Šta je novo?

Ovlazivac vazduha

Tako i kod mene u 12kv, šteta što ne može sam da se ugasi kad prebaci nominalnu brojku za ovlaživanje nego cepa i dalje 😁. Ali ajde da ne tražim dlaku u jajetu ipak je bio na extra akciji.

Probao sam Philips ovlaživače i dobri su ali imaju relativno mali kapacitet, uglavnom su za manje sobe od 15-25 m2. Imam jedan kod dece u spavaćoj i radi ok, mali nedostatak je papirni filter koji mora da se menja povremeno, uglavnom na 9-12 meseci jer izgubi funkciju.

U dnevnom boravku koji je veći imam Venta LW45 Comfort Plus koji sam dugo merkao i konačno našao na nekoj rasprodaji. Njegova prednost je veliki kapacitet rezervoara i što nema filtere, tako da nema potrošnog materijala i može lako da se pere (ja pokretne delove perem u mašini za sudove). Potroši mi oko 5 litara vode dnevno, sipam samo prečišćenu vodu sa 0 tds (znaće ko zna) jer imam morski akvarijum i RO/DI aparat pa svakako imam izvor prečišćene vode. To svakako mnogo pomaže kako u troškovima, tako i u održavanju samog aparata jer nema kamenca, buđi i ostalih dodataka.

Uglavnom držim vlažnost na oko 50% uz gašenje uređaja kada je nešto otvoreno jer ako je niža vlažnost napolju možeš da zaboraviš da će bilo kakav uređaj da ti je podigne. Zato i koristim uglavnom u zimskim mesecima i naravno leti kada rade klime jer i one dodatno isušuju vazduh i kada je baš vrućina uglavnom ne otvaram uopšte preko dana.
Eto, to su neka moja iskustva ili preporuke.
venta-comfort-plus-lw45-white-angle-front_1920x1920.png

Piše u uputstvu da ide destilovana, ja sam po preporukama ljudi ovde sa foruma uzeo Akvafor bokal pa vodu iz njega sipam u ovlaživač.

Vidim da niko nije ovo potvrdio da je ok ili demantovao? Upravo sam uzeo preko Ananasa ovlazivac za stan sa centralnim grejanjem. Imam i 3H preciscavac vazduha... Jel oko ovo sa akvafor filterom?
ili ima neka bolja opcija ? Tj obavezna kupovina 100tine litara demineralizovane vode tokom zime? Nije fora oko para jer je to sve relativno jeftino, neko ko ce da dovlaci 100tine litare demineralizovane vode? :)

Jel odstranjuje taj Akvafor kamenac, ako da onda je to ok. Ja sam sad prvi put isto uzeo ovlaživač i sipao dubinsku vodu sa česme, znam da ta voda nema kamenac, koristim je u kuvalu već godinama, deluje ok, mada verujem da je demi voda najbolja za ovlaživač.

U principu svi ti ovlaživači vazduha mogu da rade na vodu sa česme.
Medjutim, pitanje je kakva je ta voda.
U Kragujevcu je loša tako da ne pomaže ni Brita filter.
Najbolja varijanta je demi voda koja je u Lidlu najjeftinija.
Vidim da niko nije ovo potvrdio da je ok ili demantovao? Upravo sam uzeo preko Ananasa ovlazivac za stan sa centralnim grejanjem. Imam i 3H preciscavac vazduha... Jel oko ovo sa akvafor filterom?
ili ima neka bolja opcija ? Tj obavezna kupovina 100tine litara demineralizovane vode tokom zime? Nije fora oko para jer je to sve relativno jeftino, neko ko ce da dovlaci 100tine litare demineralizovane vode? :)
Par godina sam koristio demi vodu a kada sam polomio kuk nije mi se nosila na peti sprat, zgrada bez lifta. Onda sam kupio veliki bokal sa Brita filterom i pokajao sam se.

