Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Uzmimo ovo sa dozom rezerve, necemo igrati 3D Mark i ostale benchmarkove, vec igre.

Pa jeste. I ja sam ovde na forumu sreo razne likove :ROFLMAO: Zbog njihovih saveta sam budžio NVME na B150 maričnu ploču, koja i nema taj konektor. Čak sam stavljao i Intelov 775 stok kuler na grafičku karticu. Da ne poveruješ kavih likova sve ima ovde :eek:
Jeste da je off, ali daj pricaj malo vise o tome. Si kacio vezicama ili sta?

Jeste da je off, ali daj pricaj malo vise o tome. Si kacio vezicama ili sta?

Na NVME je išao adapter na slot za grafiku. Evo teme

Što se tiče grafike, kačio sam slike, ali ne mogu da pronađem. U svakom slučaju rupe za soc. 775 su se gađale sa rupama na kartici. Neko je to provalio pre mene. Na drugoj grafici sam skinuo platiku i ubacio dve dvanestice na Y kablić razdelnik. I dan danas obe rade. Nije lepo na oko ali je bolje od fabričkog kulera. Meni je bilo bitno da radi.

Šta zna dete šta je single-thread. Npr. AutoCAD u najnovijoj verziji koristi i dalje single-thread. Navodim njega kao najzastupljenijeg ali ko zna koliko još software koristi single thread.

Pa da, ali lik mora nekako da preboli što 7700x ne dere celokupnu Intelovu ponudu u ST..."da li je ST uopšte bitan"...copium.

Šta zna dete šta je single-thread. Npr. AutoCAD u najnovijoj verziji koristi i dalje single-thread. Navodim njega kao najzastupljenijeg ali ko zna koliko još software koristi single thread.
Autodesk je nesposoban da napravi program za format koji su sami izmislili, tako da ih ne bih ja uzimao kao neki reper. Bukvalno svaki ozbiljniji CAD program je brži i pouzdaniji, a neretko i bolji. Ali da, skoro sav CAD software je i dalje 90% ST. S tim što u samom radu brzina procesora ne utiče ni 5% na brzinu urađenog posla.

Dakle 12600k...

Poznato je i rečeno je od strane AMD-a, da je razlika između Zen3 i Zen4, u CPU-Z Bench 17 minimalna,tj. oko 1% na istoj frekvenciji, tako da se ne treba čuditi. Namerno je CPU-Z prikazan kao najgori mogući slučaj.

Isto je đavo kada se porede 13ta i 12ta generacija Intela u ST CPU-Z benchmarku. Niko da prokomentariše u RL threadu ali zato ovde kreće cmizdrenje:

Poslednja izmena:
Ako se brinemo o "razlivanju":

FcMHvuKacAEZ2En.jpg

Biće prelivanja sigurno među te kondenzatore, nema dileme. Ovo sa fotke je lepo i tačno nanešena pasta, pa i posle skidanja kulera izgleda sve po propisu.

Sve dok ne smeta u radu to prelivanje, nema frke. Jedino ako neko ne odluči na svoju ruku (šrafcigerom) da vadi pastu koja je zapala pa otkine koji kondenzator... Ne treba potcenjivati ideje na koje neki ljudi dođu. :)

Šta znam, skoro sam stavljao novi cooler i prethodno sam koristio malo veće zrno paste na sredini i deluje OK. Isto sam uradio i sada sa Kryonautom iako dolazi sa nekom plastikom za nanošenje po celoj površini. Na 3800X sam stavio dve linije u X i napravio sam džumbus. Noctua kaže za NT-H2 zrno od 3-4mm:

Jel i dalje stoji da se sutra objavljuju rezultati testiranja novih procesora?

Slobodna prodaja je 27.9, NDA može biti 20.9.

Autodesk je nesposoban da napravi program za format koji su sami izmislili, tako da ih ne bih ja uzimao kao neki reper. Bukvalno svaki ozbiljniji CAD program je brži i pouzdaniji, a neretko i bolji. Ali da, skoro sav CAD software je i dalje 90% ST. S tim što u samom radu brzina procesora ne utiče ni 5% na brzinu urađenog posla.
Kako mislis ne utice...

