Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

Nisam nasao odgovarajucu temu, pa cu postaviti pitanje ovde. Uzeo sam hp laptop pre 3dana i skinuo sam program hp support assistant i u warranty check pise 11meseci i da je pocela garancija od 20.07., to znaci da je koriscen, pa ga je neko vratio ili ne?

nema smisla, zato što od proizvodnje do prodaje može proći par meseci
Nema smisla i ja sam sličnog mišljenja i trebalo bi od dana prodaje, ali HP tako fura. Kad god sam to proveravao, imao sam i situacije da je garancija počela tipa pre 3-4 meseca, a ja prvi otpakujem laptop (sa sve homologovanom nalepnicom).

Kod nas te svakako štiti Zakon o zaštiti potrošača, te tih 11 meseci znači samo uvozniku, a ne i krajnjem kupcu jer on/ona svakako ima 24 meseca saobraznosti od datuma kupovine.

Imam Lenovi T430 laptop, na tastaturi strelica na dole ispada iz ležišta. Gde to srediti?

Ljudi uzeo sam neku zamensku bateriju za moj Hp pavilion dv7 laptop...procitao i odradio po upustvu...bila je puna na nekih 80%...ispraznio do kraja,stavio na punjac i evo vec sat i nesto drzi na 13% i ne puni dalje,u cemu je problem?

Druze i njegova stara i sad ova imaju isti problem,da se ne pune...probao direkt Lap sa strujom bez baterije i radi,znaci nije do konektora i punjaca,verovatno nije i do OBE baterije...kontam da nije neki softverski problem...pomagajte...izludecu 😰

Prveri punjač i ulaz za punjenje, na Dell-u recimo pored plus i minus kontakta ima i treći koji dovodi neki signal kako bi potvrdio da je original punjač, ako to ne radi laptop radi ali se baterija ne puni, pretpostavljam da je kod Lenova slično, kada staviš miša na ikonicu piše plugged in not charging. Prekopaj po netu, imaš i one fazone izvadiš bateriju, držiš power 30sec, pa onda sve vratiš.

Pozdrav, ako neko zna ili se možda vec susretao, pa da mi resi misteriju. Imam Lenovo L530, povremeno ima problem pri paljenju/pokretanju, pritiskom na power dugme dobijem da samo ono svetluca, ne pali se laptop, onda ga nekako "prevarim" kada zadrzim tu tipku pa upali iz tri puta. Inače, nekada zna da funkcioniše i normalno pa se onda desi tako taj problem.

Pozdrav, ako neko zna ili se možda vec susretao, pa da mi resi misteriju. Imam Lenovo L530, povremeno ima problem pri paljenju/pokretanju, pritiskom na power dugme dobijem da samo ono svetluca, ne pali se laptop, onda ga nekako "prevarim" kada zadrzim tu tipku pa upali iz tri puta. Inače, nekada zna da funkcioniše i normalno pa se onda desi tako taj problem.
Liči na hladan lem. Ne obavezno i grafičkog čipa (ako imaš i neintegrisanu grafiku). Proveri i ram, izvadi ga, očisti kontakte na memoriji ali i u slotu/slotovima.

Hvala puno na pomoći i na informaciji.

Na toshibi c55 preko noci se pojavila ova fleka. Da li su ovo mrtvi pikseli? Skoro svi su crni sem jednog ili dva piksela koji su plave boje
IMG_20210905_165737.jpg

Da li ste se srerli sa situacijom da "ovlasceni servis" (Laptop servis), za primedbu na ventilator pita "da li ste cistili laptop u ovlascenom servisu jednom godisnje?"
Tvrde da su ventilator i baterija potrosna roba i da ne podlezu trogodisnjoj garanciji. DELL laptop je u pitanju.
Posto je sluzbeni lap, resice se drugacije, ali ako je ovo tacno onda ne bi bilo lose da se znaju tacni uslovi garanije i na koje delove. Jos se bunili sto sam otvarao uredjaj da cistim sam.

Dakle, ako je iko do tancina upoznat, da li menjanje diska, dodavanje RAMa narusava garanicju?
Ovo vise pitam jer me prijatelji pitaju za preporuku sta da kupe, nisam ni pretpostvljao da u slucaju potrebe moze da se dozivi tako nesto dok je uredjaj u garantom roku.

Ako je kupac pravno lice, garancija je godinu dana, osim ako prodavac ili proizvođać nije drugačije naveo. Ono što stoji 2 ili 3 godine u opisu, odnosi se na fizička lica. Kada daju produženu garanciju, npr. 5 godina, uglavnom je uslov da jednom godišnje šalješ njima na čišćenje.

Garancija na baterije je uglavnom 6 meseci ili godinu dana, čak i za fizička lica. Ali na ventilator to ne bi smeli da ograniče

Otvaranje računara narušava garnciju, osim ako prodavac to nije dozvolio. Kod nas u firmi je na jednom računaru crkao SSD i jedva smo namolili prodavca da pošaljemo samo disk na reklamaciju, da ne šaljemo ceo računar. Mi smo svakako odmah kupili novi i instalirali OS, da čovel može da radi. U drugom slučaju, prodavac nije odradio svoj deo posla (ubacio dodatni RAM prilikom kupovine) pa nam je dozvolio da mi to uradimo, ako nam nije teško :)

Mada, nakon prvog otvaranja (kada se vidi na glavi šrafova), naredno se neće primetiti. Pa ako posle godinu dana odneseš kod njih na čišćenje, posle možeš i sam da menjaš delove, a da oni ne primete. Jedino ako budu poredili trenutno stanje sa specifikacijom na fakturi, ali male su šanse za to, nema se vremena.

