Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

Nosači šarki na plastici ekrana znaju da pucaju (pogledaj ispod). Osim toga, laptop kao laptop.

Kod nas ih nisam viđao da se imaju pazariti.

Za još detaljnije informacije imaš GPUz i CPUz. Ugradnja memorije će pomoći, najviše zbog dual channel-a kojeg Vega grafike vole. Malo je slab CL te memorije (22) pa čak ni sada performanse Vega grafike nisu iskorišćene skroz, ali svakako će dodatni štap memorije pomoći. U realnom radu ne baš, ali za neke igre, da.

Inače, 5500u ima Vega 7 grafiku.
Тако је како је, компоненте нису неке, ни цена му није велика.

Коју меморију предлажете да евентуално ставим по могушношћу куповине овде, или неке друге. Ту сам узео лаптоп и ту је ваљда сервис.
Да буде упарена са већ постојећом меморијом, да се слажу меморије.

CPU-Z pa vidi koja je ugrađena i oznaka, brzina bar 2666MHz i što manji CL, idealno 16 bar.

Imaš CPUz pa pogledaj šta sada imaš (spd podeok). Ako bi kupovao novo, 3200mhz uzimaj da bi to radilo sa postojećom koja je na 3200mhz. Latencija memorije (CL22) je takva kakva je, s toga šta god tu ide jeftino - ima Apacer, A-Data, Kingston...

Bolje je da zameni oba da budu na 3000MHz i CL 16 nego 3200 CL22.
Osim ako nije jedan zalemljen.

Ово показује.
Е сад да купујем два слота, не бих баш.
Зашто показује Speccy 7GB?

Prilozi

• Screenshot (14).png
    Screenshot (14).png
    413.5 KB · Pregleda: 43
Ostalih giga ili šta već je verovatno rezervisano za grafiku i njenu memoriju.

Inače, tu piše da imaš 4GB u slotu. Vidi pod slot 2 šta piše ako ima šta?

Други слот је празан, не пише ништа. Speccy показује два слота, један заузет други слободан.

Prilozi

• Screenshot (15).png
    Screenshot (15).png
    324.5 KB · Pregleda: 36
Ljudi, pomagajte, hitno je!
Imam HP Elitebook 840 G2, kupljen polovan pre otprilike 3 meseca. Danas sam došla u drugi grad gde studiram i ovde imam samo LAN konekciju na internet. Međutim, kada priključim kabl u ulaz, sve normalno prepozna i piše da ima/nema interneta (kako kad), ali i kad piše da ima, ne učitava ništa... Na cimerkinom laptopu sve normalno radi. Da li znate kako bih to mogla da rešim? Kontam nešto, da je crkao LAN port - ne bi uopšte prepoznalo da sam priključila kabl. Veoma mi je hitno jer imam zadatak koji treba da predam. Hvala unapred!

Ljudi, pomagajte, hitno je!
Imam HP Elitebook 840 G2, kupljen polovan pre otprilike 3 meseca. Danas sam došla u drugi grad gde studiram i ovde imam samo LAN konekciju na internet. Međutim, kada priključim kabl u ulaz, sve normalno prepozna i piše da ima/nema interneta (kako kad), ali i kad piše da ima, ne učitava ništa... Na cimerkinom laptopu sve normalno radi. Da li znate kako bih to mogla da rešim? Kontam nešto, da je crkao LAN port - ne bi uopšte prepoznalo da sam priključila kabl. Veoma mi je hitno jer imam zadatak koji treba da predam. Hvala unapred!
Ja prvo što bih probao da instaliram nove drivere. Skini sa sajta proizvođača za tvoj model.

Joj ne smem ja to ništa da diram, strah me da ne napravim gore jer nisam u svom gradu i nemam mogućnost da nosim u servis😬

Nosači šarki na plastici ekrana znaju da pucaju (pogledaj ispod). Osim toga, laptop kao laptop.

Kod nas ih nisam viđao da se imaju pazariti.

Imali su problema sa šarkama još pre 15 godina :)
Ipak sam uzeo msi, zove se Modern 14 b5m, deluje fino.
I tačno sam odgledao video gde čovek kaže upgradeovao sam na w11 I posle update više se nije digao... I desilo mi se isto, bem ti Microsoft i ko me terao da uradim upgrade na win11.

Nikakav repair nije hteo da prodje, neće boot sa miceo SD card. Na kraju sam negde iskopao USB čitac za SD, jer ni lokalna radnja nema USB flash...
Pokušavao sam restore u factory (ima 2 neke particije) i jock, posle vidim da mu w11 zezne folder strukturu i da su se ljudi žalili da im zezne recovery.

Na kraju sam skinuo w11 media kreator i ajd iz početka... Znači nema šanse da se vratim na w10, tako da to mi je to, hteo ne hteo w11... :( word of caution, nemojte. Ne znam sto nisu ostavili opciju dugmad sa leve strane umesto na sredini.

