Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Evo Muse prve generacije od nocas.

Temperatura napolju -7 stepeni a on radi li radi, ne gasi se, odrzava temperaturu na 24 stepena, spustio potrosnju na 520W konstantno...

Izgleda da mu fali "finog" minusa da bi doveo u, za mnoge korisnike, pristojan rad...
Ta klima jeste dobra kada je napolju minus, ali kada je 0 i vise onda radi jako lose pa samim tim nije pravljena za nase podrucje, ali opet kako sam citao na drugim forumima postoje klime kao sto je midea save sa quattro kompresorom koji radi u rasponu od 300w do 2.2KW. U utorak cu ugraditi midea xtreme umesto muse klima pa cu opisati rad. Nadam se da ce ta klima raditi daleko ugladjenije od muse.

Mali update za midea extreme, mnogi su me kontaktirali na PM u vezi ovih klima, pa da ne odgovaram sad svima pojedinačno. Sada na -3 trenutna potrošnja 1.5kw po satu za sve tri klime, oko 300w veća potrošnja nego kada je +2°C napolju. Temperatura 23.5°C na termometru u dnevnoj sobi, u spavaćim sobama 22.5°C... Sinoć kada je bilo tu oko nule, na svakih par sati je bilo kontrolnih defrostova od po jedan minut. Nisam primetio za ovih mesec dana nijedan pravi defrost da se desio, kao da ne lede spoljne jedinice uopšte. Očekuju se veći minusi večeras, pa cu pratiti šta se dešava.

Ta klima jeste dobra kada je napolju minus, ali kada je 0 i vise onda radi jako lose pa samim tim nije pravljena za nase podrucje, ali opet kako sam citao na drugim forumima postoje klime kao sto je midea save sa quattro kompresorom koji radi u rasponu od 300w do 2.2KW. U utorak cu ugraditi midea xtreme umesto muse klima pa cu opisati rad. Nadam se da ce ta klima raditi daleko ugladjenije od muse.
Ja sam prezadovoljan sa 2 te klime, meni takav rad ne smeta, ali kao sto sam rekao u jednom od postova ja imam kroz stan vertikale od gradskog grejanja koje verovatno ublaze taj pad temperature dok klime pauziraju.

Mali update za midea extreme, mnogi su me kontaktirali na PM u vezi ovih klima, pa da ne odgovaram sad svima pojedinačno. Sada na -3 trenutna potrošnja 1.5kw po satu za sve tri klime, oko 300w veća potrošnja nego kada je +2°C napolju. Temperatura 23.5°C na termometru u dnevnoj sobi, u spavaćim sobama 22.5°C... Sinoć kada je bilo tu oko nule, na svakih par sati je bilo kontrolnih defrostova od po jedan minut. Nisam primetio za ovih mesec dana nijedan pravi defrost da se desio, kao da ne lede spoljne jedinice uopšte. Očekuju se veći minusi večeras, pa cu pratiti šta se dešava.
Ne lede jer je suv vazduh. Smrt za klime je bio kada je pao onaj prvi sneg. Kada ugradim istu klimu prenecu utiske.

Dobro vece, imam Midea Mission II klimu i nisam zadovoljan kako radi. Pa evo zasto, podesim temperaturu na 22.5 i vecim delom duva prohladan vazduh na izlazu. Citao sam negde da kada se izvuce utikac iz struje da se kao resetuje i onda posle toga duva normalno topao vazduh i onda opet posle nekog vreme krene da duva prohladan vazduh. Imam je od prosle godine i ovo mi je prva sezona da se grejem na nju, kada povecam zadatu temperaturu onda radi sve ok ali nije mi u cilju da je drzim na 28 da bi konstantno duvala topao vazduh, raspitivao sam se na vise mesta i vecinom su mi rekli da tu nesto ne stima jer ne bi trebala da toliko izduvava ladan vazduh a i kada sam je uzimao uzeo sam je bas zbog ovoga.

- Funkcija sprečavanja hladnog izduvavanja

A ja tu funkciju ne vidim nigde na daljinskom da ukljucim. Ako neko moze da kaze koju rec u veci ovog problema.

izmeri necim temperaturu tog prohladnog vazduha, pa da vidimo jel nesto ne stima ili je tvoj subjektivni osecaj takav da ti to ne prija.

