Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Vrlo bitna sitnica koju mnogi previđaju.
Lično, uopšte ne bih uzimao Zen 4 već bih uzeo šta god mi završava posao od trenutnih DDR4 platformi do izlaska Zen 5 i Meteor Lake, kada će i jedni i drugi imati zrele DDR5 platforme i nove standarde, uz jeftiniji i brži DDR5...
To je za 2 godine. Kome treba PC sad (u narednom periodu) logično je da uzme Ryzen 7000 ili core 13000
Što se DDR5 memorije tiče, koliko sam ispratio, cene su skoro iste, tako da ne vidim zašto bi neko išao na DDR4. Ostaje pitanje ploča, ali mi se čini da one iz srednjeg segmenta (B) neće praviti razliku kada sve ostale komponente platiš 1000€

Druga je stvar što nikome ko je kupio PC u poslednjih 5 (pa i više) godina realno ne treba ništa bolje, osim ako nije hard-core gejmer ili ima neke specijalne zahteve.

Kad glavno su precutali:
Graphics Capabilities
Graphics Model

AMD Radeon™ Graphics

Graphics Core Count

2

Graphics Frequency

2200 MHz

GPU Base

400 MHz
Koji gpu? RDNA2? Kako se nosi sa vegama 7/8 kod 5600g/5700g? Da li ce biti verzije G sa jos jacim gpu ili to je sad ukinuto?

Koji gpu? RDNA2? Kako se nosi sa vegama 7/8 kod 5600g/5700g? Da li ce biti verzije G sa jos jacim gpu ili to je sad ukinuto?
AMD Ryzen 7000 officially with RDNA2 GPUs
Prilično sam siguran da je ovaj IGP sporiji od Vega 7/8. Da li će biti jačih varijanti, videćemo. Biće ih sigurno u notebook varijanti, pa možda nešto završi i na desktopu

Služi samo za bacanje slike i moguću multimediju, s obzirom da je RDNA2.

Prvi utisci-za gejming, 7600x ima smisla. 300e, ako ima performanse kao 12900k/5800X3D kao sto kazu, vrh je kupovina. Za ostalo nije. 5800X3D je sad obesmisljen, kao i 12600k do nekle.
7700x-nit je vino nit je voda, za gejming bolje 100e dodati u grafiku. Top 2 modela-produktivnost, video obrada, patkometrija.

Kad glavno su precutali:
Graphics Capabilities
Graphics Model

AMD Radeon™ Graphics

Graphics Core Count

2

Graphics Frequency

2200 MHz

GPU Base

400 MHz
Dva jezgra RDNA 2. Samo da baci sliku. Neće biti ni blizu Vege, bilo koje.

Negde sam procitao (spekulaciju?) da ovaj iGPU nece imati VCN, odnosno nema encode/decode u hardveru. Ne znam da li je istina i apsolutno mi nema smisla, ali mozda zele da namerno naprave distinkciju u odnosu na APU resenja (kao vise multimedija resenja u odnosu na cist productivity).

Ne bih se iznenadio, tako su osakatili i 6400. Mada bilo bi čudno. U svakom slučaju, tu je da baca sliku i nije ni loše što je samo 2CU. Kod dosadašnjih G modela su morali da prepolove keš da bi ubacili (veći) IGP što u dosta slučajeva utiče na performanse

Možda je ideja da u slučaju nove rudarske groznice i dalje postoji mogućnost da se kupi X model, za razliku od prethodnog puta

Negde sam procitao (spekulaciju?) da ovaj iGPU nece imati VCN, odnosno nema encode/decode u hardveru. Ne znam da li je istina i apsolutno mi nema smisla, ali mozda zele da namerno naprave distinkciju u odnosu na APU resenja (kao vise multimedija resenja u odnosu na cist productivity).
To bi potpuno obesmislilo celu stvar, i dalo i dalje prednost Intelu, koji će navodno od 14th gen da ima i AV1 encode.

Lično, uopšte ne bih uzimao Zen 4 već bih uzeo šta god mi završava posao od trenutnih DDR4 platformi do izlaska Zen 5 i Meteor Lake, kada će i jedni i drugi imati zrele DDR5 platforme i nove standarde, uz jeftiniji i brži DDR5...

Gejmeri će svakako uživati u većoj razlici između 7800X3D i 7800X (ili možda bolje 7700X), nego što je to bila između 5800X3D i 5800X.

Polako, tek treba da vidimo cifre...a negde videh da će 3D modeli tek početkom iduće godine.

Da je samo do procesora ne bih ni minut razmišljao da uzmem 7900x ali ploče su problem, prvo dolaze naj skuplje a a đavolski su skupe, B650 neće biti neki dobar izbor daleko u sledeću godinu. Onda dolazi DDR5 z koju je rok da bude razumnija cena isto tek sledeće godine. Za vrhunske gaming mašine nema ni ovo mnogo smisla dok se ne ustale RDNA3 i NV 4000.

Poslednja izmena:
meni ovo sa 3600 na 7600x deluje kao dobar upgrade za audio mixing, jer mi je single core performance presudan. Tu sa 4.7 base clockom plus sva poboljšanja ipc kontam da bih dobio +100% performanse, ali me isto jako odbija što zahteva novu ploču i ram što mi je apsolutno nepotrebno i overkill za moje potrebe. Da je samo boc ne bih ni sekund razmišljao

Onda sačekaj Raptor Lake...izaći će te jeftinije u svakom slučaju.

• Like
Reagovanja: kVu
Podrška za memoriju:

AMD-Ryzen-7950X-memory.png
Da li ovo znači da će biti loša podrška tj. veliki uticaj na performanse za 4 "štapa" ram memorije?

Pa ono, oduvek je bilo tako.

Da, samo sto mi nije jasna njihova oznaka u prethodnom postu, kad napisu 2x2R misli se na dva Dual Rank stapa. Nigde ne spominju 4x1R ili 4x2R

Koliko sam ja shvatio 2x1R su dva dima po kanalu tj. 4 štapa
AMD confirmed their Ryzen 7000 series support DDR5-5200 memory for single-rank and dual-rank with one DIMM per channel configuration. By using two DIMMs per channel, the officially supported speed drops to 3600 MT/s:

Namerno sam to izostavio, da vidim, da li ćeš se istovremeno setiti poskupljenja. ;)

I opet tu nema govora o "jeftinoći", jer sam Intel najavljuje poskupljenje.

Zaboravljaš da su ploče i RAM za RL daleko jeftiniji.

Svakako će i ploče poskupeti, poskupljenje se odnosi i na "periferne čipove", što jasno ukazuje na gotovo sve. Iza RAM-a se ne bih toliko "sakrivao".

S obzirom da se danas stvari šire brže od požara, ako je negde neko pročitao pogrešno:

FbgE0yxWQAACtdQ.png

Kao sto se kaze AM5 ploce ce biti prepaprene iskreno ne treba mi masa toga, nesto da ali nema sanse da im placam te cene, bas me briga za vek AM5 svakako kad menjam cpu menjam i plocu!

Vrh Dno