Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Позиција изнад тв и крилца подешена да не дува право на кревет. Није идеално али...
1676548565409.png

Радни сто није проблем за позиције 1 и 2 док год су подигнута крилца (а тако треба) при хлађењу.

Hvala ljudi, videcu da veceras skiciram, slikam i ubacim sliku prostora. Sto se tice izolacije, kuca je "nema" ili nema. To je stara kuca koju renoviram 85% sam i 15% radnici za stvari koje ne mogu sam da odrarim.

Kuca je stara gradnja, nema klasican temelj nego ima oko 1.2m kamen (kao stare kuce na primorju ili kao sto su razdjene stare brvnare po planinama, u kucu se penjem na 10 stepenika, ne znam kako bi bolje objasnio :) pa su na toj visini stavljene grede pa mreza pa parket ispod parketa je pesak dubine 1.2m (to je odozdo). Gore mi je kara-tavan nije ploca, znaci zemlja, trska (i to je valjda neki izolator jbm li ga) zidovi su, puna cigla, pa izmedju vazduh, pa puna cigla i kada izmerim od spoljne ivice do unutrasnje na oknu prozora ispada 50ak cm. Stavio sam svu PVC stolariju izasla me je 550€ sa mojom montazom misle ljudi da lazem. E sada zbog rasporeda bi morao najmanje 3 inverter klime da bi pokrio tih 90m2.
Ja sam usao tu kao samo da okrecim, medjutim kada sam krenuo da radim haos, aj ovo, aj ono i vec sam spucao 6000-7000€.

Preduzimaci su mi trazili 35.000€, za to sto sam ja odradio sam ( vise mi se islatilo rusenje i nova montazna nego da platim nekome renoviranje, a i nema se toliko para), eto mali info kolika je usteda ako covek sam radi. Kupatilo sam morao da platim i opet sam sam radio vodu za 15.000 din (i tri dana posla po 2 sata bez ikakvog ranijeg iskustva) a majstori su mi trazili samo za cevi 750€. Kupatilo celo bez opreme me je izaslo 1400€ ( 700€ ruke,majstori (35m2 plocica) radili samo keramiku) ostaje mi jos 800€ da zavrsim kupatilo sa svime sto treba, paravna lavabo bojler itd. Kuca ce da bude fakticki nova, nova, nije nista zamazivano, a trenutno mi je resavanje grejanja najveci problem. Hteo sam prvo norveske radijatore, ali nisam onda resio hladjenje pa zato sada razmatram invertere.

Otisao sam u off sa temom. Ali cene radnika su otisle u stratosferu, sada je najisplativije raditi sam kad imas vremena pa kad bude da bude, a ima i Youtube, na kome ima sve sto ti je potrebno. :)

Poštujem i podržavam to što si radio sam sve što si mogao.
Prva stvar oko izolacije što bi mogao jeste da "pobacaš" mineralni vunu iznad karatavana. Ako po tavanu nećeš gaziti, pobacaj 10-20cm vune (obične, ne kamene) i ušuškaj se sa najlonom preko nje. Tu ćeš značajno smanjiti gubitak toplote. Ako ćeš gaziti po tavanu, napravi roštilj od štafli, napuniš vunom, staviš najlon i dasku preko da možeš da gaziš.
U svakom slučaju, skicu okači kad stigneš i daj okvirni budžet za uređaje.

To je nagora situacija gde nije grejano pa ne znas koliki su gubici. Da kazemo da taj sendvic zid ima termoizolaciona svojstva kao 5cm stiropor demit fasada koliko ja imam i isto 90m2, bez tavanske izolacije od 10cm vune kao sto je predlozeno i boljih uredjaja tipa Fujitsu, Dakin i slicno neces imati dobro grejanje. Za opisane uslove Vox IVA5 12JR koju i ja imam moze da greje do 25m2 (kod mene u 12m2), njen defrost ne moze da se meri sa boljim modelima pa ako bude duzih minusa sa vlagom bice problema sa ledom na spoljnoj jedinici. Isto ti je i za ostale Vivax, Tesla, Pupin ili Milankovic brendove :D
Dakle da sumiramo, izolacija tavana sa 10cm mineralne staklene vune, stolariju si resio, za prostorije od 25 do 35m2 moze Fujitsu 12 LLCE, za manje prostorije moze neka Vox 12 i to je to. Sa skicom znacemo tacno sta i koliko. Moraces uvek da uzmes malo jace jer ako minusi potraju a ti nemas rezerve bice gusto.
Ja inace imam 5 klima, 4 Fujitsu (2x 12 i 2x 09) i jednu Vox 12.

