Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Eh, kad za jedno mesec dana kupim 7800X3D dobijam i Starfield džaba. :)

Pod uslovom da ta akcija uopšte bude kod nas ili Mađara, ona prethodna za SWJ Survivor nije bila. Ali iskreno se nadam da hoće jer i ja planiram da uzmem Ryzen 7. :)

Pa, ploča koju sam namerio može da se kupi kod nas ( ASUS Prime X670E Pro ) kao i 7800X3D, ali preko KP je to skoro 150€ jeftinije, što nije mala cifra. Sad, da li će važiti ovde ili onde i nije mi toliko bitno. Prijavim se na AMD sajt pa šta bude. Lično, i ako ne bude važilo neću se razočarati jer ne verujem da će biti toliko dobra kao što se očekuje, čak i posle toliko godina koliko se pravi. Više bi voleo kad bi uz to davali neki kupon za Red Dead Redemption Remake ili za StarWars Outlaws. :) :)

Pa, ploča koju sam namerio može da se kupi kod nas ( ASUS Prime X670E Pro ) kao i 7800X3D, ali preko KP je to skoro 150€ jeftinije, što nije mala cifra. Sad, da li će važiti ovde ili onde i nije mi toliko bitno. Prijavim se na AMD sajt pa šta bude. Lično, i ako ne bude važilo neću se razočarati jer ne verujem da će biti toliko dobra kao što se očekuje, čak i posle toliko godina koliko se pravi. Više bi voleo kad bi uz to davali neki kupon za Red Dead Redemption Remake ili za StarWars Outlaws. :) :)

Poseti Ipon sajt, videces baner za tu Starfield akciju, tako da ce vaziti 100%

Prilozi

• Screenshot_2023-07-12-07-58-47-848_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-07-12-07-58-47-848_com.android.chrome.jpg
    95 KB · Pregleda: 107
Vise je do AGESA rekao bih, i ASRock je tu

Naravno, ali kažem samo ovako. Kao i Taichi kod AsRocka :)

Možda nekom bude zanimljivo. Meni jeste.

AMD Ryzen 7500F daje veci FPS od 13400/13500/13490F u svakoj igri osim Diablo 4, za poprilicno manje para (7500F koji izlazi sutra u Kini kosta samo 155 eur). Zvanicna cena je je $179

cab165e33063ad6b71dd484d4d344216.png

Evo da se pohvalim, stigli su svi potrebni delovi za sklapanje novog računara :)

viber_image_2023-07-23_22-23-19-277.jpg

Doduše, Steva sa GN-a pominje AGESA 1007B tako da ću verovarno morati dvaput da flešujem BIOS kroz kratko vreme ali nema veze, sutra pravim novi komp!

Pottrebna pomoć...
Povezao sam sve, svetle mi bela i zelena lampica sa q-code d6. Rekao bih da je sve spojeno, nisam stavljao grafičku jer valjda 7700x ima integrisanu?
I miš i tastatura su mi bežični, mada sam potrpao sve kablove koje sam mogao, spojio sam tastaturu. Nemam žične.
Menjao je q-code dok nisam sve potrpao u usb.
D6 u uputstvu kaže No console output devices are found.
Da li da metnem i grafičku?

Zar nemaju svi procesori 7000 serije? :oops:

Ja sam bio ubedjen da nema ni jedan, hahahaha, what the... :D
My bad.

Proveri kablove da li si lepo povezao za maticnu.

Imaju svi Zen4 integrisanu*. Koliko dugo si cekao na POST? Probaj clear CMOS pa opet

(*osim 7500F za sad)

Izložio me @Labello , nakačio sam i gpu.
I odmah je postovao :)

Verovatno neki gremlin, nema veze sto nisi prvi put ubacio GPU.

Evo slika...
IMG_20230724_131127.jpgIMG_20230724_131120.jpg
@danilo989 Ma znam, jasno mi je da nema veze ali eto. Neka je to ono "jedno ******" koje mora da se desi kad nešto radiš :ROFLMAO:

Evo završih sa hardverom...

