo informisao i kolega @WizzardFive je definitivno u pravu.

Fora kod tray procesora je što garancija prelazi sa AMD-a na prodavca od kojeg ste kupili procesor, bilo da je kupljen kao komponenta bilo kao deo konfiguracije.

Pošto AMD daje 3 godine garancije a pre(prodavci) najverovatnije 2 godine, isplati se kupovati box varijantu ako ništa, ono zbog tih godinu dana dodatne garancije.
Бокс је увек био бољи, само што су раније паковали и кулер уз процесор.

YCruncher podesavanje u CoreCycler ima config specijalno za Zen 4 koliko znam, ispod Kagari Zen 3. Skini poslednju verziju CCa, mislim da je ispravljeno nekoliko bagova za Zen 4

Edit:
stressTestProgram = YCRUNCHER
runtimePerCore = 10m
mode = 22-ZN4 ~ Kizuna (pod sekcijom za Ycruncher dole)

Nisam pratio sta je najefikasnije za pronalazenja gresaka na Zen 4, gulf verovatno bolje zna.

Probao sam CoreCycler na 7900X sa CO -30 za all core. P95 sa auto trajanjem prolazi sve bez problema. y-cruncher vec izbaci gresku na jednom jezgru posle nekoliko sati testiranja. Koristio sam build za Ryzen 7000 seriju koji koristi AVX512. Medjutim, probao sam novi OCCT i on po default koristi AVX2 i poceo je momentalno da izbacuje greske. Ne samo to, morao sam prilicno da promenim vrednosti za CO.

Da, izgleda da nema precica, mora se provrteti i SSE i AVX/2 bar da se ne bi desavali kresovu i igrama koje koriste te instrukcije

Jesu te SSE i AVX/2 instrukcije u Ycruncheru po defaultu ili moram da ih dodajem,ili da odradim i occt

Odradi prvo ycruncher, pa posle pusti occt.

OCCT mozes skinuti ovde:

Za core setup ides na advanced i podesi koliko ce da vrti test po jezgru. Treba mu oko 5 minuta da izvrti jedan ciklus tako da podesi makar 5 minuta po jezgru. Inicijalno, duzina testa je podesena na 30 minuta sto je dovoljno da proveris 6 jezgara. Nisam proveravao da li u free verziji moze da se setuje duzina testa na vise od 1h.

Sklopih pre mesec dana novu konfiguraciju baziranu na Ryzen 9 7900X. Dugo sam cekao da se rascisti situacija sa plocama i na kraju uzeh Asus plocu iako sam navijao za MSI. Sto se tice memorije, samo G.SKILL sa sto zategnutijim tajminzima. Pre toga sam imao konfiguraciju baziranu na Ryzen 9 5900X pa sam resio da uporedim koliko sam dobio na performansama. Ono sto me prijatno iznenadilo, za sada, je sto je sve proslo bez neke velike drame. Ploca lepo saradjuje sa procesorom i memorijom. Ukljucio sam tweaked EXPO koji solidno podize protok a cela mudrost je u Trefi koji je setovan na 65535. Boot je oko 10s kada sam ukljucio memory context restore. Igrao sam se malo sa undervoltom i pomislio sam da sam dobio odlican primerak jer vrteo CB23 na -30 all core i cak je prolazio Core Cycler sa 95 medjutim, OCCT sa AVX2 je razbio sve ambicije. Na kraju sam odustao od igranke jer su dobici mali. Izabrao sam PBO, Enhanced, Level 2 sto je neki Asusov preset koji limitira temperaturu na 80 *C, obara max boost za 50MHz (5650MHz), podize limite na max i setuje CO na -10 za sva jezgra. Za sada deluje stabilno, prolazi OCCT AVX2 ali ostaje da se vidi sta ce da se desi nakon AGESA update. Inace 5900X ima blago tweak-ovan PBO. U proseku, u ST je brzi oko 23% a u MT oko 30%. Neki rezultati odskacu solidno, proveravao sam nekoliko puta (recimo GeekBench, Dolphin Benchmark). Verovatno je u pitanju AVX512 u kombinaciji sa visokim taktom. U igrama uglavnom drzi 5500MHz. E sad, da li je vredelo para? Ne bas, Zen3 odlicno radi posao i posle 2.5 godine.

