Šta je novo?

Stambeni krediti

A i 60 % u izuzetnim slucajevima, jer sa onim sto im ostane kada plate ratu i racune zivece od vazduha? Pogotovo na manje plate u sta ubrajam i Alukardovu zbirnu.

Koji je momenat kad banka uzima stan? Dal je moguće da je to posle 3 meseca ili ipak imaju obzira da se nekome nešto loše desilo pa daju vremena da se čovek iščupa?

@HAD~ to zavisi od banke do banke. kreditni dužnik može da obavesti banku da je došlo do poteškoća u plaćanju rata i verovatno će izaći u susret (npr, kraći period odlaganja)

A i 60 % u izuzetnim slucajevima, jer sa onim sto im ostane kada plate ratu i racune zivece od vazduha? Pogotovo na manje plate u sta ubrajam i Alukardovu zbirnu.
To je prijavljena plata na racun, ono sto banka vidi. Deo plate ide na ruke i suprugi i meni. Nisu nam to sva primanja

To si vec napisao :) .

Ja ti verujem ali sam nebitan, onaj iz riska u banci ne sme ni u snu da pomisli na tako nesto. Za njih je validno je samo ono sto je zvanicno uplaceno. Majke mi ne prolazi.

80k ratu sa sadasnjim zvanicnim platama nema sanse da dobijete osim ako postoji mogucnost da vam privremeno, do dobijanja kredita, podignu plate.

Ja sam razumeo da hoce kredit od 80000e, sto je na 30god rata od nekih 320-330e mesecno (otprilike). To moze da dobije sa 120000din platom

Ko gradi zgrade u visnjickoj banji, one crno bele? Kazu da je sunnyville ali kada odem na njihov sajt pise rasprodato a tamo se zida na veliko.
I jos nesto, Erste banka nudi kupovinu stanova u izgradnji sa mogucnoscu da se stan koji se kupuje stavi pod hipoteku ukoliko je izgradjen preko 40%, sta im to znaci, da ta hipoteka menja ucesce?
guglaj sunnyville premium...
faza 1 je rasprodata, faza 2 se gradi i ima stanova...ako te zanima posalji im mail
Teško je preveslati bankare u njihovom poslu, čisto sumnjam da će neko nuditi pristojnu fiksnu kamatnu stopu za ceo period kredita. Svima je jasno da kamate mogu samo gore, pitanje je kad. Sa druge strane trenutne povoljne stambene rate nikako ne mogu da kompenzuju trenutnu energetsku i finansijsku krizu, čije posledice će tek početi da se osećaju, kad povećane cene goriva i struje budu počeli da prate svi proizvodi
ima Raiff fiksne kamatne stope za stambene kredite:

obicni racuni:
*3,45% za rok otplate od 72 do 120 meseci;
3,75% za rok otplate od 121 do 180 meseci;
3,95% za rok otplate od 181 do 360 meseci;
premium racun(1000 din odrzavanje, ko ima preko 100k platu na racun odrzavanje je 0):
* 3,35% za rok otplate od 72 do 120 meseci;
3,65% za rok otplate od 121 do 180 meseci;
3,85% za rok otplate od 181 do 360 meseci;

Ja sam razumeo da hoce kredit od 80000e, sto je na 30god rata od nekih 320-330e mesecno (otprilike). To moze da dobije sa 120000din platom
Pa da, ne znam po kojoj logici ide covek kad misli da nema teorije ali svakako provericu pa cu da javim ovde.

Koje dranje, mada vidim sad da su kamate u Srbiji standardno ogromne. Za 30 godina se vrati maltene 70% više ako nema još nekih troškova. Sa druge strane nije ni loše kad se uzme u obzir da su kamate trenutno prilično niske, i da je pitanje da li ili kada će da skoče. Pa ti budi pametan i preseci...

Kako je kamata 3 posto, a vrati se 70 posto više? Zar onda kamata nije 70 posto? Jel može to neko da mi objasni?

3% godišnje, ne 3% ukupno. Ako otplatiš za godinu dana platićeš samo tih 3% više.
Uzmi neki kalkulator za anuitet kredite/zajmove, pa pogledaj proračun. Najbolje se vidi stanje u godišnjem pregledu kamata, i preostalog kredita.

1640247471210.png

Ako je inflacija u evro zoni u proteklih 10ak godina recimo oko 2% godišnje, onda je fiksna kamata od 3.5% blago rečeno odlična, jer ispadne da je realno oko 1.5% godišnje.

