Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

malo off topic. Koliko je lose ako se stavi vuna bez ikakave folije u odnosu na kada se odradi ovako kako si napisao
Veoma loša opcija, mene su tako nategnuli majstori kada sam bio mlađi i lakovjerniji. Kuburices s vlagom u kuci, vuna ce biti stalno vlažna ili mokra = skoro kao da ju ni nemaš na tavanu. Opisao sam u temi Energetska efikasnost - prvi na plocu parna brana/paropropusna folija pravilno okrenuta, pa onda vuna, pa zatim vodonepropusna (krovna) folija, koja cuva izolaciju od prodora vode/vlage i da vazduh ne ishladjuje vunu.
U medjuvremenu je napukao jedan crijep, i ta folija je itekako spasla situaciju jer je u sebi nakupljala lokvetinu vode tokom kisa.

Pazi ovako,ja grejem sprat kuce neizolovan,70 kvadrata,isto nije sjajan raspored prostorija za klime sa 2 VOXa,mozes naci postove u ovoj temi nekad ranije.Sreca pa ove godine zime nije ni bilo,Zagreju one,to ne osporavam,drze 22-24 stepena koliko je zadato,ali kad pogledam potrosnju drugih forumasa,mene sramota da se javim.Racuni za prethodna 3 meseca su mi oko 20.000.Ukupna potrosnja struje oko 1400-1800Kwh.Takodje sam krenuo sam u projekat sredjivanja kuce gde niko nije ziveo godinama.Sto se tice klima kao klima,ja sam zadovoljan.Nisam dobio ni vise ni manje od onoga sto sam ocekivao.Jedino nisam ocekivao ovu potrosnju,nadao sam se 10-20% manjoj.Za sledecu zimu vec planiram neko ozbiljnije pripreme.Ne hvalim i ne kudim robnu marku,samo prenosim svoje iskustvo iz proteklih nekoliko meseci.
Potrošnju nećeš smanjiti ugradnjom svevisnjeg Fujitsu ili Daikin, već izolacijom prostora.
Ja kod sebe grejem sa 3 unutrašnje u miltisplit sistemu nekih 80m2 izolovan prostor i generalno trošim oko 30% manje od mojih roditelja koji greju neizolovan prostor.
Naravno ne kažem da brend nije bitan, ali je ekonomska opravdanost ulaganja u "skupe" klime upitna.

Mi koji ne znamo smo zbunjeni,jedan kaze prvo paropropusna pa vuna pa vodonepropusna a dvojica obratno....
Ja kod sebe na knauf plafonu u potkrovlju imam odozgo stavljenu 10cm staklenu vunu, prvo sam stavio najlon pa vunu i više ništa - tavan.
Nikada nisam imao nikakvu vlagu, jer da sam imao, knauf bi prvi propao i ovo traje skoro 20 godina.

Ulaganje u skuplje klime
Potrošnju nećeš smanjiti ugradnjom svevisnjeg Fujitsu ili Daikin, već izolacijom prostora.
Ja kod sebe grejem sa 3 unutrašnje u miltisplit sistemu nekih 80m2 izolovan prostor i generalno trošim oko 30% manje od mojih roditelja koji greju neizolovan prostor.
Naravno ne kažem da brend nije bitan, ali je ekonomska opravdanost ulaganja u "skupe" klime upitna.
Ulaganje u kako kažeš skupe klime koje naravno nisu skupe nego vrede koliko i daju je uvek isplativo posebno Japanskih proizvođača zato što te klime bolje i na efikasniji način koriste resurse koje imaju na raspolaganju.Prvenstveno mislim na kvalitetniji softver i naravno kompresor uz dobru elektroniku jednako je umerenija ili manja potrošnja bez preteranog forsiranja kompresora kada to nije potrebno.

Screenshot_20230217_111821.jpg
Evo za potkrovlje, primenljivo je i za ploču. Paropropusna vodonepropusna ispod crepa (preko vune) . Izmedju rogova kamena vuna debljine rogova, ispod unakrsno minimum 10 cm staklene vune. Roštilj konstrukcija, pa onda parna brana(ispod vune).
Kad je u pitanju betonska ploča, onda ići obrnutim redosledom.
Da ne ispadne totalni off topic, mozemo pretpostaviti da se klima uredjaji najbolje "ponasaju" kod ovako izolovanog prostora.

Jasno je za foliju ispod krova da stiti tavan i izolaciju od eventualno procurivanja krova i tu zaista nema dileme
Ali ovaj deo sa parnom branom koja se stavlja na tavan-betonsku plocu pa od gore na tu foliju se poslaze vuna mi je malo nejasan.
Procitao sam tekst koji je okacio @monstrum i tu pise da parne brane stite vunu od vlage i kondenza tako sto ogranicavaju to disanje i propustanje vlage na neki minimum kako se vuna nebi vlazila-budjala i izgubila svoje termo-izolacione sposobnosti. Ali zar se na taj nacin ne sprecava to disanje vune koju svi navode kao vrlinu u odnosu na stiropor?

Krovna folija propusta paru da izlazi napolje, a ne propusta vodu da ulazi unutra.
Parne brane ima 2 vrste. Jedna kontrolisano propušta vodenu paru i ona je recimo kompatibilna sa krovnom folijom koja propusta tu vodenunparu napolje.

Druga ne propušta paru ili propusta mnogo manje od ove prve i ona bi odgovarala ako je ispod crepa (ili iznad vune) ter papir ili najlon, koji ne dozvoljavaju vodenoj pari da izadje kroz crep.
Nisam inženjer, ali se bavim gradjevinom i uvek smo ovako izvodili radove i uvek ovako preporučujem klijentima, ako im arhitekta to vec nije uneo u projektne radove.

Evo bas jutros izasao klip Majstor Marija,

i jas e razmisljam da deo ploce izolujem vunom i zanimalo me sta ide i kakva je procedura jer mi je mnogo akanja da stiropor lepim pa mrezica pa mesac pa nozi dzakove na tavan.

Da ali mario nije stavio foliju ispod vune.. Sto znaci ako sam ja dobro razumeo , ukoliko u objektu bude povecana vlaga kupatilo-kuhinja postoji rizik da "disanjem" betonske ploce deo vlage ode gore na vunu i da se kondenzuje-budja...

E to mene isto zanima, ja bih vunu stavljao prvo iznad kuhinje ali gde ode vlaga ako je folikom zadrzimo sa gornje strane ploce.
Kad se prostor greje klimama trebalo bi da se smanji vlaga.
Ja ove godine posto sam dec i nocvembra dosta grejao klimom, imam manje budji na delu gde mi greda betonska koja nije izolovana sa spoljne strane.

Ulaganje u skuplje klime

Ulaganje u kako kažeš skupe klime koje naravno nisu skupe nego vrede koliko i daju je uvek isplativo posebno Japanskih proizvođača zato što te klime bolje i na efikasniji način koriste resurse koje imaju na raspolaganju.Prvenstveno mislim na kvalitetniji softver i naravno kompresor uz dobru elektroniku jednako je umerenija ili manja potrošnja bez preteranog forsiranja kompresora kada to nije potrebno.
Па ово је боље од рекламног памфлета, јапанске климе нису обични уређаји - већ могу да замислим свежину планине Фуђи у врелим летњим данима, вибрантну атмосферу Токија док јапанска клима мења брзине, тропску врелину Окинаве док напољу веје снег. Поезија...

Па ово је боље од рекламног памфлета, јапанске климе нису обични уређаји - већ могу да замислим свежину планине Фуђи у врелим летњим данима, вибрантну атмосферу Токија док јапанска клима мења брзине, тропску врелину Окинаве док напољу веје снег. Поезија...

Meni malo nejasan ovaj pojam "skupe klime". Vivax 550-650 eura, Vox 500-550, po čemu je tu Fujitsu od 600 (LLCE) ili -700 (kmcc) eura skupa klima?
Govorimo o dugoročnoj investiciji od barem 5+ godina.
Sa "jačim" brendom ćeš sigurno imati ili a) manju potrošnju ili b) veću dostupnu snagu grijanja, (ili a+b) kojom ćeš prilično brzo nulirati razliku u malo većoj početnoj investiciji. Najverovatnije imaš i c) manje troškove servisiranja i duži vijek uređaja. Meni to ne zvuči skuplje, naprotiv, zvuči jeftinije.