Kada u vanila AutoCAD-u imas datoteka od 120MB i to posle odradjenog PURGE pa onda puknes neko kompleksnije srafiranje ume da zabode po 15-20 minuta dok program ne pocne ponovo da se odaziva na komande, a tek skakanje izmedju tabova u takcom crtezu to isto ume da potraje... malo po malo i nakupi se u crtezima gluposti koje ne mozes da uklonis zato sto su podloga a ubijaju ti masinu... to je kriminal... ranije sam takve datoteke vracao na doradu ALI sad sam vec oguglao... samo odradim -PURGE...
Pre pola godine mi dodje neki pakistanac sa terena i kaze molim te odstampaj mi tri crteza poslacu ih na mejl...
Samo otvaranje crteza je trajalo po deset minuta a stampanje ne moze da odradi, nego prvo u PDF pa onda na stampac... sve u svemu ode dva sata a moglo je biti 10 minuta...

Kad modeliras neku kompleksniju deonicu puta u C3D utice bas dosta...

Kad modeliras nesto u AutoCAD MEP i model je kompleksan a crtez ima dosta VP bas dosta utice...

Kad modeliras nesto u Revit-u pa kad model predje 1GB i imas mnogooo crteza utice vise nego ista...

Za AutoDESK samo ST i sto visi takt... provereno na radnim stanicama sa 4 i 6 jezgara te 16-64GB memorije i samo ST je bitan...

Pa napisao je kod normalnih softwer-a, autodesk ne pravi takve :)

Meni za 3ds max ST pravi razliku ali to je praktično neprimetno u radu. Možda samo pri otvaranju većih scena. Sve se to i više nadoknadi ako cpu ima dobar MT i mogu da renderujem preview bez slanja na farmu.
Ne može bolji ST nikad da škodi, ali ja bih radije žrtvovao 5% ST-a za 10% MT-a.
Naravno, da radim u nečemu što koristi samo jedan thread, i da ne renderujem ništa, verovatno bih jurio nešto sa manjim brojem jezgara i većom frekvencijom.

/off
Jedini razlog zbog kog autodesk opstaje je što su uvučeni u sve moguće pore.
Kolko god da su krševi, opet je brže kad možeš direktno da uvezeš u 3ds max, model iz revita i da to bude uredno. Nego da ti stigne nešto iz rhino-a pa da to konvertuješ i uvezeš neki lom u Cinemu npr.

/off
Jedini razlog zbog kog autodesk opstaje je što su uvučeni u sve moguće pore.
Kolko god da su krševi, opet je brže kad možeš direktno da uvezeš u 3ds max, model iz revita i da to bude uredno. Nego da ti stigne nešto iz rhino-a pa da to konvertuješ i uvezeš neki lom u Cinemu npr.
Pa taj koji ima potrebu da prebacuje neku geometriju iz rajna u drugi CAD/CAM softver onda ne zna da radi u rajnu. Da se ne lazemo. Veci je problem kad se uvozi geometrija iz drugih softvera jer sve sto nije kubus ima gazilion poligona a o orijentaciji povrsina, sortiranju i organizaciji geometrije da ne govorim. Za razliku od Autodeska, McNeel ima sluha za razvoj tehnologije i potrebe korisnika pa ce v8 imati daleko vise komandi koje su multithreadovane nego v7 tako da ce ovi novi procesori uciniti rad samo jos ugodnijim.

^ Saglasan sam sa svim konstatacijama uz dopunu da u praksi postoje i drugačiji upotrebni scenariji.

Na primer, arhitektonski studio koji koncept ili model postavi u Rihno-u ali već u narednoj fazi se podiže BIM model (Revit ili Archicad, uglavnom ovaj prvi). U ovom upotrebnom scenariju nije moguće iskoristiti Rhino za završetak projekta iz prostog razloga jer nije BIM program, tj nije pitanje (ne)znanja Rhino-a nego standarda AEC privredne grane.

EDIT:
Saglasan sam sa svim napisanim kritikama na račun Autodesk-a, apsolutno ih zaslužuju i još mnogo više nego što se piše.

