Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Marko, podatak za Mideu nemam al o najnižoj potrošnji najbolje da pročitaš postove ljudi koji je već imaju. Prelistaj forum gde una ovoj temi pisali korisnici tamo u Oktobru, Novembru. Zašto tada? Zato jer je tada bio prelazni period i tu niska potrošnja uz konstantan rad dolazi do izražaja, to ti je najmerodavnije koliko nisko klima može da ide.
Mislim da je ta Midea solidna kupovina ali ipak mislim da je za 40 kvadrata mala. Reče da kupuješ za majku, e tu pazi. Vodi računa da klima može dobro da greje a istovremeno da nije napadna agresivna. Ja ne znam koliko ti majka ima godina ali znam da su starje osobe osetljive na buku i duvanje. Ne žuri, lagano i pametno biraj.
Kada su u pitanju starije osobe najbolje ako budžet dozvoljava podno parapetna. Dvije sam realizirao i rođaci prezadovoljani. Griju za sve novce.

od jutros nešto povećane trenutne potrošnje klime, ne spuštaju ispod 600w, idu i preko toga dosta.(midea 12 wik i hisense Silentium pro).Nisam primetio da su se ovako ponašale, kao što danas rade.Obično je hisense išao - + 500w
dok je midea radila od 300-400w.
Vidim da je temperatura napolju 0c, vlažnost oko 70%.
Kakva je potrošnja kod vas?

Gree pular 430w
od jutros nešto povećane trenutne potrošnje klime, ne spuštaju ispod 600w, idu i preko toga dosta.(midea 12 wik i hisense Silentium pro).Nisam primetio da su se ovako ponašale, kao što danas rade.Obično je hisense išao - + 500w
dok je midea radila od 300-400w.
Vidim da je temperatura napolju 0c, vlažnost oko 70%.
Kakva je potrošnja kod vas?
Gree pular 12k trenutno 430w setovana 24° ali u prostoriji daje 23° napolju 0° vlaznost 60%
Stigao je racun za struju ... U Januaru 515kw potroseno od toga klima 339kw racun je 6189din. Sto znaci da je 339*12.4=4200din. Sasvim ok.
Posto mi je sporet na gas, gasa sam potrosio 218m3 a racun 1095din. Sto znaci da je prosecna cena gasa 5din po kw/h a ne 4.5 sa pdv i akcizama kako lopovi kazu

Poslednja izmena:
Možda si potrošio 218 kW/h gasa, a ne kubika. Jedan kubik računaju 11.47 kW/h.

Možda si potrošio 218 kW/h gasa, a ne kubika. Jedan kubik računaju 11.47 kW/h.
Da 218kw/h do sada koficijent je bio 10.26 na osnovu cega su dosli do 11.47? Gas je kvalitetniji? Ne razumem zasto je taj koficijent poskupeo? Ali ne razumem . Samo znam da je gas u odnosu na proslu godinu skuplji za 30% moja matematika tako kaze

Gree pular 430w

Gree pular 12k trenutno 430w setovana 24° ali u prostoriji daje 23° napolju 0° vlaznost 60%
Stigao je racun za struju ... U Januaru 515kw potroseno od toga klima 339kw racun je 6189din. Sto znaci da je 339*12.4=4200din. Sasvim ok.
Posto mi je sporet na gas, gasa sam potrosio 218m3 a racun 1095din. Sto znaci da je prosecna cena gasa 5din po kw/h a ne 4.5 sa pdv i akcizama kako lopovi kazu

Malo ti je losa racunica. Nije ti klima napravila trosak od 4200din. Ti racunas samo skupu struju (neku prosecnu cenu), Klima ti trosi 2/3 skupe i 1/3 jeftine, na sve to, ako ti je 515kw, od toga je 350kw zelena zona. Dakle ako sve sto nije klima strpamo u zelenu zonu to mu dodje, 176kw u zelenoj zoni, ostali uredjaji, 174kw u zelenoj i 165kw i plavoj zoni klima.
Dakle 176kw/3, 59 kw zelena jeftina i 117kw zelena skupa, sto mu dodje okvirno 1065din skupe + 134din jeftine = 1199din u zelenoj zoni.
165kw/3, 55kw u jeftina plava zona = 188din, 110kw skupa plava = 1501din, dakle 1689din u plavoj zoni.
Sto na kraju dodje 2888din ukupno, ako sam brzinski sve manje vise okvirno izracunao. Relano dzabe i sa poskupljenjem :)

Malo ti je losa racunica. Nije ti klima napravila trosak od 4200din. Ti racunas samo skupu struju (neku prosecnu cenu), Klima ti trosi 2/3 skupe i 1/3 jeftine, na sve to, ako ti je 515kw, od toga je 350kw zelena zona. Dakle ako sve sto nije klima strpamo u zelenu zonu to mu dodje, 176kw u zelenoj zoni, ostali uredjaji, 174kw u zelenoj i 165kw i plavoj zoni klima.
Dakle 176kw/3, 59 kw zelena jeftina i 117kw zelena skupa, sto mu dodje okvirno 1065din skupe + 134din jeftine = 1199din u zelenoj zoni.
165kw/3, 55kw u jeftina plava zona = 188din, 110kw skupa plava = 1501din, dakle 1689din u plavoj zoni.
Sto na kraju dodje 2888din ukupno, ako sam brzinski sve manje vise okvirno izracunao. Relano dzabe i sa poskupljenjem :)
Detaljna racunica. Inace bez klime ne idem u plavu zonu i racun bude oko 2000din... Pa sam se time vodio da je klima potrosila 4200 jer mi je za toliko veci racun.

