Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hisense klime nisu uporedive sa Daikin i Fujitsu inverter klimama.Daikin i Fujitsu možeš da upoređuješ.
Verujem da su japanci tu najbolji, mozda se nisam dobro izjasnio.
Ja ne ocekujem od klime da greje fenomenalno i da ne trosi mnogo na temp. -20⁰C, niti uzimam u obzir takve klime. Ne ocekujem da radi 15 godina bez ijednog kvara. Moja neka logika je da za nase uslove gde je neka najcesca zima, par dana do -10⁰C, a sve inverter su po specifikaciji do -15⁰C ili cak manje, znaci da klima ne bi radila na svom deklarisanom maksimumu, sto znaci da bi radile u nekom rasponu "donjim optimalnim" uslovima. Ajde da zanemarimo kvalitet, trajnost, verovatnocu kvarova, sposobnost klime na extremnim uslovima, razne opcije, buku....to sve pravi razliku, ne sporim to, samo nije ono sto je meni bitno.
Ajde da zamislimo jednu situaciju da u potpuno identicnim uslovima (ista izolacija, isti toplotni gubitci,sve isto, znam da je nemoguce u stvarnosti ali eto hipoteticki da je tako) rade sve tri klime:
Spoljna temperatura -10⁰C (namerno ne stavljam extremno niske temp)
Klime podesimo npr na 500m³/h (opet namerno ne stavljam maksimalne brzine)
Znaci identicni uslovi i identicna podesavanja
Da li je realno da sve tri klime na izduvu daju vazduh manje vise iste temperature ili bar zanemarljive razlike a da pri tom trose makar priblizno isto struje i da mogu da odrze taj tempo danima?
Ako mislite da nije tako, molim vas napisite mi makar pausalno kolika ili sta bi bila razlika u ovoj situaciji.
Sobu 2 ćeš tesko ugrejati s klimom iz dnevnog i sobe 1 mada je mala...sa dve klime ja bih jednu stavio u hodnik da bije u sobe 1 i 2,a jednu obavezno u dnevni boravak,i soba 3 je mala al je daleko pa bi morao da malo pritvoris vrata od 1 i 2 da ode u 3,al bi se prve god prošvercovo nekako pa bi video,nije ovo za ispod 3 al bolje i na dve prve god nego pelet one cene su oruzana pljačka,nemoj tako da racunas ako jedna u najvecem minusu bije 1300w na sat da to mnozis puta 3 klime jer svaka dodatna klima pospešuje rad ostalih klima i smanjuje im potrošnju jer jednostavno nabiju pre temp.i pada potrošnja,meni je za pelet 2.5 tona trebalo 1000e a proći ću sa dve lmce sa 300e i to sa poskupljenjem,recimo ako jedna vuče 750w drugu kad upališ radiće recimo na 350-400w al će zato ona prethodna sa 750 pasti na oko 600w kapiraš?onda ce obe trošiti ukupno kilovat a ne 750 puta 2,i naravno biće temperatura ravnomernija po prostorijama,meni bi trebala još jedna na 70m2 ,lmce imaš za 72000,gledaj i daikin ,ja ga nemam pa neću ni da njamke,mani se hisense i lampica,tesla,vox,dzuboks...
A taj luca 12 sam hteo i ja al nestade nema ga,bio luca 14 al njega nisam ne znam ni ja zasto ko sve da popamti
Kako su vama grejale i trosile te dve LMCE zadnja dva tri dana?