Po pitanju AD-a i ST/MT performansi. Moja je pretpostavka da kupuju vreme dok Intel i AMD ne izbace HW tehnologiju za prevođenje ST koda u MT kod. Oba CPU proizvođača rade na tome već duže vreme i obavljali su kupovine manjih firmi koje su se bavile istraživanjem na ovu temu. Ako se dobro sećam AdoredTV je obradio ovu temu, vezano za ST>MT konverziju koda.

Poslednja izmena:
Ne može se ST tek tako prebaciti u MT, neke moraju biti ST. Ali da može mnogo bolje, može, posebno kada se uključe drugi akceleratori

@MaliAbner
I kada procesor koji neku ST operaciju radi 20 minuta zameniš sa malo sporijim ili bržim, čekaćeš 19 ili 21 minut. Puget je radio test, klokovali su tada neki i7 i zaključili da ćeš za ceo dan (standardni Adobe i/ili Autodesk alati) uštedeti možda 5 minuta. Ok je ako između dva procesora (skoro) iste cene kupiš onaj sa boljim ST performansama, ali bilo kakava gimnastika da izvčeš 5% bolje ST performanse se jednostavno ne isplati.

Neke firme se više bave optimizacijom jer moraju nekako da budu konkurentni. Pa tako možeš naći CAD, image/audio/video editor koji za duplo manje para nudi isto ili više. Ali skoro niko neće odbaciti Adobe ili Autodesk alate, čak i ako će neki drugi program 30% brže završiti posao. Kupiće neki novi i9, dobiti svojih 5% i to je to.

Tako da bih ja više voleo da se AMD (i Intel) trudi oko softvera, slično kao što to Apple radi. Ovako, kad si "osuđen" na Adobe, Autodesk, Microsoft... đubre svejedno mi je da li koristim Zen1 ili Zen4, Skylake ili Rocket Lake.

Pa taj koji ima potrebu da prebacuje neku geometriju iz rajna u drugi CAD/CAM softver onda ne zna da radi u rajnu. Da se ne lazemo. Veci je problem kad se uvozi geometrija iz drugih softvera jer sve sto nije kubus ima gazilion poligona a o orijentaciji povrsina, sortiranju i organizaciji geometrije da ne govorim. Za razliku od Autodeska, McNeel ima sluha za razvoj tehnologije i potrebe korisnika pa ce v8 imati daleko vise komandi koje su multithreadovane nego v7 tako da ce ovi novi procesori uciniti rad samo jos ugodnijim.
Ja ne znam što si se našao prozvanim za rhino, uzeo sam ga nasumično za primer.
Ne radi se o tome da li neko zna nešto da radi, već šta program može. E kad nešto ne može, onda moraš da izvoziš u druge programe, tu autodesk ima prednost.

khm... nije tema optimizacija CAD 3D alata za MT

Nije, ali jeste "prednost" procesora sa boljim ST performansama, o čemu pričamo više od 10 godina (tj. od kada je 8 threadova došlo u narod). Nema sumnje da je će Zen4 biti bolji od svega što je AMD izbacio do sada, možda i od Intelovog RL-a, ali osim sintetičkih testova i nekoliko specifičnih slučajeva, ta prednost se ne primećuje. A nama je i dalje to mera na osnovu koje ocenjuemo koji je CPU bolji.

Ja iskreno ne mogu da kažem na osnovu čega bih ocenio da je Zen4 uspešan ili neuspešan proizvod, da je AMD razočarao ili ispunio očekivanja. Možda je to stagnacija u broju jezgara, tj. visoka cena 8c, 12c i 16c modela. Ali i to mi nije skroz na mestu jer 75% PC korisnika i dalje ima 6c ili slabije procesore, a 90% 8c i slabije. Jednostavno, nemamo softver kome treba brži CPU. Tj. imamo softver koji je podjednako loš i na 4c i na 16c, i na 3.5 GHz i na 5.5 GHz. Slično važi i za konkurenciju.

Iskreno se nadam da su to placeholder cene...jerbo 370e za 7600x je suludo.

Vrh Dno