@monstrum
Pravi i tacan post, bravo.
Vox nije 500 vec tu oko 350e za 12-ticu. Imam je i kao sto sam pisao, za kucu ili stan do 25m2 sa dobrom izolacijom i stolarijom moze da odradi. Ipak, ona na spoljnoj ima jednoredni izmenjivac kao Fujitsu 09 LLCA koju imam, dakle vise je devetka po snazi. Kvalitet, evo je radi trecu sezonu ali greje 12m2, bila 30k i za te pare je bila odlican izbor. Za danasnjih 43-45k bih pre dodao i uzeo devetku neku Mideu, Daikin ili Fujitsu mada se devetke nikako ne isplate jer su skupe u odnosu na 12.

E sad malo i ja da se puvam,evo moja oba japanca i naravno lmce troše po 3,5 w ukupno celih 7w na pius 19 na suncu,jesu ugasene al 7w je 7w
Није то ништа, клима угашена, напољу минус, а у соби 30 степени. Шта ти је јапанац бајо...
NBBjAS3ub2dt5iM5tJf3AXRhIWPUCSt6duw3HXfXw4GCszuhpkjVVg3BGW8u45JIAWd6kc6ziXhSQA0iNUbqk9wCbTuKoSxcmSK7TJw0Z2MI2lJw96infxGRVTaofCeE5QYhH--KARk7Aw88-j5f7u1egeAwTAOF4iv1rfBE7nHiUQkUOM5oOvtkx3x85wYaeG7SwcHcys1FnWqLsJ9xEppCEVsc-DMM9WkUG10cfu4qxweS2A0rwiwapwWQz2HiwhWEIK-P8NifUxGuKLZs7qoinLUCtHO7D2AhJ2-z4d-ELBYj_NqRBK79VDgu8zKDi3bHl0oquH5OX7PVNsibn2_iPXvhUzO_lFBFMZoy3whYfPvYfIZaUyTrzfogK7MGTxjBftWkiYee3jxhtt-pZQ6KB63SigfcOo5MlIEiwCNJ6fbMOgMHWcHRFP8i_u7AHDMKAzmRNnHukcATcF8thEtFZJq8cv9KB0ZdJLOg35e0jKLmoVtIlmiFf-ybOuY6_caDfxMgpzMO85RFMEBSnmKHtcTXo6gft4GzwaUTtULDr7pFsKXdVREggQQezsg6KhhUhUxZGzqLfeKGi60zop5YAZrbNCYn5h1iDSZ9S4YPWJ10t_NhutXIzv-vcQiJxIu2Z1B2YxYQrdxfxy1GXoKfZiWytUElqqcUnSx7UtLCrSNY2wh39phW1Nf49YPtKg-6Wy6dBB7I9OdWAUgu6HpJIEMWxo8GnZP_cPdOQ1ZikLFVIboOnyQqsat10vUP7aX2wpDWTNrNSRIwDrPiM9sFge6RaZRYG0QOvyxgv7J6m--lvaMMihcckAWfuXudTxSnMDR3jPMWDrexfLuKxTVHIHTryDrY5kc6gPeYLqEXj25J0XkxGRrf-S0Br-tAMsScau4OMuFkDaCm3x9H5OEoZr6CVSua5ntrjbT_QFa23A=w757-h1009-no

