Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

zato sto nikad nema smisla prelazit na noviji model cpu a ne predjes na pci-e 4.0 ili bilo koji nov tech koji cpu podrzava a ploca ne, a pogotovo sto nema smisla ici sa 3600 na 5600, na jaci da ako ti treba vise jezgara ali takve greske retko kad pravim....
generalno nov kom se uzima kad prelazis na noviji ram, grafiku, brzi storage i 2x+ brzi cpu, zen 4 bez DDR5 nema smisla kao sto ni zen 6 bez gddr6 nece imat smisla i odna sacekas memenat

zato sto nikad nema smisla prelazit na noviji model cpu a ne predjes na pci-e 4.0 ili bilo koji nov tech koji cpu podrzava a ploca ne
Diskutabilno. Ništa što je na B550 nije toliko značajno bolje od B350, izuzev generalno boljeg VRM na B550. PCIe gen 4 vs 3 smo već videli koliko je (be)značajna razlika.
a pogotovo sto nema smisla ici sa 3600 na 5600
Možda i nema, ali sa 1600/2600 ima itekako. Kao što je B350 bio početak vrlo dobro podržanog AM4 soketa, tako verujem da ćeš moći uzeti B650 i nadograditi sa 7600x na 10600x ili kako god se zvao.

na B350 nisu mogli CPU jace generacije sa vise jezgra... zbog slabog VRM-a
jednostavno 0.2% ljudi ce upgradovat CPU, meni je ponekad bitna ta stavka ali do sad je nisam nikad praktikovao a sta tek reci za obicne korisnike
uglvnom to bude uzeo sma jaci cpu ali mi igra i dalje secka jer ljudi nemaju pojma sta rade i slusaju savete prijatelja koji ih jako lose savetuju

Generalno, 300 ploče su ozloglašene primarno zbog memorije, a B350, što se VRM-a tiče imaju veće varijacije u modelima a ne zato što su sa 350 čipsetom koji nema ništa sa tim. Ništa bolje ni sa b460 i b550, Još jedan razlog da budu jeftinije.

jednostavno 0.2% ljudi ce upgradovat CPU, meni je ponekad bitna ta stavka ali do sad je nisam nikad praktikovao a sta tek reci za obicne korisnike
Odakle ti ova statistika? Samo potvrđuješ da si do sad bio Intelovac koji misli da to tako treba

Ja menjao već jedno sa R3 1200 na R5 2600. Odradiću upgrade BIOS-a, pa da mi ostane opcija za 5700X/5700G ako/kad mi bude dosadno (viška para) tj. da produžim život PC-a

U pravu je Danilo. Ja sam mnogo puta nadograđivao procesor. I ako sam zbog okolnosti prešao na intel, ja mu i dalje ne opraštam što ne mogu da zamenim procesor za noviji i bolji. Baš zbog toga se i nadam da pređem na sledeću generaciju AM 5 ploča. Kada se tehnologija malo slegne i ispegla.

Što se tiče kompa ja stalno nešto budžim imao sam do skora 2700x pa sam prešao na 5800x...i taman sam mislio da sm miran kada se ukazala prilika da dobijem z690 ploču...tako da eto meni opet budženja..,

Naši računari k'o trigerova metla. 5 procesora, 3 ploče, 2 napajanja, 4 grafičke... ali to je i dalje isti PC već 14 godina

Naši računari k'o trigerova metla. 5 procesora, 3 ploče, 2 napajanja, 4 grafičke... ali to je i dalje isti PC već 14 godina
Gde se seti ovoga... :D :D :D

P.S. Uvek sam se divio ostalim glumcima kako mogu da budu ozbiljni pored Rodžera Lojd-Paka kada se ubaci u Triger-mod... :) :) Koliko tu treba umešnosti da se ne zavratiš od smeha kada ga ugledaš i čuješ....

To možda još iz doba Intela i njihovih annual ~7% gaina za svaku generaciju

Brz, ali i vuce mnogo vise struje od 5950X. Cak i sa optimizacijama sto se tice potrosnje koje ce doci pre izlaska, izgleda da ce i top Ryzen procesor, kao i top Intel procesor, zahtevati top AIO hladjenje za top performanse.

Vidi se da je ES.

Ali čisto uvid, šta može da se uradi sa tim.

FbleAsDUYAEY6aD.png

Mogući ne ES.

Fbo3ZZRVQAcFdWx.jpg

Poslednja izmena:
strasno ako je ovo tacno bice i ako trosi manje od intela problem daleko veci......
tu koji neki hvale vece brzine znajte da ih je intel natreao da napregnu CPU da se socket dimi jer je brzi... pa mozete da fud i dalje ;)
untitled-1.png

Nema brige, tu je Intel da uzvrati udarac sa svojim uzasnim ILMom i iskrivi CPU u soketu

kakve sad to veze ima sa Zen4, samo fud na fud

Ti si naveo poredjenje sa Intelom, samo se nadovezujem

Thermal density je samo jedan deo price o problemima sa hladjenjem, ima tu i drugih faktora, kao pomenuto krivljenje CPUa u soketu, los TIM izmedju jezgra i IHSa itd itd.

Ne brinite se stize I Intel u uzasan Thermal Density sa 14000 serijom kad odradi Chiplet-e xD

Moraće i jedni i drugi uskoro da izmisle nešto da se izbore sa tim...

Ako se "izbore" kao Nvidia sa grafikama ima a se grejemo na drva kad ponestane struje.

Pa radio sam servis 10+ godina pa znam sta ljudi rade, gde grese pa posle cvile jer su slusali razne likove :D

Pa jeste. I ja sam ovde na forumu sreo razne likove :ROFLMAO: Zbog njihovih saveta sam budžio NVME na B150 maričnu ploču, koja i nema taj konektor. Čak sam stavljao i Intelov 775 stok kuler na grafičku karticu. Da ne poveruješ kavih likova sve ima ovde :eek:

Pa dobro sad forum aj de, ja vise mislim na ono sto sam sve naslusao od ljudi kad mi nesto donesu ili me ne pitaju vec pametuju, jednostavno glupost nema granica ;)
zadnja dva slucajeva oboje uzeli buldozere polovne jer im svi govore koliko je AMD dobar a buldozer 6-8 jezgara ma idi begaj, posle me zove po 5x ne mozes objasniti da mogu u smece da bace i da upgrada nema
jedan je uceo 8 core cpu "povoljno" pa kuka jer je morao za polovnu plocu dati 80e pa menjat napajanje pa posle 3 dana zove da radi sporo itd, drugi kuka isto da zeli upgrade ali mu nije jasno kako sve mora menjat

AVX-512

Nazad
Vrh Dno