Treba ovih dana da mi stigne sa Alija digitalni tester za tvrdoću vode, pa ću proveriti česmovaču, česmovaču provučenu kroz Akvafor filter i neku koju koristim za piće kupljenu u balonu od 18l.
Inače negde na youtubu sam video kad su u Akvafor sipali Coca Colu i izašla je čista voda… nije mi dalo mira pa sam probao :) i stvarno izašla “čista” providna voda… tako da verujem da Akvafor filter ipak radi nešto.
Kad sam kupio ovlaživač koristio sam česmušu… i posle nekih nedelju dana kad sam čistio onaj donji deo ovlaživača bilo je žutila od kamenca… videću sad kako će biti od ove iz Akvafora kad budem čistio.

Stigao mi danas Xiaomi Humidifier..
Pustio ga da radi u sobi u kojoj radim, vlaznost je obicno na 35-40% posto grejanje siba kao ludo. Soba je mala, tipa 13-14kv.
Stavio sam target na 50%, i posle pola sata kad sam pogledao oko sebe nekako se 'zadimila' soba. :D msm nije dim, kontam da je vlaga, ali kao da je magla u sobi.
Je l' ovo normalno? :D

Tako i kod mene u 12kv, šteta što ne može sam da se ugasi kad prebaci nominalnu brojku za ovlaživanje nego cepa i dalje 😁. Ali ajde da ne tražim dlaku u jajetu ipak je bio na extra akciji.
Ako je Xiaomi, on je smart, ima da se postavi vrednost do koje će raditi aktivno, a posle koje će samo održavati vlažnost. Za to i služi "Auto" podešavanja.
U njihovoj smart home aplikaciji ima da se podesi ta granična vrednost vlažnosti, kao i neke osnovne smart mogućnosti ...

Ima ali izgleda za mene i moju sobu je mnogo taj minimum na koji ovaj ovlaživač radi i tu već prebaci zadanu vrednost posle nekog vremena. Ali ok, gasim ga ionako posle nekog vremena, ne radi mi non stop.

Prokuvanu vodu dajem bebi, tako da je sigurno manje stetnija nego u sistemu vodovoda koja je katastrofa tvrda.
Kuvanjem vode mogu da se pobiju neki patogeni, virusi i bakterije ali teski metali ne, zapravo povecava se koncentracija istih jer isparava cista voda ostaje veca koncentracija ... Ja sam neko vreme kupovao demi vodu i osetim razliku u vazduhu u odnosu na cesmu, ali odustao sam jer ne mogu da vucem po 5 litara skoro dnevno vode za to...

Pa da, poludi baš merač kad radi ovlaživač..
Na ovolike vrednosti inače ide samo kad se zapali cigara u sobi..

To je pretpostavljam onaj ultrazvučni koji pravi kapljice? To je i razlog. Gledao sam neki test iz CH, čovek sa nekog instituta kaže nikako ne uzimajte te ultrazvučne, oni izbacuju mikroskopske kapljice za koje se kače bakterije i onda tako lete po sobi i dođe im idealno da se razmnožavau. A takođe se i udišu sa sve bakterijama.
Lepo te upozorava prečišćivač, sve to udišeš.

Kakve mikroskopske kapljice? To nema smisla nikakvog. To je samo 'svetlo' koje ubija bakterije u vodi pre nego što se ta voda ispusti u vidu vodene pare.
U pitanju je Xiaomi ovlaživač.
Ovlaživač vazduha rasipa hladnu paru koja pomaže u vlaženju vazduha u sobi. Da bi se osigurala zdravstvena sigurnost, molekuli vode su pod UV-C svetlošću pre puštanja u životnu sredinu, čime se uklanja većina potencijalnih bakterija.

Izvinjavam se, nije ultrazvučni nego "visokofrekventna oscilacija" koja stvara kapljice.

Capture.JPG

To je pretpostavljam onaj ultrazvučni koji pravi kapljice? To je i razlog. Gledao sam neki test iz CH, čovek sa nekog instituta kaže nikako ne uzimajte te ultrazvučne, oni izbacuju mikroskopske kapljice za koje se kače bakterije i onda tako lete po sobi i dođe im idealno da se razmnožavau. A takođe se i udišu sa sve bakterijama.
Lepo te upozorava prečišćivač, sve to udišeš.
Sad si me malo uplasio. Moj je taj ultrazvucni gorenje.