IMG_20230216_192750.jpgevo mi je slika kuce unutra. Napisao sam i priblizne kvadrature soba.
Crno - zidovi
Zeleno - prozori
Crveno - pozicije za inverter klime.

Predlozi, sugestije???

Nezgodan raspored za grejanje klimama definitivno.
Morao bi bar jos jednu 12 u trpezariju i kupatilo.
Koliko bi mi racun za struju izasao za grejanje ovolokog prostora sa ovi rasporedm, na nekom -7 od 10 dana, zna li ko odprilike.

Drugo da li bi uopste tri klime mogle da ugreju ovo. Ono sto mogu je da ove dve klime u manjim sobama. Postavim preko puta sobnih vrata, pa da ovom iz sobe od 11m2 malo dogrevam trpezariju i hodnik, a onom klimom iz sobe od 13m2 grejem sobu i kroz vrata da bije u kuhinju.

Za veliku sobu (25m2) mogu klimu da okrenem na zid do onog na kome je sada, da bi duvala ka prozoru, jer se plasim da mi taj deo sobe ne bude hladan iako klima radi buduci da je prozor skroz na drugoj strani.

U kupatolo bi stavio susac ili neki norveki ako moze, isto to mogu da uradim i u hodniku/trpezariji ali to samo ako bas, bas bas mora inace bih se ogranicio na 3x VOX ili VIVAX, dve 12-ice i jedna 9-ka ako moze.

Sa tri klime bi me ukupno izaslo 115.000 + 35.000 montaza. To je 150.000din (1250€) vec i vec sam u crvenom sa budzetom za klime. Sa polovnim inverterima na iglasima se ne bih zezao jer su cene 20% nize od novih a opet dobijam macku u dzaku, a ne daj Boze da polovna crkne nemam oare za drugu.

Ako neko moze da mi kaze koje soecifikacije su najvaznije da se gledaju kod VOX i VIVAX klima, na sta da obratim paznju. Od voxa sam gledao IVA5 ili IVA6 btu 12 i IVA1 btu9, a od VIVAX-a pojma nemam koji model, jer ja jer je meni presudna cena.

Pazi ovako,ja grejem sprat kuce neizolovan,70 kvadrata,isto nije sjajan raspored prostorija za klime sa 2 VOXa,mozes naci postove u ovoj temi nekad ranije.Sreca pa ove godine zime nije ni bilo,Zagreju one,to ne osporavam,drze 22-24 stepena koliko je zadato,ali kad pogledam potrosnju drugih forumasa,mene sramota da se javim.Racuni za prethodna 3 meseca su mi oko 20.000.Ukupna potrosnja struje oko 1400-1800Kwh.Takodje sam krenuo sam u projekat sredjivanja kuce gde niko nije ziveo godinama.Sto se tice klima kao klima,ja sam zadovoljan.Nisam dobio ni vise ni manje od onoga sto sam ocekivao.Jedino nisam ocekivao ovu potrosnju,nadao sam se 10-20% manjoj.Za sledecu zimu vec planiram neko ozbiljnije pripreme.Ne hvalim i ne kudim robnu marku,samo prenosim svoje iskustvo iz proteklih nekoliko meseci.

Baš nezgodan raspored.
Da je moja kuća, sa tim budžetom, ja bih stavio 12 na zid od trpezarije koji deli sa predsobljem. Tako bi mogao pasivno da ugreješ tu malu sobu od 11m2. Druge dve ne bih dirao.
Imaj u vidu da ostaviš bar 10cm prostora odozgo i bar 15cm sa strane.

Pazi ovako,ja grejem sprat kuce neizolovan,70 kvadrata,isto nije sjajan raspored prostorija za klime sa 2 VOXa,mozes naci postove u ovoj temi nekad ranije.Sreca pa ove godine zime nije ni bilo,Zagreju one,to ne osporavam,drze 22-24 stepena koliko je zadato,ali kad pogledam potrosnju drugih forumasa,mene sramota da se javim.Racuni za prethodna 3 meseca su mi oko 20.000.Ukupna potrosnja struje oko 1400-1800Kwh.Takodje sam krenuo sam u projekat sredjivanja kuce gde niko nije ziveo godinama.Sto se tice klima kao klima,ja sam zadovoljan.Nisam dobio ni vise ni manje od onoga sto sam ocekivao.Jedino nisam ocekivao ovu potrosnju,nadao sam se 10-20% manjoj.Za sledecu zimu vec planiram neko ozbiljnije pripreme.Ne hvalim i ne kudim robnu marku,samo prenosim svoje iskustvo iz proteklih nekoliko meseci.
Burazeru, ti si sa 1800kw u crvenoj zoni potrosnje. Tih 200kw su tu racunali 15din/kw a ovih 1600 su racunali 8.5din/kw. Ja ne znam sta cemo da radimo ako opet skoci struja za 20% ??? 🤯🤯🤯

^

Da poboljšate izolaciju i smanjite toplotne gubitke.

