Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne prikazuje eurovent nista... Po ovome, ispada da vanjska gura 2300+ kubika, a unutrašnja svega 570, nema logike...

Update u vezi Daikin FTXF35D nakon skoro mesec dana koristenja.
Do sada potroseno skoro 150kWh. Klima je radila 5-6 dana i nocu bez gasenja kada su bili malo ‘jaci’ minusi. Voleo bih da uporedim sa Gree medjutim nemam dva meraca tako da nju nisam uspeo da pratim. Jedna razlika sto sam upratio u odnosu na Gree jeste da kad su bili minusi, daikin je palila defrost 3-4 puta na dan max iako nema trunke leda posto je suv vazduh bio, dok Gree nije nijednom palio defrost. To su bili kontrolni defrosti koji su trajali svega 2min tako da nije nikakav problem.
Sve u svemu, prezadovoljan sam sa klimom. Greje se spavaca / radna soba od 13m2, jedan zid izolovan 5cm stiropor, drugi zid fasadna cigla a ostala dva su unutrasnja. Stan je u pitanju, zgrada gradjena samog kraja 80ih. Stan iznad se ne greje.

LLCA je stariji model vizuelno gledano ista je kao LLCE imaju isti kompresor. LLCA je imala grešku na PCB ploči unutrašnje jedinice zbog koje je turbina povremeno duvala i jače nego maksimalnom snagom.To se rešavalo promenom ploče.Kod LLCE modela nema tih problema.
Samo devetke LLCA su imale bag, ja ih imam dve i na obe zamenio ploce od LLCE i rade bez problema. Na jednoj se desavalo cesce a na drugoj samo jednom u toku sezone grejanja posto sa njima ne hladim.

Update u vezi Daikin FTXF35D nakon skoro mesec dana koristenja.
Do sada potroseno skoro 150kWh. Klima je radila 5-6 dana i nocu bez gasenja kada su bili malo ‘jaci’ minusi. Voleo bih da uporedim sa Gree medjutim nemam dva meraca tako da nju nisam uspeo da pratim. Jedna razlika sto sam upratio u odnosu na Gree jeste da kad su bili minusi, daikin je palila defrost 3-4 puta na dan max iako nema trunke leda posto je suv vazduh bio, dok Gree nije nijednom palio defrost. To su bili kontrolni defrosti koji su trajali svega 2min tako da nije nikakav problem.
Sve u svemu, prezadovoljan sam sa klimom. Greje se spavaca / radna soba od 13m2, jedan zid izolovan 5cm stiropor, drugi zid fasadna cigla a ostala dva su unutrasnja. Stan je u pitanju, zgrada gradjena samog kraja 80ih. Stan iznad se ne greje.
a kultura rada ?
Meni je Daikin baš kulturica .... prisutan a nenametljiv :)

Dve Midea Xtreme klime (jedna 12-ica i jedna 9-ka), "pojedu" između 170 i 200 kW/h mesečno.

Stigao je račun za januar, ~6500 dinara, 517 kW/h. U proseku, bez klime, trošim oko 300-350 kW/h mesečno, tako da sam zadovoljan. Prošlog meseca je bilo oko 480 kW/h.
U pitanju je stan od 51 m2, od toga se greju dve sobe, jedan je spoljni zid i stara drvena stolarija.

Da li lepo pogadja temperaturu ta extreme 12? Da li se često pali-gasi ili može da modulira na 200-300w?

a kultura rada ?
Meni je Daikin baš kulturica .... prisutan a nenametljiv :)
Jednom sam je uhvatio na 150-160W da radi kada je bilo 11c napolju. Moduliranje i odrzavanje temperature odlicno. Nema oscilacija u temperaturi. Nema zaletanja posle defrosta i prilikom paljenja ujutru. Uglavnom stoji podesena na silent a nekad kad je hladnije napolju postavimo na Comfort gde obicno radi na FS1. Bas kulturica klima za manje prostore, neprimetna :)

Dve Midea Xtreme klime (jedna 12-ica i jedna 9-ka), "pojedu" između 170 i 200 kW/h mesečno.

Stigao je račun za januar, ~6500 dinara, 517 kW/h. U proseku, bez klime, trošim oko 300-350 kW/h mesečno, tako da sam zadovoljan. Prošlog meseca je bilo oko 480 kW/h.
U pitanju je stan od 51 m2, od toga se greju dve sobe, jedan je spoljni zid i stara drvena stolarija.
To je super,drago mi je,izgleda da su "legle"u tvoj prostor kako treba.