Znam ***, moje je da prenesem samo. Da je toliko užasno štetno verujem da bi zabranili.

A gde vam stoje ovlazivaci? Ja imam problem da ovaj bije u plafon, a stoji u cosku sobe, tako da mislim da ne radi ravnomerno.

Meni stoji donekle u uglu sobe, ali pošto radi po principu prelaska vazduha preko mokre površine i nije preterano bitno sve dok ventilator radi.

Uzeo sam demineralizovanu vodu u lidlu umesto cesmovace, i stvarno je bolje.
1. pm2.5 senzor nece da poludi kad ukljucim ovlazivac
2. ne stvara mi se 'magla' u sobi
3. nekako je 'blazi'. Kad koristim cesmovacu oseca se drugacije kad se udje u sobu

E sad, jedini problem je sto je 5L demineralizovane vode 150din, i sto moram da vucem balone non stop.. :/
Je l' moze nekako da se 'napravi' demi voda iz cesmovace? Neki filter?

Kod mene Ovlazivac Saomijev poceo da izaziva kasalj, juce nije bio ukljucen ceolog dana, doso sa posla ukljucim ga i posle 10ak minuta krene cerkica da kaslje.
Iskljucim ga i nakon pola sata se smiri kasalj.
Za vikend je bio takodje ukljucen i isto smo oboje kasljali.
Prosle zime je bio ukljucivan ali je zima bila malo hladnija i vlaznost je padala ispod 40% pa sam ga zbog toa drzao ukljucen, sada je vlaznost izmedju 45-50%, meri termometar kupljen u Wobi house ne nejgov ugradjen.
E sada moguce da je i razlika sto sam proslu zimu koristio uglavnom samo deminelizovanu vodu a ove samo cesmovacu, kada se udje u kucu zna da bude tezak vazduh kada je ukljucen.

Meni poceo neki uzasan miris da se oseca iz pare iz ovlazivaca. Izgleda da je problem do cesmovace. Ne verujem bas da je toliko prljav posle par dana koliko ga koristim.

Pošto smo ovde pričali o kvalitetu česmovače i demineralizovane samo da javim neke rezulate.
Česmovača mi je imala 289ppm, kad sam je propustio kroz Akvafor bokal spustila se na 57ppm. Voda iz balona AquaNova firme iz Vršca je imala 127ppm.
Demineralizovana voda iz Lidla 0ppm.

Krajem 2021. uzeo rovus nano ovlaživač, radio super do proleća kada sam ga odložio u kutiju i bacio stare filtere. Pred zimu ove godine rešim ponovo da ga koristim, stavio nove filtere, napunio vodom ali niti pali UV lampu niti duva dok vlažnost vazduha očitava. Odneo ga u Top Shop na reklamaciju, zovu posle 2 dana kažu vratiće novac.

Imamo Mi prečišćivač. Juče kupili i MI ovlaživač. Uključili ga da radi celu noć. Jutros ustali, ugasili ovlaživač, uključili pročišćivač da vidimo koliko je podigao vlažnost vazduha, kad ode PM senzor na 600 i nešto. Crveni se, vrišti! Nikad nije prikazivao toliku zagađenost. Kako je to moguće?! U ovlaživaču je samo voda. I drugi manji prečišćivač koji je daleko u trećoj sobi je odreagovao kada smo otvorili vrata, i on je skočio. Sad ne smem da puštam ovlaživač. Pisala sam mejl MI podršci, čekam odgovor. Šta vi mislite, o čemu je reč?

Prilozi

• Screenshot_20230210-093838.png
    Screenshot_20230210-093838.png
    503.8 KB · Pregleda: 38
Koja voda je ubačena u ovlaživač?

Zato sto koristis cesmovacu. U cesmovaci imas brdo tih sitnih cestica koje preciscivac detektuje.
Ili ignorisi, ili koristi demineralizovanu vodu. :)

Nazad
Vrh Dno