Baš nezgodan raspored.
Da je moja kuća, sa tim budžetom, ja bih stavio 12 na zid od trpezarije koji deli sa predsobljem. Tako bi mogao pasivno da ugreješ tu malu sobu od 11m2. Druge dve ne bih dirao.
Imaj u vidu da ostaviš bar 10cm prostora odozgo i bar 15cm sa strane.
Ako bi bio siguran da iz predaoblja mogu da ugrejem/rashladim malu sobu, bez razmisljanja bih je stavio u predsoblje, ali i tu imam problem. ODRALI bi me za cevi i instalaicuju do prvog spoljnog zida koji bi bio tek na oko 5m ako klimu stavim u trpezariju preko puta ulaza u malu sobu posto po skici vidis gde mi je cak prvi spoljni zid. Plus bi bilo cevi po plafonu celom duzinom izgledalo bi bas bas ruzno, a vec je okreceno sve.

Nemam pojma, slobodno predlazite, svaki predlog razmatram, nacicemo valjda neko resenje.

^

Nemam dovoljno para za kompletnu izolaciju kuce. Ako se radi sa stiroporom 8cm, cena 29€ po kvadraru. Posto su mi plafoni na 3.2 metra, samo za spoljne zidove bez tavana bi me izolacija izasla nekih 6000 do 7000€, a mozda i vise. I opet moram da kupim invertere za grejanje i hladjenje.

I onda se vracamo na pricu da mi je isplativije da sam srusio kuci, a na tim temeljima odradio montaznu od 80m2, kljuc u ruke za 35.000€ i imam novu novcijatu kucu sa ful izolacijom i OPET moram da kupim invertere za grejanje i hladjenje. 😂😂😂
^

Nemam dovoljno para za kompletnu izolaciju kuce. Da se radi sa stiroporom 8cm, traze 29€ po kvadraru. Posto su mi plavoni na 3.2 metra samo za spoljne zidove bez tavana bi me izolacija izasla nekih 6000 do 7000€, a mozda i vise. I opet moram da kupim invertere za grejanje i hladjenje.

I inda sw vracamo na pricu da mi je isolaticije da sam srusio kuci na tim temeljima odradio montaznu od 80m2 kljuc u ruke za 35.000€ i imam novu novcijatu kucu sa ful izolacijom i OPET moram da kuoim invertere za grejanje i hladjenje. 😂😂

Onda jedino neko preseljenje u toplije krajeve gde se ne greje, nemam drugo rešenje za vas 😁.

Cevi mogu i da se uštemuju u zid ako ne može direktno spolja. Meni je neprihvatljivo da vidim kanalice ili instalaciju po zidu, ali bi ih radije izbacio spolja, pa kanalica po fasadi, to mi je ok.

U crvenoj je 20 din viša,duplo od plave u višoj koja je 10 din a niza u plavoj je mislim 3 din,što znaci da je niza u crvenoj oko6 din,tih 200 kw u crvenoj racunaj 70 %140kw u visoj po 20 din i 30%(60kw) u nizoj po 6 din,ukupno oko 3100 din je tih 200kw u crvenoj

Upravo to,nista drugo nam ne preostaje.Tih 1800 me opeklo jednom.Drugi put nece.Taman morao da upogonim smederevac.I da budem srecan sto imam opciju smederevca.
Ja sam zapusio ozdake, ali znam gde da lupam ako sledece zime bude bilo -20. Ima da se kupi ona pec od bureta za 2500din, ubacis stedise i cao.

Cak sam u jednom trenutku dok sam radio majnovanje kripta, a dok je bilo profitabilno, razmisljao da kupim 5-6 masina stavim ih u podrum sprovedem cevi posto one rade na 80°c, stuja bude 400€, one su tada zaradjivale 1000€, toplota iz njih je bila nus pojava koga se moralo osloboditi. Da je ostalo tako sproveo bih split sistem cevi iz podruma u sve prostorije. Masine bi radile i grejale celu kucu, grejao bih se dzabe a zaradjivao bih lovu. Cak sam napravio citav projekt kako da to sprovedem, al k*c puce MAJNING ode sve u k**, majnuje se u DEBELOM minusu trenutno, rasprodata oprema i nista od grejanja.