Da li lepo pogadja temperaturu ta extreme 12? Da li se često pali-gasi ili može da modulira na 200-300w?
Koliko sam primetio, lepo održava temperaturu, ali se i oseti uticaj tog spoljnog zida koji prosto isijava hladnoću. Klima je uglavnom podešena na 24 stepena i po aplikaciji tada prikazuje 27 stepeni (ili 26 ako je napolju hladnije), a na termometru sa živom oko 23-24 stepena. Nisam primetio da se često pali-gasi, spoljna jedinica je tiha. Za 12-icu nemam nikakvih primedbi, radi savršeno, pre nekoliko dana kada su bili najžešći minusi nije maltene uopšte išla u defrost. Sa devetkom nikako nisam zadovoljan, često ide u defrost, čak i na debelom plusu. Ko planira da je kupi neka izbegava u širokom luku.

Prikazuje i meni Hisense Pro plus u aplikaciji vecu temparaturu.Ta veca temparatura obicno bude veca na usisu vazduha.

To je super,drago mi je,izgleda da su "legle"u tvoj prostor kako treba.
Valjda jesu. :) Ne pratim potrošnju, tako da znam samo orijentaciono koliko troše, a to je max 200 kW/h mesečno. Ne mogu da se setim kakakv je bio januar, znam da je bilo par onih pravih zimskih dana sa temperaturama oko nule, ali neke prevelike hladnoće nisu bile.
Prikazuje i meni Hisense Pro plus u aplikaciji vecu temparaturu.Ta veca temparatura obicno bude veca na usisu vazduha.
Logično jer se sav topao vazduh nabije gore. :) Ne znam da li ti aplikacija pokazuje i spoljnu temperaturu? Kod mene prikazuje kad je uključena klima i omaši ga za stepen ili dva. Npr. ako je napolju oko -2 ona pokazuje 0.

sta mislite ? dali je 12 dovoljna ili bolje 18-ka ,
ici ce Daikin C50C ili C35C
pozicija klime je crvena kocka ...

Prilozi

• skica1.png
    skica1.png
    6.1 KB · Pregleda: 94
@Ddee
Jel ti nije mrsko da nam objasniš zasto ne postavljati klimu na spram vrata?
Ja sam planirao da u sobu od 20m2 postavim klimu baš naspram vrata i dogrevam hodnik sa kupatilom 12m2, dokle god vremenski uslovi to budu dozvoljavali, tj dokle god klima od 12 btu tonmogla da greje.
Meni je delovalo logično da postavim klimu naspram vrata, ali opet ja sam neko ko se nikad nije grejao na inverter klime 😊

Pitao si Ddee a ja ću probati da ti odgovorim. Unutrašnja jedinica se postavlja na sredinu sobe (ako je moguče), da duva duž sobe . Ako je moguće i ako postoje uslovi da bude postavljena na unutrašnji zid a ne spoljni, al napominjem ako postoje uslovi. Druga varijanta je da klimu postaviš duž spoljnog zida na unutrašnji i da kedna polovina klime duva pored prozora a druga ka sredini sobe, ako me razumeš, tako topao vazduh iz klime odmah kupi hladadnoću koja dolazi sa prozora i spoljnog zida. Ova varijanta je moguća ako UJ ima mogućnost razdvajanja pravca duvanja u UJ.
Ako klimu postaviš naspram vrata, ta češ vrata stalno držati otvorena i onda se povećava potrošnja klime. Ako je taj hodnik mali i ako nema spoljnih zidova onda i bože pomozi. Videćeš stalno će te vući da greješ i hodnik, ja to iz iskustva. Imam jednu i drugu varijantu postavljanja i definitivno je bolja ona gde je UJ na sredini sobe i duva duž prostorije ka jednom spoljnom zidu. Ja bi pre išao na 50c nego na 35c.
A ti kako hoćeš.

Poslednja izmena:
Ajde ako može neki savet za ovu varijantu. Da li unutrašnja jedinica na poziciju 1 pored prozora, da duva duž spoljnog zida ka televizoru, ili bolje pozicija 2 da duva duž prozora ka terasnim vratima? Soba nema izolaciju i orijentisana je sever - zapad i zna da bude baš hladno, pogotovu kada duva vetar. Ispod je hodnik koji se slabo greje, ali recimo da se kolko tolko greje. Kuća je samostojeća. Znam da je izolacija primarna ali trenutno nisam u mogućnosti. I koji bi klimu preporučili? Napominjem da bi klima služila za dogrevanje, jer u sobi postoji radijator i TA peć koja se pali noću na svega par sati, koju bih izbacio kad stavim klimu. Zahtevana temperatura nije visoka, max 20-21°C jer se u sobi retko boravi, uglavnom se koristi noću za spavanje.