Ta opcija sprecava da klima izduvava hladan vazduh na samom pocetku kada pocinje da greje, nakon "hladnog" starta. Primetio si da kada je ukljucis, treba joj neko vreme da krene da duva. Zatim kada klima krene u defrost i tokom samog defrosta, kao i nakon defrosta (sto je isto i kada je ukljucis). Ali ne i da izduvava "prohladan" vazduh tokom grejanja. Sve ispod ~37C na izduvu je za coveka prohladno. A ta klima kao i mnoge prilikom niske modulacije spustaju izduv i nekoliko stepeni ispod 35C.

Ako je na samom izlazu iz klime 35C, vec na 2 metra od nje (u zavisnosti od temperature ambijentalnog vazduha) moze biti i nekoliko stepeni nizi od 30C. Zato ti se cini da klima duva prohladno. Kao sto kaze kamikaza, izmeri temperaturu na izduvu...

izmeri necim temperaturu tog prohladnog vazduha, pa da vidimo jel nesto ne stima ili je tvoj subjektivni osecaj takav da ti to ne prija.

Nazalost nemam cime da je izmerim ali tacno se oseti razlika kada duvao onako mlak vazduh i kada je vise prohladan. Mnogo me nervira to sto ne mogu klimu da drzim na 22.5 stepeni jer imam osobu koja je asmaticar i kojoj ne prija ni suvise topao vazduh ni suvise hladan. Gledao sam potrosnju klime u tom trenutku kada izduvava taj prohladan vazduh, potrosnje nema pise 0.0kw, dok kada radi kako treba drzi tu od 0.3 do 0.5kw... to je po onome sto klima pokazuje. Nemam merac na uticnici da vidim koliko trosi struje direktno iz zida.
Ta opcija sprecava da klima izduvava hladan vazduh na samom pocetku kada pocinje da greje, nakon "hladnog" starta. Primetio si da kada je ukljucis, treba joj neko vreme da krene da duva. Zatim kada klima krene u defrost i tokom samog defrosta, kao i nakon defrosta (sto je isto i kada je ukljucis). Ali ne i da izduvava "prohladan" vazduh tokom grejanja. Sve ispod ~37C na izduvu je za coveka prohladno. A ta klima kao i mnoge prilikom niske modulacije spustaju izduv i nekoliko stepeni ispod 35C.

Ako je na samom izlazu iz klime 35C, vec na 2 metra od nje (u zavisnosti od temperature ambijentalnog vazduha) moze biti i nekoliko stepeni nizi od 30C. Zato ti se cini da klima duva prohladno. Kao sto kaze kamikaza, izmeri temperaturu na izduvu...
Znaci to je samo kada se ukljuci klima da ne duva odmah hladno. Da primetio sam da kada je ukljucim da prvo spusti krilca u start za duvanje i onda ih podigne na pola i tako stoje neko vreme dok ih ponovo ne spusti i krene da greje.

Nisam naveo da bi ta opcija trebalo da stopira/uspori turbinu i nakon zaustavljanja rada kompresora (pauza u grejanju, kada dostigne zadatu temperaturu). Kod tebe izgleda da bas tada ne zaustavlja rad turbine? Ne znam cime pratis potrosnju, ali u tim pauzama, klima obicno digne krilca i zaustavi ili totalno uspori turbinu (monitoring mod) i tada "jedva" primetno da duva (oseca se tek ispod same klime). Ali tada klima svakako trosi 5-10-15-20W (u zavisnosti od modela), koje ti na svom meracu ne vidis?

Nisam naveo da bi ta opcija trebalo da stopira/uspori turbinu i nakon zaustavljanja rada kompresora (pauza u grejanju, kada dostigne zadatu temperaturu). Kod tebe izgleda da bas tada ne zaustavlja rad turbine? Ne znam cime pratis potrosnju, ali u tim pauzama, klima obicno digne krilca i zaustavi ili totalno uspori turbinu (monitoring mod) i tada "jedva" primetno da duva (oseca se tek ispod same klime). Ali tada klima svakako trosi 5-10-15-20W (u zavisnosti od modela), koje ti na svom meracu ne vidis?
To kada se desi da duva hladan vazduh klima nije podigla krilca nego su ista u istom polozaju kao za grejanje a ne za defrost kada ih podigne na pola. Kompresor se ne zaustavi a i turbina vrti, nemam ja merac to sam napisao nego na ovom daljinskom imam jedno dugme sa kojim mogu led osvetljenje da ugasim a ako ga stisnem jos jedared pokaze temperaturu i ako jos jedared pritisnem prikaze potrosnju.