IMG_20230724_153437.jpg

IMG_20230724_153544.jpg
Sad flash bios-a, pa win, pa... Sve ostalo.

Svidja mi se Antec theme, drago mi je da su se vratili u trziste kucista sa par dobrih modela.

Evo završih sa hardverom...

Lepo sređeno. Ovaj Antec P1 je stvarno fenomenalno odrađeno kućište što se tiče prostora i funkcionalnosti, ali ja sam jedan od retkih kome se ova prednja "srebrna" maska uopšte ne sviđa ( da je i ona crna pa i nekako ) i koji misli da mu je onaj "ekrančič" na krajnje idiotskom mestu, vidljiv samo ako kućište držiš ispod stola, zbog čega kaljeno staklo sa strane gubi svaki smisao.

Da sam na tvom mestu uzeo bih 24pinsku ekstenziju jer je ovo jedno od retkih kućišta kojem je otvor za kabliranje tamo gde treba, a ne niže ili iznad kao kod 80% kućišta. Takođe bi uzeo tri 180stepeni adaptera za grafičku i sproveo kablove iza, jer bi se oni od grafičke i držača iste gotovo ne bi ni videli.

Naravno, to je samo nešto što bih ja, lično, uradio, jer čitava ta gimnastika preko Alija ne košta ni 2000 dinara. Sve to već nekoliko meseci imam u svom računaru i sve radi bez problema.

Izvinjavam se zbog blagog offtopic-a. Prestajem.

Prilozi

• 000.jpg
    000.jpg
    40.5 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Ma ispalila me naša carina, uzeo sam 24 pin na 90 stepeni, a čekam i 180 stepeni za cpu. Stoji na carini već mesec dana...
Što se tiče grafičke, ne sviđa mi se da kablovi idu gore, na dole samo neki 90 stepeni. Mada je i to pitanje, da li ima prostora za tri adaptera jer je usko jako.
I da, stoji mi kućište na podu :cool:

Zdravo svima!

Evo mene sad sa problemom oko testiranja stabilnosti.
Prvo sam sredio performanse i temperaturu procesora jer je divljao i našao sam podešavanja koja mi potpuno odgovaraju. To je CO -30 na svim jezgrima i ograničenje od 125W na PPT.
Naravno, nisam očekivao da mi sva jezgra budu stabilna na -30 ali sam krenuo hard core.
Cinebench glat prolazi, čak i 30 minuta test stabilnosti. Krenem sa CoreCycler-om i prvo odradim onaj test sa default podešavanjima, prime95, SSE mode i 6 minuta po jezgru. I prođe i to bez problema.
E onda nađem podešavanja koja je u ovoj temi kolega @danilo989 ostavio na ovoj temi a to je y-cruncher na 10 minuta u mode-u 22-ZN4 ~ Kizuna. Promenio sam jedino neke minorne stvari u smislu da sam stavio da sekvencijalno vrti jezgra, i da radi samo jednu iteraciju.
Prođe mi test na Core 0, bsod na core 1 i to na FFT - Fast Fourier Transform algoritmu. Spustim to jezgro prvo na -28, pa na -25 pa na -20 i na -20 prođe. Podignem na -23, pa na -22 i tako redom misleći da nađem tačno podešavanje za to jezgo ali u nekom trenutku isključim u config fajlu BKT, BBP i SFT algoritme jer njih prolazi da skratim vreme i ostavim samo FFT i to jezgro.
U tom trenutku kreće sam y-crouncher da se baguje, stalno puca, na kraju sam spustio to jezgro na CO 0 i opet je bacilo bsod.
Vratim sva jezgra tj. isključim CO i vratim sve algoritme kako idu po redu i onda je (na tom jezgru) prošlo. Nisam dalje radio jer je bilo suviše kasno ali mi je jako čudno jer sam uspeo da maltene degradiram stabilnost, tj. na -20 je prošlo prvi put, a posle i na -10 pa čak ni na 0 nije htelo. Neverovatno mi je da je neko drugo jezgro na to uticalo jer je stres test bio samo na tom jezgru.

