Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Moze malo recenzije o klime kako si zadovoljan ili nisi ?
Ta soba se za sada koristi kao susilica za ves trenutno, nisam je jos uvek sredio (treba da se kreci, gletuje, menjaju uticnice, itd.).

Klima odrzava na 16c sve vreme. Soba je 10 kvadrata, stolarija je relativno losa, iznad je tavan bez izolacije, ali se klima ne muci uopste. Kada povecam na 22-23 nabije temperaturu za nekoliko minuta, duva kao blesava.

Kada se sredi soba i krene da se koristi (kao radna i privremeno spavaca), bice utisaka.

Posedujem midea inverter klimu sta mislite drugari vidim dosta vas se dobro razume u klime, dal je ovo ok za zimu? Soba mi je nekih 25-30kvm dal se mogu ugrejat sa njom ako bude vecih minusa? Fasadu nemam a na zadnjoj ploci sam stavio vunu mineral 10cm.

Prilozi

• IMG_20211012_171425.jpg
    IMG_20211012_171425.jpg
    120 KB · Pregleda: 45
Itekako moze da se nagomila led do ventilatora.
Pa kolega je napomenuo da je skinuta lulica?! Ako taj otvor uspe sada da zaledi (mada sam mislio na trenutne vremenske uslove) e onda.... Milslim da nisam iamo takvo iskustvo.
Posedujem midea inverter klimu sta mislite drugari vidim dosta vas se dobro razume u klime, dal je ovo ok za zimu? Soba mi je nekih 25-30kvm dal se mogu ugrejat sa njom ako bude vecih minusa? Fasadu nemam a na zadnjoj ploci sam stavio vunu mineral 10cm.
A sta god ti rekli,a već je posedujes ,je suvisno. Videces ide zima. Nadam se da hoćeš.

jos se nije pojavio led na spoljnoj jedinici a stavio sam je na FP na zastitu od smrzavanja a nisam video da se pojavio DF za odmrzavanje spoljne jedinice i dali ima sondu u spoljnoj jedinici za defrost a model je msm2-12hrn1 u prvoj reklamaciji je zamenjenja elektronika ja neznam dali cu imati isti problem da neradi defrost

jos se nije pojavio led na spoljnoj jedinici a stavio sam je na FP na zastitu od smrzavanja a nisam video da se pojavio DF za odmrzavanje spoljne jedinice i dali ima sondu u spoljnoj jedinici za defrost a model je msm2-12hrn1 u prvoj reklamaciji je zamenjenja elektronika ja neznam dali cu imati isti problem da neradi defrost
Trebalo bi da ima sondu na SJ, a nije radila DF verovatno zato što je suva SJ.

sad nedavno je bilo vlazno i hladno i nisam video da ukljucuje defrost i da se poajvljuje DF na displiju i nisam video kapljice od odrmzavanja spoljnice a bilo je malo leda stalno pratim

videcu i kad bude minus danju ili nocu dali se na displeju DF a sad je jos uvek FP na zastiti od smrzavanja ako bude ponovo zaledjena onda cu morati da uradim ponovo reklamaciju

Dečko troluje još od aprila meseca... Samo DF spominje i kako ga nema, a mislim da se i u maju čudio što ne ide u DF...

Vlaga je nenormalna napolju. Defrost na svakih sat vremena. Za sada obilazim klime tu i tamo i cistim pomalo otvor od lule da ne zaledi skroz. Nadam se da nece krenuti da se skuplja vise leda u tacni mada mi se cini da cu morati grejne kablove da postavljam.
Meni za 13 godina Fujitsu LGC jednom zaledio tacnu i to dok sam imao lulu.Tada sam prvi put probao economy mode i klima zaledi.Pet godina pre toga ništa i pored lule na klimi.Ftxb25C i 07LMCE nikad ni blizu da zalede.

Nije mi jasno kako te skuplje ne zalede ako nemaju grejace? Kako se voda ne zaledi na izlazu iz lule kad je -5?
U cemu je fora?

Na LLCE mi je lula propisno tu, nikad problema. Zbog renoviranja sobe mi radi samo jedna klima, pa sam je stavio na fiksnu drugu brzinu da bi zagrejala čitav prostor i podigao krilca na sredinu. Nego sad tako u sa većom potrošnjom ide u defrost na svakih možda 3h, baš sam gledao juče da nije nešto pokvareno i da nije cela okovana ledom ali sve ok. Tako već nedelju dana. Do sada sam koristio samo auto fan i krilca na dole po pravilu.

Možda je fora u tome što ciklus defrosta traje relativno duže 10-12 minuta.Bar je kod mene tako na Fujitsu LLCE12.Ima vrlo malo leda na izlazu iz creva kao da ga i nema.Posle defrosta vrlo malo vode ostane u tacni skoro ništa pa nema šta ni da zaledi.Juče je radila po neki kontrolni defrost ali vidim da stalno kaplje voda iz creva spoljne jedinice kad je ovakvo vlažno vreme.Pošto mi je spoljna jedinica na dohvat ruke kad pogledam stalno se slivaju kapljice vode niz izmenjivač ali ne lede nego idu u tacnu pa u crevo.Sad je temperatura napolju 0 stepeni klima je na 24 eko mod uključen auto fan i to je to.

