Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Izolacija objekta nije loša. PVC prozori ugradjeni prošle godine dvoslojni a izvana 5 cm stiropora. Kuća je starije gradnje a u njoj mi živi rodica koja je jako osjetljiva na hladnoću a i ima skoro 80 godina. A pošto se radi o starijoj osobi odlučio sam da ugradimo Fujitsu ali podno parapetnu 12 LVC. Rodica prezadovoljana. S obzirom da je trošila 10 metara drva što mu dodje oko 480 eura i još mora unositi na prvi sprat ova klima je pun pogodak. Naravno zahvaljujući vama ovdje na forumu koji pratim već par godina redovno, ispoštovana sva procedura postavljanja iste. 3 metra instalacija namotano iza klime, antivibracione gume, svaka cijev posebno izolirana i na kraju reko sad ćemo kafu al prvo uključi pumpu i izvakumiraj sistem dok mi kafu popijemo. Kaže meni majstor zemljače šta imaš ti od škole kad si ovako potkovan. Ali moram pohvaliti i majstora koji je stvarno ok.

Da li si pratio kako modulira minimalna/maksimalna.Ne znam da neko na forumu ima takvu klimu tako da piši utiske o radu.Ako se ne varam ona ima dva izduva gore i dole.Eurovent kaže na +7/5.86kw.Na -15 3.11kw.Spoljna jedinica teška 36kg unutrašnja 14.

To su vrhunske klime. Ja sam se zanimao za njih, bile su opcija kod roditelja. Svi koji imaju podne sa kojima sam pisao su imali samo pohvale. Neki su imali i zidne, i svi kazu u direktnoj usporedbi da je podna klima jednostavno klasa za sebe. Neuporedivo ugodnije. Prenosim, ja je na kraju nisam uzeo ispade kombinacija za tp.
Al vjerujem da je tako.

Meni kao laiku se čini da podne super greju a da imaju problem sa hlađenjem. Dok kod zidnih spliteva je verovatno obrnuto.

Proleter, nisam je nešto baš pratio ali ono što sam uspio da vidim u par navrata dok sam bio kod rodice, a kod nas je velika vlažnost pošto imamo devet rijeka na nivou grada, klima radi perfekt. Za izduv si upravu ima i dole i gore i kad joj zadam malo više od 23 kad otvori i donji izduv onda je bježanija. Još je rodica starija pa noću gasi kao manje će potrošiti a poneka smanji na 20 C do ujutro. Ali u svakom slučaju ću pisati utiske jer malo je informacija o podnim klimama, a i dužan sam prema vama jer i vi ste nesebično dijelili vaša iskustva.

A uskoro ćemo kod prijatelja koji ima podno grijanje i koji je htio da stavi toplotnu pumpu zrak voda da postavimo u dnevnu i kuhinju od 30 m2 (zajedno) Fujitsu 12 LVC a u spavaću od 16 m2 Daikina isto podnu tako da ćemo tada imati još bolja poredjenja te dvije podno parapetne klime. U mene sve neki sa dobrim budžetom pa mi nije teško odabrati im klime. Ali vi bar imate još majstora, kod mene svi pobjegli vani tako da sam morao da dovučem čovjeka iz drugog grada da je postavi. A prije par dana sretnem lokalnog majstora i pitam ga da li vakumira klimu i ostalo šta treba a on meni kaže kako je on ljetos postavljao klimu od 1500 eura Mitshubisija i to LN 12 i da to nije neophodno. I šta čovjek da mu kaže.

Evo kod mene na VOX-u ne pise da treba minimum 3 metra. Po tebi - da li treba pratiti uputstvo proizvodjaca ili pratiti uputstva ljudi sa foruma?
Upustvo proizvodjaca koji je u ovom slucaju AUX a ne VOX, a VOX nije ubacio u svoja uputstva. Zasto, pitanje je za njih.
Ja smatram da je najbolje raditi po uputstvu proizvođača.
Majstori čak kažu da je kompresoru lakše kad je kraća instalacija.
To nisu majstori.