Verujem da su japanci tu najbolji, mozda se nisam dobro izjasnio.
Ja ne ocekujem od klime da greje fenomenalno i da ne trosi mnogo na temp. -20⁰C, niti uzimam u obzir takve klime. Ne ocekujem da radi 15 godina bez ijednog kvara. Moja neka logika je da za nase uslove gde je neka najcesca zima, par dana do -10⁰C, a sve inverter su po specifikaciji do -15⁰C ili cak manje, znaci da klima ne bi radila na svom deklarisanom maksimumu, sto znaci da bi radile u nekom rasponu "donjim optimalnim" uslovima. Ajde da zanemarimo kvalitet, trajnost, verovatnocu kvarova, sposobnost klime na extremnim uslovima, razne opcije, buku....to sve pravi razliku, ne sporim to, samo nije ono sto je meni bitno.
Ajde da zamislimo jednu situaciju da u potpuno identicnim uslovima (ista izolacija, isti toplotni gubitci,sve isto, znam da je nemoguce u stvarnosti ali eto hipoteticki da je tako) rade sve tri klime:
Spoljna temperatura -10⁰C (namerno ne stavljam extremno niske temp)
Klime podesimo npr na 500m³/h (opet namerno ne stavljam maksimalne brzine)
Znaci identicni uslovi i identicna podesavanja
Da li je realno da sve tri klime na izduvu daju vazduh manje vise iste temperature ili bar zanemarljive razlike a da pri tom trose makar priblizno isto struje i da mogu da odrze taj tempo danima?
Ako mislite da nije tako, molim vas napisite mi makar pausalno kolika ili sta bi bila razlika u ovoj situaciji.

Kako su vama grejale i trosile te dve LMCE zadnja dva tri dana?
Na auto putu se nasli volvo,mercedes,fijat punto,yugo i spaček i svi mogu da idu 100km/h ,pitanje je ko koliko trosi,koliko je ko udoban,da li se cuju zvuci i koliko od spolja i talo dalje,ne znam sto pitas za klime kad si vec odlucio da to budu kimeui jer su ti japanci skupi,mogao si odma da pitas ne ovo da citamo nebuloze.

Da li ima neko iskustva sa ovom klimom? Kako greje kako modulira?
Serviser,poznanik.koji ima.iskustvo od nekoh 15-18god.koji je meni ugradio Gree komfort a ja sam za nekih 90.000(bila je letos akc.od 45.000 u Energy Netu)..hteo.da kupim dve takve mi je rekao mi je..citiracu ga"..Grejaces se do -5..posle zaboravi na grejanje..jer necu posle.da me.zoves i da me psujes kako.ti klima ne.greje.tj.duva hladno..mece da.smrzne..ali.duvace hladno".Nemam tu klimu i ne mogu da.sudim..ali.to su njegove.reci..Iskreno ne verujem.da me laze..jer je mogao.da.mi.ugradi dve takve i naplati dve ugradnje od 14.000..znaci sebe je skratio za 120€.ali.se spasio zvanja i psovki😁Opet.se.ogradjujem..mozda neko ima.takav model.pa.ce ti dati savet.iz licnog iskustva.Mozda je bolje ako.ti je prva klima kupiti nesto jace,kvalitetnije.i sigurnije..a Bergen,voks,vivaks ostaviti kao narednu klimu vise kao pomocnu..

Na ovim minusima jedna je brijala po ceo 1 kw pa spusti na oko 700,sad je napolju 0 stepeni i radi na 560w i to je i puno jer mi iz dnevnog bije kroz hodnik u malu sobu,dakle bije kroz prazan prostor,druga troši manje jer je u hodniku slicnom tvom i bije pravo u drugu sobu i sad je na 420-450w,pitao si i dal bi 3 različite klime duvale istu toplotu,odgovor je ne bi.ja imam dve iste pa ne izbacuju istu toplotu pri istoj spoljnoj i pri istoj maksimalnoj potrošnji od 1860w,dakle ista spoljna,iste klime,ista potrošnja a ne izbacuju istu toplotu i to je razlika znala da bude po 4°na izduvu,kako?pa tako što sam merio sondom usis na klimi u hodniku koja izbacuje 4°više od druge i uvideo da ona i na usisu uzima topliji vazduh za 3,5° pa je logično i da izbacuje za toliko stepeni topliji vazduh,moze se uporediti jedino u istoj prostoriji jedna pored druge različite klime njihov rad,al ko je lud da to uradi

Serviser,poznanik.koji ima.iskustvo od nekoh 15-18god.koji je meni ugradio Gree komfort a ja sam za nekih 90.000(bila je letos akc.od 45.000 u Energy Netu)..hteo.da kupim dve takve mi je rekao mi je..citiracu ga"..Grejaces se do -5..posle zaboravi na grejanje..jer necu posle.da me.zoves i da me psujes kako.ti klima ne.greje.tj.duva hladno..mece da.smrzne..ali.duvace hladno".Nemam tu klimu i ne mogu da.sudim..ali.to su njegove.reci..Iskreno ne verujem.da me laze..jer je mogao.da.mi.ugradi dve takve i naplati dve ugradnje od 14.000..znaci sebe je skratio za 120€.ali.se spasio zvanja i psovki😁Opet.se.ogradjujem..mozda neko ima.takav model.pa.ce ti dati savet.iz licnog iskustva.Mozda je bolje ako.ti je prva klima kupiti nesto jace,kvalitetnije.i sigurnije..a Bergen,voks,vivaks ostaviti kao narednu klimu vise kao pomocnu..
To bi i bila pomocna