Prilozi

• 20220110_142253.jpg
    20220110_142253.jpg
    135.5 KB · Pregleda: 20
Laptop mi se "pregreva", da se tako izrazim.. Kada ne radi nijedna aplikacija hladan je kao "tastin pogled". Medjutim ako pokrenem Firefox, oseti se toplota, a ako bih pokrenuo dotu ili guild wars (koja nijezahtevna igrica) onda je poprilicno vruc., Cistio sam kuler i zamenio termalnu pastu (noctua pasta), ali temperatura se nije smanjila.. Da li bi se stanje popravilo zamenom kulera?
p.s. Temperatura tokom koriscenja firefoxa je cca 88 stepeni. Ali ako se igra igrica onda to ide 95. JEdnom ili dva puta se desilo da se iskljucio, ali cesto ima neko stucanje u igrici,, (ocigledno trotluje zbog temperature)

Poslednja izmena:
asus K53SC-SX017 .. Rekao bih da je ranije radio bez pregrevanja ali ne mogu reci sa sigurnoscu

Kad si ga otvarao da zameniš pastu, da li si proveravao da li ventilator uopšte radi?

@Difermo : koji program koristiš za kontrolu temperature procesora? Pretpostavljam da pričamo o temperaturi procesora ili ne?

@Vladarko Kontrolu temperature? Samo sam download-ova hwinfo i pogledao koja je temperatura

@Jericho Sto je topliji to sve vise zuji. Rekao bih da ventilatori rade.. Pastu sam menjao pre 2-3 meseca i tada sam ga otvarao.. Takodje je otvaran (ciscen) pre godinu dana(malo jace) i tada je takodje zamenjena termalna..

Ponašanje deluje kao da su očitavanja tačna. Čudno je da si menjao pastu i da vent radi, a da se toliko greje, moguće je i da imaš neki malver u pozadini koji opterećuje procesor.

Kada sam menjao termalnu ono bude manja temperatura prvih nedelju dana.. i onda kao da je velika temperatura isusi i vrati se na staro.. Sto se tice malwea cisto sumjam. JEr sam snimao i debian i druge distroe i simptomi su bili isti. Ali pre instalacije linuxa radio sam wipe hdd-a sto bi izbrisalo valjda sve sto postoji pa i malware.. ne format nego dban(wipe).. Sada je ssd i radi brze ali opet zuji i greje se
Sad sam na windows 10 officiajalni download i samo je snimljen kvm nesto (mislim da je to naslednik kmspico).. Ali i pre njega i posle njega je temperatura ista.. Tako da ne verujem da je do njega.. Bas zbog tih linux instalacija..

Ne moze pastu da isusi visoka temperatura, to joj je namena. Nisam pametan, ako si namestio sve kako treba, i ako je ventilator ispravan, ne bi smelo da se desava ni posle 6 meseci, a kamoli 7 dana.

kako da proverim da li je ventilator ispravan.. mislim on vrti, duva toplota iz njega. jedva se drzi ruka na tom delu. da nije ostecen sistem, one bakarne cevi?

kako da proverim da li je ventilator ispravan.. mislim on vrti, duva toplota iz njega. jedva se drzi ruka na tom delu. da nije ostecen sistem, one bakarne cevi?
Retko se dešava, ali može da bude. Pošto te cevke (ako ih ima više) rade na principu isparavanja tečnosti (nema je mnogo unutar) u gasno stanje, pa jovo-nanovo. Naleteo sam par puta na laptopove sa sličnim problemima. Cimanje i po da provališ šta je i to sam rešavao na slepo, kupovinom drugog heatsink-a, pa ako upali, upalilo je.

Probaj sledeće. Otvoren laptop, imaš pristup heatpipe-ovima (cevkama) i dok si u firefox-u, opipavaj cevku i gledaj da li je celoj dužinom vruća ili toplota negde staje.

A i koju termalnu pastu koristis?

Kada sam menjao termalnu ono bude manja temperatura prvih nedelju dana.. i onda kao da je velika temperatura isusi i vrati se na staro.. Sto se tice malwea cisto sumjam. JEr sam snimao i debian i druge distroe i simptomi su bili isti. Ali pre instalacije linuxa radio sam wipe hdd-a sto bi izbrisalo valjda sve sto postoji pa i malware.. ne format nego dban(wipe).. Sada je ssd i radi brze ali opet zuji i greje se
Sad sam na windows 10 officiajalni download i samo je snimljen kvm nesto (mislim da je to naslednik kmspico).. Ali i pre njega i posle njega je temperatura ista.. Tako da ne verujem da je do njega.. Bas zbog tih linux instalacija..
Da li kada si menjao poslu rasklopio fan od rebara? To je obično spojeno crnom nalepnicom. Tu se obično skupi "ćebe", a tu nikakva zamena paste ne pomaže. Očisti to ako već nisi i verovatno ćeš rešiti problem. Takođe kvalitetna pasta uvek dobro dodje, a ne treba je stavljati ni previše.

Nazad
Vrh Dno