Trenutno su efektivne kamate niske zbog niskog euribor (u minusu, već sam pisao). Dok su kamate evropske centralne banke bile "normalne" (u plusu, 1 - 2%) i eks je bio preko 5%.
Ovih 3.5% je praktično zarada banke (pre troškova). Nije ovo nešto strašno veliko u odnosu na npr Usa. Moji neki rođaci su svojevremeno (pre 15ak god) uzimali kredite od po 5% tamo.
Moj savet (iz iskustva sa kreditima generalno) je uzeti kredit sa što kraćim rokom (u skladu sa primanjima, ne treba sebi ostaviti mesečno mizeriju pa da se pitate godinama šta vam je sve to trebalo). Što ga pre isplatite to manje para date na kamatu. Takođe, ako skupite neke pare da prevremeno otplatite kredit, isplati se što ranije to uraditi jer tako izbegavate najveći deo kamate. Ako otplatite kredit npr u poslednjoj godini od 10 koliko imate ugovoreno, maltene ništa ne uštedite. Skoro svu kamatu ste već platili banci.

Zar ne postoje neki penali ili zabrana na prevremenu otplatu pa da se ne isplati prevremeno otplatiti? Ja bih recimo uzeo kredit na 20 godina, a mogao bih za 10 da ga otplatim. Da li to znači da ne bih vratio 70%, nego 40% više? I da li baš svaki mesec moram da se cimam da plaćam ili mogu jednom godišnje da uplatim par 1000 evra i da sam miran tu godinu?

Trenutno su efektivne kamate niske zbog niskog euribor (u minusu, već sam pisao). Dok su kamate evropske centralne banke bile "normalne" (u plusu, 1 - 2%) i eks je bio preko 5%.
Ovih 3.5% je praktično zarada banke (pre troškova). Nije ovo nešto strašno veliko u odnosu na npr Usa. Moji neki rođaci su svojevremeno (pre 15ak god) uzimali kredite od po 5% tamo.
Moj savet (iz iskustva sa kreditima generalno) je uzeti kredit sa što kraćim rokom (u skladu sa primanjima, ne treba sebi ostaviti mesečno mizeriju pa da se pitate godinama šta vam je sve to trebalo). Što ga pre isplatite to manje para date na kamatu. Takođe, ako skupite neke pare da prevremeno otplatite kredit, isplati se što ranije to uraditi jer tako izbegavate najveći deo kamate. Ako otplatite kredit npr u poslednjoj godini od 10 koliko imate ugovoreno, maltene ništa ne uštedite. Skoro svu kamatu ste već platili banci.
pa da, kolega bas zato uzeo stambeni kredit na 15g i otplatio ga... proleti 15g
Zar ne postoje neki penali ili zabrana na prevremenu otplatu pa da se ne isplati prevremeno otplatiti? Ja bih recimo uzeo kredit na 20 godina, a mogao bih za 10 da ga otplatim. Da li to znači da ne bih vratio 70%, nego 40% više? I da li baš svaki mesec moram da se cimam da plaćam ili mogu jednom godišnje da uplatim par 1000 evra i da sam miran tu godinu?
mislim da je u vecini banaka 1milion dinara godisnje bez penala

Pa ko ima stabilan posao i platu recimo 70-80 000, a ratu do 20 000 to ne bi mnogo osetio.

Da li to znači da ja svake godine mogu da uplaćujem dosta više? I ako me ubodu neke pare da ga otplatim za 4-5 god?

I nije mi jasna ta kamata na godišnjem nivou. Kako oni računaju kamatu prve godine kad nije protekla jedna godina. Prvog meseca protekao je samo jedan mesec, a oni računaju kamatu na godišnjem nivou. Kako to?
I samo ako sam razumeo dobro, kamata se računa procenat puta broj godina. Ako je kamata 3%, a plaća se 20 godina znači vratiću najmanje 60% više? Ako ga otplatim za 10 godina onda vraćam najmanje 30 posto više?

Ja trenutno imam kamatu od 1,5% (efektivno 1,65%) uz referentnu kamatnu stopu 0% koja je trenutno u Norveškoj. Kamata od 3,5% je daleko od odlične.

@HAD~
Pronađi na netu formule i teoriju za kamatni račun za početak. Kao što je DjoleMC napisao iznad kamata se računa na preostali iznos duga. Rata ti je u principu fiksna, zato na početku otplaćuješ veliki deo kamate, koji se vremenom smanjuje.

Poslednja izmena:
Kamata se skooro uvek po pravili izrazava na godisnjem nivou , nebitno dal je za kredit ili zakonska zatezna ili referentna nbs-a.

Na osnovu iste mozes da izracunas kamatu za 2 dana, 2ipo meseca ilil 512 godina. Ne mora da istekne godina da bi obracunao kamatu, mozes da je obraucnas po isteku jednog dana.