Jutros temeratura -6°C,
Fujistu ma daljinskom setovan na 23 u sobi 22.5 troši 450wh,
Mitsubishi setovan na 25 u sobi 22.5 troši isto 450wh.
Micubiši ti je očito u prostoriji koja mu je po kapacitetu izazov tj ne moze da je zagreje na zadatih 25

Пре да је неисправан ако не троши више од 450 вати, а одржава 2,5 степена мање од подешене температуре.

Ili je uključio fiksnu brzinu možda bi Mitsubishi na autofan zagrejao tu prostoriju.

Da je brzina problem, klima bi povukla vise. Sigurno nije sa 450W udarila u plafon sa temperaturom izmenjivaca. Nigde veze...

Уз сав ризик да изазовем подсмех (боље на нету него у продавници) једно питање - због мањка простора у соби,да ли постоји могућност да се унутрашња јединица постави вертикално? Апсолутно нигде нисам то видео,али постоји ли теоријска могућност а да се не угрози сама клима?
🫣

Trosi 2/3 skupe i 1/3 jeftine pod uslovom da je potrosnja ravnomerna. Ako uzmemo u obzir da ne menja temperaturu na daljinskom, a da su noci skoro uvek hladnije od dana, onda postoji mogucnost da je potrosio vise jeftine od one 1/3. I 350 kWh u zelenoj tarifi je za 30 dana, ako je racun za kraci ili duzi period, onda se srazmerno smanjuje/povecava. Realno je najbolje racunati po prosecnoj ceni kW koja izadje po racunu, jer veci broj kW u jeftinoj obara ukupnu prosecnu cenu. Svakako je cena i komfor grejanja klimama ono sto privlaci ljude u sve veci krug zadovoljnih korisnika.
Уз сав ризик да изазовем подсмех (боље на нету него у продавници) једно питање - због мањка простора у соби,да ли постоји могућност да се унутрашња јединица постави вертикално? Апсолутно нигде нисам то видео,али постоји ли теоријска могућност а да се не угрози сама клима?
🫣
U sustini danas skoro nista nije nemoguce, ali da postoji takva mogucnost, proizvodjaci bi napravili i vertikalnu unutrasnju jedinicu, jer bi im to otvorilo dodatni deo trzista koje bi imalo prohteve tog tipa.

klima kao radi sad fino, tipa defrost jednom u 2 sata 12 min ~ da li je ok da nastavi tako da radi kada padne na -7 ili bolje da se gasi? mislio sam kao zagrejala se ili to nema veze nikakve?

vox 12

Klima-VOX-12_slika_O_46331409.jpg

🫣
Nećeš naići na podsmeh. Postoji mogućnost da ako ti je mala soba klimu postaviš u predsoblje i odatle dogrevaš više prostorija samim tim i kupatilo.

Evo da se javim ponovo sa Vox-ovima IVA5,dvanaestice,2komada,oko 55 kvadrata,bez izolacije sa drvenom solidnom stolarijom,u kuci,ne greje se ni gore ni dole.Tacnije gore ledara,dole malo manja ledara. Posle ovih nekoliko dana minusa ja sustinski zadovoljan. Klime greju lepo,zadatu temperaturu prilicno solidno odrzavaju.Potrosnja srazmerna gubicima,velika,al bitno da je toplo.N ovih -6,7,8,9, ne idu cesto u defrost,uhvatio sam ih mozda jedanput ili dvaput u periodu od 17-00h kada sam kuci i ne spavam,tokom dana i noci ne znam,a i ne zanima me.Onih dana kada je bilo oko 0,-1,2 uz maglu i onu kisicu,sneg isle su u defrost na oko sat vremena,svaki je trajao 6 min.Tada se nahvatao i solidan led na spoljnim,sto je uticalo na rad,pa sam ga otopio,posle cega su radile znatno bolje.Cena grejanja za decembar i januar oko 12.000din mesecno.Znacajno manje nego da placam cg cele godine.

🫣
Mislim da moze, ali samo da greje, kod hladjenja bi kondenz pravio problem.

Hvala na pomoci i savetima. Definitivno sam odlucio ipak Fujitsu.

A sad ako mogu da pitam za jos jedan savet da znam za ubuduce. da li podesavanje klime temperatura i fan brzina utice na potrosnju i generalno njen rad (koliko ide u defrost,...)?