Prilozi

• cpus.png
    cpus.png
    10.5 KB · Pregleda: 53
  • cpuz.png
    cpuz.png
    42.1 KB · Pregleda: 45
  • cachemem.png
    cachemem.png
    91.5 KB · Pregleda: 43
  • ZenTimings.png
    ZenTimings.png
    34.8 KB · Pregleda: 47
  • ST.png
    ST.png
    25.2 KB · Pregleda: 41
  • MT.png
    MT.png
    38.8 KB · Pregleda: 43
  • IMG20230608212308.jpg
    IMG20230608212308.jpg
    503.5 KB · Pregleda: 43
  • IMG20230608213036.jpg
    IMG20230608213036.jpg
    416.2 KB · Pregleda: 45
  • IMG20230609003015.jpg
    IMG20230609003015.jpg
    482.9 KB · Pregleda: 49
  • IMG20230610115522.jpg
    IMG20230610115522.jpg
    303.3 KB · Pregleda: 60
Bravo. Sklopio sam vrlo sličnu konfiguraciju, kod mene je u pitanju ryzen 7 i B650 i nadam se da prođem dobro kao i ti. Čekam samo još da mi stignu neke komponente od preko pa i ja da sastavljam.

Sklopih pre mesec dana novu konfiguraciju baziranu na Ryzen 9 7900X. Dugo sam cekao da se rascisti situacija sa plocama i na kraju uzeh Asus plocu iako sam navijao za MSI. Sto se tice memorije, samo G.SKILL sa sto zategnutijim tajminzima. Pre toga sam imao konfiguraciju baziranu na Ryzen 9 5900X pa sam resio da uporedim koliko sam dobio na performansama. Ono sto me prijatno iznenadilo, za sada, je sto je sve proslo bez neke velike drame. Ploca lepo saradjuje sa procesorom i memorijom. Ukljucio sam tweaked EXPO koji solidno podize protok a cela mudrost je u Trefi koji je setovan na 65535. Boot je oko 10s kada sam ukljucio memory context restore. Igrao sam se malo sa undervoltom i pomislio sam da sam dobio odlican primerak jer vrteo CB23 na -30 all core i cak je prolazio Core Cycler sa 95 medjutim, OCCT sa AVX2 je razbio sve ambicije. Na kraju sam odustao od igranke jer su dobici mali. Izabrao sam PBO, Enhanced, Level 2 sto je neki Asusov preset koji limitira temperaturu na 80 *C, obara max boost za 50MHz (5650MHz), podize limite na max i setuje CO na -10 za sva jezgra. Za sada deluje stabilno, prolazi OCCT AVX2 ali ostaje da se vidi sta ce da se desi nakon AGESA update. Inace 5900X ima blago tweak-ovan PBO. U proseku, u ST je brzi oko 23% a u MT oko 30%. Neki rezultati odskacu solidno, proveravao sam nekoliko puta (recimo GeekBench, Dolphin Benchmark). Verovatno je u pitanju AVX512 u kombinaciji sa visokim taktom. U igrama uglavnom drzi 5500MHz. E sad, da li je vredelo para? Ne bas, Zen3 odlicno radi posao i posle 2.5 godine.
Video sam na jednoj od slika da ti pise za memoriju dual channel, a po meni bi trebalo da je quad channel zato sto imas 2x16GB DDR5, a svaki od stikova je sam za sebe dual channel kod DDR5 tehnologije. Ne znam, mozda ja nesto pogresno shvatam.

2x Dual channel ne znači quad Channel. To nemaju ovi " Consumer" processoti.