@rakacsd, sta kod se odlucis pravilno je ugradi. ne nabijaj uz plafon i zid, od plafona min 15cm ako moze i nesto malo vise i 3m instalacije.
Ne vjeruj serviserima (nadji majstora koji zna sta radi), ako te krenu ubjedjivati u nesto slicno sto nije po propisima. Neka vakumiraju cjevi i pazi da ti ne ispuste plina.
Nemoj u hodnik klimu, tesko da ce ti bilo koja raditi kako treba u tako uskom hodniku.
Ja i danas placam tu gresku jer sam vjerovao majstoru.
Lik koji je meni ugradio klimu i dalje radi onako kako ne bi trebalo i cisto sumnjam da zeli nesto promjeniti u svom radu. Lakse je reci ovo nije za grijanje,
Ako mozes idi na Japanca, a ako se odlucis za Hisense neka ide u vecu prostoriju.

To bi i bila pomocna
Neka te neko.od iskusnijih forumasa posavetuje ako zeli..uporedi cene..mozda imas neku Mideu na nekoj akciji..po slicnoj ceni..iskreno ovde na forumu koliko.sam.ja primetio slabo se pricalo o Bergenu..Nemoj da zalis par hiljada vise..jet.to je nesto sto bi trebalo da.te sluzi nar.10god.Izbor je tvoj..

Ovih dana je baš hladno ujutru od -8/-10, dnevna ne ide u plus nikako, podešeno (00:00 - 06:00) 22° fan fiksni 1/5 ili quiet mode, (06:00-00:00) 24° fan fiksni 2/5.

Predpostavljam da je Amber konfort 35-ica a kolega je pomenuo Daikin 60-icu. Ako 60-ica Daikin košta 1500 eura a Gree 90000 onda je jasno šta je u toj računici preskupo. Da skupe klime opravdavaju svoju cenu ne samo zbog hardvera od 50 kila već prvenstveno kulture rada i što bi neki rekli softvera. A porediti tamo neki Gree Amber konfort uštrojeni sa Daikinom 60-com od 1500 eura je sve čisto nepoznavanje materije. Uporedite snage ove dve klime i sve je jasno. A kulturu rada da ne pominjem. Ne nisam rekao da Amber ne valja nego da je glupost porediti ih.

Poslednja izmena:
Za oko 2.000€ stavio sam 27000btu multi split sa 3 unutrašnje jedinice, 2 parapetne i jedna zidna. Ponavljam se ali moram, rad parapetnih je neuporedivo bolji od zidnih, grejem 80m2.
Klime se gase noću, palim ih oko 9h ujutru i na -7 spoljna radi kao da nije gašena, veoma uglađen rad, daleko moćniji od obične, koju takođe imam i radi odlično, ali nekad bude bučnija malo.

Opet neko iskljucuje klimu nocu, ja ne znam sta je vama ljudi? Niza tarifa ti je 4 puta jeftinija kada je i najhadnije a ti tad iskljucis i gubis energiju iz objekta i onda kad krene 4 puta skuplja visa tarifa da grejes i pravis sto veci racun.

