Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Amber 12 kad se ukljuci turbo "bije" vise nego 6kW TA pec koja greje kod majke, sad kada je oko 0c napolju. Znao sam da klima ima kapaciteta, ali da ovoliko ubija nisam ocekivao :D

@mitar1982
@Xepoj87

Hvala jos jednom na preporuci od pre godinu ipo dana, ne secam se da li je jos neko tada ucestvovao u diskusiji, ali preporuka je bila na mestu.

samo cena i dalje bas ubija, moze 2 lmca za te pare skoro.

Ljudi, da pitam i ovdje, osim što malo ljepše izgledaju, jel imaju neke prednosti pvc nosači za klimu?

Plastika makar ne rdja.

Long time lurker 1st time postavljam poruku :)

Razmisljam da uzmem inverter klime za grejanje pa mi treba savet.
Ovo je kuca, 2. nivo negde oko 75kv. Prozori su svi novi, PVC, na tavanu je 10cm stiropora i planiram da uradim spoljasnju izolaciju celog objekta. Koliko inverter klima mi je potrebno za ovako nesto? I u kojim pozicijama? Prizemlje se trenutno ne greje pa se dosta gubi na podu. U nekoj buducnosti bih mozda isto preslikao dole (ima 2 brojila tako da struja ne bi bila problem).
Da li bi 2 12ice bile dovoljne? Jedna u dnevnoj, od prozora ka kuhinji i jedna u radnoj ka hodniku? Ili neka druga kombinacija?

Hvala unapred.

Prilozi

• Screenshot 2022-02-28 at 15.05.37.png
    Screenshot 2022-02-28 at 15.05.37.png
    90 KB · Pregleda: 101
Kuhinja i dnevna 12 tica, po sedmica ili devetka u spavacu i radnu, kupatilo neka grejalica ili norveski radijator po potrebi.

MIDEA AG-12NXD1.WIK 3 komada, od 14. februara do 28. februara, potrosnja za sobu od 35 kvadrata 100KWh, za sobu od 12 kvadrata plus hodnik i kupatilo od 8 kvadrata 66kw/h, i za sobu od 45 kvadrata 110KWh. Klime podesene na 24 stepena sa follow me funcijom, po termometrima, temperatura varira pola stepena gore-dole od zadate u zavisnosti od spoljne temperature. Gledao sam sinoc da li ce da rade defrost i koliko cesto posto je bila velika vlaznost vazduha i -3c stepena. Primetio sam jutros u 6h ulazak u defrost mod na dve klime koje greju ove dve vece prostorije, gotovo istovremeno, i trajali su po jedan minut. Merio sam temperature na izduvu, imam merace potrosnje na sve 3 klime pa sam pratio kako se ponasaju. Potrosnja u odrzavanju se krece od 250-300w i temperatura na izduvu je tada oko 36 stepeni. Sinoc kada je bilo u minusu, s vremena podizale su na 500-600w, pa su se vracale na te nize vrednosti. Temperatura na izduvu na 500w je bila 42 stepena. Jutros nakon defrosta, zanimalo me sta se desava. Obe klime koje su bile u defrostu su povukle 1650w, i tada sam izmerio 67 stepeni na izduvu. To je trajalo oko minut, i onda su krenule da obaraju potrosnju. Bilo je pakleno dok sam vrsio to merenje, nisam ocekivao takav nalet toplote. Vidim da se slabo spominju na forumu, svi postovi su o Fujitsu i Gree klima uredjajima. :)

MIDEA AG-12NXD1.WIK 3 komada, od 14. februara do 28. februara, potrosnja za sobu od 35 kvadrata 100KWh, za sobu od 12 kvadrata plus hodnik i kupatilo od 8 kvadrata 66kw/h, i za sobu od 45 kvadrata 110KWh. Klime podesene na 24 stepena sa follow me funcijom, po termometrima, temperatura varira pola stepena gore-dole od zadate u zavisnosti od spoljne temperature. Gledao sam sinoc da li ce da rade defrost i koliko cesto posto je bila velika vlaznost vazduha i -3c stepena. Primetio sam jutros u 6h ulazak u defrost mod na dve klime koje greju ove dve vece prostorije, gotovo istovremeno, i trajali su po jedan minut. Merio sam temperature na izduvu, imam merace potrosnje na sve 3 klime pa sam pratio kako se ponasaju. Potrosnja u odrzavanju se krece od 250-300w i temperatura na izduvu je tada oko 36 stepeni. Sinoc kada je bilo u minusu, s vremena podizale su na 500-600w, pa su se vracale na te nize vrednosti. Temperatura na izduvu na 500w je bila 42 stepena. Jutros nakon defrosta, zanimalo me sta se desava. Obe klime koje su bile u defrostu su povukle 1650w, i tada sam izmerio 67 stepeni na izduvu. To je trajalo oko minut, i onda su krenule da obaraju potrosnju. Bilo je pakleno dok sam vrsio to merenje, nisam ocekivao takav nalet toplote. Vidim da se slabo spominju na forumu, svi postovi su o Fujitsu i Gree klima uredjajima. :)
Da li se dobije 3m instalacije uz tu klimu? Kako se ponasa kada se stave fiksne brzine i auto bez follow me funkcije? Odobren mi je povrat novca za muse pa gledam sta da uzmem sa slican novac.