I samo ako sam razumeo dobro, kamata se računa procenat puta broj godina. Ako je kamata 3%, a plaća se 20 godina znači vratiću najmanje 60% više? Ako ga otplatim za 10 godina onda vraćam najmanje 30 posto više?
Nisi dobro razumeo. Ne dugujes ti isti iznos kredita posle 30 dana i posle 20 godina.
Zamisli uzeo si kredit 100 000 evra otplatio 99 000 evra i sad u poslednjoj godini da ti racunaju 3% na 100 000 evra.

Ako celokupan kredit platis posle 20 godina a u medjuvremenu nisi imao niti jednu uplatu, da platices 60% ako je goodisnja kamatna stopa 3%, ali ne vidim kako mozes vise da platis od toga ? Nije najmanje nego tacno toliko.

Po toj teoriji znači da 60 posto plaćaš ako 20 godina nisi plaćao ništa i u poslednjoj godini platiš sve?
Znači ako redovno plaćaš kredit (kako i mora), ti ćeš platiti dosta manje od tih 60 posto jer smanjuješ glavnicu svake godine?

Koliki se pdv dodaje na cenu kvadrata kada se kupuje stan, 10%? Posto su mi par investitora odgovorili na email ali svi navode cenu bez pdv-a

Mislim da jeste 10%.

Znas da imas pravo na povrat pdv-a ako ti je prvi stan, do 40m2? I valjda na jos 15m2 po clanu porodice.

Da, znam, ali cena kupovine stana se racuna sa pdv-om a cena kvadrata na mestu gde sam gledao me je neprijatno iznenadila

Da li sam dobro razumeo, ako kredit uzmem na 25 godina to znači da je to "do 25 godina" jer mogu da ga otplatim i pre vremena, ako imam para taj kredit koji je potpisan na 25 godina lako može da se pretvori u kredit na 12 godina na primer...?

da. uglavnom, zavisi šta piše u ugovoru (koji je najverovatnije u skladu sa odgovarajućim zakonima)

NBS je propisala da je moguće prevremeno otplatiti do 1000000 dinara bez plaćanja ikakvih penala. Ako se otplati više od toga onda se plaća penal do 1% ili do 0,5% prevremeno otplaćenog iznosa (u zavisnosti koliko vremena je ostalo do isteka kredita).

Prilikom prevremene otplate možeš da biraš da li da ti se umanji rata, a zadrži njihov preostali broj ili da rata ostane ista, ali da ih bude manje.

Po toj teoriji znači da 60 posto plaćaš ako 20 godina nisi plaćao ništa i u poslednjoj godini platiš sve?
Znači ako redovno plaćaš kredit (kako i mora), ti ćeš platiti dosta manje od tih 60 posto jer smanjuješ glavnicu svake godine?
Gledaj ovako, uzmeš onaj kalkulator koji je neko okačio, ubaciš podatke i dobiješ plan otplate. Tamo piše za svaku ratu koliko iznosi i koji je deo tog iznosa ono što je kamata a koliko ono što je deo glavnice.
Dakle banka izračuna na osnovu kamate i tvojih želja u pogledu trajanja otplate i visine kredita, koliko iznosi kamata za sve te godine i to se podeli na rate s tim što postoji određeno pravilo kako se to rasporeduje (da ispadne da prvo plaćaš veći deo kamate nego glavnice). Takođe, kamata se računa na godišnjem nivou za ostatak duga pa je npr 3% za prvu godinu od 100k eur, kamata je 3000eur. Za drugu godinu je 3% od preostalog duga. Ako si otplatio pored tih 3000 kamate i npr 2000 glavnice, ostatak duga ti je 98k eur i 3% ide na taj iznos. I tako dalje. Ovo je VRLO uprošćeno objašnjenje kako se iznos kamate računa.
Ne treba mnogo da lupaš glavu, najbolje je preko kalkulatora otplate da vidiš približne iznose za svaku varijantu koja te interesuje.
I da, u nekim bankama možeš da otplati jednom godišnje deo duga, kod nekih i bez posebne naknade. Mislim da sada možeš bez naknade u bilo kom trenutku nakon prve godine da otplatis ceo iznos preostalog duga, kao sto rekoh, bez posebne naknade.

Sad sam računao i ispadne oko 30 posto da se vrati više. Zašto je onda neko napisao da se vraća 60 posto više?

U svakom slučaju previše je. Za stan od 35000 evra koliko košta najjeftiniji pristojan u Valjevu, ja moram da dam još 11000 kamate, a na to ima sigurno još par hiljada nekih dodatnih troškova.
Ako vraćaju pdv za novi stan to nekako čovek i da prežali, onda dođe 20% ukupno više.

Nazad
Vrh Dno