Šta je novo?

TCL televizori

Čika_Kure

Čuven
Učlanjen(a)
04.11.2010
Poruke
4,524
Poena
715
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...
 
Stigao 65C845 kod komšija u HR.
Cena 1179 eur a 75C745 1499 eur.
Pretpostavljam da mi možemo samo da sanjamo te cene jer kod nas 65C835 još uvek košta cca 1550 eur pa na gore.
 
Molim za pomoc nekoga ko se razume u Tcl tv. Naime imala sam TCL 50 C715 tv i pokvario se posle 2 godine i 3 meseca koriscenja. Sad su mi ponudili zamenu za TCL 50 C 635 tv. Da li je ovaj ponudjeni televizor u rangu sa ovim prvim i koja je razlika?
 
Да, у његовом је рангу и он је наследник твог модела C715 који је из 2020-е године а C635 је модел за 2022.
Разлика јер у новијем моделу екрана, у новијем чипсету и у томе што новији модел покреће Гугл ТВ оперативни систем (који је у ствари исто андроид ТВ са ситним козметичким изменама).
Заборавих - C635 има и ONKYO звучнике, као и јутјуб AV декодер.
 
Poslednja izmena:
...и мене би то занимало...
 
Да, у његовом је рангу и он је наследник твог модела C715 који је из 2020-е године а C635 је модел за 2022.
Разлика јер у новијем моделу екрана, у новијем чипсету и у томе што новији модел покреће Гугл ТВ оперативни систем (који је у ствари исто андроид ТВ са ситним козметичким изменама).
Заборавих - C635 има и ONKYO звучнике, као и јутјуб AV декодер.
Питам, није ли 735 наследник 725 тј 715 модела? Тиме је претходник новог 745.
 
Колико видим,са задњим верзијом ОТА ажурирања су средили Долби светлуцање.
За модел 43Ц735.
Тек сам јуче и данас приметио да ми слика не прави проблем кад је неки Долби са Нетфликса.
 
Stigao 65C845 kod komšija u HR.
Cena 1179 eur a 75C745 1499 eur.
Pretpostavljam da mi možemo samo da sanjamo te cene jer kod nas 65C835 još uvek košta cca 1550 eur pa na gore.
Zna li se kada C845 dolazi kod nas?
 
I ja čekam da vidim koja će cena da bude za 65C845 kod nas.
Imam 55C715 i na kutiji uošte nije pisalo ko je uvoznik tako da nemam pojma ko je uvoznik za TCL kod nas a možda ih ima i više.
TCL-u sam preko neke kontakt forme sa njihovog sajta poslao upit kada se očekuje da bude dostupan u Srbiji još pre 20 dana i ništa mi nisu odgovorili.
Mada, iskreno i nisam očekivao odgovor s'obzirom da update-ove pustaju TCL entuzijasti na nezvaničnim Telegram kanalima.
Ako bi cena bila kao u HR, do 1200 eur, onda po meni ima smisla. Sve preko toga meni lično je upitno.
Jeste da na papiru sve to lepo izgleda ali još uvek nema nekog ozbiljnog review (ima ceo jedan, verovatno plaćeni polu-review do sada).
Na nekom forumu je neki tip pisao da se ne primećuje neki benefit od tolikog broja dimming zona i da ima čak loš algoritam koji ih kontroliše.
Ne dolazi i onaj manji daljinac kao kod prošlogodišnjih modela, nego samo onaj veliki sa numeričkim tasterima.
Voleo bih da ne bude priča kao sa onim kineskim flagship killerima koji na papiru imaju sve TOP a u praksi meh.
 
Najbolji video.
Vincet i Marek+C845 u pozadini.
Mogu se videti i preporučene cene,deluju visoko.

Meni deluju da je odnos dobijeno uloženo najbolji za 75 i 85 inca.
85-ica idealna kao zamena za projektor:p
75-ica u Hvrvatskoj 1.500 evra,odlična ponuda.
 
Poslednja izmena:
Da li ima neko iskustva sa TCL 55P731 i EON-om? Problem je sto slika nekako je trzava kao da nije konstantan frejmrate. Ima naravno i laga u meniju al mi je ovo veci problem. Na vivaxu je to sve radilo bez problema..
 
Odgovorili mi iz Roaminga u vezi dostupnosti TCL televizora, modela za 2023. godinu (pitao sam konkretno i za C845).
Biće dostupni kod nas do kraja godine.
Pretpostavljam da imaju velike zalihe prošlogodišnjih modela i dok to ne prodaju, neće uvoziti nove.
A naravno, "rasprodaju" ih po cenama najvišim u Evropi.
 
