Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

Ako ima opcija disabled kada udjes u network boot, obavezno tako podesi.

Imam neku cudnu situaciju sto se tice temperatura laptopa,u pitanju je HP Omen,1060 GPU,i5 8300 CPU,star oko 2,5 godine...

Temperature u idle (ili dok npr samo surfujem,muzika,multimedija) su mu 48-51 stepeni (i za GPU i za CPU)....a pod loadom se temperature krecu oko 55-65 stepeni....ako je bas neka zahtevna igra mozda ode i do 70ak stepeni,ali za vecninu igara temperature u loadu ne prelaze 60ak stepeni......tj ispada da laptop ima prilicno dobre temperature u loadu,ali i prilicno lose temperature u idle-u...

I sad,kako je moguce da je izmedju idle-a i punog loada (za vecinu igara) razlika bude samo 5-15 stepeni?....tj kako da postignem da laptop ima manje temperature kada se na njemu nista ne radi (ili samo surfuje,gleda film i slicno)

Laptop je za ove 2,5 godine jednom otvaran u servisu radi ciscenja od prasine,ali nije mu menjana termalna pasta......mada,koliko sam primetio,to ciscenje nije uticalo na temperature,bile su iste i pre servisa...

Da li ti u idle rade ventilatori?

Da,rade.....uglavnom tiho,ali nekada deluje da se pojcaju na maximum,tj postanu prilicno bucni,i tako rade 20,30 sekundi i onda su opet tihi.....i nigde nema(koliko vidim) mogucnost podesavanja rada ventilatora....programcici kao fan control i slicno ne funkcionisu....kao da su fabricki ventilatori namsesteni tako da rade i ne mogu nikako drugacije....

Da dodam,laptop ima samo tu jednu graficku 1060,nema dve grafike kao neki laptopovi,pa onu slabiju koriste za nezahtevne aplikacije,a jacu za igre

Poslednja izmena:
Da dodam,laptop ima samo tu jednu graficku 1060,nema dve grafike kao neki laptopovi,pa onu slabiju koriste za nezahtevne aplikacije,a jacu za igre
Mislim da ovo nije istina. Ima integrisanu HD630.

Pre nekog vremena sam čačkao jedan takav Omen i gledao sam u device manager-u da nema nekih "unknown" drajvera i bila je 1060 i HD630. Sam i5 8300h po default-u ima integrisanu, nema varijante bez.

Ventilator verovatno nećeš uspeti da promeniš, te ti ostaje undervolt... Baci pogled na video, trebao bi ti objasniti osnove.

Temperature su dobre jer je i hlađenje dobro, ali i proces za rastaviti (ima skrivenih šrafova).

2021-12-08_154832.jpg

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru,ali mislim da bas nisam razumeo koje su temperature dobre?....u load-u?....idle?

I zasto bih rastavljao laptop?

Vec sam probao undervolt GPU-a u afterburneru ali totalno bezuspesno....uopste nema mogucnosti da se cacka nesto oko napona,frekvencija ili bar ja nisam to uspeo

Pogledacu da bar CPU undervoltujem,ali mi ne i dalje misterija i enigma ,zasto su temperature u idleu relativno visoke?......ustvari sta je po vama ok idle temperatura,a sta je visoka?

Temperature nisu uopšte visoke i prilično su dobre za mašinu te jačine. Kako u idle-u, tako i u load-u.

Ja valjda navikao na moj verni desktop 1080ti i ryzen 3600 temperature u idle oko 35 stepeni :) pa mi laptop idle temp neobicno visoke

I jos jedno pitanje u vezi laptopa,on je fabricki dosao sa jednim ssd-om od 128 gb i jednim HDD- om od 1 Tb

Pa posto mi tih 128gb ssd-a postaje malo tesno,a vec godinu dana mi se vuce po stolu vrlo malo koriscen SATA kingston kc600 512 gb,ja bih tim kingstonom da zamenim fabricki ssd iz laptopa......da li je procedura jednostavna?....otvori se laptop,otkaci stari ssd,stavi i prikaci novi,instalira win i to je to?.....napominjem da mi nije nepoznato cackanje po hardweru pc-a,ali nikad u zivotu nisam otvarao laptop

Proveri šta imaš u laptopu kao ssd, verovatno je neki m.2 u pitanju. Tako da, ako je on u pitanju, nećeš moći samo da ga zameniš jer je sata mesto zauzeo taj hdd od 1tb.

A otvaranje samog laptopa nije teško, kucaj "naziv modela disassembly" na yt-u i pogledaj kako/gde/šta pre nego što to otvoriš laptop. Kao i sa drugim poslovima, bez alata nema zanata, pa nemoj sve šrafcigerom da otvaraš (kvačice, spojeve plastike i slično) jer ćeš ih pojesti ili odvaliti.

