Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ne znam da li je stvarnost da ti neka automatika vodi računa o plavoj tarifi i menja aktivno brojilo, ali bilo koji kršten električar može to da ti uradi da jednim prekidačem vršis izbor brojila, znaci da sam povremeno bacis pogled ili da okvirno na 10 dana menjas brojilo pošto imaš 3.
Lično poznajem ljude koji tako već nekoliko godina koriste više brojila da ne ulete u crvenu tarifu.
Saznao sam da je najbolje napraviti neku paralelnu vezu i sva potrošnja domaćinstva ide na jednaku potrošnju na 2-3 ili koliko vec ima el brojila.

Sada sam video da je Ferroli izbacio novu seriju koja greje na 65c isto sa R32 gasom.

Definitivno TP je nešto što će biti najbolji izbor za novu vrstu grejanja

Neka nova serija

Screenshot_20220627-193123_KupujemProdajem.jpg

Nova Ferroli monoblok toplotna pumpa vazduh/voda Omnia M 3.2 – efikasno i kompaktno rešenje za grejanje i hladjenje Vašeg doma 16 kw-trofazna

Impresivne karakteristike nove serije Omnia M 3.2 omogućiće Vam da povoljno i pouzdano ostvarite prijatne temperature u Vašem domu tokom cele godine. Naravno, I dalje je na raspolaganju mogućnost pripreme tople sanitarne vode preko izdvojenog akumulacionog bojlera. Proverena DC inverter tehnologija uz novo rashladno serdstvo R32 čine da ovi uređaji budu i u A+++ klasi energetske efikasnosti, te da mogu ostvariti temperature polaznog voda i do 65⁰C. Dodatno specijalno dizajnirano komponente omogućuju bitno manju emisiju buke i još kompaktnije dimenzije za jednostavniju montažu koja štedi prostor i vreme. U sklopu isporuke uređaja su kontroler i senzor temperature akumulacionog bojlera. Napredni kontroler omogućuje brojne dodatne mogućnosti – od pametnog vođenja dodatnog generator toplote i električnog grejača, preko upravljanja solarnim sistemom, jednim direktnim i jednim krugom grejanja sa mešanjem. U slučaju potrebe za većim kapacitetima uređaj je spreman za kaskadno povezivanje do šest jedinica. U slučaju da želite upravljati uređajem putem interneta i aplikacije na Vašem mobilnom uređaju, sve je već spremno, a odgovarajuću besplatnu aplikaciju je jednostavno preuzeti i koristiti. Režim grejanja je moguć u rasponu spoljašnjih temperatura od minus 25⁰C do plus 35⁰C, pripreme tople sanitarne vode u rasponu spoljašnjih temperatura od minus 25⁰C do plus 43⁰C,

Za ljude koji bi hteli da uvezu kineske pumpe, mislim da je ovo jedan od većih oem proizvođača TP u kini

Ova monoblok serija im deluje najkvaktetnije

beacf07c7ed8f6fb23e1333bcf954917b9bc666f.jpg

Da ti ne rusim sneska dok još zima nije, ali o tp i temperaturama od preko 45c u najgorem slučaju ne razmišljaj, bez obzira šta kaže reklama koliko max može da dobaci. I pogledaj u kojim uslovima može da dobaci do tih 65c.
Drugo, što se tiče uvoza iz kine...
Troškovi transporta su drastično poskupeli.
Saznaj samo informativno gabarite pakovanja za transport i težinu, pa Mozes dobiti dosta preciznu ponudu od recimo Milspeda ili nekog sličnog. Mislim da se samo na konto rizika i neimanja garancije ne isplati avantura.

Kada vidim koje su cene u kini za npr neku 16kw.. Ludilo 😃

Da ti ne rusim sneska dok još zima nije, ali o tp i temperaturama od preko 45c u najgorem slučaju ne razmišljaj, bez obzira šta kaže reklama koliko max može da dobaci. I pogledaj u kojim uslovima može da dobaci do tih 65c.
Drugo, što se tiče uvoza iz kine...
Troškovi transporta su drastično poskupeli.
Saznaj samo informativno gabarite pakovanja za transport i težinu, pa Mozes dobiti dosta preciznu ponudu od recimo Milspeda ili nekog sličnog. Mislim da se samo na konto rizika i neimanja garancije ne isplati avantura.

Meni tp će najviše služiti u periodu od 0-20 stepeni

Pored nje imam kotao na drva/ugalj koji planiram da koristim uporedno kada temperatura padne ispod nule kao neki pojačavač.

Zato trenutno najviše i gledam A7/W50 odnos

Kada sam se malo više udubio oko kupovine tp stvarno ne vidim razlog zašto davati previše para za neke jake brednove kada tehnologija toliko napreduje da će trenutna tehnologija TP za 5 godina već biti manje efikasna.. A garancija je u svakom slučaju 2godine bez obzira na brend...

Vivax TP je ustvari Midea TP 1:1

Meni ove AKL tj Aokol tp deluju odlicno za tu cenu kada se malo pročitaju specifikacije.. Vidim da su ih pre uvozili ali izgleda da su prestali

Meni ove AKL tj Aokol tp deluju odlicno za tu cenu kada se malo pročitaju specifikacije.. Vidim da su ih pre uvozili ali izgleda da su prestali
Kod Kineza je svaka reklama maksimalno ulepšana i našminkana 😁.
To ti kažem kao neko ko je sa njima prošao sve od pregovora oko izrade mašina do istovara mašina iz kamiona i otvaranja sanduka u firmi u SR i naravno sve ono što dodje između toga.
Dobro sve proveri, traži podatke o količinama prodatim u SR, mogući kontakt da čuješ utiske.
Ta cena koju su okačili je FOB, traži EXW cenu do najbliže luke za transport i sa tačnom ponudom sa gabaritima i težinom pakovanja proveri koliko te košta uvoz.
Pa da pričamo dalje.

Kod Kineza je svaka reklama maksimalno ulepšana i našminkana 😁.
To ti kažem kao neko ko je sa njima prošao sve od pregovora oko izrade mašina do istovara mašina iz kamiona i otvaranja sanduka u firmi u SR i naravno sve ono što dodje između toga.
Dobro sve proveri, traži podatke o količinama prodatim u SR, mogući kontakt da čuješ utiske.
Ta cena koju su okačili je FOB, traži EXW cenu do najbliže luke za transport i sa tačnom ponudom sa gabaritima i težinom pakovanja proveri koliko te košta uvoz.
Pa da pričamo dalje.
1656513204292.png
1656513260152.png

Mislim da ce sledece godine TP biti bas pristupacne ako su ovo cene u kini sada, vec vidim sledecu godinu kao dosta povoljnije za kupovinu TP
EXW cena za najmanju pumpu je 1800$
Da ne bude zabune.. ja cu uzeti pumpu kod nas ali cisto sam hteo da podelim info da su pumpe daleko pritupacnije i tek ce biti inace mi ovo deluje kao ozbiljo dobra biznis prilika pogotovo monoblok varijante :cool:

1656513587346.png
Kao sto vidimo AOKOL tj AKL je proizvodjac TP i ako zelite mozete da sami stavite koje god hocete ime 😅

Prilozi

• 1656513231582.png
    1656513231582.png
    61.5 KB · Pregleda: 24
Taj biznis model i cene su iz kine aktuelne već dosta dugo godina.
Posebno to lepljenje nalepnica po želji 😁
Ne trudim se da te odgovorim od kupovine iz Kine ako ti je to želja, nego bih samo da ti skrenem pažnju na neke stvari koji bi možda prevideo. Shvatam ja do to na prvu loptu izgleda super pristupačno i jeftino, i meni je izgledalo kad sam se ja interesovao pre nekih 6 godina. Onda kreće ozbiljnija matematika i računanje, pa raspitivanje o kvalitetu itd... Oni što su ih ranije uvozili su uvek imali nekoliko komada viška za rezervu za delove, bilo je i nekoliko njih koji su ih kupili i imali problema sa kompresorima posle nekoliko godina rada pa su iste morali menjati.
Svega je bilo.

Proveri cenu zbirnog transporta za toliki paket i težinu da recimo ti to pokupis u carinskom skladištu u bg-u.

koliko je precizan ovaj kalkulator sto se tice snage TP ?

za cenu stuje izmenite cene prema eps sajtu

da li je moguce uzeti 18kw umesto 16kw da bi se izbeglo paljenje grejaca?

Kalkulator deluje uslovno receno OK al on prikazuje u polju Ukupni toplotni gubici, ako se ne varam, samo transmisione gubitke, a ne uzima u obzir ventilacione gubitke kao ni solarne dobitke, dobitke od ljudi, uredjaja... Ja sam konkretno za moj stan dobio 15-20% manje gubitke u odnosu na detaljan proracun

Pitanje, ako koristimo toplotnu pumpu samo za grejanje, da li bi bilo efikasnije staviti je u krov kuce?
Jer ako kroz krov imamo gubitaka toplote, zasto se ne bi ta toplota delimicno iskoristila da TP efikasije radi mozda?
Da ne upada u defrost?

To bi ti bilo kao da stavis kesicu caja u bure vode i ocekujes da ce mu dat arome.
Pogledaj u specifikacijama par t.p koliko vrte zraka po satu pa ce ti biti jasno sta mislim.

