Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ako majstori budu vrdali zovi direktno uvoznika i podnesi reklamaciju i trazi povrat jer ne treba da duva mlako na izduvu nijedna ispravna klima.

Dolazi sutra drugi majstor da proveri.
Ako majstori budu vrdali zovi direktno uvoznika i podnesi reklamaciju i trazi povrat jer ne treba da duva mlako na izduvu nijedna ispravna klima.
Najbolje to da pokusam ako nece da dodju, ubedjuju me kako je normalno to, pa ako je normalno, onda ne znam zaista zasto je Hisense napravio inverter klimu koja ne moze da zagreje 20m2 sa pvc-on i odlicnom izolacijom.
A ako je zaista sve ispravno, priznacu gresku da sam pogresio sto sam uzeo 9tku. Mada mislim da nisam.

Mozda i ne moze da zagreje, ali mora da na izduvu izlazi toplo. Ako imas uticnicu za merenje potrosnje utakni nju pa reci koliko vuce struje kada je postavis da duva na 30c.
Ako nije upaljen economy model itd. treba da povuce oko 1kw struje i za tu potrosnju mora da duva toplo sa izduva. Ako ne duva toplo na izduvu kada je podeseno na max, onda nesto nije u redu ili sa klimom ili sa montazom.

Nemam opciju da proverim struju.
Kad pustim na 16c ili 30c sve je isto, ista jacina vazduha izlazi, kao sto rekoh, mlako.
Sutra dolazi drugi majstor da proveri instalacije sve, i ako je sve u redu, zovem reklamacije da menjam.

9205D7D3-99EF-4C6A-8376-E1430B0F4ECD.jpeg
Ja definitivno nemam sreće sa ovom klimom. Moram da je skinem i izlupam. Šta preporucujete od japanaca za oko 500,600e? Prostor koji treba da greje je oko 20m2 mogu i Gree klime, ali prednost japanci?

LMCE 12 matoro nema wifi freon 410 ali greje ko pecjka.

U kom si kraju?
Koja je spoljna temperatura kad je ovakav led?
Ovo izgleda kao da je led na led lepila i da ne radi dobro otapanje ili si pustio vodu iz oluka preko nje :)

Za 20 kvadrata ja preporučujem moju Fujitsu KMTA 12. E sad najpovoljnije za te novce je Fujitsu 12 LLCE, ona je negde oko 500 eura ako se ne varam a čuo sam da dobro greje. I da te zamolim nešto kao kolegu sa foruma: Angažuj neki kršteni servis da ti oni prodaju i ugrade klimu. Time ćeš se rešiti more problema koji mogu nastati.

To sa servisima je ispao izgleda veci problem. Ni cena nije garant montaze da ce biti sistem vakumiran, da ces dobiti gumice i da ce dobro sve spojiti. E da i najvaznije da ce se javiti/doci u slucaju problema.
Bolje jeftinija klima i bolji servis nego bolja klima i los servis.

Pa najveći problem je sto je meni klimu kupljenu u win win~u ugradio “zvanicni serviser. Čovek vojno lice završio kurs i on je zvanican, pa je loše uradio pa prepravljao. Kada nisu mrazevi ne radi loše, imam onaj sat za potrošnju zna da spusti na 300w, ovo je četvrta godina a druga kako ledi, ona ne da je spolja ovako, tako je i unutra i sa zadnje strane. Nije neka vetrometina u prolazu između 2 lokala. Meato je Kosjeric, ispod Divčibara. Zna da bude hladno noću, da ima magle itd