Imam neku cudnu situaciju sto se tice temperatura laptopa,u pitanju je HP Omen,1060 GPU,i5 8300 CPU,star oko 2,5 godine...

Temperature u idle (ili dok npr samo surfujem,muzika,multimedija) su mu 48-51 stepeni (i za GPU i za CPU)....a pod loadom se temperature krecu oko 55-65 stepeni....ako je bas neka zahtevna igra mozda ode i do 70ak stepeni,ali za vecninu igara temperature u loadu ne prelaze 60ak stepeni......tj ispada da laptop ima prilicno dobre temperature u loadu,ali i prilicno lose temperature u idle-u...

I sad,kako je moguce da je izmedju idle-a i punog loada (za vecinu igara) razlika bude samo 5-15 stepeni?....tj kako da postignem da laptop ima manje temperature kada se na njemu nista ne radi (ili samo surfuje,gleda film i slicno)

Laptop je za ove 2,5 godine jednom otvaran u servisu radi ciscenja od prasine,ali nije mu menjana termalna pasta......mada,koliko sam primetio,to ciscenje nije uticalo na temperature,bile su iste i pre servisa...
To su odlične temperature za moderan laptop, ne trebaš ništa da diraš.
A ako želiš da se poigraš i izvučeš maksimum najbolje rešenje je Throttlestop.

Napraviš jedan profil za igranje gde uradiš undervolt, a drugi profil za casual korištenje i u tom casual profilu undervoltuješ procesor plus mu isključiš intel turbo boost.
Za surf i slično nećeš osetiti razliku u performansama a razlika u bateriji, temperaturama procesora i radu ventilatora će biti vrlo primetna.

Da ne otvaram posebnu temu, zamoliću vas ovde za pomoć. U pitanju je malo stariji Gigabyte laptop. Nije nikad pravio neke probleme ali ima jedan manji problem koji nikako da rešim. RJ45 Ethernet port mu ne radi a siguran sam da je ispravan. Otvarao sam ga i nema nikakvih oštećenja ili slično. Problem se javio pre nekoliko godina u vreme prelaska na Windows 7. OS ga jednostavno ne detektuje, nema ga nigde u Device Manager-u, samo WiFi. Našao sam online drajver, međutim pre kraja instalacije izbaci: "The Realtek Network Controller was not found. If Deep Sleep Mode is enabled Please Plug the Cable". Ni u Bios-u nema opcija Enable/Disable niti išta vezano za njega. Kad uključim kabl u port ne svetli sa strane. Probao sam fore sa skidanjem baterije i slično, ubeđen sam da nešto nije išlo normalnim tokom kad je Windows 7 instaliran. Ne bih sad da probam ponovnu instalaciju OS-a jer ima tonu toga za sačuvati. U krajnjem slučaju ima onih RJ45 to USB adaptera ali bih pre pokušao još nešto ako neko ima ideju.

Liči na neki hardverski problem, sa kontroler čipom ili tako nešto. Ako sam u pravu i zapravo je to, jeftinije ti je da uzmeš rj45 na usb adapter kao što si napisao i nastaviš da cepaš.

Nema tu šta puno da se proba, osim drugih drajvera, a s obzirom na to da se ne vidi u BIOS-u, nije do operativnog sistema.

Znam samo da je imao instaliran XP kad je kupljen, a kako je tih godina XP polako bio na izmaku dosta brzo se prešlo na sedmicu. Nisam ga ja koristio pa ne mogu znati tačno kad se ovo desilo niti sam ga ja nadogradio, već neki "stručnjak" bez mog znanja. Posle se meni uvali da rešavam neke poteškoće koje je imao nakon prelaska na 7. Sve su rešene osim ovog. WiFi radi normalno ali malo nervira nestabilna veza pa da vidim napokon da ovo rešim.
Negde iza te nadogradnje sam primetio da port ne funkcioniše, nekako deluje kao veća koincidencija. Kad se već pominje BIOS, tamo nema ništa ni o WiFi kartici. Jedino što ima od uređaja je HDD. Device Manager ima podatke o WiFi, ništa o Ethernet-u. Jedino u System Information>Components>Network>Adapter stoji naziv ali za razliku od WiFi nema nikakvih daljih informacija, tj. nedostupne su.
Adapter bi bio prelazno rešenje, za nešto konkretnije bi verovatno trebalo probati radikalnije metode kao novu instalaciju, Flash BIOS-a i slično.

Skini neki winpe na usb,sergej strelca ili hirrens boot,pa butuj sa flesa sistem. Ako je port ispravan niki od ovih programa ce ga detektovati. Onda ces znati na cemu si. Naravno pogledaj na netu postoji li novija verzija biosa za taj laptop.

Како да проверим шта имам у лаптопу, конкретно који ssd, која меморија, тачан модел инегрисане графике?

Планирам да убацим додатни ssd, имам Samsung Evo 860 од 256GB вишка, стар годину дана из старо рачунара. А можда и рам меморију.
Рачунар је купљен пре мање од месец дана.

