Odgledao juče Antlers
https://www.imdb.com/title/tt7740510/ na
@Uriel preporuku.
Nisam razočaran, dobar je horor, ima tu neku adekvatno prenetu atmosferu depresivno-siromašne sredine, pune nezadovoljnih i ogorčenih ljudi, iz Oregonske zabiti, u vreme u kojem polako presušuje jedini izvor prihoda (i jedina grana privrede od koje zajednica živi) - kopanje ruda, pa samim tim i razlog za njihov ostanak i opstanak u tom kraju...
Naravno imamo čitav spektar kliše likova, lokalnu protuvu/narkomana, simpatičnog ali ne baš sposobnog šerifa i njegovu službu, visprenu šerifovu sestru koja se iz velegrada vraća natrag u rodnu zabit, školskog nasilnika i sl...
Na sve te probleme nad mestašce se nadvija i pretnja iz mitova.
Pomenuo bih malog glumca koji je odigrao malog Lukasa i koji je sjano odradio posao, i ja sam stvarno impresioniran kako glumi.
Radnja je pomalo trivijalna i već ispričana više puta, ali ne mogu da kažem da neodrađuje posao, tim pre što po meni mistika ovde igra sekundarnu ulogu, a pravi demoni su ustvari ljudi (kao i uvek) i taj segment je trebalo dodatno razraditi (npr.
incest nad glavnom junakinjom, njen problem sa pićem, kako je umrla majka malog Lukasa i Ejdena (siguran sam da je otac dobrano doprineo tome), činjenica da dobar deo meštana koristi svoju maloletnu decu za dilovanje droge umesto da ih šalje da bar završe osnovnu školu i td...Što su po meni sve radnje i preduslovi zašto se zloduh baš tu nastanio...)
Muzika je samo solidna, sa par vrlo iritantnih "brujeće rezonantnih" tematskih sekvenci...
7,5/10 od mene
Proćitaću i kratku priču koju je Uriel okačio da vidim šta sam propustio...
Naposletku, iskoristio bih priliku da priupitam
@Uriel kao poznavaoca ezoterike:
Nisam skontao na koji način wendigo kompromituje - zaražava ljude oko sebe, da li fizičkim kontaktom ili uopšte svojim prisustvom. Npr. mali Ejdan je zaražen samim boravkom sa ocem u istoj prostoriji. Ovaj način transmisije mi baš i nije najjasniji obzirom da wendigo zloduh opseda pohlepne i rđave ljude, a to dete i onaj dobroćudni policajac sigurno nisu, pa su mu oni možda samo poslužili kao medijum i tranzit ka drugom, adekvatnijem, domaćinu...