Pročitah upravo celu temu pa ajd i ja da pitam nešto. Situacija je sledeća. Grejem 60m2 dobro izolovanog prostora, za sada na pelet. Zbog majmunisanja na tržištu ovog energenta sam se počeo zanimati za TP. Grejanje je preko panelnih radijatora, kotao je sobni i njegova polazna temperatura je u 90% slučaja 45-50°C. Pri toj polaznoj temperaturi grejanje postiže oko 23°C u najudaljenijem kutku kuće (kuća je na duž), što mi je sasvim dovoljno. Kotao nema potrebe da radi stalno ni kad je napolju baš hladno već se povremeno pali i gasi, po potrebi. S obzirom na pomenute karakteristike i uslove kontam da ne moram dodavati ili menjati radijatore, imajući u vidu da su na njima termoglave i nisu podešene na max. Ideja je da stavim monoblok vazduh-voda TP, 7kw ili 9kw. Pre 7kw nakon što sam pročitao ovde u temi šta je sve napisano. Pošto tek učim oko TP šta i kako interesuje me vaše mišljenje za ovu moju priču. Napomenuo bih da pelet neće ići napolje već će biti tu kao rezerva u najhladnijim danima. Ideja je bila da pumpa bude u garaži ali naučih da to nije pametno pa će ipak biti napolju.
Vidim da ste se dotakli solarnih kolektora, pa evo da podelim moje iskustvo ali za grejanje tople vode.Ti samo solarni kolektor ne mozes da ubacis u sistem i kazes da je to gotovo.
Za kombinaciju sa TP moras da ulozis u kupovinu AT sa izmenjivacem, hoces leti da ga koristiz ta TPV moras u istom AT da imas dodatni "bojler" ili jos jedan izmenjivac, pa pumpe cirkulacione automatika i mnogo sta jos.
Ne mozes ti da pustas povratnu vodu pre TP kroz kolektor da olaksas rad TP, jer to tako ne moze.
Ne mozes ti da pustas vodu koju mislis da koristis toplu samo kroz kolektor.
Tih 1000e "otprilike" kad sednes i malo se ozbiljnije zabavis racunicom ispadne malo neozbiljno!
Hoces toplu vodu samo, i mislis da ti tih 1000e resava problem sa jednim kolektorom? Jeftinije te kosta da kupis bojler sa TP za tih 1000e.
Mozemo mi nastaviti konstruktivno, ako imas neku konkretnu zamisao pa da je razlozimo i prostudiramo i vidimo sta moze a sta ne.
Ona tvoja inicijalna ideja, gde povrat ide u kolektror pa u TP ne pije vode i ako pokusas tako nekad i da uradis, samo ces imati materijlnu stetu.
Zamoliću te da preneseš iskustva oko ove TP, jer planiram i ja nesšto slično da uzmem.Porucena Vivax HPM-53CH155AERIs R32-3
to je fakticki ista TP kao Midea MHC V16 tj Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 359040
Pogledajte prilog 359043
Pogledajte prilog 359044
Pogledajte prilog 359045
posalji mi kontakt od ljudi koji su ti radili kolektore..ja bih slicno nesto kod sebe.Vidim da ste se dotakli solarnih kolektora, pa evo da podelim moje iskustvo ali za grejanje tople vode.
Imam vakum sistem sa cevima i slobodnim padom, odnosno koritim dodatnu pumpu za povećanje pritiska, plaćeno sve oko 500€ pre 3god.
To je sve spojeno na protočni bojler Bosch koga koristim kada nema sunca da dogrejem vodu za kupanje.
Ušteda je prilična, jer protočni bojler koristim ukupno ne više od 3 meseca i retko se dešava da je voda hladna kao iz vodovoda (samo zimus kada je oblačno i sneg), uglavnom je veća temperatura i protočni je samo dogreje do 38C koliko stavim da zagreje.
Baz obzira što je napolju recimo 0 ili -5C (ispod toga praznim mrežu) ako je sunčano barem 2-3 sata, voda se zagreje za kupanje do nekih 40c.
Zamoliću te da preneseš iskustva oko ove TP, jer planiram i ja nesšto slično da uzmem.
Ove godine sam uzeo Mideu invereter klimu i veoma sam zadovoljan kako radi i hlađenje i grejanje do sada, pa se razmisljam da uzmem Mideu ili Ariston TP jer su cenovno tu negde, ali kod Aristona je Toshiba kompresor i daju 5god garanciju!
Uvoznik je Kimtec.Izbegao bih "duvajuće" varijante. Kao što rekoh, imam etažno grejanje u kući i poprilično lagan pristup za postaviti monoblok TP. Kompletnu instalaciju etažnog sam pre 5-6 godina uradio sam pa mi neće biti teško i TP da postavim sam. Za klime već treba "pomoć prijatelja".
Pošto su ove Vivax i gde ovde u BG ih ima?
Milos - Tesla Solar 060/0707188 mislim da je Preševo, trebalo bi da rade po celoj Srbiji.posalji mi kontakt od ljudi koji su ti radili kolektore..ja bih slicno nesto kod sebe.
Vivax ti isto daje 5godina garancije, montiram sledece nedelje, malo je guzva oko betonaze, postolja, zauzetosti majstora..sreca pa je sledeca nedelja 10-25c
bez vracanja vode u zemlju.Na šta misliš kad pitaš jel moze samo sa jednim bunarom?
Mene tu brine količina vode koja je potrebna, koliko sam negde video oko 200l/h po 1kw, što bi značilo da zimi bi to išlo 20kw*200l, to mu dođe 4.000l vode na sat, što ne znam da li bi bio toliki dotok vode u bunaru. Inace je sve sprovedeno do kuće od bunara, ostalo bi samo da se namesti TP i spoji na grejanje.Kažnjivo jeste, ali kad pogledam oko sebe... Bez zezanja, pogledajte oko sebe. Pre par nedelja, priajteljica izgubila telefon, i rekla gde od prilike. Kada smo počeli da tažimo po zelenim površinama, au... toliko smeća ispod opalog lišća... nije da sam mislio da nema toliko smeća, ali tek kada se udubiš u problem i počneš da tražiš po travi...
Zbog svega toga je za mene i dalje zakon klasična toplotna pumpa (vazduh-vazduh ili vazduh voda). Još ko stavi podno ili sa radijatorima, pa ***, malte ne da i nema održavanja. Opajaj prašinu sa radijatora i izduvaj ako treba spoljnu jedinicu jednom godišnje i ćao.
Topla voda me ne interesuje, to imam rešeno, a 4 spoljne jedinice su malo problem i estetski i prostorno. Jedino što klima duva non stop, a prirodnije je radijatorsko grejanje i to je istina. Poenta je naći rešenje trenutno, da bi skupi pelet bio zamenjen što jeftinije i na duže staze. Toplotne pumpe nisu jeftino rešenje I s obzirom na krizu energenata, nije ni na duže staze, ali sta je danas na duže staze!Multisplit ne bih kupovao. Vazduh voda je skuplja investicija, ali veći komfor. Uz to možeš da greješ i toplu vodu u bojleru. 4 klime su najjeftinije rešenje.
Pričamo o on/off TP ili inverterskoj , voda/voda naravno?Mene tu brine količina vode koja je potrebna, koliko sam negde video oko 200l/h po 1kw, što bi značilo da zimi bi to išlo 20kw*200l, to mu dođe 4.000l vode na sat, što ne znam da li bi bio toliki dotok vode u bunaru. Inace je sve sprovedeno do kuće od bunara, ostalo bi samo da se namesti TP i spoji na grejanje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari