Jeste sendvic zid, puna cigla, pa vazduh, oa luna ciglaAko je sendvič zid on ima izolaciju između dva reda cigle zbog čega se i zove sendvič. To bi trebalo da bude bolja izolacija od stiropor demit fasade.
Koliko bi mi racun za struju izasao za grejanje ovolokog prostora sa ovi rasporedm, na nekom -7 od 10 dana, zna li ko odprilike.Nezgodan raspored za grejanje klimama definitivno.
Morao bi bar jos jednu 12 u trpezariju i kupatilo.
Burazeru, ti si sa 1800kw u crvenoj zoni potrosnje. Tih 200kw su tu racunali 15din/kw a ovih 1600 su racunali 8.5din/kw. Ja ne znam sta cemo da radimo ako opet skoci struja za 20% ??? 🤯🤯🤯Pazi ovako,ja grejem sprat kuce neizolovan,70 kvadrata,isto nije sjajan raspored prostorija za klime sa 2 VOXa,mozes naci postove u ovoj temi nekad ranije.Sreca pa ove godine zime nije ni bilo,Zagreju one,to ne osporavam,drze 22-24 stepena koliko je zadato,ali kad pogledam potrosnju drugih forumasa,mene sramota da se javim.Racuni za prethodna 3 meseca su mi oko 20.000.Ukupna potrosnja struje oko 1400-1800Kwh.Takodje sam krenuo sam u projekat sredjivanja kuce gde niko nije ziveo godinama.Sto se tice klima kao klima,ja sam zadovoljan.Nisam dobio ni vise ni manje od onoga sto sam ocekivao.Jedino nisam ocekivao ovu potrosnju,nadao sam se 10-20% manjoj.Za sledecu zimu vec planiram neko ozbiljnije pripreme.Ne hvalim i ne kudim robnu marku,samo prenosim svoje iskustvo iz proteklih nekoliko meseci.
Ako bi bio siguran da iz predaoblja mogu da ugrejem/rashladim malu sobu, bez razmisljanja bih je stavio u predsoblje, ali i tu imam problem. ODRALI bi me za cevi i instalaicuju do prvog spoljnog zida koji bi bio tek na oko 5m ako klimu stavim u trpezariju preko puta ulaza u malu sobu posto po skici vidis gde mi je cak prvi spoljni zid. Plus bi bilo cevi po plafonu celom duzinom izgledalo bi bas bas ruzno, a vec je okreceno sve.Baš nezgodan raspored.
Da je moja kuća, sa tim budžetom, ja bih stavio 12 na zid od trpezarije koji deli sa predsobljem. Tako bi mogao pasivno da ugreješ tu malu sobu od 11m2. Druge dve ne bih dirao.
Imaj u vidu da ostaviš bar 10cm prostora odozgo i bar 15cm sa strane.
Upravo to,nista drugo nam ne preostaje.Tih 1800 me opeklo jednom.Drugi put nece.Taman morao da upogonim smederevac.I da budem srecan sto imam opciju smederevca.^
Da poboljšate izolaciju i smanjite toplotne gubitke.
Nemam dovoljno para za kompletnu izolaciju kuce. Ako se radi sa stiroporom 8cm, cena 29€ po kvadraru. Posto su mi plafoni na 3.2 metra, samo za spoljne zidove bez tavana bi me izolacija izasla nekih 6000 do 7000€, a mozda i vise. I opet moram da kupim invertere za grejanje i hladjenje.^
Nemam dovoljno para za kompletnu izolaciju kuce. Da se radi sa stiroporom 8cm, traze 29€ po kvadraru. Posto su mi plavoni na 3.2 metra samo za spoljne zidove bez tavana bi me izolacija izasla nekih 6000 do 7000€, a mozda i vise. I opet moram da kupim invertere za grejanje i hladjenje.^
Ili kod taste 😉. Ikebana mala sala.Onda jedino neko preseljenje u toplije krajeve gde se ne greje, nemam drugo rešenje za vas 😁.
Ja sam zapusio ozdake, ali znam gde da lupam ako sledece zime bude bilo -20. Ima da se kupi ona pec od bureta za 2500din, ubacis stedise i cao.Upravo to,nista drugo nam ne preostaje.Tih 1800 me opeklo jednom.Drugi put nece.Taman morao da upogonim smederevac.I da budem srecan sto imam opciju smederevca.
Pefkohori, hanioti, neos marmaros. 😂Onda jedino neko preseljenje u toplije krajeve gde se ne greje, nemam drugo rešenje za vas 😁.
Nismo se razumeli, mislio sam u trpezariju da staviš, na zid koji odvaja predsoblje ali tako da duva ka kupatilu.Ako bi bio siguran da iz predaoblja mogu da ugrejem/rashladim malu sobu, bez razmisljanja bih je stavio u predsoblje, ali i tu imam problem. ODRALI bi me za cevi i instalaicuju do prvog spoljnog zida koji bi bio tek na oko 5m ako klimu stavim u trpezariju preko puta ulaza u malu sobu posto po skici vidis gde mi je cak prvi spoljni zid. Plus bi bilo cevi po plafonu celom duzinom izgledalo bi bas bas ruzno, a vec je okreceno sve.
Nemam pojma, slobodno predlazite, svaki predlog razmatram, nacicemo valjda neko resenje.
Mislis da tako moze da ugreje i malu sobu?Nismo se razumeli, mislio sam u trpezariju da staviš, na zid koji odvaja predsoblje ali tako da duva ka kupatilu.
Koliki ti je budzet za klimu i izolaciju na kraju?Pogledajte prilog 376563evo mi je slika kuce unutra. Napisao sam i priblizne kvadrature soba.
Crno - zidovi
Zeleno - prozori
Crveno - pozicije za inverter klime.
Predlozi, sugestije???
NIKAKO NAJLON PREKO VUNE NA TAVANUPoštujem i podržavam to što si radio sam sve što si mogao.
Prva stvar oko izolacije što bi mogao jeste da "pobacaš" mineralni vunu iznad karatavana. Ako po tavanu nećeš gaziti, pobacaj 10-20cm vune (obične, ne kamene) i ušuškaj se sa najlonom preko nje. Tu ćeš značajno smanjiti gubitak toplote. Ako ćeš gaziti po tavanu, napravi roštilj od štafli, napuniš vunom, staviš najlon i dasku preko da možeš da gaziš.
U svakom slučaju, skicu okači kad stigneš i daj okvirni budžet za uređaje.
Hvala na ukazanoj greški. Propust u kucanju.NIKAKO NAJLON PREKO VUNE NA TAVANU
ovo ti je recept za ozbiljan kondenz koji će ti se nahvatati n donjoj strani najlona
znam iz iskustva
malo off topic. Koliko je lose ako se stavi vuna bez ikakave folije u odnosu na kada se odradi ovako kako si napisaoHvala na ukazanoj greški. Propust u kucanju.
Najlon (paronepropusna folija) ide ispod vune, a paropropusna folija preko nje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari