Šta je novo?

Toplotna pumpa

@gaga75
Šta znači "prirodno grejanje", el to ono "nema grejanje bez vatre"? Baš me interesuje pošto se grejem sa klimama već 11 godina pa da vidim, možda negde grešim.

Ako je struja jedina opcija bolje od TP ne postoji, kakvi god da su toplotni gubici objekta trošiš 3 puta manje struje nego razni radijatori i grejalice
Slažem se, samo sam do sada promenio više sistema grejanja od nafte, TA, kotla na struju, drva, peleta, sve mi se cini da ni ovo sa skupim TP neće dugo trajati. Naravno nije do nas, gde god država vidi da može da ubere dobre prihode, tu jeftinog proizvoda nema, nažalost.

Ja mislim da je bas suprotno, buducnost lezi u TP. Skupe jesu kao pocetna investicija ali zato u normalnim drzavama imas velike subvencije za prelazak na koriscenje, a omasovljenjem ce i proizvodjacka cena biti sve niza. Nazalost ova drzava ne spada u pomenute normalne sa neko vizijom i brigom o ekonomiji i gradjanima, samo drpanje

Ja mislim da je bas suprotno, buducnost lezi u TP. Skupe jesu kao pocetna investicija ali zato u normalnim drzavama imas velike subvencije za prelazak na koriscenje, a omasovljenjem ce i proizvodjacka cena biti sve niza. Nazalost ova drzava ne spada u pomenute normalne sa neko vizijom i brigom o ekonomiji i gradjanima, samo drpanje
Ima istine, ali sve dok neko ne kaže da struja ne sme da se koristi za grejanje, kao i za naftu nekada. TP neće biti jeftinija nikada, mogu samo da se pojave nove tehnologije, ali kad nešto jednom poskupi, nikada se više ne spušta.

• Funny
Reagovanja: mnt
Ako mislis na cvrsta i tecna fosilna goriva to je normalno da se izbacuje zbog emisije stetnih materija. Odakle ti ideja da neko moze da zabrani grejanje na struju? Jedino sto moze je da struja nenormalno poskupi a i tada ne postoje alternative u gradovima osim gde postoji infrastruktura za prirodni gas, a vidimo ovih dana koliko je ta alternativa sigurna.
Za cenu TP, videces kako ce ici dole kad kinezi usavrse tehnologiju, isto kao i za ostale tehnologije

Slažem se, samo sam do sada promenio više sistema grejanja od nafte, TA, kotla na struju, drva, peleta, sve mi se cini da ni ovo sa skupim TP neće dugo trajati. Naravno nije do nas, gde god država vidi da može da ubere dobre prihode, tu jeftinog proizvoda nema, nažalost.
TP je skupa za ugradnju, a jeftina za eksploataciju i za neke predstavlja sadašnjost, a ta druge budućnost. Poslednjih 10 godina je efikasnost podignuta na relativno visok nivo i postoji i dalje trend rasta. One najefikasnije su naravno i najskuplje, ali sve je više proizvođača u budžet segmentu koji nudi malo stariju tehnologiju sa dobrim performansama i pristojnom cenom.

Manite se države, jer živite svoj život zbog sebe i porodice, a ne države.

TP je skupa za ugradnju, a jeftina za eksploataciju i za neke predstavlja sadašnjost, a ta druge budućnost. Poslednjih 10 godina je efikasnost podignuta na relativno visok nivo i postoji i dalje trend rasta. One najefikasnije su naravno i najskuplje, ali sve je više proizvođača u budžet segmentu koji nudi malo stariju tehnologiju sa dobrim performansama i pristojnom cenom.

Manite se države, jer živite svoj život zbog sebe i porodice, a ne države.
Šta je budžet segment, šta je to best buy?
Ovde je mnogo toga rečeno o Japancima, Nemcima ali kad se pomenu Kinezi niko ih ne preporučuje ili je sve u fazonu završava to posao ali ti ne preporučujem.
Ako mislis na cvrsta i tecna fosilna goriva to je normalno da se izbacuje zbog emisije stetnih materija. Odakle ti ideja da neko moze da zabrani grejanje na struju? Jedino sto moze je da struja nenormalno poskupi a i tada ne postoje alternative u gradovima osim gde postoji infrastruktura za prirodni gas, a vidimo ovih dana koliko je ta alternativa sigurna.
Za cenu TP, videces kako ce ici dole kad kinezi usavrse tehnologiju, isto kao i za ostale

Struja nije zelena energija, samo se prosipa priča sa automobilima zbog drugih stvari, jer kako se struja dobija svi znamo i daleko je to od tzv. zelene agende.
Kinezi imaju TP, ali one dobre nisu jeftine i neće ni biti.

Procitao, ne znam sta znaci prirodno grejanje? Radijator u svakoj prostoriji, klima u svakoj prostoriji, koja je razlika? Nema je, a imam oba.
Nisam ja protiv klime, ali radijator ne duva i ne diže prašinu, mislim da je osećaj drugačiji.
Zbog cene mi vise odgovara inverter klima od TP, potrošnja energije je skoro pa ista, ali je komfor veći kod TP.