Prilozi

• 1676483592791.jpg
    1676483592791.jpg
    15.8 KB · Pregleda: 104
Ajde ako može neki savet za ovu varijantu. Da li unutrašnja jedinica na poziciju 1 pored prozora, da duva duž spoljnog zida ka televizoru, ili bolje pozicija 2 da duva duž prozora ka terasnim vratima? Soba nema izolaciju i orijentisana je sever - zapad i zna da bude baš hladno, pogotovu kada duva vetar. Ispod je hodnik koji se slabo greje, ali recimo da se kolko tolko greje. Kuća je samostojeća. Znam da je izolacija primarna ali trenutno nisam u mogućnosti. I koji bi klimu preporučili? Napominjem da bi klima služila za dogrevanje, jer u sobi postoji radijator i TA peć koja se pali noću na svega par sati, koju bih izbacio kad stavim klimu. Zahtevana temperatura nije visoka, max 20-21°C jer se u sobi retko boravi, uglavnom se koristi noću za spavanje.
Bolja je pozicija 1 po dužini da klima duva.Što se tiče klime pogledaj Fujitsu KMCC12 održava temperaturu tačno lepo modulira i ima dobru kulturu rada.

Ljudi. Potrebne su mi 3 inverter klime da bi grejao kucu id 90m2.

Situacija je ovakva. Sva stolarija je pvc, kuca je u jednom nivou, ali mi je raspored prostorija malo zeznut pa zato mi treba tri invertera. Izolacija nema. Kuca Puna cigla sendvic zid. Neko mi kaze da mi je to bolje od sitropora neko kaze da nije, ali vecina majstora koji su radili odredjene vrste renoviranja kazu da mi fakticki izolacija i vidu stiropora i ne treba obzirom da su zidovi puna cigla i debleli 50cm.

E sada. Treba mi pomoc oko invertera. Uslov budzet. Nemam para za za daikin, fidzicu i ostale invertere srednje i vise klase. Sa finasijama se krecem u drustvu
VOX, TESLA, VIVAX.

Od jacine 2 xbtu12 i 1xbtu9
U dnevnu sobu (25m2) btu12,u spavacu (11m2) btu 9, u trpezariju sa kuhinjom (15m2) btu 12.

Koji od ova tri proizvodjaca preporucujete i koje modele.

Ja sam gledao VOX iva6 (btu12) i vox iva 1 (btu9). Da li je mozda neki VIVAX ili TESLA bolji od ovog VOX ili je najbolje VOX?

Klime bi bile jedini izvor grejanja, nema drugih grejnih tela. Kako se ponasaju na debljem minusu tipa 0, -5 ili -10, kvalitet, potrosnja i da li mogu i do kog minusa da realno drze 23-24°c u kuci.

Izvinite na duzem postu, i hvala.

Prvo daj skicu prostora, da bi ljudi videli kako izgleda i spram toga dali predlog.
Drugo ti "majstori" pojma nemaju oko izolacije jer cigla nije izolator ma koliko debeo zid bio.
Treće, od budžet klima ljudi su najviše pisali o Vox Iva5 i ne sećam se neke velike zamerke na njih. Vivax je isto xy puta spominjan ali ima mnogo različitih modela pa se nisam trudio da zapamtim.
A Tesla... Ne bih komentarisao Comtrade-ov brend jer nemam lepo mišljenje. Klime možda i rade, ne bih znao.
I za kraj, daj okvirni budžet za uređaje (a sebi računaj još +100€ min. za ugradnju), možda upada i neka od onih za koje si rekao da su viši segment od ove 3 nabrojane.

Određene marke klime ne mogu da odrade posao kako bi mi zeleli,nekada z 100-150e vise po klimi dobije dosta bolji uredjaj,razmisli da li ti se zuri, zima je jos dva meseca ,mozda da se strpis i da na jesen uzmes kvalitetnije uređaje...Sto se tice tih "majstora" nema blage veze,nekada je 5cm stiropora bilo vrh.Zid moze biti i 80 cm ako nema izolacije iole neke moze da bude problem pogotovo kada sd grejes na klime koje su ti jedini izvor grejanja,a da uzmes"lošije"klime svakako racunaj ako ne ove onda sl godine 1500+ eura da ususkas tavan.

Ako je sendvič zid on ima izolaciju između dva reda cigle zbog čega se i zove sendvič. To bi trebalo da bude bolja izolacija od stiropor demit fasade.

Kako su cigle ređane i sta je izmedju kad je zid 50 cm ? Posto kod mene pre demita sa sve malterom zid je bio max 35-37cm ,sendvic zid sa ciglama i blokom,kod njega u postu ne vidim blok,doduse kod mene je 3-5 cm stiropora u sendvicu,mozda je kod njega ili 2 ili 24 cm. Puna cigla 25x12cm. Meni sad zid posle demita izlazi 57 cm. Sad merio.

Prilozi

• Termo3.jpg
    Termo3.jpg
    95.6 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Bolja je pozicija 1 po dužini da klima duva.Što se tiče klime pogledaj Fujitsu KMCC12 održava temperaturu tačno lepo modulira i ima dobru kulturu rada.
Sad sam merio i ustanovio da od prozora do zida ima 80cm. Ova fujitsu koju si preporučio ima unutrašnju jedinicu 83cm, plus što mora da se odmakne od zida, tako da pozicija 1 otpada. Da li postaviti na poziciju 2 ili postoji neko bolje mesto?

Ljudi. Potrebne su mi 3 inverter klime da bi grejao kucu id 90m2.

Situacija je ovakva. Sva stolarija je pvc, kuca je u jednom nivou, ali mi je raspored prostorija malo zeznut pa zato mi treba tri invertera. Izolacija nema. Kuca Puna cigla sendvic zid. Neko mi kaze da mi je to bolje od sitropora neko kaze da nije, ali vecina majstora koji su radili odredjene vrste renoviranja kazu da mi fakticki izolacija i vidu stiropora i ne treba obzirom da su zidovi puna cigla i debleli 50cm.

E sada. Treba mi pomoc oko invertera. Uslov budzet. Nemam para za za daikin, fidzicu i ostale invertere srednje i vise klase. Sa finasijama se krecem u drustvu
VOX, TESLA, VIVAX.

Od jacine 2 xbtu12 i 1xbtu9
U dnevnu sobu (25m2) btu12,u spavacu (11m2) btu 9, u trpezariju sa kuhinjom (15m2) btu 12.

Koji od ova tri proizvodjaca preporucujete i koje modele.

Ja sam gledao VOX iva6 (btu12) i vox iva 1 (btu9). Da li je mozda neki VIVAX ili TESLA bolji od ovog VOX ili je najbolje VOX?

Klime bi bile jedini izvor grejanja, nema drugih grejnih tela. Kako se ponasaju na debljem minusu tipa 0, -5 ili -10, kvalitet, potrosnja i da li mogu i do kog minusa da realno drze 23-24°c u kuci.

Izvinite na duzem postu, i hvala.
Grejem sličnu kvadraturu (80m2) ali izolovanu sa multi-split 3 unutrašnje jedinice 12 I jedna spoljna 27. Ja ti preporučujem upravo takav sistem sa parapetnim unutrašnjim jedinicama, samo što bi tebi trebao jači sa bar 4 unutrasnje jer ovo sto si naveo teško da može da greje neizolovan toliki prostor.

Sad sam merio i ustanovio da od prozora do zida ima 80cm. Ova fujitsu koju si preporučio ima unutrašnju jedinicu 83cm, plus što mora da se odmakne od zida, tako da pozicija 1 otpada. Da li postaviti na poziciju 2 ili postoji neko bolje mesto?
Ne vidim drugo dobro mesto za montažu unutrašnje jedinice jedino ostaje da je namontirate nosačima sa plafona.Za dobrog majstora to nije problem.Isto će raditi/grejati kao i da je namontirana na zid.Ta pozicija po dužini sobe je odlična.

За грејање може без проблема да се стави и на позицију 2 за тако малу собу. И предност је да не стоји скроз у ћошку. За хлађење је непрактично јер ће дувати право на кревет.

Poslednja izmena:
@proleter malo je nezgodno jer opet neće moći prozor da se otvori do kraja od nje.
@mitar1982 to što će duvati u krevet jeste nezgodno, jer će klima da se koristi dosta i za hlađenje. S druge strane, ispod pozicije 2 na tom zidu gde je tv će biti radni sto sa kompom, pretpostavljam da će tu dosta vremena provoditi (tinejdžer 16ogodišnjak je u pitanju), pa pretpostavljam da će klima prebacivati preko njega kad duva (važi i za poziciju 1 i za poziciju 2). I još jedna bitna stvar, na poziciji 2 bi klima duvala pravo u vrata od terase, a trenutno je tu najveći izvor hladnoće, ako to ima neke veze za grejanje? Nisam pametan, svaki predlog je dobrodošao. U tom ćošku gde su pozicija 1 i 2 sam ostavio uticnicu ispod plafona, ali to nije presudno, može električar da dodatno namesti uticnicu bilo gde, ako postoji neko bolje mesto za postavku unutrašnje jedinice.

Prilozi

• 1676548171072.jpg
    1676548171072.jpg
    18.4 KB · Pregleda: 48
Nazad
Vrh Dno