Šta je novo?

Prečistač vazduha

Ma kako nemaju, ako je na maksimumu 3H 380 kubnih metara po satu? Na trećini je tih, što je za prostoriju sasvim dovoljno da održava postignut nivo čistoće vazduha, ako ti je stolarija dobra.

3C je 30.5-61 dB, a 3H 33-64 db, što mu realno dodje na isto.
Pa ne baš.
33dB je duplo glasnije nego 30dB. Aj na tom kraju i nije strašno, ali i 64dB je duplo glasnije nego 61dB, a to je već značajna razlika.

Ma kako nemaju, ako je na maksimumu 3H 380 kubnih metara po satu? Na trećini je tih, što je za prostoriju sasvim dovoljno da održava postignut nivo čistoće vazduha, ako ti je stolarija dobra.
Nemaju. HEPA filter je gust i da se gurao vazduh kroz njega ventilator ne moze raditi na minimalnim brzinama. Zapali cigaru ili zadimi na neki drugi nacin unutra i vidi koliko ce mu trebati da precisti vazduh.

Meni se auto mod dobro pokazao kod 2S, a i kod 3H. Tih je kada je vazduh ok, kada detektuje zagadjenje poveca brzinu i regulise.

Na 3H moze da se podesava da npr. kada predje neku vrednost prebaci na neki drugi rezim. Zimus sam tako koristio, ako predje 20 (ili 25), predje na rucno podesenu brzinu ventilatora, maksimum 😁

Kad si zapalio cigaretu, to nije scenario održavanja čistoće, već treba prvo očistiti vazduh, pa zatim održavati.

Diskusija iznad, nije moguće direktno porediti C i H ako imaju različite kapacitete. Na maksimumu je kao usisivač, to nije nešto sa čim bi bilo ko voleo da živi neprekidno.

support_sound_img2-1_en.gif

Pa ne baš.
33dB je duplo glasnije nego 30dB. Aj na tom kraju i nije strašno, ali i 64dB je duplo glasnije nego 61dB, a to je već značajna razlika.
Zar nije grubo pravilo da za naše uši 10 dB povećava percipiranu jačinu zvuka duplo, a ne 3 dB?

Maksimalne vrednosti nisu mnogo bitne jer su retke situacije kada prečišćivač radi tako, kod mene se samo jednom desilo kada je komšija štemovao ulazna vrata pa je ceo sprat bio pun prašine.
Što se tiče minimalnih vrednosti, @sasa79 je pomenuo da mu je potrebno za spavaću sobu. Ja sam se vodio mišlju o okolnim zvukovima u gradskoj sredini gde bi razlika izmedju dva uredjaja bila neprimetna pa da je bolje dati veću važnost ceni ili protoku vazduha. Moguće je da nisam u pravu za njegov slučaj, možda njemu ta razlika od 2.5 dB znači za odabir uredjaja.

@sasa79 baci pogled na Philips AC0830/10 koji je 19dB u režimu za spavanje. Skuplji je i ima manji protok od Xiaomi-ja, ali dobro je da imaš u vidu alternative.

Bacicu pogled naravno, orvoren sam za sve opcije, ne mora preciscavac da bude xiaomi, pitao sam za ovaj zato što sam ovde pročitao da je veoma bitno kasnije imati i filtere za isti.

Koji od preciscivaca vazduha se najvise isplati kada se uzme u obzir cena zamenskih filtera?

Verovatno onaj koji je najjeftiniji na tržištu, jer filtere za njega više nikada nećeš moći naći.

Ako resis uzrok zagadjenja (npr pusenje unutra, spremanje hrane bez ventilacije, otvaranje prozora kada je napolju zagadjen vazduh), filter ce trajati dovoljno dugo da njegova cena nece biti faktor.

Svakako preporuka za Xiaomi sto se tice dostupnosti filtera, protoka vazduha, cena/kvalitet, prezvakano..

Mozes i Zepter ako si entuzijasta, mada za njega je dokazano da je to rebrendirani neki drugi dosta jeftiniji preciscivac.

Poslednja izmena:
Na Ananasu opet 3C ide za 10k.

Da li se još nekome desilo da displej prestane da prikazuje podatke? Tasteri svetle i funkcionišu, uredjaj vrti i radi, samo na displeju nema izmereno pm, temperatura itd.IMG_20220528_190940.jpg

Nisi iz aplikacije ugasio? Dešava se i ako je povezan za neki kućni smart home, pa ako imaš scenu za gašenje svih svetala.

Nisi iz aplikacije ugasio? Dešava se i ako je povezan za neki kućni smart home, pa ako imaš scenu za gašenje svih svetala.
Nisam, nije povezan ni na aplikaciju niti smart home. Uradio sam reset (6 sekundi držim oba tastera) i opet ništa...