Da li se dobije 3m instalacije uz tu klimu? Kako se ponasa kada se stave fiksne brzine i auto bez follow me funkcije? Odobren mi je povrat novca za muse pa gledam sta da uzmem sa slican novac.
Dobija se 3m cevi sa izolacijom, I WiFi modul. Za fixne brzine ne znam, uvek ih držim na auto, čak ni u spavaćoj sobi ne smanjujem brzinu jer su tihe u radu. Auto mod bez follow me nisam koristio, čitao sam po netu pre kupovine da u kombinaciji sa daljincem preciznije održavaju temperaturu, pa nisam hteo da ekperimentisem.

@SretenBG

Kada sam uzimao za malu sobu od oko 10 kvadrata klimu za grejanje i hladjenje, hteo sam da uzmem Mission 2 9000BTU ali nigde nije bila na stanju, pa sam uzeo Fujitsu 07LMCE. Mislim da ima korisnika Mission 2 i Breezeless klima na forumu, a sto se iskustva tice, ne secam se da sam procitao negativne komentare za njihove klime.

Kuhinja i dnevna 12 tica, po sedmica ili devetka u spavacu i radnu, kupatilo neka grejalica ili norveski radijator po potrebi.
Hvala. :)
Neki predlog za tipa budzet od ~150k? Vidim da ce opet biti subvencija za grejanje u iznosu od 50%, pa ne bih da dajem mnogo vise novca na klime jer cu uci u cenovni opseg ostalih opcija (racunajuci -50%)

Razmisli i pogledaj gde ima Fujitsu General LMCA12.

Neki predlog za tipa budzet od ~150k? Vidim da ce opet biti subvencija za grejanje u iznosu od 50%, pa ne bih da dajem mnogo vise novca na klime jer cu uci u cenovni opseg ostalih opcija (racunajuci -50%)
Koja ti je alterantiva grejanju klimama sa 300k? Jer ako ćeš toplotnu pumpu, toliko košta samo najjeftinija pumpa, a trebaš i radijatore da uvedeš. Uvođenje gasa, takođe skuplje. Pelet možda košta toliko ali skuplji troškovi eksploatacije...
Svakako klime (toplotne pumpe vazduh vazduh) nisu najsrećnije rešenje za grejanje jer vazduh najlakše "pobegne" a i imaćeš problema sa temperaturama oko nule i ispod kada klime često idu u defrost, ali jeste otprilike najjeftinije grejanje sa cenom struje koja jeste...
Za tebe trebaju 3 klime, ako uzmeš neku dobru 12icu koja je ~70k, treba ti još 2x~50k za dve devetke i još 300 evra za ugradnju. Možeš i jeftinije da prođeš sa Vox-om ali to je 200-300evra jeftinije tako da bih ja lično dodao još malo za pouzdanost

Edit: jedino grejanje kome bih ja lično dao prednost i dao više novca za isto je podno grejanje, ali na to treba misliti kad se kuća gradi/renovira jer zaista komfor je za mene neprikosnoven

Midea je imala kvalitetnih uredjaja, znamo da mnoge druge marke izlaze iz njihove fabrike, ali u poslednje vreme su i slabije zastupljeni na trzistu, i slabo se javljaju korisnici koji ih imaju. Zbog toga se mozda stice utisak da se prica o samo 2 marke. Kakav je prostor u kome rade, izolacija i slicno, kako bismo imali u vidu celokupnu situaciju? Ako je vec pisano, zanemari pitanje

Kuća je na sprat, 200 kvadrata, ali koristi se samo prizemlje. Međuspratna ploča ima stirudur 5cm I odvojen je ulaz od prizemlja, tavan je izolovan sa 20cm vune. Kuća je zidana giter blokom, 10cm vune, vazdušni procep pa cigla i malter. Pvc stolarija malo starijeg datuma, kuća je zidana krajem 90ih godina.

