Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

Imao sam ga i ja dugo vremena, pa sam ga prodao pre par godina.
Strašan preamp, pogotovo phono.
Ja ga obožavam, imam ga preko 10 godina, slažem se da mu je phono super. Ali smorili su me žena i deca, ubili su slušanje muzike u meni, muziku slušam kad sam sam kod kuće. :LOL: Hoću da uradim nešto da se malo raspalim vatru ponovo. Moram da sredim kutiju i poklopac za Sony TTS 4000 a uzeo sam i PUA-1600L ručku da kompletiram gramofon. Iskristalisalo mi se da uglavnom slušam ploče i digitaliju sa kompa, SACD i CD nisam upalio godinama, tjuner takođe, magnetofon i kasetdek onako povremeno ih upalim da ne zapeknu :LOL:. Tako da mi ovo all-in one rešenje u mom trenutnom stanju nekako odgovara. Niti imam neke posebne zvučnike (JBL 4311 i JM Lab 29), možda ću malo da se pokrenem ovom akvizicijom.

Koliko si dobio za njega ako nije tajna?
 
kad bih ja želeo da uprostim hifi onda bih išao i dalje od integralnog pojačala plus koješta okolo...ima sad već puno sprava u kojima su i pojačalo i dac i strimer, pa i cd...ako uprostiš samo amplifikaciju bar meni to i nije neko uprošćavanje...zaista zavisi od toga koliko toga želiš da izbaciš iz sistema...

što se tiče rotela, imao sam niže verzije pojačala, a slušao sam i te bolje...imaju snage, nije to loše, ali nekako ravnodušan zvuk...na momente i sterilan...nekako sve to radi bez emocija...ako rotel posmatraš kao sredstvo za rad ili industrijsku mašinu, sve 5, solidan i pouzdan, ali ako tražiš neke finese u zvuku ( koje ne moraju nužno da budu "bolje"), ja bih tražio nešto treće...
 
Ajde da se i ja upisem i pohvalim :)
Zvucnici licno moj potpis tj rad sa Scan-speak drajverima. Trenutno svira na marantz sr7012. Jurim neki dobar snagas ali ono sto meni treba kosta malo vise para. Tako da ce da priceka malo.
 

Prilozi

  • 20230322_214103.jpg
    20230322_214103.jpg
    284.9 KB · Pregleda: 189
  • 20230322_212302.jpg
    20230322_212302.jpg
    132.8 KB · Pregleda: 178
  • 20230316_181454.jpg
    20230316_181454.jpg
    188.4 KB · Pregleda: 167
  • 20230322_212440.jpg
    20230322_212440.jpg
    153.3 KB · Pregleda: 189
Ovo sjajno izgleda. Svaka cast!

Neki gotov DIY projekat (Troels Gravesen i ta ekipa) ili nesto cisto tvoje?
Bas me zanima kako zvuci. Profitirace svakako sa boljim pojacalom i ostatkom elektronike.
 
Hvala.Dugo sam u ovim vodama,20 i kusur godina. Imao sam projekte od Troels-a ali ovo je licno moj rad. Sati i sati testiranja sto kroz simulacije sto uzivo sa mikrofonom i na kraju uhom :). Zvucnici nestvarno dobro zvuce. Sa par vati moguce je cuti apsolutno sve. Zvucna slika je ogromna, definisana...
 
U planu mi je neki snagas u a klasi. Vincent mono blokovi ili tako nesto
 
Комшија имао, 100W А класа винсент моно блокови. Добар звук али трошило киловат и грејало за све паре.
 
Wow, sjajno izgleda, pogotovu ovi bežično povezivanje zvučnika.;)
Zvučnici izgledajcu sjajno, tretman prednjeg zida takođe. Gde si radio difuzore?
Uz ovakav enterijer i opremu, trebao bi imati neki malo veći tepih zbog refleksija od patosa.

P.S. Nazirem logitech K400 tastaturu (kao kod mene) i levo neki 18 inčni DIY subwoofer, ali ga nema na slikama?
 
Uz ovakav enterijer i opremu, trebao bi imati neki malo veći tepih zbog refleksija od patosa.
Nikako. Ne treba "ubiti" zvuk, vec ga kontrolisati. I tih difuzora po meni ima previse - ne treba isisati zivot i dinamiku iz zvuka. Treba balansirati na "ivici" - minimalan tretman sobe da reverbacija i refleksije ne pocnu da smetaju i da remete rezoluciju i fokus zvuka.

Ono sto bi valjalo je da izbaci taj sinteticki tepih i ubaci nesto od prirodnih materijala - vuna, pamuk, viskoza... Nece to napraviti krucijalnu razliku - ali ce se cuti bez diskusije. Been there - done that. A tvrdoglavio sam se pre toga kako to ne moze ni u ludilu da ima neki uticaj na zvuk :)

Moj poslednji korak je bio izbacivanje garniture od sintetickih materijala - stof i eko koza. Umesto toga je dosla prirodna koza. Razlika je vrlo isplativa. A stof sam inicijalno namerno stavio - da bih "ukrotio" sobu :rolleyes:
 
Difuzore sam ja pravio kao i sve po kuci i u kuci :). A izmedju ostalog to nisu samo difuzori nego mini ormari sa po 5 fioka. Ovaj centralni deo ima mehanizam gde se tv uvlaci tako da ostaje ovaj beli deo za projektor. Sto se tice subwoofera projekat jos uvek nije zavrsen. U pitanju je bas 10 inca u transmisiji. Za filmove vise nego dovoljan.
 