To sa servisima je ispao izgleda veci problem. Ni cena nije garant montaze da ce biti sistem vakumiran, da ces dobiti gumice i da ce dobro sve spojiti. E da i najvaznije da ce se javiti/doci u slucaju problema.
Bolje jeftinija klima i bolji servis nego bolja klima i los servis.
Apsolutno se slažem. Ovo treba da dobro nauče svi koji žele da ugrade inverter klima uređaj. Jedino sa čim se delimično ne slažem su te gumice. Ja ih nemam i znam za te vibracije o kojima se priča. Ranije je bilo buke sj dok nisam prebacio u ekonomi mod. I to su se javljale jedino na početku rada klime kad je uključim i nakon defrosta ali samo na temperaturama oko nule, kasnije u toku dana ne čuje se ništa nenormalno. Evo upravo sam izašao i proverio, nema nikakvog zvuka sve je normalno, spoljna je tiša od bilo kog kineza obične klime. Možda zato jer je na ekonomi modu pa se ne zaleće naglo.
Ne znam za kasnije ali za sad je tako, ekonomi mod mi je rešio taj problem.....za sad.
Meni ugrađena klima ja mislim sasvim ok, rupa lepo zapušena zatvorena, spoljna na inox nosačima, 3 metra instalacije, svaka cev posebno izolovana pa onda u zajedničku instalaciju, holendere nisu sekli, vakumiranje odrađeno jedno 15 minuta. Sve u svemu mislim da je pedantno, a kad sam bio kod drugara koji je ugradio Teslin inverter, ugradnju mu uradio neki prijatelj: Instalacija leđa na leđa metar instalacije, rupa na zidu ne zatvorena, cevi imaju svoju izolaciju ali nisu zajedno obmotane u još jednu izolaciju, holenderi sečeni ali nisu vareni pod azotom već ovako na vazduhu, sj nabijena uz sims gornja strana samo nekoliko santimetara prostora, nije rađeno vakumiranje jer ne treba, cena bratska 9000 dinara. Pa ti vidi za 3-4 crvene razlike.

Iskreno ta prica oko 3m instalacije meni nije logicna. Ono manjak gasa ume da bude problem a ljudi namerno smanjuju pritisak u sistemu dodavanjem dodatnog bakra.
Plus npr kod mene u instalacionom uputstvu nista ne pise o ta 3 famozna metra. Kad sam pitao drugara koji se serviser / rekao je da je to prvobitno bilo pravilo kod nekih Gree modela ako se ne varam a da su posle svi to preuzeli kao standard bez razloga. Isto kao cuvenih 5cm stiropora izolacije koje je "dosta" kad pitas svakog pametnog komsiju.
Ispada da proizvodjaci prepunjavaju sistem da bi mi kasnije razmisljali kako i sta. Jednostavno nema logike.
Ja sam za to da se svaka klima ugradjuje po instalacionom uputstvu za taj model. Sve ostalo je rekla-kazala i merenje one stvari.

Pisalo se bar 100 puta na forumu o tih 3 metra - radi se prvenstveno zbog buke i vibracija. Tih 3 metra ne utiče na performanse ni malo.
Piše u instrukcijama za instalaciju svih ozbiljnih proizvođača, ništa tu Gree nije smislio. Piše i za koliku dužinu instalacije je napunjena klima, i koliko gasa se dodaje ako je instalacija duža.
Screenshot_20211218-094913_OneDrive.jpg

Eurovent testira klime sa 5 metara instalacije to jest cevi.Tako piše na diplomi za Fujitsu KMTA12.Da li je kod svih modela i proizvođača tako ne znam.

Pisalo se bar 100 puta na forumu o tih 3 metra - radi se prvenstveno zbog buke i vibracija. Tih 3 metra ne utiče na performanse ni malo.
Piše u instrukcijama za instalaciju svih ozbiljnih proizvođača, ništa tu Gree nije smislio. Piše i za koliku dužinu instalacije je napunjena klima, i koliko gasa se dodaje ako je instalacija duža.
Evo kod mene na VOX-u ne pise da treba minimum 3 metra. Po tebi - da li treba pratiti uputstvo proizvodjaca ili pratiti uputstva ljudi sa foruma?

Ja smatram da je najbolje raditi po uputstvu proizvođača.
Majstori čak kažu da je kompresoru lakše kad je kraća instalacija.

Evo kod mene na VOX-u ne pise da treba minimum 3 metra. Po tebi - da li treba pratiti uputstvo proizvodjaca ili pratiti uputstva ljudi sa foruma?
Ja napisao lepo ozbljni proizvodači, Vox pitanje da li uopšte i proizvodi klime (čisto sumnjam). Šta kupuješ i čija ćeš uputstva pratiti je na tebi.

Pogledajte prilog 328334
Ja definitivno nemam sreće sa ovom klimom. Moram da je skinem i izlupam. Šta preporucujete od japanaca za oko 500,600e? Prostor koji treba da greje je oko 20m2 mogu i Gree klime, ali prednost japanci?

Ako sam dobro primetio na klimi pada voda sa oluka i kako se sliva pocinje da ledi. Ako bi iznad nje bila adekvatna zastita od padavina verujem da se ovakvo nesto nebi desilo. Pogotovo ne u ovakvoj meri.

Ja napisao lepo ozbljni proizvodači, Vox pitanje da li uopšte i proizvodi klime (čisto sumnjam). Šta kupuješ i čija ćeš uputstva pratiti je na tebi.
Ko god da ih proizvodi zna puno vise o tome od svih nas - to je sigurno. To sto mi srbi imamo naviku da sve radimo kako mi mislimo da treba - to je za drugu temu. I usput naravno objasnimo piksiju kako reprezentacija treba da igra.

Ako sam dobro primetio na klimi pada voda sa oluka i kako se sliva pocinje da ledi. Ako bi iznad nje bila adekvatna zastita od padavina verujem da se ovakvo nesto nebi desilo. Pogotovo ne u ovakvoj meri.
Ne sliva se voda, a i da se sliva ne sliva se u krug. Ona sa zadnje strane ima ovoliko leda, dole gde je rupa za odliv vode je zaledila i to samo puni. Sutra ne radim, mislio sam nocas da ostavim da hladi, dal će da otopi ako obrnem radnju?

Ja smatram da je najbolje raditi po uputstvu proizvođača.
Majstori čak kažu da je kompresoru lakše kad je kraća instalacija.
Tako je, najbolje po uputstvu. Brat je stavljao vivax aeri i tamo stoji u uputstvu da bude najmanje 3 metra instalacije, a vivax taj mislim da je iz midea fabrike. Isto stoji i za fujitsu 3 metra.
A sto se majstora tice imas kasapine i hirurge. Kasapini ce reci, ma zasto 3 metra, kakvo vakumiranje, sta ce ti posebno izolovane cevi... jos ce vam reci, nece to da ti greje, slusaj ja sto ti kazem. Naravno da nece, kada postavis klimu onako kako mislis da treba umesto da ispratis uputstvo.
Verujem da mnogi ljudi imaju lose iskustvo sa inverterima zbog lose ugradnje. Sa druge strane, i ljudi imaju nekad nerealna ocekivanja, tipa da uzmem inverter od 300 evra i da grejem kucu ili stan od 80 kvadrata sa njim.

Tako je, najbolje po uputstvu. Brat je stavljao vivax aeri i tamo stoji u uputstvu da bude najmanje 3 metra instalacije, a vivax taj mislim da je iz midea fabrike. Isto stoji i za fujitsu 3 metra.
A sto se majstora tice imas kasapine i hirurge. Kasapini ce reci, ma zasto 3 metra, kakvo vakumiranje, sta ce ti posebno izolovane cevi... jos ce vam reci, nece to da ti greje, slusaj ja sto ti kazem. Naravno da nece, kada postavis klimu onako kako mislis da treba umesto da ispratis uputstvo.
Verujem da mnogi ljudi imaju lose iskustvo sa inverterima zbog lose ugradnje. Sa druge strane, i ljudi imaju nekad nerealna ocekivanja, tipa da uzmem inverter od 300 evra i da grejem kucu ili stan od 80 kvadrata sa njim.
A neki drugi majstori kažu, za hlađenje nema veze ali zbog grejanja treba minimum 3 metra instalacije.

Pozdrav raja. Evo da i ja podijelim iskustvo sa klimom. U pitanju je Fujitsu 12 koja radi već dva mjeseca. Grije 31 m2 dnevna soba i kuhinja, potrošnja od 19 oktobra do 19 novembra 17 eura. Klima grije ubija.

To je lepo nego kaži nam koja je Fujitsu klima i kakva je izolacija na objektu.

Nazad
Vrh Dno