Svaki Fujitsu je prednapunjen za 15 metra instalacije i zato se insistira na minimalo 3 metra instalacije, manje od toga smanjuje kapacitet klime kao i kada bi stavili 20 metra instalacije a niste dopunili freon.

@Peugeuot2008
I to nije majstor.

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato vakumiranje se radi radi izvlačenja vlage iz instalacije a i ujedno da se proveri instalacija dali negde ne pušta. A tek to što oni stavljaju manometre da provere dal ima dovoljno freona, pa na osnovu toga dopunjuju freon u gramima..nebih čak ni komentarisao.
Da mislim da je i moj Fujitsu je napunjen za 15 metara instalacije, a ako se ne varam kinezi su napunjeni za 5-7 metara kako koji. Za ostale japance ne znam.

E moj druže a da ti kažem za igranku oko snage TP za moju kuću. Ja nazovem oni samo pitaju koliko kvadrata kuća ima. Ja kažem 200 m2 a oni kao iz topa 16 kw. Nijedan da upita od mnogobrojnih za izolaciju. Jedino je jedan iz Banja Luke i Dule čini mi se iz Novog Sada pitao da im opišem prvo objekat tj. izolaciju kuće. Tako da majstora da valja vrlo malo ima. Djalf za upustvo si u upravu pa nisu inžinjeri dzaba išli u školu.

Dule je predlozio 11 kw. Ma covjek je ljudina. Meni je to i bila jedina nedoumica. A što se tiče proizvodjaca tu je na prvom mjestu Japanac. Mitshubishi, Fujitsu i Toshiba. Daikin ne dolazi u obzir jer su imali problema sa Altermom 3, cini mi se da su imali problema sa elektronikom ili nešto slično. Ali mora se voditi računa o servisnoj podršci tako da ce to presuditi koja ce biti uzeta. Da napomen kod mene je radijatorsko grijanje.

Iako je pre nekog vremena izrečena javna zabrana upotrebe Duletovog imena pod pretnjom trajnog ban-a, mogu slobodno da kažem da je uz Zoxor-a (za kojeg čujem i da je banovan ovde zbog nekog nabedjivanja da je promoter...) jedan od retkih čije bih savete i predloge smeo bez razmišljanja da prihvatim. Za moj pojam su njih dvojica pre svega gospoda u HVAC tehnici, koja su se udostojila da svoje vreme potroše na nekim od foruma i pokušavajući da prenesu barem nesto od onoga što znaju. Toliko.
Pa sad, ako je ovo za pedalu, da završimo onda sa tim.

Da, treba pogledati kakav je objekat, izolacija, stolarija, gubici, najlakse je e uzmi 5 klima ko ja i nema zime, nije tako, treba pitati ali i slusati iskustva nas koji vec imamo i prelomiti sta je najbolje.
Nisam znao da je Zoxor banovan, ako je zbog toga onda stvarno nema smisla, prestanite da banujete najbolje clanove ovog foruma.

Na klizavom ste terenu. Preporuke majstora, posebno na ovaj način nisu dozvoljene, nebitno kakav je profesionalac.
@Peugeuot2008

Ne mogu na profilu da vidim da li je @zoxor banovan, ali stvarno šteta ako je tako. Nikad nije koristio forum za samopromociju ili komercijalu. Epizoda u Nemanjinoj temi je bila očigledna šala za nas koji visimo po klima temama.

Poslednja izmena:
Upravo sam kucao na gulg ime tog majstora mesto klima i nista nema da je povezano sa tim imenom mestom i klimom.

Sorry. Nije mi namjera da nikoga promovišem a niti sam znao za tu javnu zabranu. Bilo kako bilo nemam nikakvog interesa da ih reklamiram jer ne živim u u njihovoj ni blizoj ni siroj okolini, ali ako je neko stručan u svojoj branši, eh da je takvih majstora kod mene. Pa da nije vas ovdje par koji pokušavate pomoci raji mnogi bi se grijali na nekadašnje Gorenje klime i postavljali iste te klime u hodnike od par kvadrata a grijali i dnevnu i spavaću sa istim.