Do skoro

System Audio SA-1550​

NAD C-245bee




Trenutno
Canton RCl
Harman 870
SMSL Sanskrit 10MK2

 
IMG_20230401_073852.jpg
IMG_20230401_073925.jpg

Skroman 5.1 sistem:

Denon X4700H AVR
5x ELAC Debute Reference DBR62
SVS PB1000

Raspored sobe se uskoro menja, da, zadnje definitivno necu ostavljati na komodama, u planu su stalci, poneki difuzer/bass trap, svasta nesto...
 
Визуелно ок али центар никако толико високо...
 
@PPC
Drug,ovo je i vise nego skromno :) Jesi razmisljao mozda o Atmos varijanti? Steta da takav risiver tera "samo" 5.1...:)

E da,kad smo vec kod Atmos-a...da li se za atmos zvucnike mogu koristiti bookshelf zvucnici (iz iste serije naravno) ili se mora ici na Atmos-dedicated zvucnik?
 
Ne, Atmos je djubre smisljeno da se izbijaju pare iz dzepa, i 5.1 je realno "novelty" kog se jako brzo zasiti covek, ja vise ni ne izvaljujem te efekte, samo kad dodju ljudi krenu da se okrecu malo im nije jasno prvi put. I ovaj "visoki" centar ima pomalo Atmos feel vec sam po sebi zbog pozicije.

Iskreno 5.1 i dalje furam jer sam se navukao na surround muziku, kad se matchuju svi zvucnici i koristi pravi master realno, meni licno, muzicki dozivljaj je "jaci" nego na koncertu. Dobro, koncerti imaju svoje propratne carolije, ali sto se tice samog uzitka u muzici, kad se centriram, ukljucim sve u krug... vrlo je fina stvar, meni bar. Centralni zvucnik je "bitan" za video tj. njegovo ukidanje najvise osecam, za surround efekte apsolutno ne hajem vise, oguglao, dovoljno mi je "vasara" (i kablova) sa 5.1. Plus sto su danas svi filmovi sa nabvudzenim efektima... tesko sranje. Kad ste zadnji put gledali epsku akciju tipa T2, Matrix, Fifth Element, da je ujedno vrh film i vrh sve ostalo a ne tech demo tipa superheroja? Previse sam mator da mi "ciju, ciju, zijuuuu" iza ledja izmami osmeh, ako je samo do toga, a vecinski, nazalost, jeste.

Визуелно ок али центар никако толико високо...
Centar je invertovan (tweeter dole) i nagnut opasno, samo cekam kad ce da mi razbije TV, na slici se ne vidi. Kazem ima blagi Atmos "feel" negde je malo minus, negde malo plus u filmovima. U muzici je tacno gde treba (da se cuje malo bolje i kad stojite, ne samo kad sedite, razlika je).
 
Poslednja izmena:
Ако се уклапа, онда ок.
Мени атмос значи и прави разлику у односу на све претходне формате. Користим 7.2.6 и значи што је object based а не channel based.
Звучници могу скоро било који, звук је 150-12кХц али морају бити постављени где треба. У авр или пре про се бира да ли су плафонски или високи са зидова.
 
Ti tek treba da shvatis da je bolje stvarno dobar 5.1, nego osrednji 70.4.50. Polako, ima vremena :)
 
Nista bez dobrog Stereo sistema, mozete da pricate sta hocete...padate mi tu na neke 5.1 sisteme i Atmose :cool:
 
Ja filmove gledam u 5.1(Dolby True HD/DTS-HD Master),i taj dozivljaj nikada ne bih menjao za stereo,nema teorije. Jedino mi YT/kablovska pici u 2.1 (PCM).
 
Da prepakujem da ne zvuci da sam maliciozan, a u isto vreme da ne ulazim u dubiozu tematike. "Dobar integralac je bolji od svakog prosecnog AV risivera". ili "Dobra dva monoblok snagasa su bolji od bilo kojeg integralca." Kapiras me?
 
A zasto nemati i dobar stereo sistem i dobar surround sistem?
Jedno ne iskljucuje drugo.

Ja se zezam malo sa imenjakom - interna zajebavancija :)



p.s. A monoblok integralci? ;)
 
Nemo' se pecamo Delija, bre. :)
Kad smo vec kod zajebavancije, kako mozete da gledate Avatar bez 3D televizora, ne pojmim?
 
Zivot je gorak 🙃
 
Сламка спаса су пројектори... 3D и даље. :)
 
Ja filmove gledam u 5.1(Dolby True HD/DTS-HD Master),i taj dozivljaj nikada ne bih menjao za stereo,nema teorije. Jedino mi YT/kablovska pici u 2.1 (PCM).
5.1 je jos i kao ajde, sve preko toga dodaje vestacke "wow" efekte. Razmisli ovako, koje su to scene gde ti imas zvuk koji prirodno dolazi odozgo? Jako malo, prelet letelice, svemirske "pucacine" sa dogfightovima i superheroji, to je to. Vrlo ogranicena upotrebna vrednost a vasar ako hocu onda cu i TV da setujem na "Vivid" i da nakacim bar jos 10ak zvucnika, odvrnem sub "do kraja"...
 
Kad ste već pomenuli atmos da se nadovežem na temu. Problem atmosa je nedostatak i volja da se uradi kvalitetno audio. Ista prica i za 3d. Avatar je sve pokrenuo i jedini vredan da se gleda u 3d. Ostali nemaju ni 10% efekata koji su potrebni za potpuni ugodjaj. Malo bolja je situacija sa atmos. Da li vredi ulagati u njega,po meni da. Da li se oseti razlika,da. Jedini problem je busenje plafona i slicne intervencije.
 
Nazad
Vrh Dno