Kakve veze sad ima zelena energija sa tvojom pricom da ce da se zabrani grejanje na struju? Na sta ce ljudi da se greju dok se ne izmisli stabilna fuzija sto je jedini full ekoloski izvor energije (ne racunam na solarno, talase, vetar, itd sto je ogranicena primena na mali %)
Sada, a i nadalje TP predstavlja dobar kompromis izmedju potrsnje struje i potreba za grejanjem/hladjenjem. Svaka tehnologija ima svoje nivoe prema potrebama i dzepu kupaca a na tebi je da se odlucis. Naravno podrazumevam da se TP koristi kao izvor za niskotemperaturno grejanje tipa podnog ili sa FC

Ma kakva zabrana sta pričate gluposti 😅

Sta moze da bude zamena?

To i ja kazem, gluposti

A jel zna neko koliki je radni vek TP?
Ja znam jednu porodicu, 2008 su uveli TP voda - voda na podno (ako se ne varam) i kažu da i dalje radi besprekorno.

Pričao sam sa majstorom koji je jednu sklapao i montirao u Subotici pre 20+ godina, i kaže da i dalje radi. Licno znam za slučajeve gde je bilo ozbiljnih problema i posle prve godine.
Moja DIY ulazi u 7 sezonu.

Nisam ja protiv klime, ali radijator ne duva i ne diže prašinu, mislim da je osećaj drugačiji.
Zbog cene mi vise odgovara inverter klima od TP, potrošnja energije je skoro pa ista, ali je komfor veći kod TP.
Što se tiče klime, primetićeš jednu stvar, a to je da ona prašinu ne diže, već je nakuplja na svojim filterima koje jednom nedeljno opereš. Klima smanjuje količinu prašine u prostoru.
A jel zna neko koliki je radni vek TP?
Ja znam jednu porodicu, 2008 su uveli TP voda - voda na podno (ako se ne varam) i kažu da i dalje radi besprekorno.
Tehnički može da izgura 20 godina. Realno i ne treba više jer em što se do tada isplati, em što je tehnološki pomak veliki pa se isplati kupiti novu.
@gaga75
Budžet segment su ti najjeftiniji uređaji na tržištu. Koriste malo stariju tehnologiju. Best buy ti je svakako kupovina na nekoj akciji ili uz subvenciju. Zašto Japanci pre Kineza? Pa zato što za 100 eura više, dobiješ pouzdan uređaj koji radi bez bubica. Ja imam 4 kineske klime i sve rade, ali uz određene kompromise.

Poslednja izmena:
Ja imam astmu i pre nego sto sam uzeo klime nikakve razlike u tegobama nisam imao, da dize prasinu meni bi prvom smetalo.
Brat uzeo parocistac i cistio radijatore, koja je tu gamad bila ono je strasno. Kaze kad zalozi bilo smrdelo jer gori ona ustajala prasina iz radijatora uzas. Zaboravio sam kako to ume da smrdi jer nisam lozio od 2017.

Da, imaju radijatori kada se zagreju neki miris... Trebao bi i ja da očistim svoje

Obavezno, mnogo prašine se tu nakupi.

Molim ako neko ima iskustva sa TP Daikin Altherma da podeli.
Imam 2 ponude, jedna je za Gree Versati III 16kw, a druga je za Daikin 14kw, cene su skoro pa iste, malo je skuplja Daikin a kontam da je ipak dosta kvalitetniji brend od Kineza, pa kao može vaše mišljenje.

Ma dobre su obadvije, ali Daikin je Daikin. Samo obrati pažnju komšije su imale problema sa Altermom u vezi softvera.

Poslije se nisu žalili na Altermu, znači da je riješeno u vezi toga. Moje mišljenje a ne savjet je Daikin.

Napisao si da je cijena Daikina malo viša, tako da se ja nebi nimalo razmišljao šta uzeti. Tradicija, kvaliteta sve je strani Daikina, a imaš i preporuku ljudi iz firme. E sad kakva je servisna podrška za Daikina kod tebe to moraš provjeriti.

Na papiru Gree ima bolji COP, opremljen je grejacima, ima integeisano wifi resenje, e sad to je na papiru, kako je u praksi ne znam.
Negde sam čitao da je Gree nastao u saradnji sa Mitsubishi, odnosno da je njihova tehnologija primenjena.

Daikin, a ne Mitsu i tako je bilo u početku. Već duže vreme rade na razvoju tehnologije, što je svakako pozitivno.

Papir sve trpi. Svaka TP mora da ima po zakonu ali u EU grijače za rezervu ako zafali kad budu baš hladni dani. Uključuju se automatski ili ti naštimaš u softveru kad da se pale, recimo kad bude -7 da se upale automatski. Mitsubishi Zubadan ne gubi snagu do -15, ali to se mora platiti.

Daikin, a ne Mitsu i tako je bilo u početku. Već duže vreme rade na razvoju tehnologije, što je svakako pozitivno.
Tako je Daikin, izvinjavam se, ali je pozitivno naravno. Daikin dolazi iz EU (bar su mi tako rekli za ovu moju) ne secam se koja zemlja, kontam sve skuplje od energenata, radne snage... Gree iz Kine i sve jeftinije, ista ili slična tehnologija i eto Daikina za narodne mase. Naravno da neće Daikin njima dati vrh tehnologije, ali ono iz prethodne serije što da ne.

Vrh Dno