Postoji zaštitna nalepnica, obično na šrafu od hladnjaka za procesor koja se ne sme oštetiti zbog garancije. Sve ostalo imaš pravo da radiš jer da ne smeš taj stiker bi bio na mestu da te spreči da otvaraš. Logično je da možeš sam da očistiš bez skidanja hladnjaka, dakle nema zamene paste kao i da dodaješ RAM i HDD/SSD. Ako to proizvođaču smeta neka ostave trapdoor za RAM i HDD kao što je nekad bilo a ne sve da zatvaraju zajedno sa baterijom.

Pozdrav ljudi! Nadam se da sam na pravom mestu. Imam jednu nedoumicu, te se nadam da ce mi neko od iskusnih korisnika pomoci da je resim. Naime, imao sam jedan problem na laptopu pre nekih godinu dana. Nije hteo da se upali uopste. Jedva sam ga nekako naterao kombinujuci power dugme u kombinaciji na bateriji/na punjacu. U glavnim uoali se on i do dana danasnjeg nisam imao problema, ali sam znao da ima neki kvar MATICNA, SSD, RAM. U glavnom, nisam imao problema sa time vise uopste. Elem, izreklamiram ja laptop (dok je u garanciji). Dobijem poruku da je reklamacija uvazena. Dodatnim mejlovanjem dobijem poruku da ke maticna ploca crkla, ceka se deo da se zameni i to je to. Orvo sto mi je bilo sumnjivo jeste da uopste imaju maticnu za laptop koji je objektivno 3 god star. Dosao on iz servisa, sve kako treba, radi... U glavnom, odem ja do podesavanja BIOS-a i vidim BIOS LOG koji u sebi ima datume koji datiraju iz 2020. godine, 2021. godine (daleko pre servisa, naravno). Moje pitanje je: da li je moguce da mi nisu nu menjali maticnu ploču? Koliko se razumem BIOS se nalazi na maticnoj. Ako je ona promenjena, mora i kog da bude skroz novi, idnosno da ne poseduje predjasnje dogadjaje vezane za predjasnju maticnu ploču. Hvala unapred na odgovorima.

Moguće je naravno. Moguće je i da su ti stavili drugu polovnu ploču, drugi polovan bios čip, itd.

Sad šta je po sredi. Realno, da li ti je bitno ako laptop radi i servisiran je u garanciji?

Druze i njegova stara i sad ova imaju isti problem,da se ne pune...probao direkt Lap sa strujom bez baterije i radi,znaci nije do konektora i punjaca,verovatno nije i do OBE baterije...kontam da nije neki softverski problem...pomagajte...izludecu 😰

Da li si rešio problem pošto imam isti sa lenovo laptopom.

Moguće je naravno. Moguće je i da su ti stavili drugu polovnu ploču, drugi polovan bios čip, itd.

Sad šta je po sredi. Realno, da li ti je bitno ako laptop radi i servisiran je u garanciji?
Načelno, nemam problem, ali prethodnih par dana sam imao toliko pehova sa tehnikom, a sve zbog naših distributera (imate moje postove na temi TCL televizori - likovi mi prodali tv koji je radio 5.5 meseci kao nov), da mislim da je najbolje tehniku kupovati u inostranstvu. Takođe, sentinel za SSD na ovom laptopu ne pokazuje full stanje. Nisam se toliko obazirao jer sam negde pročitao da se SSD-ovi značajno razlikuju od HDD-ova što se tiče sentinela, te da to ne mora da predstavlja nikakav kvar.
Svakako, ništa mi ne znači, ali, naravno, ne volim da me farbaju. Inače, ovaj laptop sam uzeo pre dve godine za BLACK NOVEMBER. Bio je 37000 rsd, dok je sledeći isti model različite boje bio 57000 rsd. Možda zato što je ova cela serija katastrofa.

p. s. Jedino po čemu mogu da zaključim da je ova matična nova jeste to što mi je odkačena opcija u biosu boot szstem via USB keyborad and mouse devices. Ja sam koristio ovu opciju, jer je laptop bio podečen da radi kao desktop, iako nije imao instaliran doking stejsn.

motherboard_report.jpg
Evo, kao sto vidite,
1.) 04.06.2020. sam imao neko kresovanje. To mora da je onaj dogadjaj koji sam opisao kao dogadjaj kada nisam mogao da upalim komp, pa sam ga nekako uspeo upaliti sa kombinacijom punjac/baterija.
2.) 30.09.2021. U to vreme je već bio u servisu. Najverovatnije pokušaj provere ispravnosti laptopa dijagnostičkom metodom. Kresovan je sistem funcionisanja.
3.) 04.10.2021. Takodje je laptop bio u servisu u to vreme. Instalacija novog firmware-a.

Meni je receno da je, sto se kvara tice, u pitanju maticna ploca i da se ceka novi deo )bukvalno je tako receno: Iygledada nije nista drugo rdjeno do malo softverkog budženja. Ako sam se ngde nalupetao, slobodno me ispravite. :)

Hvala još jednom i pozdrav svima! :)

Pozdrav drustvo, trazio sam po forumu kako da resim ovaj problem (koji sam sam napravio jer sam nesto cackao po Biosu). Hteo sam da podignem sistem sa Usb, nesto sam menjao i sad mi izbacuje ovu gresku. Da li neko zna kako da resim ovo? Laptop je Lenovo G500.IMG_20211130_094630.jpg

Nazad
Vrh Dno