Ja jučer ugreadio Vivax 12 AEEI+ i stvarno sam pozitivno iznenadjen koliko jak ima izduv i koliko topao zrak može da izbacuje. Evo fotografije kad stavim temp na 30 koliko klima može da povuče struje.

Prilozi

• image-02-03-22-09-33.png
    image-02-03-22-09-33.png
    339.5 KB · Pregleda: 76
Nnč, ja mogu da predložim Fujitsu i VOX jer to i sam koristim.
Za dnevnu General 12 LMCA za 65k, ista je kao Fujitsu 12 LMCE koja vidim ima za 70k.
U spavaćoj i radnoj možeš VOX IVA5 12JR koja je 36k, ukupno 137k, računaj i ugradnju po 80-100e po klimi, možda možeš da dobiješ neki popust na više komada, stvar dogovora naravno.
Za VOX da napomenem da nema Quiet brzinu, čuje se kao Low kod Fujitsu-a, meni ne smeta i ja je imam u spavaćoj sobi. Quiet brzina je po meni neupotrebljiva jer je mala razmena vazduha pa se gubi efikasnost. Ako hoćeš Quiet brzinu noću dok spavaš vidi Fujitsu 7 ili 9 LMCE. Sedmica je 50k a devetka preko 60, to se po meni ne isplati.

OD Skopljan4e
Aktivacija EKO modova u mod grejanja za GREE inverter klime preko daljinskog upravljaca:

Minimalni Eko T-mod (minimalni Input/Potrosnja)
Mode Heating, Set Temperature 27C, Press 5 times Light button: "P0" is displayed on indoor unit display that confirms mode is active

Srednjii Eko T-mod (srednji Input/Potrosnja):
Mode Heating, Set Temperature 28C, Press 5 times Light button: "P3" is displayed on indoor unit display that confirms mode is active

Potrosnja u Minimalni Eko mod se kod AmberNordic12 modela GWH12YD-S6DBAxx krece u proseku oko 150~170W Fan3 brzina.

Hint: Kad se Eko mod aktivira i pojavi Px na unutrasjnji displej kao potvrda, Fan ce se automatski podesiti na najaci Fan....da bi podesili fan po sopstevnoj zelji/crti, namestite daljinski na koju crtu/brzinu zelite i pritisnete x2 puta Light dugme i Fan ce se smanjiti, i Quiet Fan moze da se izabere.

Pozdrav svim Gree korisnicima Srbije !!
Upravo ukljucio radi stabilno sa potrosnjom od 430 wati, sa srednjm modom, druga brzina fan.
Hvala Skopljan4e.

Ljudi, jedno pitanje u vezi Vivax AEEI+ klime, da li je normalno da klima u standbayu pokazuje potrošnju od 45-50 wati?

Izgleda da ta klima ima grejač tacne u spoljnoj jedinici tako da je normalno da toliko troši u režimu mirovanja.Da li treba da radi stalno ili ne to ne znam.

OD Skopljan4e
Aktivacija EKO modova u mod grejanja za GREE inverter klime preko daljinskog upravljaca:

Minimalni Eko T-mod (minimalni Input/Potrosnja)
Mode Heating, Set Temperature 27C, Press 5 times Light button: "P0" is displayed on indoor unit display that confirms mode is active

Srednjii Eko T-mod (srednji Input/Potrosnja):
Mode Heating, Set Temperature 28C, Press 5 times Light button: "P3" is displayed on indoor unit display that confirms mode is active

Potrosnja u Minimalni Eko mod se kod AmberNordic12 modela GWH12YD-S6DBAxx krece u proseku oko 150~170W Fan3 brzina.

Hint: Kad se Eko mod aktivira i pojavi Px na unutrasjnji displej kao potvrda, Fan ce se automatski podesiti na najaci Fan....da bi podesili fan po sopstevnoj zelji/crti, namestite daljinski na koju crtu/brzinu zelite i pritisnete x2 puta Light dugme i Fan ce se smanjiti, i Quiet Fan moze da se izabere.

Pozdrav svim Gree korisnicima Srbije !!
Upravo ukljucio radi stabilno sa potrosnjom od 430 wati, sa srednjm modom, druga brzina fan.
Hvala Skopljan4e.

Na koji način vraćaš na normalnu modulaciju?

Nazad
Vrh Dno