Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

U početku je bilo, da kada unesem broj telefona za proveru dostupnosti optike, dobijem poruku da "...na lokaciji ne postoji mogućnost...". Nakon što su stanari potpisali saglasnost, da se izvedu radovi - priključi optika, dobijamo poruku kao na slici. Moje pitanje je kakav zahtev sada treba podneti i kome? U ulazu već postoji instalirana supernovina optika ali ne daju da se priključe mts korisnici.

Prilozi

• zahtev.jpg
    zahtev.jpg
    11.3 KB · Pregleda: 129
Da to je novo, promenili su cini mi se jos pre 2 meseca poruku o dostupnosti pa sad oni zovu na osnovu prijave.

Iskreno, nemoj to ni da gledaš dok ne vidiš da je fizički prisutna instalacija :)
Onda ide prijem, pa priključivanje... nema nekog prciznog odgovora, negde bude dan, negde godina...
Verovatno imaju neki novi unos u sistemu, tipa radovi u toku... ko to zna, obično ni oni sami ne znaju, što će verovatno da ti i kažu kada te nazovu.
Jedini sledeći zahtev može da ti bude za uvođenje optike kada se završi. Pazi samo na račun ako dođeš do toga, besplatno je.

Jedno "glupo" pitanje.... Kada stigne racun od famoznih 1 dinar tih 12 meseci jel taj iznos mora i da se plati ili se samo ignorise ( posto i posta uzme svoj deo kad se placa racun)...
2. Da li moraju svugde da budu betonske bandere kod optike, posto vidim da ih mahom postavljaju, ali da li morajui da zamene sve postojece drvene kao obavezni deo ili ????
3. Je li onaj deo sto dolazi iz zemlje u onaj "ormaric" ( racvu za odredjeni deo ulice) bulzirom (gibljivim crevom) u ormaric oprika ili se napaja strujom u tom ormaricu , da znam hoce li kopati ulicu sem sto idu vazdusno ?

@KOVACUE, racun za dinar ne bi trebalo placati, tek kasnije kad to po dinar istekne platiti jednim nalogom i to je to.

Tako je i komsinica uradila pa su nakon 6 meseci raskinuli ugovor i marala je da ide u "win-back", pojeli joj 12 meseci za 1 i moze da se slika!!!.

Uplati 100 dinara po poslednjem nalogu i resio si problem. Nikako ne savetujem da se "besplatni" meseci ne plate, jer da je besplatno, iznos ne bi bio naveden!

Jedno "glupo" pitanje.... Kada stigne racun od famoznih 1 dinar tih 12 meseci jel taj iznos mora i da se plati ili se samo ignorise ( posto i posta uzme svoj deo kad se placa racun)...
2. Da li moraju svugde da budu betonske bandere kod optike, posto vidim da ih mahom postavljaju, ali da li morajui da zamene sve postojece drvene kao obavezni deo ili ????
3. Je li onaj deo sto dolazi iz zemlje u onaj "ormaric" ( racvu za odredjeni deo ulice) bulzirom (gibljivim crevom) u ormaric oprika ili se napaja strujom u tom ormaricu , da znam hoce li kopati ulicu sem sto idu vazdusno ?

mozes da im uplatis 12+ dinara (ja platio 20) kada stigne prvi, i onda ti ne stizu racuni vise od 1 dinar
ne moraju svuda da budu betonske bandere za optiku, mada gledaju da zamene sto vise drvenih sa betonskim, jer ne ti trebalo da se ljujaju/krive onoliko koliko mogu drvene
u ulicama koje su samo sa kucama, ne mora optika uopste da ide podzemno, nego od bandere do bandere moze sve vazdusno, zavisi kako su isplanirali
tamo gde ima mix lokala i kuca/stanova, lokali se kaze skroz podzemno, i bandere dobijaju dovod podzemno a kuce se posle kace na te bandere
ako razvodna metalna kutija sa konektorima (ona na kojoj stoji obelezeno nesto kao B26-1 grafitom) je uzidana u trotoar/ulicu, onda opticki dovod ide podzemno iako se kuce kace na bandere, ako je ta metalna kutija na samoj banderi onda i dovod ide preko bandera.

Poslednja izmena:
mozes da im uplatis 12+ dinara (ja platio 20) kada stigne prvi, i onda ti ne stizu racuni vise od 1 dinar
ne moraju svuda da budu betonske bandere za optiku, mada gledaju da zamene sto vise drvenih sa betonskim, jer ne ti trebalo da se ljujaju/krive onoliko koliko mogu drvene
u ulicama koje su samo sa kucama, ne mora optika uopste da ide podzemno, nego od bandere do bandere moze sve vazdusno, zavisi kako su isplanirali
tamo gde ima mix lokala i kuca/stanova, lokali se kaze skroz podzemno, i bandere dobijaju dovod podzemno a kuce se posle kace na te bandere
ako razvodna metalna kutija sa konektorima (ona na kojoj stoji obelezeno nesto kao B26-1 grafitom) je uzidana u trotoar/ulicu, onda opticki dovod ide podzemno iako se kuce kace na bandere, ako je ta metalna kutija na samoj banderi onda i dovod ide preko bandera.
Hvala, posto me " kopka" i intresuje ( a nemam pojma oko toga) da li im uopste treba struja za sve te dovode ormarice konektore itd, posto kod sbb vidim da na odredjenim banderama ima i strujni dovod za optiku ( tipa na 5 nema na 6- oj bude ) zato pitam za onaj kabl obicno svetlo sivi gibljivi da li je napajanje neko ili opticki kabal iz nekog podzemnog dovoda......