Na klizavom ste terenu. Preporuke majstora, posebno na ovaj način nisu dozvoljene, nebitno kakav je profesionalac.
I onda se zapitamo, cemu forum ako ne mozemo da preporucimo radnju, servis? Onda nam svakakvi "majstori" zeznu klime i onda smo nezadovoljni njihovim radom i stvori se losa slika o nekom brendu, uvozniku a u stvari problem je u onome o cemu ne smemo da pisemo na forumu.
Just my 2 cents.

Potpuno se ja slažem sa tobom, ali na konto toga se da primetiti mnogo situacija koje se ne podudaraju sa tim pravilom. Imali smo situaciju gde jedan admin kaže da se mogu kaciti linkovi ka radnjama sa nekim uređajima o kojima je bilo reči, da bi nedugo posle SM opominjao i brisao takve linkove. A imamo i situacije gde se vrlo cesto spomene i ko je ugradio i gde je kupljeno nesto od tehnike na ovim temama. Generalno, teren je klizav zaslugom svih učesnika, i sa i bez nadležnosti.

Itekako je i do nas članova, par pojedinaca je preteralo sa 'preporukama' za 'najbolji servis', usput spopadajući na pp svakog ko se javio na temi da želi da kupi klimu. Nažalost to je bio jedini način da se smire strasti.

To su majstorčine. Jel treba da pitam za savjet levata koji je do juče majstoru nosio vanjsku jedinicu i dodavao alat. Majstor otišao kao i mnogi a sad je ovaj ma nije ni levat nego bolje reći papak postao majstor i gledam ga neki dan na jednom kaficu dopunjava klimu već drugi put i naplati 30 eura. Reko majstore jel ti svako malo pumpas gumu na autu kad ispiri ?

To što si ti uključio je frost protection ili zaštita od zamrzavanja ali ne klime nego te prostorije koju greješ.Kad to uključiš klima održava 8 stepeni u toj prostoriji.Sad me zanima zašto si to uključio nećeš se tako ogrejati.Uključi heat ili grejanje na daljinskom zadaj neku temperaturu tipa 25-26 stepeni fan auto ili brzinu po izboru.A sad dolazi glavno pitanje da li klima radi defrost ili je spoljna jedinica stalno zaleđena.

Gree muse profi 12 ugradjena pre 2 nedelje, nisam zadovoljan sa grejanjem s obzirom da u karakteristikama pise da greje i kada je spoljna -22. Cim je spoljna temp -1 i niza klima se muci duva mlak vazduh tj blize hladno nego vruce ne oseti se toplo kad stavis ruku ispred klime takodje mi se desilo da je spoljasnja jedinica bocna strana skroz bila smrzla leda koliko hoces, nije mi jasno zasto se to desava ako klima ima grejac koji otapa posudu, grejac kompresora i da je g10 inverter.

Koliko kvadrata greješ, kakva ti je izolacija i stolarija? To dokle je deklarisana i da li je G10 ili ne nema nikakve veze.
Bitnije je ovo što sam te pitao i da li su je ugradili kako treba.

Gree muse profi 12 ugradjena pre 2 nedelje, nisam zadovoljan sa grejanjem s obzirom da u karakteristikama pise da greje i kada je spoljna -22. Cim je spoljna temp -1 i niza klima se muci duva mlak vazduh tj blize hladno nego vruce ne oseti se toplo kad stavis ruku ispred klime takodje mi se desilo da je spoljasnja jedinica bocna strana skroz bila smrzla leda koliko hoces, nije mi jasno zasto se to desava ako klima ima grejac koji otapa posudulima im, grejac kompresora i da je g10 inverter.
Uh al me obradovao .jasam kupio al nisam ugradio vreme ne dozvoljava
klima ima grejac koji otapa posudu , Tose ona muci a nemoze da zadovolji

Nazad
Vrh Dno