Video sam da je taj FFT algoritam kompletno memorijski zahtevan, Ja imam G.Skill @6000 CL30 na EXPO I (30-38-38-96) i to su advertised specifikacije.
Nameravam da postavim ona Buildzoid-ova podešavanja na memoriju i da krenem ponovo bez da diram algoritme :) Pa da vidim dalje.

Ima li neko još neku ideju?

Zdravo svima!

Evo mene sad sa problemom oko testiranja stabilnosti.
Prvo sam sredio performanse i temperaturu procesora jer je divljao i našao sam podešavanja koja mi potpuno odgovaraju. To je CO -30 na svim jezgrima i ograničenje od 125W na PPT.
Naravno, nisam očekivao da mi sva jezgra budu stabilna na -30 ali sam krenuo hard core.
Cinebench glat prolazi, čak i 30 minuta test stabilnosti. Krenem sa CoreCycler-om i prvo odradim onaj test sa default podešavanjima, prime95, SSE mode i 6 minuta po jezgru. I prođe i to bez problema.
E onda nađem podešavanja koja je u ovoj temi kolega @danilo989 ostavio na ovoj temi a to je y-cruncher na 10 minuta u mode-u 22-ZN4 ~ Kizuna. Promenio sam jedino neke minorne stvari u smislu da sam stavio da sekvencijalno vrti jezgra, i da radi samo jednu iteraciju.
Prođe mi test na Core 0, bsod na core 1 i to na FFT - Fast Fourier Transform algoritmu. Spustim to jezgro prvo na -28, pa na -25 pa na -20 i na -20 prođe. Podignem na -23, pa na -22 i tako redom misleći da nađem tačno podešavanje za to jezgo ali u nekom trenutku isključim u config fajlu BKT, BBP i SFT algoritme jer njih prolazi da skratim vreme i ostavim samo FFT i to jezgro.
U tom trenutku kreće sam y-crouncher da se baguje, stalno puca, na kraju sam spustio to jezgro na CO 0 i opet je bacilo bsod.
Vratim sva jezgra tj. isključim CO i vratim sve algoritme kako idu po redu i onda je (na tom jezgru) prošlo. Nisam dalje radio jer je bilo suviše kasno ali mi je jako čudno jer sam uspeo da maltene degradiram stabilnost, tj. na -20 je prošlo prvi put, a posle i na -10 pa čak ni na 0 nije htelo. Neverovatno mi je da je neko drugo jezgro na to uticalo jer je stres test bio samo na tom jezgru.

Video sam da je taj FFT algoritam kompletno memorijski zahtevan, Ja imam G.Skill @6000 CL30 na EXPO I (30-38-38-96) i to su advertised specifikacije.
Nameravam da postavim ona Buildzoid-ova podešavanja na memoriju i da krenem ponovo bez da diram algoritme :) Pa da vidim dalje.

Ima li neko još neku ideju?
occt program na avx512 je meni merodavniji nego taj core cycler jer je meni sve zivo prolazilo sa njim,na occt odma udari ako ima nestabilnosti

Hvala, pokušaću definitivno i sa njim ali kod mene je situacija obrnuta, tj. meni na CoreCycler-u puca.

Maltretirao sam 7800x3D sa ta dva,na -30 all core core cycler ni jednu gresku za 7 dana na occt odmah udara,na -25 all core oba besumucno 5dana druga faza testiranja ne prijavljuju greske,PPT 75 :) boosta u gamingu non stop 5050mhz potrosnje skoro i da nema :D

@NenadG Probaj da skineš najnoviju alpha verziju CoreCycler. Koju grešku ti je izbacivao CoreCycler, "low CPU usage" ili?

Nije mi izbacivao grešku, samo BSOD
EDIT: Sad samo grunfujem, mogu da probam tek kad dođem kući

Nazad
Vrh Dno