Pozdrav, uzeo sam air purifier 4 pre nedelju dana, primećujem da na auto modu (kada nema zagađenja) ventilator radi istom jačinom kao na noćnom modu. Ne sviđa mi se jer je dosta mali protok vazduha na toj brzini i skeptičan sam oko prečišćavanja tim kapacitetom. Znam da 3h ima razliku u brzinama na najmanjoj u auto i na nocnom modu... iskreno mi se ne cima sa podešavanjima preko aplikacije u kojoj brzini će uredjaj da pali odgovarajući mod, zanima me da li je i kod vas slična situacija sa četvorkom ili je samo kod mene bag takav

Koristim 3H, benefiti od aplikacije vrede cimanja da se ista instalira, od preciznog podešavanja broja obrtaja pa do programiranja vremena paljenja, gašenja, pravljenje custom profila, a da ne spominjem kontrolu na daljinu... Od ranije sam imao Mi nalog, pa je bilo baš lagano.

130 je baš malecko, trećina kapaciteta 3H. Ako je tih dok gruva pun gas, što čisto sumnjam, onda i može da prođe, pogotovo što je baš baš džabalesku.

Ok je, ali po meni ipak neisplativo u odnosu na npr. Xiaomi 3C. Razlika u ceni je svega ~3000din, a Xiaomi je značajno bolji (kapacitet veći 2.5 puta, tiši rad, wifi konekcija, hepa filter). Prednost Ikea modela su jeftini filteri.

Da li je neko imao problem sa zvukom škripanja ventilatora (lagera) pri najmanjoj brzini, četvora je u pitanju. Kupio sam ga preko KP pa me zanima da li mogu u xiaomi Shop-u da ga reklamiram ili moram preko PC centra jer sam dobio njihov račun, njih bih zaobišao s obzirom da imaju dosta loše recenzije na netu.

Reklamiraš tamo gde si kupio ili nosiš direktno u ovlašćeni servis (ako spada pod isti; nije donešen iz inostranstva i slično). E sad, gde si tačno kupio to ne znam. Račun je jedno, a dokaz načina kupovine kaže nešto drugo (KP).

P.S. Ako radnja ima loše recenzije i sumnjaš u istu, nije trebalo od njih ni da kupuješ.

Šta je bolje uzeti: 3H, 4 ili 4 Lite?

Koja je razlika u filterima i ventilatorima? Jel ima još nekih značajniji razlika među njima?

Pozdrav svima,

Poptuno sam nov u ovoj temi pa imam par pitanja koja verujem da su vec pitana negde u temi, ali citao sam 10 str nazad i nisam nasao konkretno.

Moja situacija:
  • mali stan na jako prometnom bulevaru
  • prostorija u kojoj provodim 90% (i spavam) vremena ima mozda 15ak kvadrata
  • Zimi mi je prozor otvoren (samo na kip) otprilike 20 sati od 24 zato sto je jako grejanje i smeta mi toplota
  • Leti je obicno zatvoren zbog klime, ali ako nije potrebna klima naravno otvoreni su
  • Pusi se u stanu, ali 4-5 dnevno max. i to obicno uvece

Da li uopste ima poentu da uzimam purifier s obzirom da su mi prozori uglavnom otovreni?

S obizrom na ovo sto sam video, najpopularniji su ovi xiami. 3c je 10k u ananasu, 3h malo skuplji i ovaj 4 je oko 20ak hiljada. Iskreno, ne pravi mi veliku razliku 12k ili 20k, pa bih vas da pitam za savet, s obizrom na sve ovo sto sam naveo

hvala

Imam 3C 4,5 meseci. Drzim ga u spavacoj sobi. Ne znam sta da kazem, nista ne primecujem. Stalno pokazuje izdju 3 do 10max. Ali uglavnom je oko 3. Mislim da nikada nije pokazao vise od 20. Drzim na normalu.
Bezveze mi je kada se prebaci u nocni resim sto malo ne dimuje ekran. Dosta je osvetljena soba zbog ekrana.

Ekran možeš da dimuješ ili potpuno iskljuciš iz aplikacije.

Prilozi

• Screenshot_2022-08-26-21-23-28-09_89ed83f5c7ca8fa2c91fc75c50289338.jpg
    Screenshot_2022-08-26-21-23-28-09_89ed83f5c7ca8fa2c91fc75c50289338.jpg
    30.9 KB · Pregleda: 16
Zna li neko sa sigurnošću, da li filter na Mi 3H zadržava polen ambrozije? Ne bih rekao da može da ga detektuje, ali možda je filter dovoljan da prečisti polen iz vazduha.

Sve zavisi koji je filter. Ako je hepa, onda može.

Nazad
Vrh Dno