CPUz je u nekim verzijama navodio DDR5 consumer kao Quad channel, sad su valjda promenili u 4x32bit što je technically correct.

meni occt i hwinfo prijavljuju Hynix A die a msi support kad se kuca model number memorije izlazi da je M die ko li je u pravu

T. Burner bi trebao da je najtačniji

Meni se nesto poremetilo latencija mi se ne spusta ispod 70ns u aidi,def. imam A Die hynix a ne M,samo msi sajt pokazuje da je M
jel mozes da zakacis scrns od zen timing programa.

Poslednja izmena:
Meni se nesto poremetilo latencija mi se ne spusta ispod 70ns u aidi,def. imam A Die hynix a ne M,samo msi sajt pokazuje da je M
jel mozes da zakacis scrns od zen timing programa.
Već je okačen.

Video omaklo mi,imamo trenutno skoro identicne tajminge i 99% ostalog u podesavanjima a meni latencija nema boga da ode ispod 68ns,bolji taj memory controler izgleda na 7900x nego na 7800x3d :) ok nije ista memorija..imam nekog Kingstona renegade A die (32.38.38/6000) utegnut na 30.38.38,malo sam ga utegao i po onom you tube videu od gosn Bulozoida za AM5 hynix m/a medjutim u praksi je meni skroz drugaciji performance memorije,doticni kaze da 6000mhz tajminge ostavimo iste,a da utegnemo secondary timings jer su oni relevantni vise,da radilo par dana i onda kanal,kako sam se skoncentrisao vise na primary/trefi itd bolja je situacija nego da sam menjam sekundarne,nisam pametan

Poslednja izmena:
Naglasio sam da koristim tweaked EXPO profil. Koliko sam video, jedina razlika je u vrednosti Trefi koja je setovana na 65535 a dobitak je solidan. Mogu probati i regularan EXPO profil poređenja radi.

Poslednja izmena:
Renegade je dobar, meni radi na 13xx seriji na 7000mhz cl30
Ovde je u pitanju AMD. Nisam siguran da je pod obavezno da ako se neki RAM lepo slaže sa Intelom, da je ista priča i sa AMD.... I obratno.

Memorijski kontroler je u procesoru, ploca moze samo da "zna" koje tajminge da podesi i to je to od ploce

Možda je mislio na ručno tweakovanje, tu je bitna ploča...

Jel koristi neko sa foruma 7800x3d,ako da koje su vam idle i surfing temp i pod kojim podesavanjem napona/pbo/co itd

EXPO I vs EXPO II vs EXPO Tweaked. Ovo su tri preseta koje Asus nudi. Sto se tice temperature u idle, one su primetno vise nego na 5000 seriji. Kod mene je oko 45*C i mislim da je glavni krivac IOD. Ako pogledam temperature pojedinacnih CDD-ova, one su nesto preko 30*C.

Prilozi

• cachemem-EXPO-I.png
    cachemem-EXPO-I.png
    91.6 KB · Pregleda: 30
  • cachemem-EXPO-II.png
    cachemem-EXPO-II.png
    91.7 KB · Pregleda: 22
  • cachemem-EXPO-Tweaked.png
    cachemem-EXPO-Tweaked.png
    91.7 KB · Pregleda: 23
  • ZenTimings_EXPO-I.png
    ZenTimings_EXPO-I.png
    35.7 KB · Pregleda: 24
  • ZenTimings_EXPO-II.png
    ZenTimings_EXPO-II.png
    38.1 KB · Pregleda: 22
  • ZenTimings_EXPO-Tweaked.png
    ZenTimings_EXPO-Tweaked.png
    35.5 KB · Pregleda: 19
  • hwinfo64-idle.png
    hwinfo64-idle.png
    597.7 KB · Pregleda: 22
Meni su sad tek u 40tim kad sam spustio ppt sa 88 na 80 bolja prica skroz sad..

Vrh Dno