Opet sam otisao u OFF ali imajte to na umu ako se majnovanje opet vrati u profit, bar sto se tice grejanja. Nije *******cija ljudi su na severu evrope tako grejali kuce za 0€ i jos zaradjivali ozbiljnu lovu.
Onda jedino neko preseljenje u toplije krajeve gde se ne greje, nemam drugo rešenje za vas 😁.
Pefkohori, hanioti, neos marmaros. 😂

Ako bi bio siguran da iz predaoblja mogu da ugrejem/rashladim malu sobu, bez razmisljanja bih je stavio u predsoblje, ali i tu imam problem. ODRALI bi me za cevi i instalaicuju do prvog spoljnog zida koji bi bio tek na oko 5m ako klimu stavim u trpezariju preko puta ulaza u malu sobu posto po skici vidis gde mi je cak prvi spoljni zid. Plus bi bilo cevi po plafonu celom duzinom izgledalo bi bas bas ruzno, a vec je okreceno sve.

Nemam pojma, slobodno predlazite, svaki predlog razmatram, nacicemo valjda neko resenje.
Nismo se razumeli, mislio sam u trpezariju da staviš, na zid koji odvaja predsoblje ali tako da duva ka kupatilu.

Da li si procitao ono sto sam pisao? Izolacija plafona MORA da se uradi ako hoces da ustedis na grejanju inace ima da se smrzavate ili da lozite parket i gume.
Vox nije neki izbor za tvoju situaciju gde ne znas toplotne gubitke zidova bez izolacije.

Pogledajte prilog 376563evo mi je slika kuce unutra. Napisao sam i priblizne kvadrature soba.
Crno - zidovi
Zeleno - prozori
Crveno - pozicije za inverter klime.

Predlozi, sugestije???
Koliki ti je budzet za klimu i izolaciju na kraju?

Gde je na ovoj skici juzna strana i ima li sunca? Nije mala stvar kad ti sunce odledi spoljnu a klime nategnute blizu maksimuma.

Izolacija tavana je svakako broj 1 investicija, kako ti je @djalf rekao. Grejanje na klime ce ti biti jeftinije ako ih malo poddimenziras, tako da mogu da greju do oko 0, -5c a da imas neko drugo cvrsto gorivo kao potporu za veci minus. Ne struju, jer ce ti onda racuni otici u crveno.
U zavisnosti od toga gde je kuca, to i moze da prodje kod nas ako nije severoistok Vojvodine ili neki planinski kraj.

Edit: sad videh koliki ti je budzet. Ne isplati ti se da uzimas 9btu jer ti verovatno nece ni ove 3 klime biti dovoljne za toplotne gubitke sa upitnom izolacijom i visokim plafonima. Skoro je recimo bila Vox Iva 12 na popularnom sajtu za 35.000, bude sa vremena na vreme kod njih akcija pa mozes da sacekas ako ti se ne zuri. Takodje mozda mozes da nadjes i jeftinijeg majstora i trazi popust za ugradnju 3 klime.

Poslednja izmena:
Poštujem i podržavam to što si radio sam sve što si mogao.
Prva stvar oko izolacije što bi mogao jeste da "pobacaš" mineralni vunu iznad karatavana. Ako po tavanu nećeš gaziti, pobacaj 10-20cm vune (obične, ne kamene) i ušuškaj se sa najlonom preko nje. Tu ćeš značajno smanjiti gubitak toplote. Ako ćeš gaziti po tavanu, napravi roštilj od štafli, napuniš vunom, staviš najlon i dasku preko da možeš da gaziš.
U svakom slučaju, skicu okači kad stigneš i daj okvirni budžet za uređaje.
NIKAKO NAJLON PREKO VUNE NA TAVANU

ovo ti je recept za ozbiljan kondenz koji će ti se nahvatati n donjoj strani najlona
znam iz iskustva

Ne znam,ja sam stavio 5 cm stiropor pa neke "daske"pa folija i na to vuna 20 cm,preko toga nista a na krovu paropropusna,***** li ga,ne bi trebalo nista da kapa na vunu jer imam foliju na krovu .

Nazad
Vrh Dno