Verujem da to nije merodavno ali ajde uzecu da je kao merodavno cisto ono informativno da kao imam neki uvid koliko trosi na odrzavanje temperature. Kada se ukljuci klima i krene da greje onda pokazuje da trosi preko 1kw pa cak mozda i vise a posle toga sve zavisi od temperature koja je podesena tako ide i odrzavanje iste. Ali mislim da od 0.3kw nisam video da trosi manje ili je to ili 0.0kw.

Ne moze kompresor da radi, a da potrosnja bude 0.0kW kod tog klima uredjaja.
Najbolje je da skoknes do kineske radnje i kupis neki (digitalni) termometar, izmeris temperaturu izduva prilikom prohladnog duvanja. Moze biti da klima baguje, a moze biti da ti samo ne prija izduv ispod XX stepeni.

Verujem da je sa ovom klimom je izgleda sve moguce. Ne znam u kojoj temi sam bio procitao da je jos neko imao slican problem kao da mu se klima zaglupi i kada izvadi utikac iz struje i ostavi je tako par minuta i kada je ponovo ukljuci klima dodje sebi i krene da duvao normalno topao vazduh. Ali sada da hocu da nadjem isti post nema sanse jer ne znam gde sam procitao u kojoj temi je to bilo.

Sto se tice meraca moracu da odem da kupim jedan, ali moguce je da mi ne prija sto kazes izduv ako je nizi od xx stepeni.

Kada ti pokaže 0kw potrošnju, jel odu krilca skroz u horizontalan položaj? Kod mene je tako na midei.

Kada ti pokaže 0kw potrošnju, jel odu krilca skroz u horizontalan položaj? Kod mene je tako na midei.
Ne, ostanu spustena dole. Ali kada su u tom polozaju i pokazuje 0kw oseti se taj prohladan vazduh kako izilazi iz nje.

Zato ne znam sta je upitanju. A vec pocinje da me nervira osecaj da sam pogresio sa kupovinom.

Da li si čistio filtere na klimi zavisi od modela i upotrebe ali treba ih očistiti bar tri puta mesečno kad klima radi neprekidno.Filteri puni prašine mogu da loše utiču na preciznost održavanja temperature.

Da li si čistio filtere na klimi zavisi od modela i upotrebe ali treba ih očistiti bar tri puta mesečno kad klima radi neprekidno.Filteri puni prašine mogu da loše utiču na preciznost održavanja temperature.
Cistim ih redovno.

Pozvacu uvoznika pa neka oni resavaju sva pitanja.

Pozdrav svima!
Može li pomoć prijatelja? Kupio bih inverter klimu za grejanje stana tj. dnevne sobe, hodnika i kupatila u koliko je moguće. Imate sliku prostorija. Trenutna klima je on-of Crown stara 14 godina. Radi ok leti i u prelaynom periodu. Planiram da je prebacim u jednu od dve spavaće sobe. Površina koju bi trebala inverter klima da zagreje je 30-tak m2. Trenutno se koristi grejanje na TA peć od 3,5kw. Greje se samo dnevna soba. TA peć bi se i dalje koristila za dogrevanje ili ako klima zataji u najhladnijim danima, Stolarija je zamenjena prošle godina, a ove godine bi trebala da se uradi izolacija. Koju klimu preporučujete maksimalno do 60000 dinara? Može i neka jeftinija a da je ok.
Hvala svima!