Ово је модел

Prilozi

• IMG_20220106_105145.jpg
    IMG_20220106_105145.jpg
    150.5 KB · Pregleda: 22
Najlakše ti je sa Speccy-jem npr.

A verovatno nećeš moći da dodaš niti jednu stvar. SSD jer moguće da nema dodatni adapter da se nakači 2.5" disk (moraš da otvoriš i pogledaš, neće pisati u programima), a za memoriju jer ima samo jedan slot (obično je ovih dana tako).

@faca

Posto je (pretpostavljam) u garanciji najbolje da ti zvanicni servis ubaci ssd ako je moguce i da ti daju pismenu potvrdu

Tih a515 ima i od pre 2-3 godine (tvoj je ocigledno noviji)

evo kod starijih modela kako se dodaje ssd 2.5"

Najlakše ti je sa Speccy-jem npr.

A verovatno nećeš moći da dodaš niti jednu stvar. SSD jer moguće da nema dodatni adapter da se nakači 2.5" disk (moraš da otvoriš i pogledaš, neće pisati u programima), a za memoriju jer ima samo jedan slot (obično je ovih dana tako).
Preteruješ, najčešće ima slobodnih slotova za memoriju.

@Jericho

Ne preterujem. Probaj otvori bilo šta novije ovih dana od laptopova tog ranga. Ima nešto memorije zalemljene i jedan slobodan slot.

Čak i taj njegov ima jedan slot. Sad da li je popunjen ili ne, to mora da vidi sam. Jer kod nas dolazi takav bućkuriš+naše kombinacije sa nuđenjem custom opcija... da ne znaš dok ne kreneš da radiš.

2022-01-06_194953.jpg

Poslednja izmena:
Pa da, ima jedan zalemljen, ali i bar jedan slobodan slot.

Uglavnom je 1 zalemljen i jedan slobodan. S tim da sam video da je najvise memorije koja je zalemljena 8gb (kod nas).

У кутији сам добио адаптер за ссд, а и на youtube сам видео да А5 515 има слот.
Мој лаптоп је претпостављам новији јер има Ryzen 5 5500u.
Имам га тек скоро месец дана.

ДДок сам гледао шта да узмем и а толико исти а различитих модела, мање меморије више рама, више рама мање меморије, баш има превише комбинација. Још све продавнице имају различите варијанте истог модела, ниједана нема баш исти модел/варијанту, различити и увозници за исту марку.
Тотални хаос.

Ako ga otvaraš u sopstvenoj radinosti, vodi računa o 2 stvari.

• otvaraj veoma pedantno, nemoj izjedati šrafove i vodi računa o kvačicama koje drži donju plastiku (naravno, nemoj zagrebati tu istu plastiku pride) i ovo sam dosta viđao, pa vodi računa gde koji šraf ide! napravi šablon na stolu kako si skidao, tako ih i vraćaj posle inače ćeš da probiješ plastiku sa druge strane ako staviš duži šraf na kraći navrtanj
  • ako (daleko bilo) bude reklamacije, spremi se za isto to - otvaranje laptopa da skineš ono što si ugradio

Ovo ti je potrebno samo ako bi da zadržiš garanciju. Ili to, ili u zvaničnom servisu, ali će da te košta (obično od 1500 do 2500 dinara koliko je serviserski čas). Mana toga je da ponekad može samo nov deo da se ugradi kupljen kod njih, neće da prihvataju komponente koje ti doneses. Ali, garancija ostaje sve regularno u toj varijanti.

Не бих сам уграђивао због гаранције (5 година са сервисом) мада бих знао да сам уградим. Ово планирам да урадим само зато што имам тај СДД вишка из старог рачунара.
Да ли би имало смисла уграђивати и рам меморију, да ли ће то побољшати графику (виртуелну меморију), рачунар користим за кућну варијанту, неке старије игрице?
Ово су спецификације. Не пише ни која је тачно графика, да ли је Vega 7?

Prilozi

• Screenshot (9).png
    Screenshot (9).png
    282.7 KB · Pregleda: 10
  • Screenshot (10).png
    Screenshot (10).png
    343.4 KB · Pregleda: 6
  • Screenshot (11).png
    Screenshot (11).png
    282.7 KB · Pregleda: 9
Za još detaljnije informacije imaš GPUz i CPUz. Ugradnja memorije će pomoći, najviše zbog dual channel-a kojeg Vega grafike vole. Malo je slab CL te memorije (22) pa čak ni sada performanse Vega grafike nisu iskorišćene skroz, ali svakako će dodatni štap memorije pomoći. U realnom radu ne baš, ali za neke igre, da.

Inače, 5500u ima Vega 7 grafiku.

Kakva su iskustva sa msi laptopima u zadnje 3 godine, npr od novijih ryzena?
Da li toga još ima u srbiji?

Vrh Dno