Šta je novo?

AMD X670 X670E ploče

Izasle cene za preorder ASUS X670/X670E ploca. Najjeftinija (Prime X670-P) 480e. Inace, Prime Z690-P se prodaje za $220, Prime X570-P za $155...
Ahahahahhahahh

Još gore no što sam očekivao, lol. Ovi iz Asusa su naduvani skroz...

:cool:

FaSvT62UcAAiq4R.png

U komentarima na vest se spominje da su cene placeholderi. Nadam se da je to slucaj, u suprotnom ovo stvarno nije normalno.

Za Asus možda. MSI i GB su objavili neke cene i idu od 300$ naviše...

Ako su istinite ove cene (nema još uvek zvanične potvrde) mislim da ne postoji čovek koji je TOLIKO glup da plati matičnu ploču po ceni jednog Playstation 5. Ili da umesto toga kupi nešto slabiji i višestruko jeftiniji Intel 12gen kombo. AMD 5800X3D i neka X570S matična će biti MAKSIMALNO 20% sporiji od 7700X i X670 matične, ali i bar tri puta jeftiniji. Ne vidim ni najmanju logiku sa ovakvim ciframa, jer će momentalno ubiti prodaju.

Ne znam da li ove priče o cenama X670 imaju uticaja na to da krene rasprodaja preostalih X570/B550 matičnih i 5XXX procesora...

Donekle se može opravdati jača cena trajnošću AM5 platforme ako bude slično kao sa AM4 naravno. S druge strane dosta ovih cena su placeholder-i i ne treba ih smatrati za realne. Što ne umanjuje činjenicu da će ploče sigurno ići od 300e pa naviše.

Zapravo, kad se pogleda da z690 extreme (asus), godlike, xtreme (gigabyte) kostaju tako $1000-1200 (kina) onda nije ni malo cudno da i najnoviji AMD pandani kostaju podjednako ako ne i vise. Mene najvise interesuje ProArt serija, ako x670 bude tu negde sa pocetnom cenom x570 verzije onda je ok. Ako stvarno budu isli sa ovim 800+ cenama, onda ce biti upuc.

1661321666519.pngE ovo vec lici na nesto :D

Kome ne bi bio... :D

Tu je i video: (raspakivanja)

Poslednja izmena:
Zapravo, ITX varijanta je možda još luđa, nego što mislimo.

Izgleda kao da se može izvaditi i/ili ubaciti (AsMedia) Promontory21 chipset.

Izvadiš, postaje "X650E". Vratiš, postaje X670E.

670 PROART teško da će biti ispod 800€. Ovde, garant, može da stane bar 6 M2 SSDova. Pretpostavljam.
Nema sanse da bude ta cena. Prevedeno u kinestinu to je skoro 6000 juana. Za te pare se prodaju extreme modeli. I X570 i Z690 ProArt kad su izasle mogle su da se nadju bez muke za 3500 juana. Sad su vec ispod 3000 a kad izadje raptor z690 ce sigurno da padne jos malo. Mene vise brine koliko ce da kosta CPU jer je u Kini 5950X startovao sa ~7000 i drzao cenu do skoro kad je usledio pad na 5000 pa onda i na 3500-3800. Ako 7950X bude isao istom logikom bice barem 8000 juana sto je stvarno skupo osim ako ne bude to opravdao sa bar 50% vise performansi u odnosu na 5950X a onda treba tu uracunati i DDR5 koja je i dalje skupa kao djavo (2x32GB 6000MHz C30 je 5200 juana). Mislim da su svi, i AMD i OEMi, vise nego svesni situacije i da ne mogu da roknu cene tek tako u nebesa. Ali! Ako stvarno dignu toliko onda nece imati dobru prolaznost kod korisnika. Intel ce tu biti daleko privlacniji samo i iskljucivo zbog podrske za DDR4 koju ce mnogi moci da nastave da koriste plus ploca iz trenutne odnosno tada vec prethodne generacije. A to znaci da ce cene AMD procesora i ploca brzo da idu na dole. Trziste ce se samo regulisati. Osim u Srbiji, gde i9-7920X i dalje kosta kao bubreg.