Prilozi

• P20215-210649.png
    P20215-210649.png
    1.2 MB · Pregleda: 43
Meni bi trebala mala savetodavana pomoć. Stan 70 m2. Izolacija 5cm + pvc stolarija. Na severnoj strani imam dve manje dečije sobe od oko 10 m2 svaka koje se pre svega leti dosta ugreju. Ne odmah ali kad vrućina, probije unutra onda je baš toplo. Na toj strani imam i zastakljenu lođu koja se prostire iza tih soba i predstavlja prostor između soba i dvorišta. Naravno između soba i lođe nalaze se PVC vrata sa roletnama i td. Leti kad bude toplo u tim sobama uveče bude i 30 stepeni i jako vruće za spavanje. Te sobe su dobijene pregrađivanjem jedne veće prostorije i između njih je knauf zid. Doneo sam odluku da u obe te sobe stavim po jednu manju klimu i to i za grejanje i za hladjenje. Treba mi dakle preporuka za dve manje klime, kvalitetne, koje nisu mnogo bučne pre svega, koje bi verovatno radile na najmanjem mogućem duvanju, koje mogu i da greju i da hlade (inverter), manjih dimenzija unutrašnje jedinice, dakle neke sedmice ili devetke. U stanu imam i etažno grejanje sa sistemom onih grejača za ruske podmornice i jednu Fujitsu ASYG 12LECA koja me dobro suži. Da li ove unutrašnje jedinice praviti sa jednom spoljnom jedinicom ili dve odvojene spoljne jedinice?

Nemam ograničenje neko, želim naravno, kvalitetno, povoljno, štedljivo i dugoročno rešenje :), što se kaže u narodu - hoću ljudski to da odradim bez bacanja novca. Da vidimo šta su predlozi pa da biramo. Pozdrav i hvala unapred.

Fujitsu LMCE 07x2 bi odgovarale za te prostorije ima quiet brzinu koja je baš tiha.Nikako multisplit ove sedmice ti završavaju posao.

Vox Iva5-12JR je ok resenje a tiha. Plastika ne krcka i ne puca osim malo prilikom defrosta. Defrost jeste glasniji od 09 LLCA koju imam, ali zato LLCA krcka stalno kad greje i posle kad prekine duvanje kako se plastika hladi. Nije to glasno puno ali Vox je tu bas bolji sa kvalitetom plastike. Defrost je tisi na Fujitsu. Vox nema Quiet brzinu ali je ta brzina po meni neupotrebljiva jer je razmena vazduha mala.

Ovako izgleda stan koji bi ja grejao sa jednom klimom ali pitanje kojom?
Znaci kuhinja 11m2 predsoblje 5m2 i dve sobe jedna 12m2 i 16m2
Moje je razmisljanje da je stavim u predsolje i da duva direktno u sobe.
Inace imam pvc stolariju izolacija 5cm i karatavan. Imam samo 15m spoljasnjeg zida
Inace sam iz predsoblja sve grejao sa Krekom bez problema ito samo sa drvima.
Hvala unapred na odgovorima i pozdrav!

Prilozi

• plan stana.png
    plan stana.png
    12.4 KB · Pregleda: 24
Ovako izgleda stan koji bi ja grejao sa jednom klimom ali pitanje kojom?
Znaci kuhinja 11m2 predsoblje 5m2 i dve sobe jedna 12m2 i 16m2
Moje je razmisljanje da je stavim u predsolje i da duva direktno u sobe.
Inace imam pvc stolariju izolacija 5cm i karatavan. Imam samo 15m spoljasnjeg zida
Inace sam iz predsoblja sve grejao sa Krekom bez problema ito samo sa drvima.
Hvala unapred na odgovorima i pozdrav!
Zavisi od budzeta, mislim da bi bez problema sve to grejao sa vox inverterom od 300e, stavi da duva na jaci rezim ka ove dve sobe od 12 i 16, ali da usmeris krilca ka ovoj od 16 i 11, a klimu stavis iznad vrata, i da ima 15cm prostora iznad nje, a ako postoji mogucnost da bude i 20cm.

Treba mi nesto sto je kvalitetno od klime i da je iskoriscenost energeski velika da bi racuni za struju bili sto manji.
Cena okvirno do 900e.
Neko ko ima slicnu povrsinu i sa kojom klimom greje da je to provereno.
Hvala!

Imas 44m2, moze neka jaca ili bolje dve manje klime, mogu dve 09 LMCE ili nesto slicno. Treba imati rezerve snage za minuse i oko nule kada su defrosti cesci.

Nazad
Vrh Dno