Poslednja izmena:
Evo raspored prostorija kuce koju grejem trenutno sa Fujitsu ASYG12LUCA i dve TA peci ( samo prirodno isijavanje - ispustanje akumulirane toplote tokom noci ). Klima je obelezena sa br. 1, nalazi se u prvoj prostoriji od 11-12m2 sa jednim prozorom i ulaznim vratima. Hteo bih ovu klimu da zamenim sa jacom od 18000 BTU kako bih se resio jedne ili obe TA peci.
Ako je za verovati sadasnja klima Fujitsu ASYG12LUCA ima kapacitet grejanja: 0.9 - 5.6 kW, nominalno 13600 BTU i Energetska klasa: A, COP: 4.21 sa potrosnjom od 0,95kw ( verovatno kad je maksimalno opterecena ).

IMG_20211216_081942.jpg

Jedna od 18 koja mi je zapala za oko je Fujitsu klima inverter ASYG18KMTA / AOYG18KMTA sa Kapacitet grejanja: 0.9 - 8.7 kW, nominalno 21500 BTU Energetska klasa: A+, SCOP: 4.56 Freon: R32 sa cenom od 120.000,00 dinara. Dali se za taj novac moze naci bolja ili je ovo nabolji odnod ulozenog/dobivenog?

Jedino upoređenje je sa Fujitsu LFCA18.Obe klime su dobre.LFCA koristi r410 freon a KMTA ima noviji r32.LFCA ima minimalnu modulaciju na grejanju 300w dok je kod KMTA18 oko 160w.LF ima težu spoljašnju jedinicu i unutrašnju.Maksimalne snage su koliko pamtim slične.Mislim da su obe najbolji izbor za uložene pare.Ima podataka za upoređivanje u sitna crevca ali eto KMTA je noviji model ne bi pogrešio ni sa LFCA pa pogledaj.

Zeznuo sam se što sam spoljnu stavio na terasu, promeniću to do sledeće grejne sezone ali bar mogu defrost ručno da odradim :)

Inače, klimom LUCA 12 sam zadovoljan 4/5, ima problem sa čagrljanjem ventilatora na niskim brzinama i maloj potrošnji, čuje se na snimku, ali kad prođe ovo otvoriću je sa drugarom da vidimo čini mi se kao da se neka žica otkačila pa tandrče o ventilator. Svakako je u garanciji. Ili to ili su me zeznuli majstori koji nisu stavili stavili podloške pa negde vibrira na toj frekvenciji kompresora.

Nije mi jasno kako te skuplje ne zalede ako nemaju grejace? Kako se voda ne zaledi na izlazu iz lule kad je -5?
U cemu je fora?

Fora je u vlažnosti vazduha. Na mom Whirlpoolu se hvata led ako pada snijeg i temperatura bude oko nule. Ali kad duva sjeverac i bude -5°C leda ni u priči. Jedino što nisam primjetio da kapa iz spoljne u režimu grijanja, a niko mi od komšija ispod nije pozvonio na vrata. Ako griješim, ispravite me.

Postoji li neki koji se brzo susi a da ispunjava uslove? Ne gasi mi se klima na 6-7 sati.
Odes u radnju i trazis sta ti treba, ima milion vrsta. Mozda i moment kit on ti zalepi za 2min. Samo viditackasto da lepis kabal mozda nekad se i skida kabal... Ali svi sad silikoni i slicni proizvodi traze min temperaturu od +5 stepe, sto sad mislim da nije. Ako te mrzi da cekas silikon, kupi onaj alu termoselotejp. MOzda ti i on cak drzi godinama ,ali ne znam kako se ponasa zbog spoljnih vremesnki uslova.Ali drzace dok silikon ne odradi posao... Imas milion varijanti...

Evo raspored prostorija kuce koju grejem trenutno sa Fujitsu ASYG12LUCA i dve TA peci ( samo prirodno isijavanje - ispustanje akumulirane toplote tokom noci ). Klima je obelezena sa br. 1, nalazi se u prvoj prostoriji od 11-12m2 sa jednim prozorom i ulaznim vratima. Hteo bih ovu klimu da zamenim sa jacom od 18000 BTU kako bih se resio jedne ili obe TA peci.
Ako je za verovati sadasnja klima Fujitsu ASYG12LUCA ima kapacitet grejanja: 0.9 - 5.6 kW, nominalno 13600 BTU i Energetska klasa: A, COP: 4.21 sa potrosnjom od 0,95kw ( verovatno kad je maksimalno opterecena ).

Pogledajte prilog 328160

Jedna od 18 koja mi je zapala za oko je Fujitsu klima inverter ASYG18KMTA / AOYG18KMTA sa Kapacitet grejanja: 0.9 - 8.7 kW, nominalno 21500 BTU Energetska klasa: A+, SCOP: 4.56 Freon: R32 sa cenom od 120.000,00 dinara. Dali se za taj novac moze naci bolja ili je ovo nabolji odnod ulozenog/dobivenog?
Bolje za 120k uzeti dve klime po 60k.

Vrh Dno