Sinoć sam napravio jedan eksperiment. Spoljna temperatura -5°C malo vetra i minimalna vlaga. Unutrašnja prostorija 17 kvadrata, klima na daljincu podešena na 23 stepena, ventilator autofan, potrošnja 350wh, temperatura u sobi 22.5°C.
Prostorije koje nisam grejao su bile temperature 14°C, kvadratura 40 kvadrata. Onda otvaram vrta, klima iz grejane sobe duva u negrejani hodnik a iz njega u dve sobe sa strane, znači sobe se greju indirektno. Potrošnja skače na 800-900wh, tako traje satima, temperatura u negrejanim sobama se penje na 18°C ali zato tempertura u sobi u kojoj je klima pada na 20°C. Sve prostorije su istovetno izolovane sa 8cm stiropora, gore i u demit fasadi i svaka ima dva spoljna zida, osim hodnika on nema ni jedan spoljni zid. Znači da bih postigao 20°C u sobama koje nemaju grejno telo, ja bih morao da podignem temperaturu preko daljinskog na 25°C. A samim tim bi potrošnja skočila na sigurnih 1kwh! Znači 24kwh dnevno, 750kwh mesečno.
U prilogu tehnički manual za Klimu Fujistu KMTA12.

Температура је пала јер се ваздух помешао са хладним из негрејаних соба, толику потрошњу нећеш имати из два разлога - први, кад отвориш врата и почнеш грејати негрејан простор треба времена да се зидови угреју и температура стабилизује, потрошња после тога пада. Други разлог - такво време траје пар дана, на нивоу целог месеца је доста топлије.

Мени су нпр. 2 климе у децембру потрошиле укупно 941 kиловат-сата при чему је скоро цео децембар био у минусу, такво време у Србији је било последњи пут 2012 године.

Pitanje koliko bi postigao u udaljenim delovima dok bi ovamo bio pakao. Tako je i meni bilo dok sam imao samo dve klime.

Mitre opiši malo tvoj objekat: kuća ili stan, od čega je napravljen, izolacija, kvadratura. Bilo bi jako korisno da čujemo.
A kod mene bilo kakva promena u smislu luftiranja bi poništila sve postignuto do tada. Luftiram bar 3-4 puta dnevno po 5 minuta.

такво време у Србији је било последњи пут 2012 године.
Evo malo meteo statistike za Novi Sad koji ima izraženiju kontinentalnu klimu od većeg dela Srbije, i hladnije zime od drugih mesta na sličnoj nadmorskoj visini.

Najhladniji meseci od 2000.-te naovamo su bili februar 2012. i januar 2017. sa prosečnom srednjom dnevnom temperaturom na mesečnom nivou od -4,9c.

Najhladniji mesec prosečno je januar sa 1.0c, zatim decembar sa 2.4c i februar sa 2.7c. Takođe se odnosi na period 2000-31.12.2022.
Ukupnan broj dana od 2000.-te sa srednjom dnevnom temperaturom od -15 (i manje) je 7, svi pre 2013.-te.
Ukupnan broj dana od 2000.-te sa srednjom dnevnom temperaturom od -10 (i manje) je 38, od toga 30 pre 2013-.te

Imam pitanjce,
Naletio sam jednom - dva puta na forumu da je lose za klimu da se pali jako hladna, scenario gdje je klima ugasena uvece i pali se ujutru a citavu noc je bila temperatura -10 ( i slicno je ujutru kada se klima treba upaliti).
Da li je ovo istina ili nema nikakve veze ?

Predpostavljam da je Amber konfort 35-ica a kolega je pomenuo Daikin 60-icu. Ako 60-ica Daikin košta 1500 eura a Gree 90000 onda je jasno šta je u toj računici preskupo. Da skupe klime opravdavaju svoju cenu ne samo zbog hardvera od 50 kila već prvenstveno kulture rada i što bi neki rekli softvera. A porediti tamo neki Gree Amber konfort uštrojeni sa Daikinom 60-com od 1500 eura je sve čisto nepoznavanje materije. Uporedite snage ove dve klime i sve je jasno. A kulturu rada da ne pominjem. Ne nisam rekao da Amber ne valja nego da je glupost porediti ih.
Nisam ja mi hteo.da.uporedjujem nesto sto kosta 850€..i 1.500€.to je kao.da.uporedjujemo opel.i neki audi,bmw..mercedes..nego sam.postavio onako pitanje..dali vredi.dati .toliko novca..dali potroseni novac je opravdan..dobijeno=ulozeno..Zar mozda niie bolhe zante novce staviti dva abera,dve luce..ili.dva mica..Sem ako neko bas ima para pa ajde..da kupi ono najbolje..