Mc4ugAAB-KLTvB9BykZD-4UuNZan9bT5_oo4KZKyo_ENWsC2w5VkyyLffWoHwZJeB1NDip5tcFds9no2W6spS1h95Ch8m3fwAz24Euk6VwLVwO1q8tEDbQjS6qFBHX18aT5GU7xKGVPpKzXxVVhP39ED4IzUM9ZJv7hMUqEmDeyFdhP0JBiGJ7LtUxb4J2XDo8RPlhLVKW0pyd2qZHD_EjcfrKsevNBXojFVKHJEdXf49fv1ErsmW2VRFLmb0wdIahoeKhIxMeya66NA-L2PFvH6WY51MLgRJOosFDpTR4-dhP87ievD24EVMYplNeVlYBpbKsOONnKfiQ7e7Sz8z8t_4zubmbiw_vI3HkbMreBHByXnbtsnedpA8pI67guE4u3HfwbE9RrOGkXLaFh0nHXAiUWVy_TTEY9D8XdiI5o_7tNDak6uE_woYLvJNjVADGzmKBFxLrIF7bonx-EiwrvA0T9Hdx2XCTMIcdGGR63uc2roDsNcpec12rt0ccf-6xMs0Gt1ez-ipNctEviVQLO7RNheNTL5LA7Up8RxIX-RdludUuO4YE75Cvy9o1Vfi5BqCOETl5rw_Zw47geTVOOUJy_Y46bPto712rlyP3pKXH1hQ7VPRWKItczVPEeEL4n2wQo8vESnfygAqxIgg4P3-JPKwT5ZVlsoZ_w9OfH6sI2tvwNIpYP9TF4w-H1vHzsqAOFXJFkmB2xc8TuuMkwafoTViupYTkN4oCtA5fbgt_wCjaYGW7wfgk6m3pPEjWqPS8dKVInbr7ecm4GI0FVAEwbcaWG3c2t7MSGipnM2tfk3abMaUQMv5VDzTg1LY2G5m7hoNfMJ_3c2EzKODs4ac9XpgTSWdOAO9apIhRwdsLMIEOrzDPOtbWGSV7VsEQUDqOl47LGa2zR-w1WbrhkE_jUnPYkjzNh8qRA2m0A2lw=w1346-h1009-no

Ima jedna poslovica kaže po vodu ideš na izvor a za dobru klimu kod Japanskih proizvođača.Nema dileme o razlici u kvalitetu zatim kultivisanoj potrošnji i možda najvažnije dugovečnost samih uređaja koja često bude i 15+ godina bez promene karakteristika u radu uređaja koji dolaze iz zemlje izlazećeg sunca.Samo poreklo uređaja koji dolaze iz fabrika koje nisu u Japanu nema nikakav uticaj na kvalitet i rad uređaja.Sve kompanije prave fabrike tamo gde su jevtiniji energenti i radna snaga.

То је тачно, али никако не заборави и промотере-самураје, треба и распродавати те силне Р410 климе. Знају додуше сви да су јапански Р410 једнако добри, а углавном и бољи од непроверених Р32 модела.

@monstrum
Pravi i tacan post, bravo.
Vox nije 500 vec tu oko 350e za 12-ticu. Imam je i kao sto sam pisao, za kucu ili stan do 25m2 sa dobrom izolacijom i stolarijom moze da odradi. Ipak, ona na spoljnoj ima jednoredni izmenjivac kao Fujitsu 09 LLCA koju imam, dakle vise je devetka po snazi. Kvalitet, evo je radi trecu sezonu ali greje 12m2, bila 30k i za te pare je bila odlican izbor. Za danasnjih 43-45k bih pre dodao i uzeo devetku neku Mideu, Daikin ili Fujitsu mada se devetke nikako ne isplate jer su skupe u odnosu na 12.
Nisam se "apdejtovao", posljednji presjek tržišta koji sam ispratio u BiH su najjeftinije IVE bile 470 eura, sada vidim da je došla nova tura i da ih ima po 400 eura ovdje. U svakom slučaju, sama količina isporučene snage, koeficijent učinka, kad nabereš da ćeš imati barem 2000 radnih sati svake sezone, će sigurno nulirati razliku u cijeni prilično brzo.

Ima fabrika i u Maleziji,Tajlandu verovatno Indija itd.

Vidim da su pale malo cene Invertera, verovatno zato sto Im nije bila jaka.

Recimo jedna ovakva za deciju sobu na juznoj strani gde je sunce preko.celog dana..za 10kv.izolovanog stana..🤔

Prilozi

• Screenshot_20230217_194757_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20230217_194757_com.android.chrome.jpg
    66.5 KB · Pregleda: 45
Nazad
Vrh Dno