Pitanje za majstore, da li moze spoljna jedinica toplotne pumpe da se stavi u garazu gde je manja vlaznost a i veca je temeratura???

Ukoliko obezbedis dovoljan priliv svežeg vazduha, onda može.
Inače ne može.
Čitajte barem 2 posta iznad, ako vas mrzi od početka.

da li je neko video da se kombinuju solarni kolektori sa TP ?

po principu ako solarni kolektor zagreva povratnu (hladnu) vodu onda voda koja ulazi u tp ce imati vecu temp i laksi rad..
1662758464334.png

A šta ćeš kada padne noć i temperatura ode u minus?

I mene interesuje kombinacija tp i solarnih kolektora. Kontam ako nema sunca i nema priliva toplote od kolektora da će automatika odraditi svoje. Mene više brine pregrevanje u letnjim danima tj. kuda sa viškom toplote.

Da bi automatika odradila svoje, a u uslovima verovatnih restrikcija, mora se obezbediti i alternativno napajanje el. energijom. Inače investicija može usled nestanka el. energije da bude bačen novac.

Ako pre svega imaš dovoljno finansija, a zatim dobro orijentisane krovne površine+dovoljno velike ili prostora da negde drugo sve to postaviš, svaka kombinacija je moguća i postoji mogućnost kad nekome objašnjavas kako to radi da doživi orgazam 😁!
Licno mislim da bi takva perverzija obesmislila uložen novac zbog prevelikog vremena povratka investicije, ako govorimo o rezidencijalnim objektima naravno.

najbolje onda da se vratimo na drva i ugalj 😅
solarni kolektori su 1000e odprilike.. pa da rade samo leti pa se isplati za toplu vodu sobzirom da cene struje moze samo da ide gore..tesko da ce ici dole..tj novac gubi vrednost..tako da ubacite u racunicu koliko je poskupelo sve u zadnjih 5-10g..pa nastavite da vucete tu liniju i dalje... i onda mozemo da pricamo o isplativosti...
Sa druge strane..ja bi najvise voleo da cena padnu na nivo od pre 5-10g i da kolektor/panel bude promasena investicija..

dajte mamlo konstuktive a manje negative 😅

Ti samo solarni kolektor ne mozes da ubacis u sistem i kazes da je to gotovo.
Za kombinaciju sa TP moras da ulozis u kupovinu AT sa izmenjivacem, hoces leti da ga koristiz ta TPV moras u istom AT da imas dodatni "bojler" ili jos jedan izmenjivac, pa pumpe cirkulacione automatika i mnogo sta jos.
Ne mozes ti da pustas povratnu vodu pre TP kroz kolektor da olaksas rad TP, jer to tako ne moze.
Ne mozes ti da pustas vodu koju mislis da koristis toplu samo kroz kolektor.
Tih 1000e "otprilike" kad sednes i malo se ozbiljnije zabavis racunicom ispadne malo neozbiljno!
Hoces toplu vodu samo, i mislis da ti tih 1000e resava problem sa jednim kolektorom? Jeftinije te kosta da kupis bojler sa TP za tih 1000e.
Mozemo mi nastaviti konstruktivno, ako imas neku konkretnu zamisao pa da je razlozimo i prostudiramo i vidimo sta moze a sta ne.
Ona tvoja inicijalna ideja, gde povrat ide u kolektror pa u TP ne pije vode i ako pokusas tako nekad i da uradis, samo ces imati materijlnu stetu.

Zna li neko je li bolje koristiti toplotnu punpu za grijanje stalno ,ili je paliti po potrebi sat-dva. Šta je ekonomičnije ? Ja imam Bosch 6100i vazduh-vazduh

Valjda treba termostat u prostoriji ili zadata temperatura da ti kontroliše rad same pumpe

Pa ako gledas ekonomicnije najbolje je da je ne ukljucujes uopste pa se smrzavaj ali stedis 😎
Za TP ti je najbolje da radi stalno a ustedu mozes da napravis sa akumulatorom toplote, sistem sa 1000-2000 litra vode koji grejes nocu po nizoj tarifi a danju tu vodu koristis da zagrevas kucu.

Pa ako gledas ekonomicnije najbolje je da je ne ukljucujes uopste pa se smrzavaj ali stedis 😎
Za TP ti je najbolje da radi stalno a ustedu mozes da napravis sa akumulatorom toplote, sistem sa 1000-2000 litra vode koji grejes nocu po nizoj tarifi a danju tu vodu koristis da zagrevas kucu.
Ne treba se pravit pametan . Pitanje je konkretno il znaš il ne znaš odgovor ,filozofija mi nije potrebna...

Pa dao ti je čovek konkretan odgovor.

Hahahahhha... filozofija

Nazad
Vrh Dno