Da li ima neko iskustva sa TCL 55P731 i EON-om? Problem je sto slika nekako je trzava kao da nije konstantan frejmrate. Ima naravno i laga u meniju al mi je ovo veci problem. Na vivaxu je to sve radilo bez problema..

Pisali smo o tome. Postoji problem u reprodukciji streamova koji su u 50fps.
Nije problem u samo sa EON aplikacijom. Slika trza i na Supernova aplikaciji na kanalima koji su u 50fps, kao i na YouTube 50 fps videima.
25fps radi bez problema.
I očigledno nemaju nameru da to poprave.
 
За вас нове кориснике TCL-а који имате проблем са ЕОН апликацијом - "играјте" се са фирмвером. Пробајте више верзија док не "убодете" ону која ће вам радити како треба. Обично су то новије верзије.
 
Sad sam primetio nešto: C715 ima podršku za Dolby Atmos ali nema eARC. Što praktično znači da Atmos može da se sluša samo na TV zvučnicima i ne može da se dalje prosledi - što je skroz besmisleno. Što su uopšte i dodali opciju za Atmos ako ne postoji način da se koristi. TosLink ne podržava Atmos, klasičan HDMI ARC takođe, isto i coax... maksimalno može da se izvuče Dolby Digital Plus sa običnim HDMI ARC.
Ubio sam se tražeći dobar soundbar za TV da ima podršku za Atmos, i na kraju sam shvatio da mi ne vredi jer TV ne može da pošalje taj signal lol.

Dakle, moje pitanje je: vi što imate soundbar, koji je najbolje uzeti za ovaj TV? Treba mi nešto najbolje da se iskoriste mogućnosti TV-a, ali ne bih da bacam pare na nešto skupo jer TV nije sposoban da prosledi kvalitetan zvuk.
Želeo bih bilo kakav surround efekat + subwoofer (kad već ne mogu da iskoristim 3.1.2 konfiguraciju), čisto da se otarasim ovog plasičnog zvuka koji proizvode zvučnici iz TV-a. Hvala :)

Nezavnisno od ovoga: na koji način vi strimujete 4K hdr 20+MB/s filmove sa kompa na TV? Koristim JellyFin ali sve jako "secka" kada pustim film koji ima više od 20 MB/s bitrate. Podesio sam ograničenje u JellyFin app na 120 (što je max), ali opet secka. Kada stavim "auto", on spusti automatski ograničenje pa izgubim Dolby Vision ili HDR. Plex je još gori, kod njega je automatski ograničeno na 100. TV mi je na 5GHz wifi i čita brzinu od oko 200 Mbps. Komp ima giabitni port kao i ruter na koji je nakačen. Tako da brzina u lokalnoj mreži nije problem.
 
Najnoviji uporedni test C845 vs C745.


Koliko sam razumeo,845 mora da se kalibrise,jer ima problema sa povecanim osvetljajem, kod tamnijih scena,gde je crna isprana,kao sto se vidi u ovom testu.
Ostaje pitanje,da li ce kalibracija resiti problem,ili je problem do firmvera i algoritma.
Kada dodamo u cenu i kalibraciju,onda je pametnije kupiti bolji TV.
Moramo da cekamo Vincenta,jer mu ovi nisu,ni do kolena.
Kako sada stvari stoje,C845 jos nije sazreo za kupovinu.Nasvirali osvetljenje,kao da je plafonjera a ne TV:ROFLMAO:
 
Poslednja izmena:
Ево малог упутства и појашњења. Може и да се закачи на први коментар.

ИНСТАЛАЦИЈА ФИРМВЕРА:

Како инсталирати IMG фајл:

  1. Форматирајте USB флеш у формат FAT32.
  2. Скините фирмвер на рачунар.
  3. Распакујте из архиве Update.img и прекопирајте на флеш.
  4. Убаците флеш у USB 2.0 улаз на телевизору (обично први одозго).
  5. Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди
  6. Држите притиснуто дугме за напајање на телевизору (са задње стране ТВ-а).
  7. Поново укључите ТВ у утичницу.
  8. Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити
Не искључујте ТВ из напајања за време ажурирања – може довести до квара ТВ-а. Не искључујте, искључујте или уклањајте УСБ флеш диск. Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера!


Како инсталирати OTA:

  1. Форматирајте USB флеш у формат FAT32.
  2. Скините фирмвер на рачунар.
  3. Прекопирајте OTA фајл на флеш. Немојте га распакивати!
  4. Убаците флеш у USB 2.0 улаз на телевизору (обично први одозго).
Варијанта 1:
  • Подешавање уређаја/о уређају/ажурирање система/локално ажурирање.
Варијанта 2:

Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди.
  • Држите притиснуто дугме за напајање на телевизору (са задње стране ТВ-а).
  • Поново укључите ТВ у утичницу.
  • Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити.
Не искључујте ТВ из напајања за време ажурирања – може довести до квара ТВ-а. Не искључујте, искључујте или уклањајте УСБ флеш диск. Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера

Алтернативни начин инсталације фирмвера:


НАПОМЕНА: Ако ваш ТВ нема даљински са нумеричком тастатуром, на телефон инсталираје T-Cast, TCL MagiConnect или TCL Home и упарите са ТВ-ом.

Подешавање уређаја/о уређају/ажурирање система/ унесите код са даљинског управљача 9615/ појавиће се линија за корисничку подршку/ ОК.

Унесите Pin код, притисните Enter и ОК:

  • код a91251 за моделе TCL C728/C735/C825/C828/C835/C935 [Android]
  • код fe1209 / 851253 / 551277 за моделе TCL P725 / P728 / P737 / P815 / C725 / H720 / Q72 / C635 / P638 Series [Android]
  • код 051399 за моделе TCL P635 / U62 [AndroidTV]
  • код b61174 за моделе TCL 2019-2020 [Android]

Преузмите фирмвер.

Сачекајте да се нова верзија софтвера преузме на ваш ТВ и пратите упутства која ће се појавити на ТВ-у. Немојте гасити ТВ за време преузимања или инсталирања фирмвера.

Могуће је вратити ТВ на стару верзију фирмвера – најбоље преко IMG фајла.

Смањење верзије Андроид-а (са 11 на 9) на телевизорима који су првобитно користили Андроид 11 повећава ризик од кварења. Прелазак са Google TV на Android TV и са Android TV на Google TV:

TCL P725 / P728 / P737 / P815 / C725 / H720 / Q72 / C635 / P638 Series [Android]


Могуће је. Претходно, после преласка са Google TV (на ТВ-има који су првобитно испоручени са Google TV) на Android TV није радио WIFI и Bluetooth модул, али почевши од фирвера V309, овај проблем је решен. Прелазак са Google TV на Android TV и са Android TV на Google TV могућ је једино кроз IMG фајл.

TCL C728/C735/C825/C828/C835/C935 [Android]

Да, али само на моделима из 2021 (C728, C825 и C828). Прелазак са Google TV на Android TV и са Android TV на Google TV могућ је једино кроз IMG фајл.

На моделима из 2022 године (С735, С835 и C935) прелазак са Google TV на Android TV није могућ.

TCL P635 / U62 [AndroidTV]

Ово није могуће због недостатка фирмвера за Андроид ТВ за платформу R51A.

О WIFI-ју:
  • TCL P725 / P728 / P737 / P815 / C725 / H720 / Q72 / C635 / P638 Series [Android]
    Модели из 2021 имају подршку за 5GHz, али једино кроз стандард N (IEEE 802.11n). Стандард AC (IEEE 802.11ac) није подржан.
    Представљањем модела из 2022 године, добили су подршку и за стандард AC (IEEE 802.11ac). Протокол шифровања WPA3 није подржан.
  • ТВ има ограничено видно поље канала, види канале из опсега 1-30, а од 31 и више -не види.
  • Тестирањем је потврђено да канале 52-64 ТВ не види, 36-48 види, 140 не, 144 да, 149-161 да, 165 да.
  • TCL С728 подржава 5GHz, али једино кроз стандард N (IEEE 802.11n). Стандард AC (IEEE 802.11ac) није подржан.
  • TCL C735 има подршку за AC (IEEE 802.11ac).
  • TCL C825/828/835 имају подршку за WIFI 6 AX (IEEE 802.11ax). Протокол шифровања WPA3 није подржан.
A šta mislis koji je bolji hisense a7gq ili e7hq?
Питај у хајсенс теми.
 
Poslednja izmena:
Pozdrav,
Da li neko mozda zna sta se desava sa 55C635? Trenutno ga ima samo u Tehnomaniji a zbog uzasnog iskustva sa njima rekao sam vise nikada pa me zanima da li neko zna da li ce stizati uskoro ili da predjem na neki drugi TV.
 
Nazad
Vrh Dno