Nema sanse da bude ta cena.
Pa, po prvim NAJAVAMA (koje možda i nisu tačne) najjeftinija Asusova 670 matična će biti 480€. Što znači da će taj PROART model biti bar duplo skuplji od najjeftinijeg, kao što je to i danas slučaj. Z690 Proart je 555€ što je dva puta više od Z690-P u normalnim državama.
Sad, AMD najavljuje bar 3-4 generacije procesora sa AM5 podnožjem, što znači da će neki Ryzen 9xxx modeli moći da se koriste na istoj. Plus što svi kuleri sa AM4 podnožja mogu da se koriste i na AM5. Za te četiri godine Intel će izbaciti tri različita podnožja i za svako će trebati novo ležište za kulere.
Ako si neko ko želi da bude "u toku" sa novim hardverom, AMD će uvek biti jeftiniji izbor od intela, bez obzira na veću cenu. Što je malo i paradoksalno.

Zna li neko čemu služi 6-pin konektor pored 24-pin konektora na nekim pločama?

Dodatnih 12v za ploču (GPU 6pin).

Mislim da su svi, i AMD i OEMi, vise nego svesni situacije i da ne mogu da roknu cene tek tako u nebesa.
Hah. Mogu itekako, i hoće. I grafike su bile skupe k'o đavo i prodavalo se sve. Niko nije rekao "mnogo je, kume, čibu tamo". Ustvari jeste, ali je svejedno kupio. Jednom kad im zine rektum na pare, ostaće vazda otvoren...
A i džaba navodiš cene u Kini, ovde niko ne nabavlja odatle a Balkan je druga dimenzija cenovno...
Trziste ce se samo regulisati
LOL...još ima ljudi koji veruju u slobodno tržište i mudrost kupaca?
Sad, AMD najavljuje bar 3-4 generacije procesora sa AM5 podnožjem
Source?
Zna li neko čemu služi 6-pin konektor pored 24-pin konektora na nekim pločama?
Na workstation ili serverskim pločama koje imaju hrpu PCIe slotova velikog protoka ga dodaju za dodatno napajanje tih slotova u slučaju da se koristi gomila kartica raznih namena...
Na standardnim desktop pločama je verovatno čisto proseravanje, kao 2x 8-pin za procesore.
Ili su videli inicijalne cifre za power draw za RTX 4000 pa su se uplašili da neće biti dovoljno napajati ih standarno (bar ne extremne modele)...pre će biti da je to.

"AMD has stated that it plans to support the AM5 socket for 5 years[a], as it did with the AM4 socket.[10]"

Mislim da su ovo sve relevantni izvori.

Jesu, hvala.
Sad je pitanje koliko generacija čipsetova i procesora planiraju da izbace u tom periodu i kakva će biti AGESA podrška za starije...

Jedan malo "približniji" pogled na Asusove X670 matične ploče. Ovo će da košta "spadaju uši" bar u početku...

Ako bude podrska za naredne procesore, kao sto je bilo za prethodne Ryzene. Ko je uzeo recimo Crosshair VI X370 ili neku drugu X370 bolju plocu, mogao je da bocne 5000 seriju i da tera.
Nadam se da ce tako i ovde biti i imace smisla da se kupi bolja ploca.

Nema više početak ima samo kraj...pa sada RGB osvetljenje kućišta košta kao što sam ja platio pre par godina auus x470 prime....neće biti ni jedne ploče AM5 ispod 250 300 evra...od bilo kog proizvođača...

Biće i B650 ploča ili kako će već imati oznake. Mnogo lepih ploča B550 ima koje završavaju posao i sa jačim procesorima.

Vrh Dno