Ja licno na mojoj Fujitsu 12 llce zimi podesim 25⁰C i fan na quite, ako je u nekom trenutku hladno podignem fan na low ili medium. Lepo zagreje i nije bucna temperatura u prostoriji 23-24⁰C. E sad citajuci ovde pitam se da li je to ispravan pristup ili je bolje da recimo podesim na 23-24⁰C i auto fan? Koja opcija je bolja i kad bi trebalo da je manja potrosnja ili je potpuno svejedno?

Imam pitanjce,
Naletio sam jednom - dva puta na forumu da je lose za klimu da se pali jako hladna, scenario gdje je klima ugasena uvece i pali se ujutru a citavu noc je bila temperatura -10 ( i slicno je ujutru kada se klima treba upaliti).
Da li je ovo istina ili nema nikakve veze ?
Baš sam pitao majstora koji mi je ugrađivao klime, ima iskustvo od oko 20 godina i sve radi po PS-u - rekao mi je da mogu slobodno da je gasim noću ako mi smeta, bez obzira na niske temperature, neće joj ništa faliti. Naravno, trebaće joj u početku malo vremena da dostigne odgovarajuću temperaturu, biće bučnija, odradiće defrost ako je potrebno, ali po njegovim rečima ništa joj neće faliti.

Drugari sve je u redu sa Mitsubishijem. On se nalazi u prostoriji koja je veoma zahtevna, naime njoj smeta orman koji je ispod nje pa je ometa u radu sigurno jer su krilca više prema sredini baš zbog njega. Al kad odem i pipnem pločice koje su na suprotnom kraju sobe na spoljnjem zidu 6 metara udaljenom one su mlake a ne hladne! Duvanje je na autofanu. Prostorija ima dva spoljna zida, ulazi se i izlazi baš dosta puta, toliko se vrata koriste da se tokom dana ni ne zatvaraju već stoje pritvorena. Al moji se ne žale da im je hladno, niska potrošnja i sve je ok. Taj orman nemam gde osim na kišu, reko jedan kolega da če doći da ga uzme njemu treba al eto još ga nema. Često se luftira ta prostorija i kad klima krene ona ide do 1kwh, kad je pustim na turbo ide do 1.5kwh a tad se itekako oseti duvanje. Ali Mitsu je zakon, preko dana ne osetim da duva niti ga čujemo samo toplina. Tako da je jedan od ozbiljnih kandidata za sledeću klimu.

Poslednja izmena:
🫣
Pogledaj podne klime

🫣
Mora da bude horizontalno sa malim nagibom da bi letnji kondezat mogao da otice.
Ako nemas mesta na zidu mozes da spustis dva profila Г sa plafona i na njih se montira unutrasnja jedinica.

Vidim da se pokrenila tema o modulaciji klima. Pa da kazem da moj Lg s18eq kojeg sam kupio totalno na blef (tek poslje sam krenio istrazivat po forumima) trenutno vuce 160 w iz uticnice sto je za klimu od 5 kw vrhunski. Grije se prostor od 55 m2 u Splitu koji je onako osrednje izoliran. Eto nije da samo razvikani japanci daikin i mitcu nisko moduliraju ako ima potrebe za tin.

Btw temperatura u stanu je 21 mjereno termometrima.

Poslednja izmena:
Moraš imati u vidu i da su temperature kod vas više u odnosu na Srbiju, barem primorski gradovi. Ovde se često spušta daleko ispod nule, tako da je jednako tome i potrošnja veća. Ipak 160w je za svaku pohvalu.

Vidim da se pokrenila tema o modulaciji klima. Pa da kazem da moj Lg s18eq kojeg sam kupio totalno na blef (tek poslje sam krenio istrazivat po forumima) trenutno vuce 160 w iz uticnice sto je za klimu od 5 kw vrhunski. Grije se prostor od 55 m2 u Splitu koji je onako osrednje izoliran. Eto nije da samo razvikani japanci daikin i mitcu nisko moduliraju ako ima potrebe za tin.

Btw temperatura u stanu je 21 mjereno termometrima.
možda u junu bude i niža :cool:
E pa drugari evo i moj 3000-ti post
druzenje uz Bench je pre par godina postalo punoletno :)

Pozdrav svima, nadam se da se dobro držite i da ste ogrejani tokom ove zime.

Želeo bih da mi predložite idealni klima uređaj koji će se koristiti primarno za grejanje sobe (16m^2) koja ima PVC stolariju ali ne i spoljašnju izolaciju. Budžet(100.000din), poručio bih online. Trenutno obitavam u zapadnom delu Srbije, usko uz granicu, pa su i temperature niže.

Ovaj uređaj mi je privukao pažnju: https://www.drtechno.rs/gree-klima-comfort-amber-12k-inverter-wifi-49232.html

Pišite vaše preporuke, hvala unapred.

Dobra je ta klima,ali je prevelika.Mitsubishi Kireia 9,Daikin Emura 9,Daikin FTXF 9 ili Fujitsu Luca 9 neces pogresiti ni sa jednom od ovih.

Vrh Dno