Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Tako rade kod mene i LMCE i Amber. Ako se podigne temperatura za nekoliko stepeni, krene da greje kao blesava.

Drugar vaga amber ili lt nikako da se odluci ja sam mu rekao eci peci pec :D

Uz svo postovaje i sve moguce kontrole nisam nikad doziveo da klima u samom startu ma kakva spoljna temperatura bila u prostoriji uduvava vazduh od 50 i vise stepeni.
Nisam ja ni pominjao spoljnu temperaturu, vec temperaturu prostorije. Svako ima svoja iskustva i njih prenosi. S tim sto je temperatura izduva najveca kod krilaca, sto ide dalje od klime gubi temperaturu jer se prenosi na okolni vazduh. Meni klima radi non stop cele zime, i retko kad ce da se zaleti sa tolikom temperaturom osim na pocetku sezone, a tako je i duvala kao azdaja dok se nije priblizila zadatoj, ili ako iz nekog razloga pojacam temperaturu, ostalo vreme radi samo odrzavanje temperature.

Ako ti nije problem baxman-e, podsti nas koju klimu imas koja daje tako dobar izduv u prostoriji.

Da li je skupo da se klima zbog lošeg položaja poremeri 2m, uz to idu novi nosači i dodatna creva. I novi freon, ovaj da izvuče i stavi nov. Sve to ukupno košta 14400?

Poslednja izmena:
I moja klima kad počne da greje, posle 15 minuta na izduvu temperatura bude 51, 52 stepena. Kako se zagreva prostorija i temperatura izduva opada, na nekih 41,42 stepena.

Sve inverter klime su podešene da smanjuju potrošnju kako dostižu zadatu temperaturu. Samo što neke idu preterano nisko pa imaju hladniji izduv a neke preterano rano isključe kompresor upravo zbog toga da se nebi javio hladan izduv za takve klime kažemo da imaju lošu modulaciju.Ne valja ni jedno ni drugo u grejanju.

Koliko vas ima koji placate godisnji servis?

Kod mene godisnji servis rade 10-15 minuta, nista ne rasklapaju nego prociste malo ionako cistu unutrasnju jedinicu i filtere. Razmisljam se da odustanem kompletno od toga zajedno sa produzenom garancijom, mislim da nije vredno.

Kod mene godisnji servis rade 10-15 minuta, nista ne rasklapaju nego prociste malo ionako cistu unutrasnju jedinicu i filtere. Razmisljam se da odustanem kompletno od toga zajedno sa produzenom garancijom, mislim da nije vredno.
Ja sam radio redovno. Ove godine nekoliko dana nakon njihovog servisa rešio sam da je sam rasklopim. Na kraju sam je detaljnije očistio nego oni, nisam uspeo da izvadim turbinu. Napominjem da sam ovo radio nakon isteka garancije. Možda se na proleće pozabavim da izvadim i turbinu. Gomila klipova ima.

Sto se tice nove Gree Muse, ona nije nista slabija od stare, vec ima neki bug u drugoj i trecoj brzini da ne menja potrosnju i ne podize temp makar stavili i 30 stepeni, kada se stavi na auto onda radi ok, npr fix fan 2 je dobar kada je napolju 10 i vise stepeni i tada radi sa oko 350w i odrzava temp, npr stara muse nije mogla nikako da odrzava temp u prelaznom periodu i samo se palila i gasila. Garantujem da je nova muse sa manjom spoljasnjom jedinicom bolja klima, ali opet sa problemom. Sacekacu da vidim kod jednog kolege sa drugog foruma sta mu je serviser rekao jer je prijavio problem. Kada bi podigla potrosnju sama na fix fan 2 i 3 onda bi bukvalno radila isto kao gree viola. Klima greje 32m2 na 23 stepena, ali sa krilcima na dole jer na kraju prostorije ne mora biti toliko toplo kao u delu gde je klima.

Lezim u sobi, uspavao malog i slusam kako daikin ftxb25c radi defrost. Realno nije opterecena klima nimalo, napolju je 2c, greje 6m2 vrlo blago na 22c, ali evo nakon dva sata rada imao je defrost od 2min, jos jedno 2 minuta da se gas zameni i krenulo je grejanje. Mislim da je najveca steta potrosnja struje i buka, ali definitvno algoritam ili senzor vrlo osetljiv.

Ja sam radio redovno. Ove godine nekoliko dana nakon njihovog servisa rešio sam da je sam rasklopim. Na kraju sam je detaljnije očistio nego oni, nisam uspeo da izvadim turbinu. Napominjem da sam ovo radio nakon isteka garancije. Možda se na proleće pozabavim da izvadim i turbinu. Gomila klipova ima.
Negde se turbina lako izvadi a kod nekih klima bolje ne pokušavaj sam.Ja krenuo pre dva meseca sam da skinem na Daikinu jer smo svi imali koronu,glupo da se bilo ko zove u kuću dok si bolestan.Probao sa leve strane ali avaj,mora da se raskanta desna gde je motor pa sam ipak zvao majstore.Nije ni to neka komplikacija kad uradiš jednom ali taj prvi put lako možeš nešto da izlomiš.Inače glupo je nekad čistiti turbinu ako nije uopšte prljava ali ne ide i uzeti 3-4000 za 10 min posla.

Ja davno odustao od godišnjih

Za istu paru, FUJITSY 12 LMCE ili GREE AMBER GWH12YC?
Primarno je grijanje u pitanju

Kakav je prostor,izolacija,stan,kuca,koliko m2 ....

Prizemlje, dva vanjska zida, izolacija 5 do 7 cm, PVC stolarija. Iznad je grijan sprat, mada je orijentacija sjeveroistocna.
Primarna peostorija (dnevni) je 23 m2, spavaca je u produzetku i ona bi se povremeno grijala, mozda desetak m2.

Amber 3.5kw do 35m2 wi fi ima i R32 gas,svejedno koju uzmes mada prednost dajem amberu zbog sitnica ali to sve na papiru. U praksi ne znam ,imam lmce 09 a ne 12.

Nijanse su zanemarljive tako da je pitanje vise zvucalo kao. Da li da kupim malo slabijeg japanca ili malo jaceg kineza.

Ja ga radim dva puta godišnje.

5000 godisnje placas servis jedne klime?

Pa tebi jeftinije da se grejesh na centralno onda sa ovim cenama :)
tipa stan 4 klime , 4500 neko rece sada da je servis x2 = 36000 samo za odrzavanje klima, pa gde je amortizacija, ne daj boze nesto crkne , pa struja za klime.

Koliko sam shvatio to nije isti Amber koji se prodaje u Srbiji. Bas ako hocete da preporucite klimu nemojte tako olako da dajete savete, ipak se malo vise zauzmite.
Nije mi bila namera da ga krivo savetujem, jer za mene kad napišeš Amber, računam da je Nordic model, zato sam i napisao da je prejak.

@monstrum
Pošto taj Amber nije Nordic, računaj da ti nisam ništa pisao. 😉

Vrh Dno