Imam pitanjce,
Naletio sam jednom - dva puta na forumu da je lose za klimu da se pali jako hladna, scenario gdje je klima ugasena uvece i pali se ujutru a citavu noc je bila temperatura -10 ( i slicno je ujutru kada se klima treba upaliti).
Da li je ovo istina ili nema nikakve veze ?
Jutros toshiba u firmi startovana na -11. I tako vec 6 godina se pali

Mitre opiši malo tvoj objekat: kuća ili stan, od čega je napravljen, izolacija, kvadratura. Bilo bi jako korisno da čujemo.
Писао сам у неколико наврата, норвешка низана кућа са 2 нивоа из 70-их година, са средње-жалосном изолацијом из тог периода, и пуно прозора. Има око 125 квадрата од чега се греје активно неких 105-115 квадрата.
Основно грејање су две климе, једна покрива дневну и кухињу на горњем спрату, отприлике 45 квадрата, друга стоји на степеништу између два спрата и греје степениште и ходнике, три собе и перионицу на доњем спрату 60-ак квадрата. Прошле зиме сам морао да сређујем подове доле, па сам уградио и подно грејање за додатни комфор и допуну.

Подно грејање сам описао у посебној теми, а и статистике потрошње сам исто приказивао прилично детаљно ако некога занима.

Za oko 2.000€ stavio sam 27000btu multi split sa 3 unutrašnje jedinice, 2 parapetne i jedna zidna. Ponavljam se ali moram, rad parapetnih je neuporedivo bolji od zidnih, grejem 80m2.
Klime se gase noću, palim ih oko 9h ujutru i na -7 spoljna radi kao da nije gašena, veoma uglađen rad, daleko moćniji od obične, koju takođe imam i radi odlično, ali nekad bude bučnija malo.
Daj malo više detalja. Koji je proizvođač, koje su snage te unutrašnje jedinice, kakva je potrošnja, itd.. Jel to cena sa ugradnjom ili bez? Ako je bez, koja je cena ugradnje?

Ja ću definitivno poludeti od ove moje Midea Xtreme 9000 btu! To ulazi u defrost na svakih 40 minuta! Kada je pojačam na 25 stepeni onda čini mi se ređe ide u defrost, ali kada je na 23-24 stepena podešena, bukvalno non stop! Soba je 10-ak kvadrata, nema tu šta da se napreže, nema ni šta da odleđava, samo mi skače po živcima!

Razmišljam da pozovem čoveka koji mi je ugradio da vidi šta nije u redu, pa da je reklamiram u centralni servis, ovo je stvarno neizdrživo!

Imam istu takvu Midea Xtreme u drugoj sobi, samo što je ta 12-ica i ona radi perfektno.

Šta bi vi radili na mom mestu?

Ja ću definitivno poludeti od ove moje Midea Xtreme 9000 btu! To ulazi u defrost na svakih 40 minuta! Kada je pojačam na 25 stepeni onda čini mi se ređe ide u defrost, ali kada je na 23-24 stepena podešena, bukvalno non stop! Soba je 10-ak kvadrata, nema tu šta da se napreže, nema ni šta da odleđava, samo mi skače po živcima!

Razmišljam da pozovem čoveka koji mi je ugradio da vidi šta nije u redu, pa da je reklamiram u centralni servis, ovo je stvarno neizdrživo!

Imam istu takvu Midea Xtreme u drugoj sobi, samo što je ta 12-ica i ona radi perfektno.

Šta bi vi radili na mom mestu?
Reklamiraj. Ne mozes nista izgubiti

Znaš ti šta je to, da pošiziš!

Imam utisak da je neki bug u softveru. Iritira me, ne može ni lepo da se ugreje soba kad se stalno gasi. Nego, kontam, teško će to biti dokazati.

Znaš ti šta je to, da pošiziš!

Imam utisak da je neki bug u softveru. Iritira me, ne može ni lepo da se ugreje soba kad se stalno gasi. Nego, kontam, teško će to biti dokazati.
Probaj da eksperimentises sa polozajem krilaca , brzinom izduva a i temperaturom.Ako voli vecu zadaj joj vecu.

Pokušao sam sa krilcima u raznim položajima, isto je. Dešava se isto i kada je prebacim u "quiet" mod. Nije mi cilj ni da je držim stalno na 25 stepeni jer mi je to vruće.

Baš sam nezadovoljan radom.

Nazad
Vrh Dno