Hvala, posto me " kopka" i intresuje ( a nemam pojma oko toga) da li im uopste treba struja za sve te dovode ormarice konektore itd, posto kod sbb vidim da na odredjenim banderama ima i strujni dovod za optiku ( tipa na 5 nema na 6- oj bude ) zato pitam za onaj kabl obicno svetlo sivi gibljivi da li je napajanje neko ili opticki kabal iz nekog podzemnog dovoda......
nista za PON optiku nije potrebno napajanje izmedju centrale (OLT) i opreme kod korisnika (ONT) tako da uopste nema struje u tim cilindrima/razvodnim kutijama
SBB-u treba napajanje ili za konvertore optike u koaksijalni, ili za pojacavace pre splitera na nekim mestima, to na optici nema, svi spliteri su pasivni (samo izradjeni od plastike i stakla)

Da li paket - brzina 600/300 izgura barem priblizno toliko ( konkretno upload) na kablu lan naravno ? ( Pitam posto skoro istice ugovor sa sbb pa treba da se razmisli , tek sada postavljaju optiku tj one "ormarice" bice valjda za par meseci mesec dva nadam se....)

Naravno da hoće, samo treba naglasiti da i taj neki server od kojeg očekuješ toliki download ili upload isto može da ti omogući te brzine.

I da LAN kabel bude cat 5e bar (sa 8 zica).

Kod sbb mi izgura 600 mb/s ( i vise ) download i upload oko 62, e sad dal ce kod telekoma upload biti bar do 250..... ( ja izbrojah oko 7 zica mozda ima i 8 bele se slabo vide ukrsteno ono nesto ne pise na kablu nista posto je kupljen na metar )

10/100Mbps LAN zahteva 4 žice cat5
1000/2500Mbps radi sa 8 žica cat5e (do 30m) odnosno cat6 do 100m
5000/10000Mbps radi sa 8 žica CAT6 do 30m

Ovo je po standardu za ethernet.

Sada jos da vidim koliko li im treba vremena od postavljanja "kutija" na banderama da zavrse komplet i puste optiku da mogu potpisem ugovor, da li je neko imao iskustva , znam da ce biti par meseci ne verujem par dana ali koliko je to "nekoliko" ?

Kako me nisu zvali nakon podnosenja zahteva za IDP vec mi dali taj kod, hteo sam da predjem na Yettel. Zahtev predat u poslovnici.
U medjuvremenu pozovu suprugu i ponude kao novom korisniku 18+6. I naravno uzmemo Box3 Max paket.
Pitanje je, dok sam imao manji paket tj 200/80 brzine na wifi su isle oko 180/70 i to je bilo OK. Sada kada imam paket od 600/xx brzina na wifi je oko 50/50. Prijavio jesam pa cekam da vide gde je problem, a ovde da pitam jel ima nesto da se podesi na ruteru odnosno da nije do mene da sam nesto iskljucio i sl.

zato sto koristis 2.4ghz mrezu a ranije si koristio 5ghz mrezu...
ako hoces da budes siguran da ti se neki uredjaj samo konektuje na 5ghz wifi mrezu promeni joj ime na ruteru da bude razlicito od 2.4ghz mreze onda ne moze automatski da se prebaci na 2.4ghz kada mu se hoce

Jel uopšte uključen wifi na 5GHz?
Koji model rutera imaš?

Ukljuceno naravno. Brzine i na 2.4 i na 5 su slicne, na 5Ghz malo i sporije.
Ovo prvo je na 2.4Ghz (75/47). Drugo je test na 5Ghz (48/92).
Sada jos veca razlika, uoravo uradio test. Udaljen 1m od rutera (ovo je neki Huawei sa 4 antene)

Prilozi

• Screenshot_20230616_151932_Speedtest.jpg
    Screenshot_20230616_151932_Speedtest.jpg
    82.2 KB · Pregleda: 55
  • Screenshot_20230616_152052_Speedtest.jpg
    Screenshot_20230616_152052_Speedtest.jpg
    105.2 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Da li imaš neki uređaj da ispitaš kako radi kroz kabl Speed test, da bi eliminisao uticaj WiFi, možda uopšte nije do njega?

Imam laptop koji ukljucim jednom u pola godine :) , probacu i to.
Od juce kada su instalirali probao sam barem 20 puta, i sada dok pisem, ovo gore je rezultat od pre 15min.
Evo sada probao i izbacuje 558/285. I Tv je na sekund stucnuo, da li je moguce da su odreagovali po prijavi i bas sada nesto uradili. Ispraticu.

Razvukli su vazdusno od bandere do bandere zategli onim zatezacima opticki kabal i stavljene "kutije".... E sad ostalo da stave samo one crne "solje" ili kako ga vec krste okrugla cuda crna... Koliko to traje da bi pustili komplet otprilike ?

Nije šolja nego lignja :D

(inače to se zove "optička spojnica")

Nije šolja nego lignja :D

(inače to se zove "optička spojnica")
Zovi je kako god hoces, mene zanima koliko im otprilike treba da srede sve te "opticke spojnice" jel to tezi ili laksi ( brzi) deo posla od razvlacenja kabla po banderama ( znam da zavisi da nekad bude 3 dana nekad 3 meseca ali otprilike ) ?

Prvo jedna ekipa dolazi stavlja kablove i oni tako vise nepovezani.

Onda dolazi druga ekipa, postavlja te optičke spojnice, ali i manje kutije sa patch poljima unutra i spliterima za pasivnu optičku mrežu. Obično u jednoj manjoj kutiji ide 1:8 split, odnosno u njoj imaš mesta za 8 korisnika.

Tek kada postave i te kutije, onda može da dođe ekipa koja ti uvodi kabl dalje do tvoje kuće i isti povezuje na neki od 8 portova na patch polju kod splitera.

Vrh Dno